'Problemen Fyra niet voor deadline te verhelpen'

Het gaat de Italiaanse fabrikant Ansaldobreda niet lukken om de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra binnen de afgesproken drie maanden te verhelpen. Het kan wel een jaar duren voordat een oplossing is gevonden, schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

Vanwege aanhoudende problemen werd de Fyra vorige maand uit de running genomen. Sinds vorige week vervangt een intercity tussen Den Haag en brussel de Fyra. De NS en de Belgische NMBS hebben Ansaldobreda drie maanden de tijd gegeven om de problemen te verhelpen. Het is volgens de krant vrijwel zeker dat die deadline niet wordt gehaald.

Daarmee is het volgens De Telegraaf hoogst onzeker of de Fyra ooit nog zal rijden. Het contract tussen NMBS en Ansaldobreda wordt namelijk verbroken als de deadline niet wordt gehaald. Het is niet duidelijk of de NS het contract ook verbreekt omdat dan niet zeker is of het spoorbedrijf de geïnvesteerde honderd miljoen euro nog terugkrijgt.

De Fyra zou kampen met zeer ernstige softwarefouten in het beveiligingssysteem. Het overschakelen van het Nederlandse naar het Belgische netwerk zou regelmatig verkeerd gaan, waardoor de trein stilvalt. Ook denkt het systeem soms dat de trein de andere kant oprijdt, waardoor automatisch de remmen in werking treden.


'Problemen Fyra niet voor deadline te verhelpen' (Foto: Novum)