Hathaway & Waltz winnen bijrol-Oscars

Anne Hathaway en Christoph Waltz hebben zondagnacht de Oscars voor beste actrice en acteur in een bijrol gewonnen. Hathaway ontving de prijs voor haar rol in de musicalverfilming Les Misérables, Waltz voor zijn rol in de western Django Unchained. Beide acteurs werden gezien als favoriet. Ze hadden ieder al de Britse Bafta in dezelfde categorieën en de op zak en werden ook door de acteursvakbond SAG voor hun rollen geëerd.

Hathaway won de Oscar voor haar rol als de kaalgeschoren en aan lager wal geraakte Fantine in het Parijs van de negentiende eeuw. De Amerikaanse kreeg in 2009 al een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in Rachel Getting Married.

Waltz won het felbegeerde gouden beeldje voor zijn bijrol van Dr. King Schultz, een premiejager die de slaaf Django, de rol van Jamie Foxx, op sleeptouw neemt. Tot nu toe legt samenwerken met Tarantino de Duitse acteur geen windeieren. Bij hun vorige gezamenlijke film Inglourious Basterds uit 2009 won Waltz ook al de Oscar voor zijn bijrol als nazikolonel Hans Landa. Zo heeft Waltz zijn beide Oscarnominaties weten te verzilveren.

De Oscars werden zondagnacht voor de 85e keer uitgereikt vanuit Los Angeles. Als vanouds werd de ceremonie gehouden in het Dolby Theatre, voorheen het Kodak Theatre. De presentatie werd verzorgd door Family Guy-bedenker Seth MacFarlane.


Hathaway en Waltz winnen bijrol-Oscars (Foto: Novum)