FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 februari 2013

'Plattegrond' Ramses Shaffy in metrostation

In het nieuwe Amsterdamse metrostation Vijzelgracht komt een portret van de zanger Ramses Shaffy, gemaakt uit de lijnen van een metronet, te hangen. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Marjan Laaper. Zangeres Liesbeth List heeft dat zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Opium op Nederland 2.

Laaper won een verkiezing van het Ramses Shaffy Art Project. Ze kreeg meer stemmen dan twee andere kandidaten. De jury, die de drie kanshebbers had geselecteerd, zei over het werk van Laaper: "Haar ontwerp bestaat uit gekleurde lijnen, gemaakt van LED-lichtjes, die langzaam oplichten, elkaar kruisen en verbindingen vormen. Samen vormen de gekleurde lijnen een portret van Shaffy. De kunstenaar legt op een prachtige manier een relatie tussen de fascinerende levensloop van Ramses Shaffy en de levenspaden die wij zelf bewandelen."

De initiatiefnemers van het kunstproject wilden aanvankelijk dat het metrostation aan de Noord-Zuidlijn naar Ramses Shaffy zou worden vernoemd. Shaffy woonde namelijk om de hoek van de Vijzelgracht. De gemeente weigerde dat echter. Amsterdam wilde wel meewerken aan een kunstwerk.

'Plattegrond' Ramses Shaffy in metrostation
'Plattegrond' Ramses Shaffy in metrostation (Foto: ANP)

Van Gerwen wint eerste vloertoernooi van het jaar

Michael van Gerwen heeft zaterdag het eerste vloertoernooi in 2013 van de PDC op zijn naam geschreven. Hij won de eerste qualifier voor het UK Open door in de finale Dave Chisnall met 6-2 te verslaan. Deze overwinning is goed voor 6000 Engelse pond, omgerekend zo'n 6900 euro. Vorig jaar won Van Gerwen acht vloertoernooien.

De Brabantse darter versloeg op weg naar de finale onder anderen Ronnie Baxter, Adam Hunt, Peter Wright en Gary Anderson. Raymond van Barneveld, die donderdag in de Premier League met 7-3 van Van Gerwen verloor, strandde in de vierde ronde doordat Dave Weston met 6-3 te sterk was. Robert Thornton gooide in de kwartfinale tegen Chisnall een 9-darter. Dat bracht hem geen ronde verder.

In Crawley deden 238 darters mee aan het eerste kwalificatietoernooi. Phil Taylor ontbrak. Zondag zal het tweede kwalificatietoernooi gespeeld gaan worden. De beste darters na acht kwalificatietoernooien zullen in juni meedoen aan het UK Open in Bolton.

Uitslag sc Heerenveen - FC Twente

Voor FC Twente blijft het jaar 2013 dramatisch verlopen. Het is nog altijd zonder zege nadat er tegen sc Heerenveen een 2-1 nederlaag werd geleden. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

sc Heerenveen

2 - 1

FC Twente

 15' v. La parra
 79' Finnbogason
   54' Boelykin 
 
 Gele kaart: , Holscher, (FC Twente)
 Rode kaart: , Braafheid (87/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.885
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Gouweleeuw
Kum
Raitala
De Roon
Kums
Marecek
v. La Parra (Pappa/90+1)
Finnbogason
Djuricic
  Michailov
Rosales
Douglas
Bengtsson
Braafheid
Janssen
Pelupessy (Holscher/46)
Fer
Gutiérrez
Castaignos (Boelykin/46)
Tadic

'Verdeel paardenvlees onder armen'

De Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Dirk Niebel, pleit ervoor om producten met paardenvlees die uit de handel zijn genomen, niet te vernietigen, maar te verdelen onder de armen. Hij zei dit zaterdag in het Duitse blad Bild.

"Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger. Ook in Duitsland zijn er jammer genoeg mensen die het financieel krap hebben om zelfs levensmiddelen te kopen. Ik vind dat we hier in Duitsland niet zomaar goed voedsel kunnen weggooien", aldus Niebel (FDP).

De minister steunde hiermee het voorstel van CDU-parlementslid Hartwig Fischer die erop had aangedrongen om producten met paardenvlees dat niet schadelijk is voor de volksgezondheid onder de armen te verdelen en niet te vernietigen. Zelf at Fischer voor de camera lasagne waarin paardenvlees zou zitten en zei het heerlijk te vinden.

Zilver voor D. Elmont in Düsseldorf

Judoka Dex Elmont heeft zaterdagavond zilver gewonnen in Düsseldorf. Hij verloor op hansukomake de finale van de klasse tot 73 kilogram van Pierre Duprat. Hij greep naar de benen van de tegenstander en dat is verboden.

Elmont begint het nieuwe judoseizoen goed. Twee weken geleden pakte hij brons bij de Grand Slam in Parijs. In Düsseldorf opende de tweevoudig vice-wereldkampioen met een zege op Zurab Nozadze uit Georgië. Hij won daarna van de Spanjaard Javier Ramirez en  Anton Tyschenko uit Oekraïne. Elmont bereikte de eindstrijd door ook de Sloveen Rok Draksic te verslaan.

Bij de dames heeft Anicka van Emden in de klasse tot 63 kilogram een bronzen medaille gewonnen. Birgit Ente(-52 kg) en Juul Franssen(-57 kg) werden vijfde. Morgen is het de beurt aan de zwaargewichten in Düsseldorf. Op de tatami zullen onder andere Guillaume Elmont, Grim Vuijsters en Marhinde Verkerk verschijnen. 

Uitslagen Eredivisie 23/02/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in  de Eredivisie. FC Groningen won door een doelpunt in de blessuretijd met 1-0 van PEC Zwolle terwijl VVV-Venlo met 1-0 te sterk was voor RKC Waalwijk.


PEC Zwolle-speler Darryl Lachman met FC Groningen-speler Genero Zeefuik (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

1 - 0

PEC Zwolle

 90+3' De Leeuw    
 
 Gele kaart: Kwakman, (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Kappelhof
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Ajilore
De Leeuw
Lindgren
Kirm
Zeefuik (Texeira/77)
Bos (Bacuna/62)
  Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Gravenbeek (Narsingh/58)
Pluim
Benson
Klich
Mokhtar (Slot/69)
Avdic (Drost/90+1)


VVV-speler Bryan Linssen in duel met RKC-speler Sander Duits. (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

1 - 0

RKC Waalwijk

 31' Seip    
 
 Gele kaart: Fleuren (VVV-Venlo), Lamey (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.950
Arbiter: Pots (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Maenpaa
Joppen
Roseler
Seip
Fleuren
Maguire
Radosavljevic
Turkl (v. Haaren/78)
Ramsteijn
Linssen
Nwofor
  Zoet
Lamey
Drost (Ramos/85)
Martina
v. Peppen
Najah
Lieder
Duits (Braber/46)
Jozefzoon (Zeldenrust/76)
Chevalier
Boukhari

Waarschuwing voor sneeuw en gladheid

Het KNMI waarschuwt voor sneeuw en gladheid. Zaterdagavond valt in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland de eerste sneeuw. Zondag wordt in het hele land sneeuw verwacht, zo'n een tot drie centimeter.

De gladheid als gevolg van de winterse neerslag houdt, met uitzondering van de kustprovincies, tot en met maandag aan. Lokaal kan het verkeer last hebben van ijzel.

De temperatuur ligt de komende dagen overdag rond een graad of 3, 's nachts schommelt de temperatuur rond het vriespunt.

[Pro League] Cercle heeft niets te zoeken bij AA Gent

AA Gent heeft met weinig franje een zege geboekt tegen Cercle Brugge. De thuisploeg was beduidend sterker, maar benutte vooral in de eerste helft weinig kansen. Vanaf minuut één was het duidelijk dat Gent het duel met Cercle Brugge zou beheersen. De ploeg van Victor Fernández domineerde het duel, maar wist lange tijd echter niet tot scoren te komen. Na de rust kwam daar verandering in. Het was Yaya Soumahoro die de thuisploeg op voorsprong wist te brengen.

In de 53 minuut wist Soumahoro te profiteren van een onscherpe verdediging aan de zijde van de Bruggelingen. De doelman van Cercle besloot uit te komen, waardoor de Ivoriaanse aanvaller eenvoudig binnen wist te schieten. Het leek erop dat Gentenaren niet erg gemotiveerd waren om na hun 1-0 voorsprong op jacht te gaan naar meerdere treffers. Dit leidde ertoe dat Cercle begon aan te dringen, maar toch konden de Bruggelingen geen vuist maken.

In de slotfase besloten De Buffalo's om toch nog volop op de aanval in te zetten en in de laatste minuut van de officiële speeltijd genereerde dit succes. Ilombe Mboyo wist een assist van Elimane Coulibaly goed af te ronden en bepaalde vervolgens de eindstand 2-0.

[Primera Divisíon] Zaragoza houdt Valencia van plaats vijf

Real Zaragoza heeft tegen Valencia een indrukwekkende prestatie geleverd door met tien man een 2-2 gelijkspel af te dwingen. Real Zaragoza bracht Valencia al vroeg in het duel in de problemen. De thuisploeg kreeg reeds na vijf minuten een strafschop toegewezen, die door Apoño werd benut. Los Che kregen het benauwder toen Hélder Postiga na ruim een half uur spelen zijn ploeg op 2-0 zette via een doeltreffende kopbal.

Valencia bleek echter over veerkracht te beschikken. De ploeg van Ernesto Valverde kwam vond kort na het doelpunt van Postiga de aansluitingstreffer. Jonas wist in de 36e minuut de 1-2 te scoren, op aangeven van Roberto Soldado. In de tweede helft kwam Jonas nogmaals tot scoren en de kansen waren gekeerd.

Zaragoza kreeg het lastig in de slotfase, aangezien Leo Franco met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Met tien man hield de thuisploeg echter het gelijke spel tot aan het laatste fluitsignaal vast. Voor Valencia betekent dit dat plaats vijf voorlopig aan Real Sociedad zal blijven toebehoren.

[Bundesliga] Matip houdt Schalke in linkerrijtje

Schalke 04 had geen eenvoudige klus aan Fortuna Düsseldorf, maar dankzij twee succesvolle doelpogingen van Joel Matip wist de thuisploeg te winnen (2-0). Schalke ging goed van start en kwam binnen het halfuur op voorsprong. Matip werd met hoofd bediend door Jermaine Jones en van dichtbij wist de Duitser van Kameroense afkomst raak te schieten. Die Königsblauen gingen aan de leiding, maar Fortuna Düsseldorf bracht daar na rust verandering in.

In de loop van de tweede helft wist Axel Bellinghausen een uitbraak van zijn ploeg goed af te ronden en zodoende stond de 1-1 op het scorebord. Het was wederom aan Schalke om een treffer te forceren, maar het lukte de ploeg van Jens Keller maar moeizaam om Düsseldorf onder de duim te krijgen.

Uiteindelijk was het Matip die met zijn tweede treffer van de avond de thuisploeg aan de overwinning hielp. De middenvelder wist een pass van Michel Bastos goed te benutten en Die Knappen stonden weer op voorsprong. In de laatste fase van het duel bleef Schalke de voorsprong handhaven, dus de drie punten bleven in Gelsenkirchen.

Berlusconi: rechters Italië erger dan maffia

De rechters en officieren van justitie in Italië zijn erger dan de Siciliaanse maffia. Dit stelde althans oud-premier Silvio Berlusconi zaterdag. De uitlatingen van de mediamagnaat zijn, los van de inhoud, ook een schending van de regel dat op de laatste dag voor de verkiezingen geen campagne meer wordt gevoerd. De regel moet burgers tijd tot nadenken geven.

Berlusconi sprak tijdens een bezoek aan het trainingscomplex van zijn voetbalclub AC Milan, aldus persbureau ANSA. "Bij ons is de magistratuur een gevaarlijkere maffia dan de Siciliaanse maffia, en dat zeg ik wetende dat het een grote zaak is", aldus Berlusconi.

Berlusconi: rechters Italië erger dan maffia
Berlusconi: rechters Italië erger dan maffia (Foto: ANP)

Paolini droomt nu al van Milaan-San Remo

Luca Paolini hoopt met zijn winst in Omloop het Nieuwsblad het startsein te hebben gegeven voor een succesvol seizoen. "Het zou fijn zijn als ik ook in Milaan-San Remo mee kan doen om de prijzen", keek de 36-jarige Italiaan direct vooruit. "Ik heb het daar de laatste jaren niet zo goed gegaan. Na de Tirreno zullen we zien hoe ik er voor sta."

Paolini liet in de Omloop zien goed met zware omstandigheden om te kunnen gaan. "Het was erg moeilijk door de kou. Ik probeerde me zoveel mogelijk te sparen voor de laatste dertig kilometer." Paolini reed op 35 kilometer van de streep met Stijn Vandenbergh weg uit een kopgroep en klopte de Belg uiteindelijk in de sprint.

De voor het Russische Katusha rijdende veteraan wachtte al sinds 2009 op een overwinning. "Dit was daarom een speciale dag voor me", zegt de in Milaan geboren renner. "Het is altijd mijn droom geweest om in België een klassieker te winnen." Zijn volgende grote doel, Milaan-San Remo, wordt op 17 maart gereden.

[Six Nations] Engeland verslaat Frankrijk

De rugbyers van Engeland hebben zaterdag hun koppositie in het zeslandentoernooi bevestigd met een zege op Frankrijk. Op Twickenham werd het 23-13 voor de thuisploeg. Bij rust stonden de Fransen, mede door een try van Wesley Fofana nog met 9-10 voor. Na de thee zette Manu Tuilagi Engeland met een try op het juiste spoor.

Eerder zaterdag had Wales in Rome met 26-9 afgetekend van Italië gewonnen. Leigh Halfpenny tekende voor zestien Welshe punten. Jonathan Davies en Alex Cuthbert scoorden de enige twee tries van de wedstrijd.

Engeland staat met zes uit drie nog altijd bovenaan en wordt op twee punten gevolgd door Wales. Frankrijk blijft met nul punten uit drie duels de hekkensluiter, Italië heeft er twee uit drie. Schotland en Ierland hebben beide ook twee punten, maar speelden pas twee duels. Zondag maken zij in Edinburgh uit welke ploeg aanhaakt in de titelstrijd.

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

In Almelo stonden Heracles en Vitesse tegenover elkaar. De Arnhemmers nemen drie punten mee de bus in. Het werd 3-5 voor de gasten. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

3 - 5

Vitesse

 31' Duarte
 73' Castillion
 90+3' Gouriye
   19' Bony 
 23' v. Ginkel 
 51' v. Ginkel 
 53' Bony 
 90+1' Bony 
 
 Gele kaart: Duarte, Rienstra (Heracles Almelo), Cziommer (Vitesse)
 Rode kaart: Bruns (86/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8460
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Bony mist strafschop(51')
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Schenkeveld
Rienstra
Dorda
Vujicevic(Koenders/25)
Quansah
Bruns
Duarte
Gouriye
Vejinovic
Everton(Castillion/69)
  Velthuizen
; Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Ibarra(Yasuda/89)
Van Ginkel
Cziommer
Reis(Qazaishvili/39)
Bony
Havenaar

Vijfde plaatsen Veldt en Wild op WK

Tim Veldt is zaterdag vijfde geworden op het omnium bij het WK baanwielrennen. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd hij bij het afsluitende onderdeel, de tijdrit, vierde. Zijn directe concurrent voor de vierde stek, Lucas Liss uit Duitsland eindigde echter net voor hem.

De zege op de tijdrit ging met een tijd van 1.02,271 minuten naar Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland, die daarmee ook de titel op het omnium greep. Hij moest tegen titelverdediger Glenn O'Shea, maar bij de Australiër zat zijn achterwiel los. Na een lang oponthoud kwam O'Shea tot de vijfde tijd en zakte hij naar de derde plaats in het klassement. Zilver was er voor Lasse Hansen uit Denemarken.

Wild werd vijfde op de puntenkoers. Ze haalde zeventien punten en dat waren er vijf minder dan de Italiaanse Giorgia Bronzini die met het brons aan de haal ging. De wereldtitel was voor de Tsjechische Jarmila Machacova, zilver ging naar Sofia Arreola uit Mexico. De Britse Rebecca James won de wereldtitel op de sprint. Ze bleef Kristina Vogel uit Duitsland voor. Wai Sze Lee uit Hong Kong troefde Shuang Guo uit China af in de strijd om het brons.

'Koningssloep kan wel varen'

De Koningssloep kan wel varen op 30 april. Dat zegt conservator van het Scheepvaartmuseum Elisabeth Spits zaterdag tegen de NOS. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan noemde het vrijdag nog 'onwaarschijnlijk' dat de in opdracht van koning Willem I gemaakte Koningssloep over twee maanden gebruiksklaar is.

Volgens Spits moet het lukken om de in 1816 gebouwde sloep op tijd in orde te krijgen. "De sloep heeft natuurlijk jaren op het droge gelegen, maar is in goede omstandigheden bewaard. Onze experts hebben goed naar de sloep gekeken en hij kan gewoon varen." Het zou twee weken kosten om hem op te lappen.

Van der Laan zinspeelde al eerder op een vaartoer met koning Willem-Alexander over het IJ op 30 april. Hij voelt weinig voor een rijtoer door de stad.

Politie schiet bij aanhouding Heerde

Bij de arrestatie van drie mannen op een afrit van de A50 bij het Gelderse Heerde heeft de politie zaterdag een waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte daarbij gewond. Het drietal, dat wordt verdacht van bedreiging met een vuurwapen, is ingerekend. Dat meldt de politie.

De drie zouden rond 14.45 uur in Zwolle een man met een vuurwapen hebben bedreigd. De politie ging op zoek naar de auto waarin ze wegreden en trof die rond 16.15 uur stilstaand aan op de afrit Heerde-Zuid. In het voertuig zaten drie mannen.

Agenten probeerden de drie eerst uit het voertuig te praten. Omdat de mannen hier niet alle drie op reageerden is vervolgens een waarschuwingsschot gelost. Hierop stapten de mannen uit. Het gaat om mannen van 21 jaar uit de gemeente Ommen, 27 jaar uit de gemeente Franekeradeel en 25 jaar uit Leeuwarden.

Jans ontkent gesprekken met FC Twente

Ron Jans is naar eigen zeggen niet benaderd door FC Twente. De op dit moment werkloze oefenmeester werd genoemd als mogelijke opvolger van Steve McClaren. McClaren staat onder grote druk bij Twente. De Tukkers wisten in 2013 nog geen wedstrijd te winnen. De fans lijken daarom klaar met de Brit, die onlangs met een deel van de achterban in gesprek ging over de magere resultaten en het matige spel van de club uit Enschede. Ondertussen werd gespeculeerd over een opvolger.

Voorzitter Joop Munsterman zei dat men nog vertrouwen heeft in de samenwerking met McClaren, die in 2010 kampioen werd met Twente. Dat de clubleiding Jans heeft benaderd is dan ook niet waar. De hoofdpersoon zegt dat hij geen contact heeft gehad met de Tukkers. "Daar is geen sprake van", zei Jans tegen Eredivisie Live.

"En als ik dat zeg, betekent dat dat ik ook echt nog geen enkele vorm van contact heb gehad met die club", aldus de oud-trainer van FC Groningen en sc Heerenveen. Jans werd eerder dit seizoen aan de kant gezet bij Standard Luik, waar hij slechts een paar maanden werkte. Sindsdien heeft de coach nog geen club gevonden.

Verzekeraar: tienduizenden onnodige operaties

Tienduizenden operaties worden uitgevoerd zonder dat ze noodzakelijk zijn. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van onderzoek van zorgverzekeraar CZ. Dit zou een verspilling van tientallen miljoenen euro's betekenen.

CZ onderzocht twaalf verschillende behandelingen en concludeerde dat in 2010 minstens 24.400 operaties niet nodig waren. Het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger, schatten deskundigen volgens RTL Nieuws.

Jaarlijks wordt 7451 keer onnodig een operatie verricht om spataderen te verwijderen. Voor een staaroperatie gingen 5786 mensen onnodig onder het mes.

CZ wil artsen en ziekenhuizen die meer dan gemiddeld opereren gaan controleren. Als ze niet kunnen aantonen waarom ze meer opereren krijgen ze minder geld.

De Orde van Medisch Specialisten meldt aan RTL Nieuws dat CZ een onjuist beeld oproept. De cijfers zouden arbitrair en gedateerd zijn en bovendien blijft onduidelijk wat precies wordt verstaan onder een onnodige operatie. Daarnaast zijn er al verbeteringen doorgevoerd om het aantal onnodige operaties terug te dringen.

Overtredingen op boorschip Shell in VS

De Amerikaanse kustwacht heeft op een boorschip van Shell zestien overtredingen van het veiligheidsreglement aangetroffen. Een rapport van het onderzoek is naar het Amerikaanse ministerie van justitie gestuurd, zeiden betrokkenen vrijdag.

De veiligheidsovertredingen werden ontdekt toen het vaartuig, de Noble Discoverer, na het boorseizoen in Seward, in Alaska, in dok lag. Het gaat onder meer om overtredingen die tot brandgevaar kunnen leiden en problemen met de voortstuwing.

"De berichten dat Shell afgelopen zomer mogelijk heeft gewerkt met een ondeugdelijk boorschip met ernstige tekortkomingen (...) roept nieuwe vragen op of Shell in staat is in het arctische gebied op zee veilig te boren en roept voorts ernstige vragen op omtrent de aard en toereikendheid van Shells navolging van geldende wetten en regels", zei afgevaardigde Ed Markey.

Shell liet bij monde van een woordvoerder weten dat veel kwesties die door de kustwacht zijn benoemd al zijn aangepakt.

Een ander boorschip van Shell, de Kulluk, liep rond oud en nieuw aan de grond en is naar een beschutte baai voor het eiland Kodiak gesleept. Beide vaartuigen zullen naar Azië worden gesleept, voor inspectie en reparatiewerkzaamheden.

[League Cup Special] Swansea City

Zondagmiddag staat de finale van de League Cup weer op het programma. Deze wedstrijd op het heilige gras van Wembley gaat tussen twee bijzondere teams, Bradford City en Swansea City. Beide clubs hebben een bijzonder verhaal en dat is voor FOK!sport een reden om in aanloop naar de finale aan beide clubs een special te wijden. Vandaag verschijnt de tweede waarin Swansea City centraal staat.

Omstanders overmeesteren overvallers

Op twee verschillende plaatsen heeft het winkelend publiek zaterdag ingegrepen tegen overvallers. In Nieuwkoop kwamen omstanders in actie toen een juwelier werd beroofd, in Eindhoven werd een overvaller overmeesterd door personeel en klanten van een supermarkt. Beide rovers zijn opgepakt, aldus de politie.

In Nieuwkoop kwamen twee mensen aan het eind van de ochtend juwelier 't Gouden Hart binnen. Ze dreigden met een vuurwapen, maar er ontstond een worsteling. Daarbij is geschoten. Niemand raakte gewond. Een 19-jarige man uit Mijdrecht werd overmeesterd, de ander sloeg op de vlucht met een handlanger die buiten wachtte. Ze zijn nog voortvluchtig. Het is onduidelijk of ze iets buit hebben gemaakt.

Een kassamedewerker van een supermarkt in Eindhoven werd rond 16 uur bedreigd door een 45-jarige man uit Nuenen. Die eiste dat de kassa werd geopend, maar de medewerker en andere klanten grepen in. De overval mislukte, de rover zit vast.

Omstanders overmeesteren overvallers
Omstanders overmeesteren overvallers (Foto: ANP)

Beckham kijkt uit naar Franse klassieker

David Beckham kan uitgerekend in de Franse klassieker tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille zijn debuut maken in de Ligue 1. De Engelsman kijkt ernaar uit.

Beckham tekende onlangs een contract tot het einde van dit seizoen bij Paris Saint-Germain. De middenvelder hoopt met de steenrijke Franse club voor de landstitel te gaan en zover mogelijk te komen in de Champions League. De ervaren Beckham speelde sinds december geen duels meer, maar is nu klaar om te debuteren.

De oud-speler van Manchester United, Real Madrid, AC Milan en LA Galaxy kijkt uit naar de Franse topper van zondag. "Ik heb al veel belangrijke wedstrijden gespeeld in mijn loopbaan; de derby van Milan, de wedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona en de duels tusse LA Galaxy en Chivas", zegt Beckham tegen Franse media.

"Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze speciale wedstrijd", aldus de 37-jarige Engelsman. Mocht PSG in eigen huis winnen van de aartsrivaal, dan blijven de Parijzenaars op titelkoers. De huidige voorsprong op nummer drie Marseille is vijf punten. Naaste achtervolger Olympique Lyon staat op drie punten. Lyon treft zondag Lorient.

[Bundesliga] Robben scoort bij zege Bayern op Werder

Bayern München-aanvaller Arjen Robben heeft zaterdag zijn basisplaats tegen Werder Bremen bekroond met een doelpunt. De vleugelspits opende de score in het met 6-1 gewonnen duel. Hij gaf bovendien de assist voor de 2-0 van Javier Martinez. Een eigen doelpunt van Theodor Gebre Selassie en goals van Mario Gomez (2x) en Franck Ribéry zorgden voor de score van Bayern. Kevin De Bruyne zorgde tussendoor voor de 4-1.

Robbens goal was door hem zelf opgezet. Halverwege de eerste helft stuurde de Groninger Philip Lahm op rechts weg. Diens voorzet naar de tweede paal leek voor Ribéry te zijn, maar door het midden kwam Robben aangerend en hij tikte de bal net voor de uitgestoken voet van zijn Franse ploeggenoot in het net.

De wedstrijd tegen Werder was voor Bayern-trainer Jupp Heynckes overigens ook een bijzondere. Als speler en trainer kwam hij bij elkaar tot duizend duels in de Bundesliga. Alleen Otto Rehhagel deed het beter. Hij heeft 1033 duels op zijn naam staan.

FC Augsburg deed uitstekende zaken in de strijd tegen directe degradatie. In eigen huis klopte de Beierse ploeg directe concurrent 1899 Hoffenheim met 2-1. Dong-Won Ji en Sascha Mölders scoorden voor de thuisploeg, Igor de Camargo deed in de blessuretijd wat terug.

Augsburg springt over Hoffenheim naar de zestiende plaats. Die geeft aan het einde van de rit recht op een promotie-/degradatieduel. De nummers zeventien en achttien degraderen direct.

Hamburger SV ging op bezoek bij Hannover 96 hard onderuit: 5-1. Namens de Hamburgers tekende Rafael van der Vaart zijn derde seizoensgoal aan. Hij scoorde uit een strafschop de 1-1. Mame Diouf, Szabolcs Huszti, tweemaal Didier Ya Konan en Mohammed Abdelloue scoorden voor Hannover.

VfB Stuttgart - FC Nürnberg en FSV Mainz - VfL Wolfsburg eindigden in remises. Bij beide duels werd het 1-1.

Disney Infinity onthult Cars-playset

Disney vandaag onthuld dat de niet altijd even geliefde Cars-franchise deel uit zal maken van Disney Infinity. Voor de game is het goed dat Cars toegevoegd is aan het portfolio, want nu bevat Disney Infinity in feite een race-game.

Naast reguliere race-missies zak het Cars-pakket ook de mogelijk bieden om je eigen stunt-park te bouwen. "Win the big race to unlock new toys and create your own adventures in the Disney Infinity Toy Box."

Disney Infinity komt deze zomer uit voor zo'n beetje alle game-platformen.

Driehonderd kilo coke in Rotterdamse woning

In een woning in Rotterdam is vrijdagavond driehonderd kilo cocaïne gevonden. Ook werd zo'n half miljoen euro aan contant geld aangetroffen in de woning aan de Middelharnisstraat. Dat meldt de politie. Twee personen zijn aangehouden.

Agenten gingen rond 23.00 uur het huis binnen. Daar vonden ze de partij drugs, die een waarde heeft van ongeveer 75 miljoen euro. Voor het onderzoek zijn ook elf mobiele telefoons, computers, een televisie en een auto in beslag genomen.

De 33-jarige bewoonster en een 42-jarige man zitten vast. Voor de twee kinderen die in de woning aanwezig waren toen de politie binnenviel is een veilig onderkomen gezocht.

Vicevoorzitter EP zwaargewond bij verkeersongeluk

De vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Alexander Alvaro, is bij een verkeersongeluk ernstig gewond geraakt. De FDP-politicus reed met zijn auto in op een Opel, die in een slip was geraakt en midden op de snelweg tot stilstand was gekomen. De 21-jarige chauffeur van dat voertuig kwam om, twee andere inzittenden raakten zwaargewond. Dat hebben Duitse media gemeld.

Alvaro (37) is in het ziekenhuis opgenomen, zei een woordvoerder van de Europese FDP-fractie tegen Der Spiegel. Het ongeluk vond plaats op de snelweg A1, tussen Burscheid en Leverkusen. Mogelijk had de 21-jarige automobilist te hard gereden en had hij daardoor de macht over het stuur verloren.

Titel Dubai prooi voor Kvitova

Petra Kvitova heeft zaterdag het WTA-toernooi van Dubai gewonnen. De als zesde geplaatste Tsjechische rekende op het hardcourt in de Verenigde Arabische Emiraten af met de een plaats hoger ingeschaalde Sara Errani: 6-2, 1-6 en 6-1. Voor Kvitova is het de tiende titel in haar carrière en de eerste van dit jaar.

Kvitova liep in de eindstrijd vlot uit naar een 6-2 winst in de eerste set. Dat niveau kon de Tsjechische niet volhouden en ze liet Errani terugkomen. Nadat de Italiaanse het tweede bedrijf had gewonnen was bij haar de koek echter op en won Kvitova de beslissende set met overmacht.

[Premier League] Van Persie valt uit bij winnend Man United

Manchester United-spits Robin van Persie is zaterdag met een rugblessure naar de kant gegaan tijdens het duel tegen Queens Park Rangers. Zijn ploeg won de wedstrijd met 2-0 dankzij een snoeiharde uithaal van Rafael en een late treffer van Ryan Giggs. Hoe Van Persie, die na zijn wissel wel gewoon op de bank plaatsnam, er aan toe is moet nog blijken.

Santi Cazorla bezorgde Arsenal vijf minuten voor tijd een 2-1 overwinning tegen Aston Villa. De Spaanse spelmaker vond na zes minuten al het doel, maar de Oostenrijker Andreas Weimann trok de stand ruim twintig minuten weer gelijk. Een subtiele pass van Jack Wilshere leidde even later de beslissende 2-1 in.

Norwich City snoepte Everton via een goal diep in blessuretijd van Grant Holt drie punten af: 2-1. Leon Osman had de Liverpudlians nog op voorsprong gezet, maar Kaiansu Kamara en Holt draaiden de stand in de laatste zes minuten om.

United neemt door de overwinning vijftien punten voorsprong op stadgenoot City, dat zondag Chelsea ontvangt. Arsenal stijgt naar 47 punten, een minder dan rivaal Tottenham Hotspur. Everton verliest de aansluiting met de top vijf en staat op 42 punten.

Wigan Athletic deed uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie. De ploeg van bankzitter Ronnie Stam won drie belangrijke punten op bezoek bij Reading, onder meer dankzij twee treffers van oud-PSV'er Aroune Koné: 3-0. Wigan gaat Reading voorbij op de ranglijst en komt op 24 punten, evenveel als nummer zeventien Aston Villa. De nummer achttien tot en met twintig degraderen.

Middenmoter West Bromwich Albion pakte in eigen huis drie punten tegen Sunderland: 2-1. Chelsea-huurling Romelu Lukaku produceerde beide treffers.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 20 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de elfde ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was JayHovah met het volgende onderschrift: "Ik geweldadig? Ze noemen me niet voor niets Death-Row Willems!"

De opgave van woensdag 20 februari

Afgelopen zondag vond in Amerika de AllStar game plaats in de NBA. Chris Bosh heeft de bal, maar wat gebeurt er om hem heen waardoor z'n gezicht vertrekt? (Foto: Pro Shots)

Singel wordt mogelijk koning

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laat onderzoek of het Singel kan worden omgedoopt tot de Koningsgracht. Een aantal deelraadsleden van D66 kwam met het voorstel en Van der Laan staat daar 'niet onwelwillend' tegenover. De commissie buigt zich nu over het plan.

Alleen het water zou een andere naam krijgen, de huizen langs de gracht krijgen geen nieuw adres. Woonboten die in de Singelgracht liggen krijgen wel een nieuw adres als de straatnaamcommissie, die adviseert over de namen van straten, bruggen, grachten en plantsoenen, akkoord gaat met het plan.

Koningin Beatrix heeft aangegeven dat ze vanwege de crisis geen nationaal geschenk wil bij haar abdicatie. De D66'ers van stadsdeel Centrum vonden dit voorstel een goed en gratis alternatief. Van der Laan vindt het een sympathiek idee. Voor 30 april wordt een knoop doorgehakt.

Jeremy Clarkson rijdt muis dood

…en daar is vegasekte PETA boos om. De Top Gear-presentator is in Rusland voor opnames en tijdens die opnames werd er een muis doodgereden. Clarkson maakte een foto van het platte dier en deelde die op Twitter met het bericht: "Helaas zijn er wat dieren gewond geraakt tijdens de opnames van Top Gear Live in Moskou".

Een woordvoerder van PETA heeft geen goed woord voor Clarkson over. "Deze man is gedoemd om te worden herinnerd als een pummel en kleine pestkop die het grappig vindt om alles en iedereen belachelijk te maken die anders is dan hij. Op zijn grafsteen zal staan: dom en ongevoelig, behalve op het gebied van auto's."

De eerstvolgende aflevering van Top Gear wordt aanstaande zondag om 21:00 uitgezonden.

Berdych treft Tsonga in finale Marseille

Thomas Berdych en Jo-Wilfried Tsonga gaan zondag uitmaken wie er met de ATP-titel in Marseille vandoor gaat. Berdych gaf Dmitry Tursunov zaterdag in de halve finale geen kans: 6-2 en 6-1. Tsonga was met tweemaal 6-2 te sterk voor Gilles Simon, die in de eerste ronde nog Robin Haase had uitgeschakeld.

De als derde geplaatste Tsonga kan zondag zijn tiende ATP-titel winnen. Voor Berdych, nummer een op de plaatsingslijst, kan het zijn negende eindoverwinning worden.

[WK] Veldt zakt plaats na scratch

Baanwielrenner Tim Veldt lijkt een WK-medaille op het omnium uit zijn hoofd te kunnen zetten. Zaterdag werd hij in de Wit-Russische hoofdstad Minsk negende op de scratch. In het algemeen klassement na vijf van de zes onderdelen zakt hij daardoor een positie naar de vijfde stek.

De strijd om het goud lijkt te gaan tussen de Australiërs Glenn O'Shea en Aaron Gate. Beiden hebben zeventien punten. Lasse Norman Hansen uit Denemarken heeft twee punten meer en maakt ook nog kans op het goud.

De mannen achter het trio hebben te veel punten achterstand om nog om de medailles mee te strijden. De Duitser Lucas Liss staat vierde met 33 punten, een punt minder dan Veldt. De Rus Artur Ershov (zesde met 35 punten), Jon Dibben uit Groot-Brittannië (zevende met 37 punten) en de Belg Jasper De Buyst (achtste met 39 punten) kunnen de positie van Veldt nog bedreigen.

Zaterdagavond werken de omniumrijders hun laatste onderdeel af. Dat is de tijdrit.

[Six Nations] Wales wint in Rome van Italië

De rugbyers van Wales hebben in in Rome met 9-26 van Italië gewonnen. Het was een rommelige wedstrijd. Wales was wel de hele wedstrijd de dominante partij. Door deze zege klimt Wales naar de tweede plek in de stand van het zes landentoernooi. 

Bij rust stond het 6-9 voor Wales. Leigh Halfpenny schoot driemaal raak voor de rode Draken en Kristopher Burton deed dat tweemaal namens de Italianen. Vier minuten na rust scoorde Jonathan Davies namens Wales de eerste try. Halfpenny benutte de bonus. Net nadat aanvoerder Martin Castrogiovanni met geel naar de strafbank was gestuurd kon Alex Cuthbert de tweede try van de wedstrijd maken.

In de slotfase kreeg Italië geen echte kansen meer om te scoren. Later vandaag strijden Engeland en Frankrijk tegen elkaar. Morgen zullen Schotland en Ierland het tegen elkaar opnemen.

Depardieu opent restaurant in Rusland

De tot Rus genaturaliseerde acteur Gerard Depardieu wil zich ook in zijn nieuwe vaderland als gastronoom opwerpen. De filmster heeft plannen om een restaurant te openen in de stad Saransk, zo'n 650 kilometer ten zuidoosten van Moskou, zei een woordvoerder van de gemeente zaterdag tegen het Russische persbureau Interfax.

Depardieu was in de hoofdstad van de deelrepubliek Mordovië voor de ceremonie rond zijn verblijfsvergunning. Officieel woont hij in de Democratiestraat 1 in een appartement van Nikolaj Borodatsjev, het hoofd van het staatsfilmarchief. In zijn geboorteland Frankrijk is Depardieu al eigenaar van meerdere restaurants.

Depardieu opent restaurant in Rusland
Depardieu opent restaurant in Rusland (Foto: ANP)

Man spuit barvrouw traangas in gezicht

Een 35-jarige man die het niet kon verkroppen dat hij een blauwtje liep bij een 19-jarige barvrouw heeft haar traangas in het gezicht gespoten. Het incident vond plaats in een café in Breda. De man is aangehouden, meldt de politie.

De man werd rond 03.30 uur ingerekend op de Visserstraat. Het slachtoffer verklaarde dat de man om haar telefoonnummer had gevraagd. Toen zij weigerde om dat te geven spoot hij haar traangas in het gezicht.

Agenten troffen haar aan met betraande ogen. Bij de man werd een busje traangas aangetroffen.

Mass Effect 3 gratis voor PlayStation Plus

Een jaar geleden maakte Mass Effect 3 een einde aan de meeslepende ruimte RPG-serie. Misschien heb je nooit de game in huis gehaald, maar je hebt ongetwijfeld iets meegekregen over het controversiële einde. Nu mogen PS Plus-leden ontdekken of het inderdaad zo erg was.

Naast Mass Effect 3 krijgen PS Plus-leden volgende maand Dead or Alive 5 en Joe Danger 2. PS Vita-eigenaren mogen gaan genieten van Metal Gear Solid HD Collection en Puddle.

Entering PS Plus in March:

  • 6th March: Mass Effect 3
  • 6th March: Dead or Alive 5
  • 6th March: Joe Danger 2
  • 13th March: Metal Gear Solid HD Collection
  • 20th March: Puddle


Leaving PS Plus in March:

  • 6th March: Sleeping Dogs
  • 6th March: Vanquish
  • 6th March: LIMBO
  • 13th March: Wipeout 2048
  • 20th March: Lumines Electronic Symphony

Wijkagent daagt rechters uit een handje te helpen

Wijkagent Henk Heijting uit Veenendaal hoopt binnenkort op stap te mogen met een of meerdere rechters. Een uitnodiging daartoe heeft hij vanmorgen verstuurd op Twitter, na een nieuwsbericht over een verdachte die een lagere straf opgelegd krijgt omdat boze agenten op hem hebben geschoten.

Heijting voegt in zijn bericht een foto bij van het nieuwsbericht uit het AD. Daarin wordt verslag gedaan van de uitspraak van de Dordtse rechtbank. De 20-jarige roofovervaller wordt ontzien met een lagere straf vanwege "de enorme impact die het aanhoudingsvuur moet hebben gehad op de verdachte".

Met dank aan mc3347 voor de herschreven submit.

Paolini wint Omloop Het Nieuwsblad

Luca Paolini heeft zaterdag Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De 36-jarige Italiaan van Katusha won in Gent een sprint à deux van medevluchter Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick-Step). De twee reden de laatste 35 kilometer samen rond nadat ze uit een grotere kopgroep waren weggereden.

De koers door een ijskoud Vlaanderen kreeg lang kleur door een kopgroep van negen man. Een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bleek echter bij lange na niet voldoende voor de door Fransen gedomineerde groep en nog tijdens de lastige heuvelzone moesten zij capituleren.

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep ontstond een nieuwe kopgroep met Maarten Wynants van Blanco, BMC-renner Greg van Avermaet, Geraint Thomas (Sky) en Jürgen Roelandts van Lotto-Belisol als grootste namen. Uit die groep sprongen echter de onbekende Vandenbergh en de slimme veteraan Paolini weg en het tweetal reed gestaag weg.

Toen Paolini en Vandenbergh 35 tellen voorsprong hadden, zetten de achtervolgers nog even aan. Ze kwamen tien tellen dichterbij, maar toen liep het Italiaans-Belgische duo vooraan weer weg. Het peloton met daarin talloze favorieten had toen allang opgegeven.

Steven Tyler: ik heb half Peru opgesnoven

Steven Tyler heeft miljoenen besteed aan cocaïne. "Je zou kunnen zeggen dat ik half Peru heb opgesnoven", bekent de Aerosmith-frontman in een interview met de Australische editie van het programma 60 Minutes.

Volgens Tyler klopt het gerucht dat hij twintig miljoen dollar heeft uitgegeven aan drugs niet. "Het is eerder vijf of zes miljoen", zegt Tyler in het interview dat zondagavond in Australië wordt uitgezonden. "Maar het maakt niets uit, dat deden we destijds nou eenmaal."

De 64-jarige Tyler kampte jarenlang met verschillende verslavingen. Eind 2009 liet de zanger zich nog opnemen in een afkickkliniek vanwege een verslaving aan pijnstillers.

Schoonzoon Spaanse koning voor rechter

De schoonzoon van de Spaanse koning is zaterdag in Palma de Mallorca voor de rechter verschenen. Iñaki Urdangarin en zijn kompaan worden ervan verdacht zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld te hebben verduisterd dat hun non-profitorganisatie had gekregen.

Bijna tweehonderd agenten waren ingezet om demonstranten bij de rechtbank weg te houden. Urdangarin ontkent de beschuldigingen, die de monarchie ernstig in verlegenheid hebben gebracht.

De Hertog van Palma, de titel van Urdangarin, moest in de rechtbank verschijnen om antwoord te geven op de vraag of hij zijn netwerk had ingezet om lucratieve contracten binnen te slepen voor zijn non-profitorganisatie en geld via de organisatie had weggesluisd.

Urdangarin is getrouwd met prinses Cristina, de tweede dochter van de koning. De Spaanse koninklijke familie besloot vorig jaar om hem niet meer te betrekken bij officiële koninklijke aangelegenheden. Onlangs werd zijn naam verwijderd van de familiewebsite.

[Premier League] Fulham vloert Stoke op Craven Cottage

Fulham heeft Stoke City zaterdag in de Premier League met 1-0 verslagen. Trainer Martin Jol zag Dimitar Berbatov vlak voor rust met een prachtige volley voor de enige treffer zorgen. Fulham-doelman Mark Schwarzer keerde na de thee een strafschop van Jonathan Walters.

Jol bracht oud-Ajacied Urby Emanuelson, voor een halfjaar gehuurd van AC Milan, vijf minuten voor tijd in het veld voor Damien Duff. Fulham stijgt door de overwinning naar 32 punten. Stoke, dat tiende staat, heeft een punt meer verzameld.

Clasie: "Stoere taal past niet bij Feyenoord"

Feyenoord hoopt zondag de kater van de nederlaag tegen PEC Zwolle weg te spoelen. Jordy Clasie weet dat dat moet gebeuren tegen PSV, de lijstaanvoerder in de Eredivisie.

De 21-jarige Clasie beseft dat Feyenoord dit seizoen in duels met directe concurrenten niet optimaal presteert. De Rotterdammers gingen al twee keer onderuit tegen PSV. In de competitie werd het 3-0 in Eindhoven en in de beker waren de Eindhovenaren met 2-1 te sterk. "In die wedstrijd deden wij niet onder voor PSV", zei Clasie.

"Maar ik wil er vanaf dat wij in de aanloop naar een belangrijk duel stevige teksten roepen in de media. Dat heeft tot nu toe geen navolging gekregen op het veld. Voor de wedstrijd in september maakte ik het zelf mee. PSV had het toen lastig en ik vertelde tijdens een interview dat het tijd was om die ploeg een tikkie te geven."

"Op internet en de volgende dag in de kranten verschenen dikke koppen als 'Clasie gaat PSV een tik geven'. Dat is ook een leerproces, weten wat je op welk tijdstip wel of niet moet roepen. We moeten eerlijk zijn, de topwedstrijden hebben ons dit seizoen nog nauwelijks punten opgeleverd", verklaart de Oranje-international.

"Dus moeten wij nu vooraf niet praten, maar het zondag gewoon laten zien. Die stoere taal vooraf past ook niet zo bij Feyenoord. En wie, met alle respect, van PEC Zwolle verliest, heeft even geen reden om een grote mond te hebben. Het wordt gewoon tijd dat wij een topwedstrijd winnen", besluit Clasie. Feyenoord treft PSV zondag.

Paus: roddels zijn kwaadaardig

Het Vaticaan heeft zaterdag uitdrukkelijk valse roddels en lasterpraat van de hand gewezen rond de wisseling van de paus.

De scheidende paus Benedictus XVI klaagde zaterdag dat "het kwaad alsmaar de neiging lijkt te hebben de schepping vuil te maken". De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, betreurde zaterdag de valse en niet geverifieerde informatie die wordt verspreid over het conclaaf dat een nieuwe paus moet kiezen.

Er wordt volgens Lombardi ernstige schade toegebracht aan personen en instellingen van de kerk, mogelijk om kardinalen die deelnemen aan het conclaaf, te beïnvloeden. Benedictus XVI is de eerste paus in bijna 600 jaar die niet in het pauselijke gewaad sterft, maar voor zijn dood de functie neerlegt. Het waarom leidt tot wilde speculaties, onder meer over een netwerk van homoseksuele priesters.

Whiskystokers nog steeds blij met Europa

Ondanks de crisis blijft Europa een dankbare en vitale afzetmarkt voor Schotse whisky. De stokers verkopen nog steeds rond de 40 procent van hun whisky in Europa. Daarover schrijft het Britse blad The Economist. Grootste pluspunt voor de whiskymakers is het feit dat de Europese Unie één markt is, waar steeds meer landen zich bij hebben aangesloten en waar dus vrijwel geen handelsbarrières meer zijn.

In landen die zich aansluiten bij de EU schiet de verkoop van whisky omhoog. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Polen. Daar wordt fors meer 'Scotch' verkocht sinds het land zich in 2004 heeft aangesloten. Frankrijk is in de EU de grootste afnemer. Aan dat land wordt bijna twee keer zoveel whisky geleverd als aan de Verenigde Staten. Ook in Spanje wordt veel whisky afgezet.

Een land als India is volgens de stokers moeilijk te veroveren, omdat het hoge importheffingen oplegt aan Schotse whisky, waardoor de drank vrijwel onbetaalbaar wordt. Gewone Indiërs drinken dan ook liever nep-whisky, die wordt gestookt van melasse, een soort suikerstroop.

Moisander: "Niet alles opeens weggooien"

Ajax moet zich zondag herstellen van de Europese uitschakeling. De Amsterdammers ontvangen in eigen huis ADO Den Haag. Niklas Moisander hoopt zich te revancheren.

De Fin miste net als Lasse Schöne donderdag een strafschop tegen Steaua Boekarest. Ajax is daardoor niet meer actief in de Europa League. Moisander weet dat nu cruciale duels aanstaande zijn in de Eredivisie en de KNVB Beker. De regerend landskampioen speelt volgende week thuis in de halve finale van de KNVB Beker.

"Tegen ADO Den Haag en FC Twente moeten we laten zien écht om de titel te strijden en tussendoor kunnen we ons ten koste van AZ plaatsen voor de bekerfinale", aldus Moisander in gesprek met De Telegraaf. "We moeten voorkomen dat we in één klap alles weggooien." De Fin wil niet teveel nadenken over donderdagavond.

"Er zat druk op die strafschop, maar er zijn geen excuses voor die misser. Ik heb mijn verantwoordelijkheid gepakt, maar raakte de bal veel te veel aan de onderkant. Balen, want ik wist dat als ik zou scoren de druk bij Steaua zou liggen. Het komt hard aan dat we eruit liggen. We wilden door en Chelsea was de volgende tegenstander geweest. Dat soort duels hoop je te spelen", aldus Moisander, die dit seizoen overkwam van AZ.

Djuricic heeft niet met Benfica gesproken

Filip Djuricic ontkent dat zijn overgang naar Benfica al rond is. De middenvelder van sc Heerenveen heeft nog geen persoonlijk akkoord bereikt met de Portugese topclub.

De Serviër ontkent dat zijn transfer, waarmee zes miljoen euro gemoeid zou zijn, reeds beklonken is. "Ik heb persoonlijk niet met de club gesproken. En dat lijkt me toch vrij cruciaal", zegt Djuricic tegen de Leeuwarder Courant. De middenvelder is wel bijzonder gecharmeerd van Benfica. De deal lijkt slechts een kwestie van tijd.

"Benfica is een fantastische club met een mooie geschiedenis en een schitterend stadion. In Portugal is het de club die de meeste uitstraling heeft. Als ik er na de zomer speel, dan zou dat fantastisch zijn. Maar het is niet rond. Bovendien zullen er straks meer clubs belangstelling voor me hebben", zei de aanvallende middenvelder.

"Ik probeer er niet aan te denken en focus me op Heerenveen", aldus Djuricic, die niet gelukkig is met de huidige situatie bij Heerenveen. "Er mist iets. Het lijkt bij ons soms nog steeds wel of het allemaal niet zoveel uitmaakt. In zo'n sfeer is het erg moeilijk werken. Het grootste probleem is volgens mij dat we niet echt weten wat het probleem is. We herkennen onze tekortkomingen niet en hebben daardoor ook geen echte oplossing."

Mollema tweede in Ronde van Murcia

Bauke Mollema is zaterdag tweede geworden in de Ronde van Murcia. De Groninger van Blanco Pro Cycling moest na 182,5 kilometer alleen zijn meerdere erkennen in Dani Navarro (Cofidis). Movistar-kopman Alejandro Valverde kwam als derde over de meet.

De Ronde van Murcia is dit jaar voor het eerst een eendaagse koers. Tot 2010 bestond de in 1981 voor het eerst verreden koers uit vijf etappes. In 2011 werd dat uit geldgebrek al teruggebracht tot drie ritten, vorig jaar waren daar nog twee etappes van over.

50PLUS wordt overbodig

Bejaardenlobby 50PLUS wordt op termijn overbodig. Althans, dat denkt voorman Henk Krol. Volgens hem is het succes van zijn partij een teken voor de andere partijen om ouderen volledig te laten integreren in de maatschappij en wordt er duidelijk gemaakt dat ouderen niet meer als apart dienen te worden weggezet. 50PLUS is overigens een van de weinige partijen die uitsluitend opkomt voor één bepaalde groep ten koste van andere groepen.

Krol deed zijn uitspraken in een interview tijdens het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van omroep Brabant. Krol zegt zichzelf te zien als voorvechter van minderheidsgroepen. Eerst zette hij zich in voor homoseksuelen, nu zet hij zich in voor bejaarden.

50PLUS staat er in de peilingen sterk voor. De partij zou kunnen rekenen op een zetelaantal tussen de 16 en de 24 zetels. Toch hoopt Krol niet dat er binnenkort verkiezingen zullen plaatsvinden, aangezien er te weinig goede mensen beschikbaar zijn om al die zetels te gaan vullen. Bovendien dient er een redelijke kans te zijn dat een potentieel Kamerlid ook daadwerkelijk nog vier jaar in leven zal blijven.

De 50PLUS-lijsttrekker denkt het overbodig worden van zijn partij zelf niet meer mee te gaan maken. Krol is 62 jaar.

Financier Duits extreemrechts overleden

Gerhard Frey, voormalig leider van de nationalistische Duitse Volksunie (DVU) en financier van tal van extreemrechtse groepen en publicaties, is overleden. Hij was 80 jaar. De National-Zeitung meldde zaterdag op internet dat Frey dinsdag 'na een kort ziekbed' overleed.

Frey kwam op 18 februari 1933 ter wereld in een rijk koopmansgezin in het Beierse stadje Cham. Sinds 1959 gaf hij de National-Zeitung uit en stak hij zijn geld in extreemrechtse aangelegenheden.

In 1987 richtte hij de DVU op, die door de Duitse binnenlandse inlichtingendienst al vlug als 'extreemrechts' werd bestempeld. De partij won meermaals zetels in deelstaatparlementen, tot zij in 2012 werd opgeheven.

Iraanse Garde oefent op slagkracht

De Iraanse Revolutionaire Garde is begonnen aan een driedaagse militaire oefening die de paraatheid van de strijdkrachten moet verbeteren. Grondtroepen van de Garde oefenen in de omgeving van de zuidelijke stad Sirjan, meldde de Iraanse staatstelevisie zaterdag. Tanks en artillerie vielen denkbeeldige vijandelijke stellingen aan.

Het doel van de oefeningen is het verbeteren van de slagkracht van de Iraanse troepen, aldus de staatstv.

Spoorseinen sneller uitgerust met beveiliging

De vijfduizend belangrijkste spoorseinen moeten eind 2015 zijn uitgerust met het spoorbeveiligingssysteem ATB-vv, dat treinen stilzet als ze door rood rijden. Het versneld aanpassen van de seinen kost honderd miljoen euro, zegt president-directeur van Prorail Marion Gout-van Sinderen zaterdag in het AD. "Het moet nu. De risico's zijn te groot."

Het aantal treinen dat door rood reed is vorig jaar voor het eerst sinds 2006 gestegen. Vorig jaar werd 175 keer een sein gemist, twintig meer dan een jaar eerder.

In november kondigde Prorail al aan dat eind dit jaar 2500 van de 12500 seinen met ATB-vv moeten zijn uitgerust. De spoorbeheerder reageerde toen op een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar een botsing tussen een intercity en een sprinter in Amsterdam. Daarbij viel in april een dode en raakten 190 mensen gewond nadat de sprinter een sein had gemist.

Momenteel zijn tweeduizend seinen met ATB-vv uitgerust. Het aantal aanpassingen wordt volgend jaar en het jaar daarna opgeschroefd.

Eigenlijk zou Prorail het nog sneller willen doen, maar dat gaat volgens Gout-van Sinderen simpelweg niet. "Het materiaal moet worden besteld en het geld is nog niet beschikbaar." Wel zou staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) een gewillig oor hebben voor haar plannen.

Vanaf 2016 worden wordt het nog modernere systeem ERTMS uitgerust. Maar de aanleg daarvan duurt zeker tien jaar. Daarom is het volgens de president-directeur geen optie daar op te wachten. "Moet je nagaan welke risico's je al die jaren neemt."


Spoorseinen sneller uitgerust met beveiliging (Foto: Novum)

Madonna best verdienende artiest van 2012

Madonna was het afgelopen jaar de best verdienende artiest. Het Amerikaanse muziekblad Billboard berekende dat de Queen of Pop 34,6 miljoen dollar bijgeschreven kreeg.

Madonna vergaarde haar miljoenen vooral met haar wereldtournee. De MDNA-tournee leverde de 54-jarige zangeres zo'n 32 miljoen dollar op. Het album MDNA, dat in maart verscheen, was goed voor nog eens zo'n 1,5 miljoen dollar.

De Queen of Pop is de enige vrouw in de top tien van best verdienende artiesten. Bruce Springsteen volgt Madonna op de voet met een jaarinkomen van zo'n 33,4 miljoen dollar. Roger Waters maakt de top drie compleet, hij verdiende ruim 21 miljoen dollar.

Vorig jaar voerde Taylor Swift de lijst met best verdienende artiesten nog aan. Omdat zij het afgelopen jaar druk was met haar album Red en minder concerten gaf, zakt ze dit keer naar de vijftiende plek. Dit jaar gaat Swift weer toeren.

CNV: versoepeling ontslagrecht lost niets op

Versoepeling van het ontslagrecht lost geen enkel probleem op en jaagt mensen in moeilijke tijden de stuipen op het lijf. Dat heeft CNV-voorzitter Jaap Smit zaterdag gezegd in het radioprogramma TROS in bedrijf.

Een werkelijk probleem is volgens Smit de ziektewet. Als werknemers nu langdurig ziek worden, krijgen ze nog 2 jaar hun salaris doorbetaald. Maar dat tweede jaar weerhoudt het midden- en kleinbedrijf ervan om mensen in vaste dienst te nemen, en "dat snijdt werknemers in het vlees", aldus Smit.

Smit wil dat werknemers ook in hun tweede ziektejaar recht houden op hun salaris. Maar dat kan volgens hem anders worden betaald, bijvoorbeeld via een speciale verzekering.

CNV: versoepeling ontslagrecht lost niets op
CNV: versoepeling ontslagrecht lost niets op (Foto: ANP)

Taxidief na wilde achtervolging ingerekend

Een 39-jarige man die een taxi had gestolen is vrijdagnacht in het Gelderse Wijchen na een wilde achtervolging aangehouden. Agenten trokken bij de arrestatie van de Amsterdammer hun wapen. Dat meldt de politie.

De man werd rond 00.15 uur opgehaald bij een hotel in Hoofddorp. Hij was verward en gaf aan de taxichauffeur verschillende bestemmingen op, zoals Amsterdam en Parijs. Ook gedroeg hij zich agressief tegen de 46-jarige chauffeur, zowel verbaal als fysiek.

De chauffeur nam bij Hoogblokland de afslag en sprong bij een tankstation uit angst uit het voertuig. De verdachte reed daarna met grote snelheid met de taxi weg. De politie zette de achtervolging in, waarbij de verdachte wilde capriolen uithaalde.

Op een rotonde in Wijchen werd hij uiteindelijk pas tot stilstand gedwongen. Agenten hebben daarbij hun pistool getrokken. De man zit vast.

Jermaine is geen Jackson meer

Jermaine Jackson gaat voortaan door het leven als Jermaine Jacksun. Een rechter in Los Angeles keurde de naamsverandering van de broer van Michael Jackson vrijdag goed.

Jermaine gaf in november aan dat hij zijn achternaam wilde veranderen. De 57-jarige zanger geeft vanwege 'artistieke redenen' de voorkeur aan Jacksun. De naamsverandering zou niets te maken hebben met recente ruzies in de familie Jackson.

Jermaine is momenteel in Europa voor concerten met zijn broers. De overgebleven leden van de Jackson 5 verzorgen deze maand als The Jacksons shows in onder meer Italië, Frankrijk en Duitsland. Begin deze maand was Jermaine, toen nog een Jackson, in Nederland in verband met zijn samenwerking met André Rieu.

Google krijgt nieuw hoofdkwartier

Internetgigant Google gaat een volkomen nieuw hoofdkwartier laten verrijzen aan de Baai van San Francisco. De kantoren van de onderneming, waar minstens 35.000 mensen werken, zijn al uiterst modern, maar allemaal aangepaste versies van panden die het bedrijf verwierf. Ook het huidige hoofdkwartier, het 'Googleplex' in Mountain View, 50 kilometer ten zuidoosten van Francisco, is een verbouwd en uitgebreid kantorencomplex, ooit van de firma Silicon Graphics.

Naast dit 'Googleplex' en dichter bij de baai, moet het nieuwe zenuwcentrum van Google verrijzen. Het zal Bay View gaan heten. Het blad Vanity Fair kon dit weekeinde een ontwerptekening publiceren van het complex. Het moet uit negen ingenieus met elkaar verbonden gebouwen van vier verdiepingen bestaan. Het zijn een soort gebogen rechthoeken met veel groen in, tussen en ook bovenop de gebouwen.

Google is niet de enige in de buurt die een nieuwe behuizing maakt. Apple bouwt bijvoorbeeld een rond bouwwerk zo groot als het Pentagon in Washington. Het moet in 2016 af zijn.

Google krijgt nieuw hoofdkwartier
Google krijgt nieuw hoofdkwartier (Foto: ANP)

[WK] Büchli snel klaar op sprint

Matthijs Büchli is zaterdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Minsk vroegtijdig uitgeschakeld op de sprint. Büchli, die vrijdag brons won op de keirin, strandde al in de kwalificaties. Hij noteerde met 10,404 de 33ste tijd. Een plek bij de beste 24 was nodig om te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. 

Ook de andere Nederlander Jeffrey Hoogland werd uitgeschakeld. Hij noteerde 10,412 en werd 35ste. De snelste tijd kwam op naam van de Fransman François Pervis: 9,879.

Bloedige strijd in Noord-Mali

Gevechten in het noorden van Mali hebben vrijdag aan 65 islamitische opstandelingen en dertien militairen van het Tsjadische leger het leven gekost. Dat deelde een woordvoerder van de Tsjadische strijdkrachten zaterdag mee. Ook werden in de strijd vijf voertuigen vernietigd.

De gevechten vonden plaats in het gebergte Adrar des Ifoghas, in het noordoosten van Mali. De opstandelingen hebben zich in dit onherbergzame gebied teruggetrokken na de snelle opmars van Franse en Malinese troepen in Noord-Mali eind januari.

Tsjaad heeft zo'n achttienhonderd militairen gestationeerd in Mali om samen met de Fransen en Malinezen tegen de opstandelingen te vechten.

Stembusstrijd in Italië tussen Bersani en Berlusconi

Onder druk van de financiële markten, die hamerden op een opgeruimd huishoudboekje en stabiliteit, zag Silvio Berlusconi zich in november 2011 gedwongen af te treden als premier van Italië. De steun van het parlement was hij kwijt en het politieke leven van de excentrieke mediamagnaat leek, mede door de rechtszaken die hem achtervolgden, ten einde. Tot hij eind 2012 aankondigde nog eenmaal een succesvolle campagnestrijd te willen leveren.

Werd zijn terugkeer aanvankelijk ontvangen met besmuikt hoongelach, inmiddels hebben zijn campagnestrategen de technocratische premier Mario Monti het plezier in verder landsbestuur ontnomen. Zondag en maandag kiest Italië een nieuw parlement. In de peilingen neemt Berlusconi de tweede plaats in, maar de centrumlinkse koploper Pier Luigi Bersani voelt zijn hete adem in de nek.

Monti gold in zeker opzicht als de anti-Berlusconi. Als sober hervormer probeerde hij Italië sinds eind 2011 onverstoorbaar weer op de rails te zetten en contrasteerde hij sterk met het 'bunga bunga'-tijdperk van zijn voorganger. Met strenge bezuinigingen en hogere belastingen kalmeerde hij de markten en herstelde hij het vertrouwen in zijn land. Omdat de economische groei echter uitbleef, laaide de kritiek op.

De partij van Berlusconi, Volk van de Vrijheid, trok eind vorig jaar haar steun voor Monti in. De centrumcoalitie van de demissionaire premier kan in de peilingen nog maar op zo'n dertien procent van de stemmen rekenen en ligt daarmee zelfs achter op komiek Beppe Grillo, wiens populistische kruistocht tegen de gevestigde orde bij veel Italianen in goede aarde valt.

Centrumlinks heeft zich het afgelopen jaar in de luwte gericht op groei. Bersani gaat in de peilingen op kop en heeft de gelederen van zijn Democratische Partij versterkt met de populaire maffiabestrijder Pietro Grasso. Grasso is geliefd bij linkse én rechtse Italianen. Zijn reputatie als handhaver van het recht kan Bersani's belofte dat hij de moraal zal terugbrengen in de Italiaanse politiek, kracht bijzetten. De sleutel voor de Italiaanse koers de komende jaren ligt waarschijnlijk in handen van Bersani. Bij winst zal hij moeten besluiten of hij door het midden of over de rechterflank een coalitie opzet.

Boonen: kou wordt de sleutel

Tom Boonen verwacht dat de kou zaterdag de beslissende factor wordt in Omloop Het Nieuwsblad. "Ik ga er niet perfect mee om, ik heb liever goed weer", zei de Omega-Pharma Quick-Steprenner voor de start tegen Novum Nieuws over de temperatuur die rond het vriespunt ligt.

Boonen, die de semi-klassieker nog nooit op zijn naam schreef, meent dat hij niet een van de grote favorieten is. "Ik denk niet dat ik de benen heb om iets beslissends te doen."

Filippo Pozzato van Lampre verwacht dat hij de Omloop met start en finish in Gent net als in 2007 wel kan winnen. "Ik ben goed vandaag en het zou mooi zijn, want er zijn veel goede renners", meent de Italiaan. "Boonen, Sep Vanmarcke, Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha en Heinrich Haussler zijn ook favorieten."


Boonen: kou wordt de sleutel (Foto: Novum)

[WK] Baanrenner Veldt vierde na achtervolging

Tim Veldt staat na vier onderdelen vierde bij het omnium op het WK in Minsk. De baanwielrenner werd op de achtervolging achtste met een tijd van 4.31,192 minuten. Daarmee was hij bijna tien tellen trager dan de Australiër Aaron Gate die het onderdeel won.

Veldt heeft na vier onderdelen 25 punten verzameld. Daarmee staat hij ruimschoots achter de top drie. De regerend kampioen Glenn O'Shea staat met elf punten bovenaan, terwijl zijn landgenoot Gate en de Deen Lasse Norman Hansen beiden een punt meer hebben.

Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland werden op de sprint al in de kwalificatie uitgeschakeld. Büchli, vrijdag nog medaillewinnaar op de keirin, zette in 10,404 seconden de 33e tijd neer. Hoogland had acht duizendsten meer nodig en werd 35e. De Fransman François Pervis was de snelste in de plaatsingsstrijd. Hij snelde in 9,879 seconden over de baan.

Honkbalbondscoach Farley mist WBC

Honkbalbondscoach Brian Farley heeft vanwege privéredenen de World Baseball Classic verlaten. Dat meldt de KNBSB zaterdag. Farley was al met de ploeg in Taiwan, waar het toernooi komende week begint. Hij wordt vervangen door technisch directeur en oud-bondscoach Robert Eenhoorn.

Farley, normaliter de bondscoach, zou tijdens de World Baseball Classic fungeren als benchcoach naast Hensley Meulens. De oud-international werd voor het toernooi aangesteld als keuzeheer omdat er ook spelers uit de Major League meedoen. Meulens werkt als hitting coach voor San Francisco Giants.

Nederland speelt zijn poulewedstrijden in Taiwan tegen het gastland, Zuid-Korea en Australië. Andere poules worden in Japan, Puerto Rico en de Verenigde Staten afgewerkt. Als Oranje eerste of tweede wordt in de poule wacht een tussenronde in Tokyo. De andere tussenronde wordt in de VS gespeeld. Daar is ook de finaleronde.

Rojer bereikt dubbelfinale in Marseille

Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi zaterdag de finale van het ATP-toernooi in Marseille bereikt. Het als eerste geplaatste duo was met 6-3 en 6-1 veel te sterk voor de Fransen Nicolas Mahut en Édouard Roger-Vasselin.

Eén verzilverde breakkans bleek voor Rojer en Qureshi genoeg om de eerste set naar hun toe trekken. In de tweede set brak het duo de Fransen onmiddellijk. Na een tweede break konden de Fransen hun service op 5-1 opnieuw niet behouden.

In de finale wachten de als tweede geplaatste Rohan Bopanna en Colin Fleming uit respectievelijk India en Groot-Britannië. Rojer kan de achtste ATP-titel in zijn carrière veroveren.

Franse fabrikanten stappen over op Frans rundvlees

Twee grote Franse voedingsmiddelenfabrikanten gebruiken voortaan alleen nog Frans rundvlees in hun producten. De Franse president François Hollande liet ondertussen weten etikettering verplicht te willen stellen voor vlees in verwerkte voedselproducten om in de toekomst problemen als het paardenvleesschandaal te voorkomen.

Bij een van de twee bedrijven, Findus, is vastgesteld dat paardenvlees werd verwerkt in producten die alleen rundvlees zouden hebben moeten bevatten. Het paardenvlees was van land naar land getransporteerd en ergens in deze vervoersketen bestempeld als, duurder, rundvlees. Findus en retailer Carrefour zeggen deze problemen voortaan te willen voorkomen door alleen nog Frans rundvlees te gebruiken.

Trol mag niet naar de Oscars

De Oekraïense journalist Vitalii Sediuk is zondag niet welkom bij de Oscars. Dat heeft The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de prestigieuze filmprijzen, Sediuk duidelijk gemaakt in een brief. Die brief is in handen van het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter.

Sediuk zorgde eerder deze maand voor ophef tijdens de uitreiking van de Grammy Awards door tijdens de show het podium op te lopen. Vorig jaar zoende Sediuk Will Smith voor aanvang van de Russische première van Men in Black 3. De Oekraïense journalist gaf deze week aan ook graag de Oscars bij te wonen.

Daarvan kreeg The Academy lucht, waarna Sediuk een gepeperde brief kreeg. "De bijeenkomsten zijn privé en alleen op uitnodiging bij te wonen", schrijft The Academy over de uitreiking van de Oscars en de officiële afterparty. "Als je toch probeert binnen te komen, word je gearresteerd en vervolgd."

Sediuk heeft al een aanklacht aan zijn broek hangen. Na zijn stunt bij de Grammy's, die buiten het zicht van de camera werd gehouden, werd hij gearresteerd. Na een nacht in de cel mocht hij gaan, begin volgende maand moet hij zich bij de rechter verantwoorden.

FOK!filmtips van de dag: The Godfather & The Godfather II

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De elfjarige Emily is een milieuactiviste in training. Zij redt en verzorgt een gewonde beer tot hij weer sterk genoeg is om het bos in te gaan. Wanneer haar zus het bos intrekt om actie te voeren, volgt Emily haar. Maar onderweg komt ze ten val en wordt ze meegesleurd door de rivier. Bear with Me is een film om met de hele familie naar te kijken, om 15:30 op Nederland 3.

Deze zaterdagavond & -nacht is een feestje voor de filmliefhebber. Het is bijna niet te doen om de FOK!filmtips eruit te lichten, maar de golden oldies doen het altijd goed. Hier komen ze.

Luitenant John Dunbar vertrekt op een eenzame missie om de helpende hand te bieden bij de bescherming van een verafgelegen, door Sioux-indianen bedreigde legerpost. Zijn tocht voert hem over de eenzame vlakten van de Amerikaanse prairie. Eenmaal ter plaatse sluit de diplomatieke Dunbar vriendschap met de argwanende indianen. Dunbar wordt liefdevol door hen opgenomen en wordt uiteindelijk verliefd op een bij de Sioux opgegroeide blanke vrouw. Als na enige tijd zijn collega's van het Amerikaanse leger opduiken en de Sioux door hen onder de voet dreigen te worden gelopen, komt Dunbar voor een zware keuze te staan.

Kevin Costner leverde in 1990 met zijn prachtige regiedebuut een instant klassieker af. Dances with Wolves werd overladen met Oscars voor onder andere Beste Regie, Beste Film, Beste Scenario en Beste Soundtrack. Om 20:00 op RTL8.

Golden oldies van een andere orde/discipline zijn regisseur Cameron Crowe en de rasmuzikanten van Pearl Jam. Om het 20 jarig bestaan van de band in een toepasselijke spotlight te zetten, werkte goede vriend Crowe zich door bijna duizend uur aan live opnames en twintig uur aan privéopnames van de band. Gecombineerd met nieuw geschoten materiaal van de afgelopen anderhalf jaar levert dit een compleet beeld op van de wereld die Pearl Jam heet. Om 20:55 is de documentaire Pearl Jam Twenty te zien op Nederland 3.

Pak genoeg wijn, pizza en tiramisu, want vanaf 22:00 begint Veronica aan de eerste twee delen van The Godfather. Vito Corleone staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en houdt zich bezig met allerlei duistere zaken zonder dat hij zelf op de voorgrond treedt. De jongste zoon van Vito, Michael, bemoeit zich niet veel met de familiezaken, totdat er een aanslag wordt gepleegd op zijn vader. De clan dreigt ten onder te gaan in het geweld en Michael besluit de moordaanslag te wreken.

In het tweede deel van de beroemde maffia-trilogie, dat begint om 01:20, lopen twee verhaallijnen door elkaar. Michael Corleone is de nieuwe peetvader, die zijn illegale zaken wil uitbreiden naar het westen van Amerika. Om zijn doel te bereiken is hij bereid al zijn tegenstanders uit de weg te ruimen, hoe dicht deze ook aan hem verwant zijn. Door zijn handelswijze maakt Michael veel vijanden, onder wie de machtige joodse zakenman Hyman Roth. Michael probeert op slinkse wijze ook van hem af te komen. In flashbacks wordt het verhaal van Michaels vader Vito Corleone getoond, die als negenjarige jongen vanaf Sicilië naar Amerika vlucht en daar zijn status als peetvader opbouwt.

Daarnaast zijn deze films ook nog op de kijkbuis: The Brothers Grimm, 127 Hours, Fracture, Harsh Times, The Roommate, Das Experiment, Lake Placid, Junebug, Cleaner, Caramel, The Men Who Stare at Goats, The Presidio en Before the Devil Knows You’re Dead.

Protest in Dhaka om oorlogsmisdadenproces

Duizenden studenten hebben zaterdag in de Bengalese hoofdstad Dhaka de doodstraf geëist tegen acht islamitische politieke partijleiders die berecht worden voor hun aandeel in de oorlogsmisdaden die ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh in 1971 werden gepleegd. "Dood aan de moordenaars", scandeerden zo'n vijfduizend studenten die in Dhaka bijeen waren gekomen.

De acht verdachten, voormalige leden van de grootste islamitische partij van het land Jamaat-e-Islami, moeten zich voor de rechter verantwoorden voor massamoord, verkrachting en brandstichting tijdens de negen maanden durende onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan.

Eerder deze maand werd partijleider Abdul Quader Mollah veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens massamoord. Veel Bengalezen vonden dat hij daar nog goed mee weg kwam. De regering legde zich evenmin neer bij de strafmaat en stapte naar het Hooggerechtshof. Zij eist de doodstraf voor Mollah.

Vrouw klopt bij politiebureau aan met vuurwapen

Een 26-jarige vrouw heeft zaterdagochtend bij een politiebureau in het Drentse Emmen aangeklopt met een vuurwapen in haar hand. Agenten droegen haar op het wapen neer te leggen, waarop ze dit ook deed. De vrouw is daarna aangehouden, meldt de politie.

De vrouw uit Meppel heeft het wapen volgens een politiewoordvoerder niet op agenten gericht. "Het leek er niet op dat ze kwaad in de zin had, maar de zaak wordt nog onderzocht." De woordvoerder kon niet zeggen of de vrouw het wapen simpelweg kwam inleveren. De vrouw wordt nog verhoord. Het wapen is in beslag genomen.

Voorverkoop Pinkpop verloopt voorspoedig

De voorverkoop van Pinkpop loopt goed. Dat zegt festivaldirecteur Jan Smeets tegen Novum Nieuws. "In dertig minuten waren al tienduizend kaarten weg." Kaarten voor Pinkpop, dat dit jaar in juni plaatsvindt, zijn sinds zaterdagochtend te koop.

Volgens Smeets verloopt de voorverkoop zoals de organisatie had verwacht. "Het is vergelijkbaar met 2011, we zitten ver boven het gemiddelde." Toch verwacht de Pinkpop-baas niet dat het festival, of een van de drie dagen, zaterdag al uitverkoopt. "Maar we beleven wel veel plezier aan wat nu gebeurt."

Smeets is vooral blij dat er veel vraag is naar weekeindkaarten. "Dat was vorig jaar wat ingezakt, omdat veel mensen voor de maandag kozen." Toen sloot Bruce Springsteen het Limburgse festival af, kaarten voor die dag waren binnen een paar uur weg.

Voor Pinkpop 2013 zijn vijftigduizend weekeindkaarten en per festivaldag twintigduizend dagkaarten beschikbaar. Smeets verwacht volgende week en een paar weken voor de 44e editie van het festival een piek te zien in de kaartverkoop. "Volgende week worden de salarissen en uitkeringen gestort. We zien ook altijd een piek als mensen hun vakantiegeld binnen hebben."

Pinkpop vindt dit jaar niet met Pinksteren plaats, maar op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni. The Killers, Kings of Leon en Green Day zijn dit jaar de grote publiekstrekkers. Ook onder meer Thirty Seconds to Mars, Queens of the Stone Age en Fun. zijn van de partij.

Oppositie Egypte wil verkiezingen boycotten

De Egyptische oppositieleider Mohamed ElBaradei heeft via Twitter opgeroepen tot een boycot van de komende parlementsverkiezingen. Door middel van een boycot wordt de 'schijndemocratie blootgelegd', zei hij zaterdag in een tweet.

President Mohammed Morsi kondigde onlangs bij decreet aan dat vanaf eind april in verschillende fases verkiezingen zullen worden gehouden. Voormalig topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap ElBaradei zegt zich niet met de verkiezingen te zullen inlaten, omdat hij 'geen deel wil zijn van het bedrog'.

Volgens de regering vormen de verkiezingen een belangrijke stap in het bouwen aan de toekomst van Egypte. Morsi's partij, de Moslimbroederschap, won de vorige verkiezingen twee jaar geleden.

Strijd om luchthaven Aleppo wordt feller

De strijd om de strategisch belangrijke luchthaven van Aleppo wordt steeds feller. Syrische rebellen en militairen van het regeringsleger voeren hevige gevechten om een stuk snelweg die de stad met het vliegveld verbindt. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gezegd. De rebellen proberen de luchthaven al weken te veroveren.

Onlangs namen de opstandelingen twee bases in die de luchthaven beschermen. Ook hebben zij een stuk snelweg afgesloten dat door het leger gebruikt werd voor troepenverplaatsingen en bevoorrading.

Partijleider Indonesië weg wegens omkoperij

De leider van de Democratische Partij in Indonesië is opgestapt omdat hij in verband wordt gebracht met corruptie. Hij maakte zijn aftreden zaterdag bekend. Anas Urbaningrum werd in 2010 gekozen tot voorzitter van de DP.

De Indonesische corruptiebestrijding deelde vrijdag mee dat Urbaningrum verdacht wordt van het ontvangen van betalingen in verband met de bouw van een sportcomplex in West-Java. Indonesische media meldden dat hij onder meer een auto ter waarde van ruim 55 duizend euro had gekregen van een aannemer.

Urbaningrum ontkent de beschuldigingen, maar legde zijn functie desondanks neer. Als hij veroordeeld wordt, kan hij vier jaar gevangenisstraf krijgen. De DP kiest zondag een nieuwe voorzitter.

Indiërs eisen grondig verkrachtingsonderzoek

Woedende dorpelingen in de Indiase deelstaat Maharashtra hebben gedreigd opnieuw een snelweg te blokkeren als de politie geen voortgang boekt in haar onderzoek naar de verkrachting van en moord op drie jonge zusjes. De lichamen van de meisjes van 6, 9 en 10 jaar oud werden vorige week gevonden.

Volgens de moeder van de slachtoffertjes wekte de politie geenszins de indruk de zaak serieus te nemen en werd er geen enkele actie ondernomen totdat dorpelingen uit protest een blokkade op een snelweg opwierpen. Zaterdag dreigden zij met een nieuwe, vergelijkbare actie als de politie geen voortgang boekt.

De hoofdmeester van de school van de meisjes werd zaterdag op non-actief gesteld, omdat hij de familie noch de politie had ingelicht dat de meisjes vermist werden.

Plasterk: verdere bezuinigingen blijven mogelijk

De mededeling van eurocommissaris Olli Rehn dat Nederland afdoende maatregelen heeft genomen tegen het begrotingstekort betekent niet dat verdere maatregelen uitblijven. Daar moet eerst rustig in het kabinet over worden gesproken, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Het is volgens Plasterk niet de bedoeling dat hij zich zonder overleg met het kabinet uitlaat over de mededeling van Rehn. "Ik zou het ook niet fijn vinden als mijn collega's dat doen."

In de verkiezingscampagne waarschuwde de PvdA dat de economie niet kapot moet worden bezuinigd. "We moeten nu als team bespreken waar we de grens trekken."

Ook moet in het kabinet worden besproken wat wordt gedaan met de grens van drie procent. Dat het begrotingstekort boven die grens uitkomt is volgens Rehn grotendeels te wijten aan de nationalisatie van SNS Reaal.

Het Centraal Planbureau komt op 28 februari met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland. Op 13 maart komt daarop een toelichting. Het kabinet besluit op basis van deze gegevens of het verder ingrijpen nodig acht.


Plasterk: verdere bezuinigingen blijven mogelijk (Foto: Novum)

Honkballers verliezen oefenwedstrijd in Taiwan

Het Nederlands honkbalteam heeft in de voorbereiding op de World Baseball Classic(WBC) vandaag de eerste oefenwedstrijd in Taiwan verloren. Oranje verloor met 10-5 van Taichung University, de amateurkampioen van Taiwan. 

Oranje oefent nog drie keer in aanloop naar de WBC, die volgende week zaterdag van start gaat. Zondag speelt Nederland een oefenwedstrijd tegen Cuba, dat ook in voorbereiding is op de WBC.

Sauerbreij mist finales in Moskou

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft zich niet weten de plaatsen voor de finaleronde tijdens de wereldbekerwedstrijd op de parallelslalom in Moskou. Ze stond na de eerste kwalificitieronde nog derde. In de tweede run maakte de olympisch kampioene  een fout en viel stil.

Door de fout belandde Sauerbreij op de 22e plaats in de kwalificatie. Zus Marieke eindigde in de Russische hoofdstad als 39ste. De beste zestien kwalificeerden zich voor de finales.  Sauerbreij baalde. "Ik heb juist weer het goede gevoel, ook op de slalom", zei de 33-jarige snowboardster, die vorige week in Sochi bij het olympisch testevent als achtste op de reuzenslalom eindigde.

'Microsoft onthult nieuwe Xbox in april'

Microsoft gaat in april een evenement houden waarin het bedrijf zijn volgende console onthult. Dat hebben anonieme bronnen binnen de gamesindustrie, waaronder Sony-medewerkers, aan CVG verteld. VG247 en The Verge bevestigen hetzelfde gehoord te hebben.

Extra bewijs komt in de vorm van een recent geregistreerde domeinnaam: XboxEvent.com. Het domein is geregistreerd door Eventcore, het bureau die ook Microsofts E3-site (XboxE312.com) vorig jaar heeft verzorgd.

Dit zou betekenen dat de volgende Xbox niet zal opduiken bij het volgende grote evenement binnen de gamesindustrie: de Game Developers Conference 2013 op eind maart.

Schapen geconfisceerd in Friesland

De politie heeft vrijdag in het Friese Driesum 21 schapen van iemand afgepakt. Bij een controle die met de Dierenbescherming en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd uitgevoerd bleek dat de meeste schapen verwaarloosd of ziek waren. Twee schapen waren er volgens de politie zo slecht aan toe dat ze moesten worden afgemaakt.

De overige schapen zijn overgebracht naar een veehandelaar. Tegen de eigenaar van de schapen wordt proces verbaal opgemaakt.

De wereld van Shin Megami Tensei IV verkennen

De wereld van Shin Megami Tensei is een stuk duisterder en vreemder dan die van Persona. Shin Megami Tensei IV voor 3DS heeft bizarre dungeons, maar ook donkere steden en zelfs doodgewone kantoorruimtes. De video hieronder laat zien wat je kunt verwachten.

Shin Megami Tensei IV komt in mei uit in Japan. Er is nog geen Westerse release aangekondigd, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Matschiner: 'Raborenners moeten naar buiten treden'

Wielrenners en leidinggevenden van de voormalige Rabobankploeg moeten eerlijk zijn over het dopinggebruik binnen de equipe. "Iedereen die daar gewerkt heeft, moet eindelijk eens vertellen dat er bij Rabobank georganiseerd doping wordt gebruikt", zegt hun dealer Stefan Matschiner zaterdag in NRC Handelsblad.

"Ik wil geen sporters verraden", zegt de Oostenrijker. "Ik doe alleen een oproep aan de Raborenners die klant bij mij waren. Ze moeten nu eindelijk eens zeggen: ik heb ook gedoped." De veroordeelde dopinghandelaar bevestigt dat Michael Rasmussen en Thomas Dekker tot zijn klantenkring behoorden.

Eerder verklaarde de Oostenrijker al tegen de politie dat ook Michael Boogerd klant bij hem was. De Hagenaar zegt dat hij inderdaad rekeningen van Matschiner heeft betaald, maar dat die waren voor vitamines. "Misschien moet u het Michael nog eens vragen", zegt Matschiner. "Er waren waarschijnlijk veel rekeningen. En ik denk dat je daar héél veel vitaminen voor kunt kopen."

De voormalige ploegarts van Rabobank Geert Leinders kreeg tijdens de Tour de France van 2005 bloedzakken van Matschiner. "Ik heb Leinders gebeld, en toen kwam hij naar buiten. Ik had twee bloedzakken bij me, hij wilde er maar één hebben. Hij heeft me het volle bedrag betaald: duizend euro." Het Belgisch Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar Leinders.

Kroes wil meer ICT in het onderwijs

Het onderwijssysteem in Nederland bereidt leerlingen niet goed voor op het leven in de digitale wereld. Het leert ze vooral 'vaardigheden die hun ouders nodig hadden'. Het onderwijs moet daarom flexibeler worden en meer ruimte bieden voor verscheidenheid van mensen, en ICT op school kan daarbij helpen. Dat betoogt eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) in haar zaterdagse column in Het Financieele Dagblad.

Digitale technologie moet worden ingezet om het onderwijssysteem aan te passen aan de leerlingen, waar nu nog wordt geprobeerd om alle leerlingen in hetzelfde systeem te dwingen, ongeacht hun talenten en leerbehoeften. Alleen op die manier worden genoeg toekomstige arbeidskrachten opgeleid om het groeiende Europese tekort aan ICT-personeel op te heffen, meent Kroes.

Eerder liet ze al weten dat er in Europa 700.000 vacatures zijn in de ICT-sector en dat er ondanks de crisis nog elk jaar veel banen bijkomen.

Iran kiest locaties voor kerncentrales

Iran heeft zestien locaties uitgekozen voor de bouw van kerncentrales. Het land wil de komende vijftien jaar met behulp van de centrales twintigduizend megawatt elektriciteit opwekken, meldde de staatstelevisie zaterdag.

Deskundigen van de Iraanse Atoomenergie Organisatie hebben zich gebogen over de vraag waar de centrales het beste kunnen verrijzen. De locaties die zijn uitgekozen hebben onder meer als voordeel dat ze bestand zijn tegen aardbevingen en bescherming bieden tegen luchtaanvallen.

De islamitische republiek zegt twintig centrales nodig te hebben om de komende jaren aan de groeiende vraag naar energie te voldoen.

De staatstelevisie meldde voorts dat er in het land nieuwe voorraden uranium zijn ontdekt. De uraniumreserves van Iran komen daarmee uit op 4400 ton.

Respect blijkt moeilijk voor KNVB

Het plaatsje Gemonde, in Noord-Brabant, is een dorp 'waar iedereen elkaar nog kent en waar de sociale band tussen mensen nog écht bestaat.' De verslagenheid was dan ook groot toen een 19-jarige inwoner uit het dorp te overlijden kwam. De overledene voetbalde met veel z'n vrienden in het eerste elftal bij lokale voetbalclub Irene.

Het mag dan ook geen wonder heten dat het eerste elftal graag zou zien dat de wedstrijd van zondag, nog geen 48 uur na de begrafenis op vrijdag, uitgesteld zou worden. Tegenstander OVC '63 deed het enige juiste, en reageerde begripvol en stemde direct toe met het uitstellen van de wedstrijd.

Toen Irene hetzelfde verzoek deed bij de KNVB, kregen ze een onverwacht antwoord. In een mail zei de nationale voetbalbond het verzoek om de wedstrijd te verplaatsen te weigeren, omdat daar volgens hen een 'enorme precedentwerking' vanuit zou gaan. De mensen van Irene waren vanzelfsprekend geschokt door deze opmerking.

Ze kunnen zich niet voorstellen dat de KNVB het fout zou vinden als wedstrijden afgelast zouden worden wegens het verlies van een teamgenoot en vriend. Aanvoerder Roel Schellekens schreef in een openbare brief: "In een tijd waarin de KNVB te pas en te onpas oproept tot RESPECT, is het dubbel pijnlijk te ervaren dat de Koninklijke Bond zelf moeite heeft datzelfde begrip juist te interpreteren indien op haar een beroep wordt gedaan."

Irene I heeft aangekondigd de wedstrijd niet te spelen en ze accepteren alle strafmaatregelen. Naar eigen zeggen kunnen ze zo snel niet de knop omzetten, en ze hechten meer waarde aan het respect voor een overleden teamgenoot dan aan de opgelegde druk van de bond.

Ferrer en Almagro naar halve finales Buenos Aires

David Ferrer en Nicolas Almagro hebben vrijdagavond de halve finales van het ATP-toernooi van Buenos Aires bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard was met 6-2 en 6-1 veel te sterk voor de Italiaan Fabio Fognini (6). Zijn landgenoot Almagro (2) versloeg thuisspeler Federico Delbonis met 6-1 en 7-6 (3).

Almagro treft in de halve finales de als derde geplaatste Stanislas Wawrinka, die ruim anderhalf uur nodig had tegen Albert Ramos: 7-6 (4) en 6-4. Ferrer neemt het in een Spaans onderonsje op tegen Tommy Robredo.

In Memphis werd Alexandr Dolgopolov, de nummer zeven van de plaatsingslijst, uitgeschakeld door Marinko Matosevic: 6-7 (6), 6-2 en 6-4. Feliciano Lopez en Denis Istomin plaatsten zich net als de Australiër voor de halve finales. Kei Nishikori bleek eerder al te sterk voor de als eerste geplaatste Marin Cilic.

Bos raakt leiderstrui kwijt in Langkawi

Theo Bos van Pro Blanco Cycling is zaterdag zijn leiderstrui in de Ronde van Langkawi kwijtgeraakt aan Meiyin Wang. De Chinees was in de derde etappe de snelste. Hij finishte ruim twintig minuten eerder dan de Nederlandse sprinter, die de eerste twee etappes in Maleisië op zijn naam had geschreven.

De Colombiaan Julian David Arredondo eindigde op ruim twee minuten als tweede in de etappe die de laatste veertig kilometer bergop ging. Nathan Haas uit Australië werd derde.

De Ronde van Langkawi duurt nog tot en met volgende week zaterdag.

Brandweer knipt gevallen dronkaard uit eigen fiets

Een dronkaard is er vrijdagnacht in het Limburgse Gennep in geslaagd bij een val bekneld te raken in zijn eigen fiets. Toen een voorbijganger rond 02.30 uur de hulp van agenten inschakelde, kregen zij de man met geen mogelijkheid los, meldt de politie.

De brandweer moest er daarom aan te pas komen om de man los te knippen. De beschonken 64-jarige man uit Gennep was op de Spoorstraat gevallen en met zijn arm tussen het dubbele frame van zijn fiets beland. Toen hij uiteindelijk uit zijn benarde positie was bevrijd, is hij voor een controle naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij mogelijk onderkoeld was geraakt.

'Europa moet Engels spreken'

De Duitse president Joachim Gauck heeft in een rede over Europa voorgesteld om één taal voor de hele unie te introduceren, die naast de nationale taal geleerd zou moeten worden. Hij wil daarmee het saamhorigheidsgevoel in de EU vergroten. De beste keuze lijkt hem het Engels.

Gauck sprak vrijdagavond een langverwachte rede uit over Duitsland en Europa. Hierin erkende hij de stereotypen die over de EU bestaan, zoals de 'hersendodende bureaucratie in Brussel' en de onmacht om het hoofd te bieden aan de crisis die de gezamelijke munteenheid bedreigt.

Toch ging hij snel verder met een onverdeeld positief beeld op een verenigd Europa, met als rode draad 'meer Europa'. Wijzend op de Euro, op het verdwijnen van de grenscontroles en op het afschaffen van invoerheffingen binnen de Schengenzone zei hij: "Op een erg positieve manier is meer Europa een deel van ons dagelijkse leven geworden."

Het was Gauck's eerste grote toespraak over de EU als president van Duitsland. Hij maakte daarvan gebruik om direct zijn visie op de EU uiteen te zetten. Hij deed ook een oproep aan de Britten om niet uit de EU te stappen, en hij verzekerde de overige lidstaten dat Duitsland niet van plan is haar wil op te leggen: "Het is mijn oprechte overtuiging dat in Duitsland 'meer Europa' niet een Duits Europa betekent, maar een Europees Duitsland."

Ook weerlegde hij het idee dat er geen Europese identiteit zou bestaan: "Europa heeft wel degelijk een bron van identiteit: een feitelijk tijdloze canon van waarden die ons op verenigt op twee niveaus, zowel in onze belijdenis van respect voor die waarden, als in de actie die we ondernemen om ze hoog te houden." Hij voegde daaraan toe dat 'meer Europa' betekent dat we diversiteit een groter deel van ons leven moeten maken, en het moeten toestaan ons te verenigen.

Om het idee van de Europese eenheid te bevorderen stelde hij naast de informele eenheidstaal ook voor om één Europees televisiekanaal te maken voor alle lidstaten, 'een soort ARTE voor heel Europa', aldus Gauck die verwees naar de Frans-Duitse tv-zender ARTE.

Het bericht is grondig herschreven om 11:13u.

Pastoor niet blij met NEC en Platje

NEC won vrijdagavond moeizaam van Willem II. Alex Pastoor was na afloop geen tevreden trainer. NEC kwam op een zeer vroege achterstand toen Robbie Haemhouts al na veertig seconden voor Willem II scoorde. De Nijmegenaren leken echter voor rust al de wedstrijd te beslissen met een voorsprong van 3-1 door onder meer twee goals van Melvin Platje. Maar Willem II kwam terug tot 3-2 en belegerde NEC daarna.

"Ongelooflijk", verzuchtte Pastoor na afloop tegenover diverse media. "In de tweede helft hebben we amper nog gevoetbald. We hebben alleen nog maar tegengehouden. En dat ging ons nog heel moeilijk af ook. We hebben de voorsprong heel mager verdedigd."

Melvin Platje werd na 66 minuten gewisseld ondanks zijn twee goals. "Voor mij is dat geen garantie dat je dan na de rust per se kan blijven staan. Hij was voorin niet attent meer. Hij zette geen druk op de opbouw van Willem II en had ook geen oog meer voor de tweede bal. Melvin liep nog een beetje na te genieten van zijn aardige eerste helft. Maar zulk lekker weer was het nu ook weer niet."

Oranje in kwartfinale WK driebanden

De Nederlandse A-team heeft vrijdagavond de kwartfinales bereikt van het WK driebanden voor teams in het Duitse Viersen. Dick Jaspers en Raimond Burgman wonnen ook hun tweede poulewedstrijd overtuigend. Japan werd met 4-0 verslagen.

Jaspers stond nog wel achter tegen O Takeshima maar hij wist zijn partij met 30-24 te winnen. De Brabander haalde een gemiddelde van 1,764. Burgman rekende in achttien beurten af met Tatsuo Arai: 30-18. Het duo had eerder België B al verslagen. Het Nederlands B-team is er niet in geslaagd om de kwartfinale te bereiken. Jean Paul de Bruijn en Barry van Beers verloren van Denemarken en speelden gelijk tegen Frankrijk. 

97 Rohingya's op zee gestorven

Uit Birma gevluchte en vorige week door de marine van Sri Lanka geredde Rohingya-moslims zeggen dat zij 25 dagen op zee gedobberd hebben nadat de Thaise marine hen had onderschept en de motor van hun boot had gesloopt. Terwijl zij in de Baai van Bengalen ronddreven zouden 97 opvarenden van honger zijn omgekomen. De Thaise marine ontkent de beschuldiging.

De overlevenden, 32 mannen en een jongen, verblijven nu in een vreemdelingendetentiecentrum bij de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Zij voelden zich niet veilig meer in Birma en wilden in een wrakke houten boot naar Maleisië varen. Zij waren al ernstig uitgedroogd toen ze afgelopen zaterdag door de Sri Lankaanse marine werden gered.

De 24-jarige Shofiulla verklaarde dat de groep op 10 januari 130 man sterk scheep was gegaan. Na tien dagen varen bereikten ze Thaise wateren en werden ze door twee patrouilleboten van de Thaise marine onderschept. De motor werd van hun boot gehaald en de groep werd zonder eten of drinken op zee achtergelaten. "Wij dronken alleen zeewater", zei Shofiulla. Zevenennegentig mensen overleden voordat de rest van de groep door de Sri Lankaanse marine na 25 dagen werden gered. De lichamen van de overledenen werden in zee geworpen.

Het Thaise ministerie van defensie ontkent de beschuldiging. "Officieren van de Thaise marine zouden dit nooit doen", zei woordvoerder Thanathip Sawangsaeng. "Rohingya's kunnen op twee manieren worden benaderd: hun voedsel en hulp geven en ze daarna hun zeereis laten vervolgen, of ze oppakken wegens illegale binnenkomst. Maar het bestaat niet dat de Thaise marine iets zou hebben gedaan waar ze nu van wordt beticht."

Rohingya's worden in Birma niet als een aparte etnische bevolkingsgroep beschouwd, maar als illegale immigranten uit Bangladesh. Ze zijn moslim, spreken een Bengaals dialect en zien er uit als Bengalezen, die over het algemeen donkerder van huid zijn dan de meeste mensen in Birma, die overwegend boeddhistisch zijn. Bij sektarisch geweld in het westen van Bangladesh zijn sinds juni honderden doden gevallen en meer dan honderdduizend mensen uit hun woonplaatsen verdreven.

Van der Ende: "Aardbeving in De Kuip"

Mario van der Ende vindt De Kuip een indrukwekkend stadion als het vol zit, en hij kan het weten. PSV gaat zondag op bezoek in dat stadion bij Feyenoord.

De oud-scheidsrechter floot vele jaren in de Eredivisie en kwam dus ook vaak in De Kuip. Hij vindt het stadion een van de meest intimiderende en indrukwekkende stadions ter wereld. "En ik ben ook bij Fenerbahçe, Manchester United en Real geweest", vertelt hij aan De Telegraaf.

"Ik heb nooit een aardbeving meegemaakt. Maar als je vlak voor een topwedstrijd van Feyenoord in de betonnen gang onder het stadion staat en De Kuip zit vol, dan voel je alles trillen. Alles om je heen beweegt", gaat hij verder.

"Je staat daar als scheidsrechter met de spelers stil en je moet die trap nog op. Als je die ene minuut daar hebt meegemaakt, weet je op z’n minst wat de mensen in Groningen recent hebben gevoeld tijdens die aardschokken."

[WK] Bronzen Büchli: "Dit is echt bizar"

De bronzen medaillewinnaar Matthijs Büchli is zeer blj met zijn derde plek op de de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Minsk op het onderdeel keirin. De pas 20-jarige Nederlander, afkomstig uit Santpoort, moest in de finale alleen de Brit Jason Kenny (goud) en de Duitser Maximilian Levy voor zich dulden.

"Ik droomde hier wel van na mijn wereldbekerzege in Mexico. Maar dat ik het nu meteen op een WK waarmaak is echt bizar. Ik ben meteen nadat de derny de baan uit was op kop gaan rijden. Ik wist dat de snelheid met deze mannen hoog zou liggen. Als je dan achteraan rijdt, kom je er nooit meer omheen. Uiteindelijk passeerden Kenny en Levy me, maar kon de rest niet meer volgen," aldus Büchli. Zaterdag zal hij nog in actie komen op de sprint. 

Bianchi tevreden met bereikte resultaat

Force India liet Jules Bianchi vrijdag testen. Samen met Adrian Sutil strijdt de Fransman voor het laatste vrije stoeltje van het team. Door de vele regen kon Bianchi geen snelle tijd rijden.

Het was goed dat ik weer met het team heb kunnen werken. Ik heb een goed gevoel gekregen over hoe de auto zich in zowel droge als natte omstandigheden gedraagt en dat is voor mij een erg nuttige ervaring”, aldus de achterneef van oud-coureur Lucien Bianchi. “We hebben ons vanmiddag toen het nat was vooral op de aërodynamica gericht. We hadden eigenlijk gehoopt wat langere runs te doen, maar dat was vanwege het weer niet mogelijk. Desondanks hebben we toch veel dingen weten te bereiken.

'Misbruikschandaal kost kerk dertig miljoen euro'

Het kindermisbruikschandaal heeft de rooms-katholieke kerk in Nederland bijna dertig miljoen euro gekost. Daarvan is 19,2 miljoen euro smartengeld voor de slachtoffers, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een eigen onderzoek. Voorzitter Wiel Stevens van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK zegt in de krant dat veel slachtoffers geen vergoeding hebben gekregen omdat de regels te streng zijn.

Het klachtenmeldpunt en het onderzoek van de commissie-Deetman kostten de kerk bij elkaar 10,5 miljoen euro. Vergeleken met Ierland is de kerk in Nederland volgens de krant nog goedkoop uit. Daar zegden religieuze ordes in 2009 een half miljard euro toe.

Dat de kosten in Nederland meevallen, zou komen door het lage aantal meldingen en door de beperkingen die voor het uitkeren van een vergoeding zijn aangebracht. Zo krijgen slachtoffers van lichamelijke of geestelijke mishandeling geen smartengeld. Misbuikslachtoffers moeten bovendien bewijs leveren.

In Ierland werd wel een vergoeding uitgekeerd voor geweldslachtoffers en hoefden misbruikslachtoffers vaak geen bewijs te leveren. Bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK in Nederland kwamen 1156 klachten binnen. Van de klachten wordt volgens voorzitter Stevens dertig procent afgewezen, vooral omdat steunbewijs ontbreekt.

Het overgrote deel van de afgewezen klagers is volgens Stevens wel degelijk misbruikt. "Maar de regels laten niet toe hun klacht gegrond te verklaren", zegt hij in de krant. Het is volgens hem aan de kerk om na te denken over wat er met deze mensen moet gebeuren. "We hebben het hier wel over de rooms-katholieke kerk, een organisatie van statuur. Dan laat je het niet op het geld ploffen."

De bisschoppen zeggen het probleem te onderkennen. Volgens hen moet worden bekeken wat nog voor deze slachtoffers kan worden gedaan, schrijft de krant.

De oversten van congregaties en ordes, waar tachtig procent van het kindermisbruik werd gepleegd, zijn volgens de krant terughoudender. De Konferentie Nederlandse Religieuzen, hun koepelorganisatie, wijst erop dat het aantal gegrond verklaarde klachten aan de hoge kant is. De KNR zou niets voelen voor het aanpassen van de procedure.

Dat in religieuze instellingen misbruik werd gepleegd, was bij veel mensen bekend maar er werd weinig over gesproken. De komende week is het drie jaar geleden dat het misbruik in de openbaarheid kwam door berichtgeving van NRC Handelsblad en de Wereldomroep over jarenlang misbruik van leerlingen door de paters en broeders salesianen in internaat Don Rua in 's-Heerenberg. Daarna kwamen veel andere misbruikzaken binnen de kerk en in internaten aan het licht.

Schansspringende BN'ers verliezen kijkcijferoorlog

RTL 4 heeft de eerste slag van de dans- of schansoorlog gewonnen. Everybody Dance Now trok vrijdagavond meer kijkers dan Vliegende Hollanders: Sterren Springen Schans van SBS 6. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Het danstalent van RTL 4 kon bijna 1,4 miljoen kijkers boeien. De schansspringende BN'ers van SBS6 trokken bijna 1,1 miljoen kijkers. In augustus wist SBS nog alle concurrenten te verslaan met de officieuze voorloper van Vliegende Hollanders, Sterren Springen. Daarin moesten BN'ers van de duikplank.

Zowel Everybody Dance Now als Vliegende Hollanders legt het echter af tegen Flikken Maastricht, dat vrijdag zijn zevende seizoen aftrapte. De politieserie van de TROS trok ruim 1,7 miljoen kijkers. Alleen Goede Tijden, Slechte Tijden wist iets meer kijkers te trekken. Het achtuurjournaal maakt de top drie compleet met ruim 1,6 miljoen belangstellenden.

Hamilton wil nog niet juichen

Ondanks dat Lewis Hamilton de snelste was vrijdag wil hij nog niet te vroeg juichen. Vooral omdat hij de tijd op een droog moment reed en de baan veelal nat was gisteren.

De omstandigheden vandaag zorgden ervoor dat we niet zoveel ronden konden rijden als we hadden gewild. Heel erg is het niet, want alles wat we deze week wilden doen hebben we ook gedaan”, sprak de Brit. “We hebben ons gericht op de consistentie tijdens lange runs. Vanochtend hadden we nog een goede run op droogweerbanden, maar al te veel conclusies moeten we daar niet aan verbinden. We hebben nog veel te leren, vooral wat betreft neerwaartse druk.

Vanuit persoonlijk oogpunt ben ik blij dat mijn relatie met het team alsmaar beter wordt. We gaan samen de juiste richting op en ik push hard om alles uit het team te halen, net als ze bij mij doen.

Indi: "Standaardsituaties moeten beter"

Feyenoord ontvangt PSV zondag in een cruciale wedstrijd. De Rotterdammers zullen vooral moeten letten op spelhervattingen. Feyenoord verloor afgelopen weekend met 3-2 van PEC Zwolle, voornamelijk door standaardsituaties. Verdediger Bruno Martins Indi erkent dat de ploeg het probleem heeft besproken. "Maar het is niet elke dag onderwerp van gesprek", vertelt hij aan RTV Rijnmond.


"We hebben er wel over gepraat. Iedereen heeft zijn mening gegeven. We moeten zorgen dat wij minder doelpunten tegen krijgen uit standaardsituaties. Onderling hebben wij daar afspraken over gemaakt, maar die houden wij voor ons."

Martins Indi hoopt dat de steun van het Legioen doorslaggevend kan zijn. "Wij moeten sowieso voor de winst gaan, want we spelen thuis. Wij weten dat het publiek in grote wedstrijden achter ons staat. Dat kan belangrijk zijn. Het kan heel intimiderend zijn als ze los gaan."

Amour wint belangrijkste Césars

Het drama Amour heeft de César voor beste film gewonnen. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke won ook de prijs voor beste regie en beste scenario voor zijn drama. De 85-jarige Emmanuelle Riva kreeg de César voor beste actrice en haar 87-jarige tegenspeler Jean-Louis Trintignant won de prijs voor beste acteur.

Amour verzilverde in Parijs vijf van de tien nominaties. Riva speelt in de film een bejaarde dame die wordt getroffen door een beroerte. Later raakt ze aan een kant van haar lichaam verlamd. De verzorging gaat haar man, gespeeld door Trintignant, steeds moeilijker af.

Amour won eerder dit jaar tijdens het filmfestival van Cannes al de Gouden Palm voor beste film. Het drama maakt zondagnacht kans op vijf Oscars.

De Amerikaanse acteur Kevin Costner werd in Parijs ook geëerd. Hij kreeg van regisseur Michel Hazanavicius (The Artist) de ere-César voor zijn hele oeuvre. Vorig jaar ging die prijs naar de Britse actrice Kate Winslet.

Eerder op de avond won de Belgische acteur Matthias Schoenaerts de César voor beste mannelijke nieuwkomer. Hij kreeg de prijs voor zijn rol in het Franstalige drama De Rouille et d'Os. Het drama van Jacques Audiard won in totaal vier prijzen.

De Amerikaanse filmmaker Ben Affleck won de prijs voor beste buitenlandse film. De Césars, de Franse equivalent van de Oscars, werden vrijdagavond traditiegetrouw uitgereikt in het Théâtre du Châtelet in Parijs.


Amour wint belangrijkste Césars (Foto: Novum)

Babos: "Altijd moeilijk als favoriet"

NEC pakte vrijdagavond drie punten bij Willem II. Gabor Babos moest zijn ploeg een aantal malen uit de brand helpen. Ondanks een vroege goal van Willem II (veertig seconden), leek NEC met een ruststand van 3-1 simpel op weg naar de winst. Doelman Babos ging echter de fout in bij de 3-2, maar hield vervolgens NEC op de been met een aantal belangrijke reddingen.

"Wij hebben het altijd moeilijk bij Willem II, maar gelukkig hebben we gewonnen. Het was spannend ondanks de kou", blikte de Hongaar na afloop terug bij Eredivisie Live. "Altijd als we op papier – met alle respect voor de tegenstanders – de favoriet zijn, hebben we het moeilijk. Dat is al alle jaren zo dat ik hier ben."

Babos was blij met zijn reddingen, maar stak ook de hand in eigen boezem. "Het tweede doelpunt was compleet mijn fout, dat moet ik eerlijk toegeven. Daarna had ik een paar reddingen, maar het belangrijkste is dat we daarna als ploeg volhielden en de drie punten pakten."

Langeler: "Duel met Groningen extreem belangrijk"

PEC Zwolle kan de degradatiestreep verder achter zich laten zaterdag. De ploeg speelt uit bij FC Groningen. Zwolle-trainer Art Langeler voorziet een cruciaal voetbalweekend. "Groningen staat drie punten boven ons. Bij winst staan we dus gelijk, bij verlies zijn ze ver weg. Daarnaast speelt VVV tegen RKC en verwacht ik dat Willem II een goede kans maakt tegen NEC. Dus we moeten zelf resultaat halen als we niet weer zestiende willen staan na dit weekeinde", vertelt hij op de clubwebsite.

Hij hoopt op steun van het Zwolle-publiek. "Ik begrijp dat er veel supporters mee gaan naar Groningen. Wat zou er mooier zijn dan daar te winnen en dat met hen te vieren bij het vak. Gelukkig hebben de supporters niet zoveel te klagen op het moment, en zeker in uitwedstrijden hebben we al veel succes gehad maar elke keer is het weer geweldig als je het vak met Zwolle-mensen hoort zingen en joelen."

Woensdag speelt zijn ploeg de halve finale van de beker tegen PSV. "Een resultaat helpt ons verder in de toekomst en steunt ons in de manier van werken. Wat ons toch weer brengt bij woensdag... Om een goed gevoel te hebben naar de volgende wedstrijd, is het extreem belangrijk zaterdag goed te spelen en resultaat te halen."

Van Der Garde blij met natte omstandigheden

Ondanks de vochtige baan was de testdag van vrijdag erg nuttig voor de teams. Giedo van der Garde maakte van de nood een deugd door de intermediates te leren kennen.

Ondanks het weer van vandaag hebben we toch een productieve dag gehad. Het was een van de koudste dagen die ik op de baan heb meegemaakt, maar desondanks konden we toch veel werk voltooien. Voor de fans was het misschien wat minder leuk in deze temperaturen, maar voor mij was het heel goed om de intermediates te testen, aangezien ik nog niet in natte omstandigheden met een Formule 1-auto heb gereden,” aldus de Caterham-coureur.

We hebben ook een paar dingetjes geprobeerd om de stabiliteit aan de achterkant van de auto te verbeteren, maar de banden konden weer niet goed op temperatuur komen, dus heel hard pushen konden we niet”,sprak de Nederlander. “We hebben in ieder geval veel informatie verzameld om ons voor te bereiden op de test van volgende week.

De debutant zorgde verder tweemaal voor een rode vlag tijdens de laatste test van de week.

Aantal huwelijken op laagste punt sinds 1944

Het aantal gesloten huwelijken lag vorig jaar op het laagste punt sinds 1944. Vorig jaar werden slechts zeventigduizend huwelijken gesloten, schat demograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek Jan Latten zaterdag in het AD.

Het lage aantal huwelijken komt volgens de demograaf door de crisis en doordat huwelijken niet meer als noodzakelijk worden gezien om samen kinderen te kunnen krijgen of samen een huis te kopen. "Die zaken gebeuren nu vaak voordat stellen met een huwelijk het samenzijn bevestigen." Het huwelijk zou nu vooral een liefdesfeestje zijn waar mensen geen geld meer voor hebben.

Het aantal huwelijken loopt al jaren terug. In 2010 werden er nog ruim 75.000 gesloten, in 2011 waren dat er nog ruim 71.000. Nu schat Latten dat het aantal vorig jaar met nog eens duizend is afgenomen.

Het teruglopend aantal huwelijken komt volgens de demograaf niet alleen doordat trouwen niet meer de norm is. Hij ziet een verband met de economie. Na de eerste terugslag in 2009 liep het aantal huwelijken terug. Daarna herstelde de economie licht en nam het aantal huwelijken toe. Nu daalt het aantal huwelijken weer.

Deze week werd bekend dat het consumentenvertrouwen historisch laag is. Latten verwacht daarom dat dit jaar opnieuw minder huwelijken worden gesloten.

Op de lange termijn zijn grote schommelingen in het aantal afgesloten huwelijken te zien. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 1950 nog 83.000 huwelijken werden gesloten. Dat nam toe tot bijna 124.000 in 1970, maar in 2000 werden nog maar 88.000 huwelijken gesloten.

[Bundesliga] Freiburg en Frankfurt in evenwicht

SC Freiburg is er niet in geslaagd de vierde plek van Eintracht Frankfurt te bedreigen. Het bleef 0-0 tussen de twee.

Freiburg begon met goede hoop aan het duel, want bij winst in eigen huis zou de ploeg over Frankfurt gaan naar de vierde plek. De openingsfase was echter voor de bezoekers, die Freiburg tien minuten lang onder druk hielden. Na twaalf minuten dacht Frankfurt te scoren, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Pas tegen de rust kwam Freiburg aan aanvallen toe, maar Karim Guédé en Jan Rosenthal konden Frankfurt-doelman Kevin Trapp niet verschalken. Na rust zette Freiburg goed door met Max Kruse als aanvalsleider.

Halverwege de tweede helft kreeg Freiburg een enorme kans. Matthias Ginter sprong als hoogste bij een corner en kopte goed in. Maar Frankfurt-verdediger Stefano Celozzi kon de bal van de doellijn wegwerken.

Beide ploegen kwamen vervolgens tot weinig grote kansen, waardoor de 0-0 een terechte uitslag is. Hamburger SV kan dit weekend mogelijk profiteren van deze uitslag in het duel met Hannover 96.

Zorreguita wist volgens ex-baas van verdwijningen

De vader van aanstaand koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, was op de hoogte van de verdwijningen onder het regime van generaal Jorge Videla in Argentinië. Hij wist echter niet dat de verdwenen mensen werden vermoord, zegt zijn voormalige baas Mario Cadenas Madariaga zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Na een militaire coup in 1976 werd Cadenas Madariaga staatssecretaris van Landbouw en Zorreguieta zijn ondersecretaris. In 1979 volgde Zorreguieta hem op als staatssecretaris. De twee zijn volgens Cadenas Madariaga altijd vrienden gebleven. Veel tegenstanders van het regime werden vermoord.

Oud-medewerkers beschuldigen Zorreguieta ervan te hebben geweten van verdwijningen op het landbouwinstituut INTA. In Argentinië loopt een groot proces waarin mensen die zouden zijn betrokkenen bij de misdaden van het regime worden vervolgd. Het kan nog maanden duren voordat wordt besloten of Zorreguieta wordt vervolgd.

Zorreguieta heeft altijd ontkend van de verdwijningen op zijn instituut te hebben geweten. Daarmee liegt Zorreguieta volgens Cadenas Madariaga niet. "We moeten zijn woorden anders interpreteren. Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende." De militairen hielden alles volgens hem strikt geheim. "We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat ze de gevangenen vermoorden."

Zorreguitea is volgens Cadenas Madariaga een 'eerzaam burger'. Wel vindt hij het een fout dat Zorreguieta niet met de pers praat. "Het is een verplichting, ook al zijn de journalisten het niet met hem eens. Ze zullen me dit gesprek wel verwijten maar het maakt me niets uit."

'Linkse types' hebben volgens de Argentijn ophef gemaakt vanaf het moment dat er werd gepraat over de verloving van Máxima met prins Willem-Alexander."Ze voeren campagne tegen Jorge maar hebben nooit iets kunnen bewijzen."

De uitkomst van het bewind van Videla is volgens Cadenas Madariaga 'een stuk beter dan wanneer we de guerillas hun gang hadden laten gaan'. Als voorbeeld noemt hij Colombia. "Daar is het mislukt en die zijn al ruim vijftig jaar in oorlog." Hij wijst erop dat de militairen in Argentinië na zeven jaar de macht hebben teruggegeven. "Dat zouden de socialisten nooit hebben gedaan."

Latijns-Amerika is volgens Cadenas Madariage niet vergelijkbaar met Europa. "Wij hebben te maken met inferieure culturen, die van de zwarten en de indianen." Cuba, Venezuela en Nicaragua zijn volgens hem voorbeelden van wat er gebeurt als een land 'dit soort mensen' de macht geeft. "Dan krijg je samenlevingen met een heel laag niveau."

Dat rechtvaardigt volgens hem de staatsgreep die in 1976 werd gepleegd. Hij zegt dat hij een staatsgreep in dezelfde omstandigheden zonder enige twijfel opnieuw zou ondersteunen."Ieder land zou zich verdedigen. Ook Nederland. Wat als jullie islamitische minderheden in opstand komen? Zodra de moslims geweld gaan gebruiken, zal Nederland de strijdkrachten inzetten om hen te onderdrukken."

Mercurius had oceaan van magma

Terwijl de zoektocht naar water op andere planeten onverdroten voortgaat, ontdekten onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) dat Mercurius een heel andere oceaan herbergde. De planeet zou namelijk een enorme magmaoceaan gehad hebben.

In 2011 bereikte de sonde MESSENGER Mercurius tijdens een periode van intense zonnevlammen. Het oppervlakte van de planeet reflecteerde daardoor een intens spectrum aan straling. Doordat verschillende materialen verschillende delen van het spectrum opnemen en reflecteren, konden wetenschappers met behulp van MESSENGER's spectrometer de samenstelling van de gesteenten op het oppervlak van de planeet bepalen.

Ze deden daarbij echter een onverwachte vaststelling: het oppervlakte bestond hoofdzakelijk uit twee gesteenten met een verschillende samenstelling. Timothy Grove, professor geologie aan MIT, heeft met z'n team nu de waarschijnlijke oorzaak uitgepuzzeld. Volgens hen moet Mercurius ooit een grote magmaoceaan gehad hebben, die gestold is en later weer overspoeld met magma door vulkaanuitbarstingen.

Deze conclusie trokken ze na een experiment waarin ze probeerden de verschillende steensoorten na te maken. Daarvoor mixten ze de bestanddelen die door MESSENGER vastgesteld waren in de juiste verhouding en ze lieten die vervolgens in een oven tot rotsen samensmelten. Ze probeerden eerst of de stenen verwant konden zijn, maar dat één soort verder gekristalliseerd was dan de andere. Dit gaf echter niet de juiste uitkomst.

Daarom kon volgens het team maar één conclusie getrokken worden, namelijk dat er een grote magmaoceaan was. Toch was het niet onlangs dat er magmavissen op Mercurius rond konden zwemmen, zo vertelt Grove: "Het waarlijk verwonderlijke op Mercurius is dat het niet onlangs is gebeurd. De korst is meer dan 4 miljard jaar oud, dus de magmaoceaan was een aloud fenomeen."

Larry Nittler, die het team leidde dat de twee verschillende rotssamenstellingen ontdekte, is blij met de ontdekking: "Langzaamaan vullen we de gaten in, en het verhaal kan best nog veranderen, maar dit onderzoek creëert een kader waarbinnen we kunnen denken over nieuwe data. Het is een belangrijke eerste stap om van opwindende data te gaan naar echt begrip."

Ook Donald verliest op WK matchplay

Golfer Luke Donald is vrijdag in de tweede ronde van het WK matchplay uitgeschakeld. De als derde geplaatste Engelsman verloor in Arizona van Scott Piercy. Ook voor Louis Oosthuizen, de nummer vier van de plaatsingslijst, en de als vijfde geplaatste Justin Rose viel het doek. Zij verloren respectievelijk van Robert Garrigus en Nicolas Colsaerts.

Eerder werden Rory McIlroy (1) en Tiger Woods (2) al naar huis gestuurd. Bubba Watson (8) is de enig overgebleven speler uit de top tien van de plaatsingslijst. Hij rekende af met Jim Furyk. Het WK matchplay duurt nog tot en met zondag.

Atje Keulen-Deelstra overleden

Atje Keulen-Deelstra is gistermiddag op 74-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Leeuwarden overleden. De oud-schaatster overleed aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Ze kreeg dit infarct donderdag, waarna ze in comatueuze toestand naar het Medisch Centrum Leeuwarden werd overgebracht waar ze niet meer ontwaakte.

De Friezin kwam op 31 december 1938 ter wereld in Grou. Daar groeide ze op in een boerengezin waar ze de oudste van vier kinderen was. Ze beoefende verschillende sporten in haar jeugd: onder andere turnen, atletiek en korfbal. Uiteindelijk koos Atje echt voor de schaatssport. Ze had succes als kortebaanrijdster, en kwam terecht in de Friese selectie. Vanuit daar groeide ze door tot in de kernploeg. In 1962 trouwde ze en in de jaren die erop volgden kreeg ze drie kinderen.

De KNSB vond haar in 1970 te oud voor de kernploeg, maar door in dat jaar Nederlands kampioene allround te worden rekende ze af met dat vooroordeel. De KNSB liet haar deelnemen aan internationale toernooien en niet zonder succes: ze werd in de jaren erna drie keer Europees kampioene allround en liefst vier keer wereldkampioene. In 1972 veroverde ze op de Olympische Spelen een zilveren en twee bronzen medailles.

Atje stopte in 1974 met langebaanschaatsen. Ze ging zich toeleggen op het marathonschaatsen waardoor ze vaker thuis bij haar gezin kon zijn. Na haar carrière was ze nog vaak als gast te vinden in Thialf, maar de laatste jaren volgde ze het schaatsen vooral via de tv: "Dan kan ik het tenminste goed zien."

FOK! wat een weer...Toenemende kans op sneeuw

Goedemorgen! Verspreid over het land viel er de afgelopen dagen al wat sneeuw, maar vanaf vanavond gaat het in het grootste gedeelte van het land weer wat langduriger sneeuwen. Ik denk wel dat de meeste sneeuw in het zuidoosten zal gaan vallen. Vandaag blijft het in eerste instantie op veel plaatsen nog droog.

We hebben vanmiddag een afwisseling van zon en wolken, al is het wel zo dat de bewolking steeds meer gaat overheersen. Later in de middag begint het in het oosten- en zuidoosten dus te sneeuwen en deze sneeuw zal zich dan langzaam naar het westen toe gaan uitbreiden. Met een temperatuur van +1 graad blijft het erg koud, terwijl de noordoostenwind het voor het gevoel nog veel kouder zal laten aanvoelen.

Ook morgen valt er geregeld sneeuw, maar grote problemen verwacht ik niet. Het gaat grotendeels om lichte sneeuwval en ook ligt de temperatuur net iets boven het vriespunt. Door de koude ondergrond blijft de sneeuw wel deels liggen. De wind blijft gewoon doorblazen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Open plek in het bos Bij helder weer heb op deze plek een prachtig uitzicht. Toen qltel deze foto maakte was het echter behoorlijk nevelig. Hij maakte deze foto in de omgeving van Groesbeek.


Vierde testdag Barcelona (22/2/2013)

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet op de laatste testdag op het circuit van Barcelona. De Brit bleef op het natte circuit oud-teamgenoot Jenson Button ruim drie tienden voor. Jean-Eric Vergne reed naar de derde tijd. Giedo van der Garde kwam tot plaats zes. Williams en Red Bull hebben vooral pitstops geoefend op deze laatste dag.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:23.282 -.--- 52
2 J. Button McLaren-Mercedes 1:23.633 +0.351 70
3 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:24.071 +0.789 80
4 J. Bianchi Force India 1:25.732 +2.450 61
5 E. Gutiérrez Sauber 1:26.239 +2.957 96
6 G. van der Garde Caterham 1:27.429 +4.147 50
7 F. Massa Ferrari 1:27.553 +4.271 80
8 M. Webber Red Bull Racing 1:27.616 +4.334 64
9 M. Chilton Marussia 1:29.902 +6.620 51
10 R. Grosjean Lotus 1:34.800 +11.518 41
11 P. Maldonado Williams -:--.--- -.--- 13
12 V. Bottas Williams -:--.--- -.--- 23

Totaaluitslag testweek:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Perez McLaren-Mercedes 1:21.848 -.--- 174
2 F. Alonso Ferrari 1:21.875 +0.027 283
3 N. Hülkenberg Sauber 1:22.160 +0.312 179
4 R. Grosjean Lotus 1:22.188 +0.340 160
5 S. Vettel Red Bull Racing 1:22.197 +0.349 150
6 N. Rosberg Mercedes 1:22.611 +0.763 162
7 K. Räikkönen Lotus 1:22.623 +0.775 87
8 P. Maldonado Williams 1:22.675 +0.827 165
9 L. Hamilton Mercedes 1:22.726 +0.878 173
10 V. Bottas Williams 1:22.826 +0.978 166
11 J. Button McLaren-Mercedes 1:22.840 +0.992 141
12 A. Sutil Force India 1:22.877 +1.029 78
13 M. Webber Red Bull Racing 1:23.024 +1.176 172
14 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:23.366 +1.518 186
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:23.718 +1.870 143
16 P. di Resta Force India 1:23.971 +2.123 144
17 M. Chilton Marussia 1:25.115 +3.267 241
18 E. Gutiérrez Sauber 1:25.124 +3.276 164
19 J. Bianchi Force India 1:25.732 +3.884 61
20 G. van der Garde Caterham 1:26.177 +4.329 143
21 C. Pic Caterham 1:26.243 +4.395 151
22 F. Massa Ferrari 1:27.553 +5.705 80

Joan Franka had het moeilijk na Songfestival

Joan Franka heeft het niet makkelijk gehad na het Eurovisie Songfestival. De 22-jarige zangeres wist vorig jaar met You and Me geen plek in de finale te bemachtigen.

"Het was wel moeilijk", bekent Joan over de tijd na het optreden in RTL Boulevard. "Maar ook niet dramatisch. Het gaat goed met me en het is jammer dat het niet het optreden was waar ik op had gehoopt. Dat is het enige waar ik mee zat." Franka zong niet helemaal zuiver tijdens het liedjesfestijn.

Franka zit momenteel niet stil. "Ik heb me helemaal gestort op mijn creativiteit. Ik ben aan het schrijven en dichten."

Mogelijk Koningsnacht in Amsterdam

In Amsterdam wordt op 30 april mogelijk een Koningsnacht gehouden. Geprobeerd gaat worden de nacht ervoor ook gewoon Koninginnenacht te laten plaatsvinden. Dat heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vrijdag gezegd tegen de Amsterdamse zender AT5.

Van der Laan stelt dat Koninginnenacht echt een feest voor Amsterdammers is. Misschien worden wel eisen gesteld aan sluitingstijden van bijvoorbeeld horeca, vanwege de gebeurtenissen in de hoofdstad de dag erna rondom de troonswisseling.

Door een Koningsnacht te organiseren, hoopt de burgemeester dat Koninginnenacht minder druk bezocht gaat worden. "We hebben liever dat mensen drinken na de grote dag, dan de dag ervoor." De burgemeester benadrukte overigens geen oproep te doen om veel te gaan drinken.

De burgemeester gaf verder aan dat er waarschijnlijk geen rijtoer met de nieuwe koning door de stad komt op 30 april. Varen met een bootje over het IJ heeft de voorkeur, aldus Van der Laan.

De kans dat dit met de in opdracht van koning Willem I gemaakte Koningssloep van het Scheepvaartmuseum gaat gebeuren, is echter klein. "Het is onwaarschijnlijk dat de Koningssloep gaat varen", zegt Van der Laan. De burgemeester tekende hierbij aan dat het al snel 30 april is. "De sloep heeft veel reparatie nodig. Hij heeft vijftig jaar op het droge gelegen."

Eerder meldde het museum nog te denken dat de in 1816 gebouwde galei op tijd gebruiksklaar kan worden gemaakt. Op dat moment was echter nog onduidelijk hoeveel de werkzaamheden aan de zogenoemde gouden koets te water zouden gaan kosten en wie ervoor zou opdraaien. De laatste keer dat de galei werd gebruikt was in 1962 bij het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard.

De boot die de koningin altijd gebruikt voor het bevrijdingsconcert op de Amstel kan de plek van de sloep vermoedelijk echter innemen, aldus Van der Laan. "Die heeft een flink groot achterdek."

The Temptations-zanger Damon Harris overleden

De 62-jarige The Temptations-zanger Otis 'Damon' Harris is maandag overleden. Dat berichten verschillende Amerikaanse media zaterdag. Harris scoorde met het legendarische Motownkwintet onder meer de hit Papa Was a Rollin' Stone.

Harris was als tiener groot fan van de toen al bestaande Temptations. In 1971 deed hij succesvol auditie om vertrekkend bandlid Eddie Kendricks op te volgen. In de vier jaar die hij bij The Temptations zou blijven, won de groep drie Grammy's en werden onder meer de singles Take a Look Around en Masterpiece grote hits.

Harris overleed maandag in het Joseph Richey Hospice in zijn geboorteplaats Baltimore. Hij had al 14 jaar prostaatkanker.

The Temptations-zanger Damon Harris overleden
The Temptations-zanger Damon Harris overleden (Foto: ANP)

Tanks op nucleair complex VS lekken kernafval

In de Amerikaanse staat Washington lekt radioactief afval uit zes ondergrondse tanks op het nucleaire complex Hanford Site. De Amerikaanse gouverneur Jay Inslee noemde dat vrijdag verontrustend, maar volgens hem levert de leegloop geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Vrijdagavond laat (Nederlandse tijd) was het gat nog niet gedicht. In de tanks zitten miljoenen liters kernafval opgeslagen, de restanten van vroegere productie van plutonium voor kernwapens. Hanford Site werd in de jaren 40 aangelegd als onderdeel van het geheime Manhattan Project om een atoombom te kunnen bouwen.

Tanks op nucleair complex VS lekken kernafval
Tanks op nucleair complex VS lekken kernafval (Foto: ANP)

Naast Facebook en Apple ook Microsoft gehackt

Net als Facebook, Apple en Twitter is ook Microsoft onlangs aangevallen door een onbekende hackersgroep. Dat maakte het bedrijf vrijdagavond bekend op zijn blog.

Door de hack is een klein aantal bedrijfscomputers geïnfecteerd met eenzelfde soort malware als bij de Facebook- en Apple-aanvallen. Hoewel Microsoft de zaak nog onderzoekt is er geen bewijs gevonden dat er ook op consumentencomputers is ingebroken, aldus algemeen manager Matt Thomlinson.

De eerdere hacks bij Facebook, Apple en Twitter zouden zijn gedaan door een Oost-Europese hackersgroep op zoek naar bedrijfsgeheimen, zo schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

Naast Facebook en Apple ook Microsoft gehackt
Naast Facebook en Apple ook Microsoft gehackt (Foto: ANP)

'Priesters moeten kunnen trouwen'

De hoogste geestelijke van de rooms-katholieke kerk in Groot-Brittannië vindt dat priesters moeten kunnen trouwen als zij dat willen. Dat meldde de BBC vrijdag.

Volgens kardinaal Keith O'Brien is het duidelijk dat veel priesters worstelen met het celibaat. Hij zei zelf er nooit over te hebben nagedacht of hij wilde trouwen omdat hij "te druk" was met zijn plichten. Maar het zou hem gelukkig maken als anderen de kans zouden krijgen om te trouwen en een eigen gezin te stichten te stichten, aldus kardinaal O'Brien.

O'Brien, die aartsbisschop is van St Andrews en Edinburgh, doet in maart mee aan het conclaaf in Rome om een nieuwe paus te kiezen.

Groot-Brittannië verliest AAA-status

Groot-Brittannië is zijn kredietstatus AAA kwijt. Als eerste kredietbureau heeft Moody's de status één niveau verlaagd, naar AA1.

Moody's deed dat vanwege de slechte prognose voor Groot-Brittannië's economische groei op de middellange termijn. Ook de grote en nog altijd groeiende nationale schuld speelde een rol, net als de verminderde capaciteit om onverwachte klappen op te vangen.

Groot-Brittannië verliest AAA-status
Groot-Brittannië verliest AAA-status (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.