[League Cup Special] Swansea City

Zondagmiddag staat de finale van de League Cup weer op het programma. Deze wedstrijd op het heilige gras van Wembley gaat tussen twee bijzondere teams, Bradford City en Swansea City. Beide clubs hebben een bijzonder verhaal en dat is voor FOK!sport een reden om in aanloop naar de finale aan beide clubs een special te wijden. Vandaag verschijnt de tweede waarin Swansea City centraal staat.

De club uit Wales bereikte de finale van de League Cup via overwinningen op Barnsley, Crawley Town, Liverpool, Middlesbrough en Chelsea. Alleen thuis tegen Chelsea werd er gelijkgespeeld, verder won Swansea al haar wedstrijden in de reguliere speeltijd. Het gelijkspel tegen Chelsea volgde na een 2-0 overwinning in Londen.

Swansea City werd in 1912 opgericht en sloot zich in 1921 aan bij Football League. De club zwierf jarenlang door de laagste divisies van het Engelse betaalde voetbal. Na promotie in 1981 mocht de club het seizoen erna uitkomen in de First Division (destijds het hoogste niveau). Daar streed ze ze lang mee om de titel, door een slecht einde van het seizoen verdween de titel echter uit het zicht en eindigde de club als zesde. Nog steeds de hoogste klassering ooit van The Swans. Een seizoen later degradeerde de club alweer uit de hoogste divisie.

In de jaren die volgende gleed Swansea langzaam af naar de onderste regionen van het betaalde voetbal. In 2003 kon degradatie naar de Conference (het semiprofessionele niveau in Engeland) ternauwernood voorkomen worden. De club is dan net een jaar ervoor overgenomen door een nieuwe groep eigenaren. Eén van de nieuwe mensen was John van Zweden, de behangkoning van Den Haag.

De Liefde van Van Zweden voor de club stamt uit de tijd dat zijn vader hem als kleine jongen meenam naar een voetbalwedstrijd in Engeland. In de wedstrijd tegen Fulham sprong de vonk over en Van Zweden was op slag verliefd op de club uit Wales. Toen hij voor school een penvriend in het Engels moest zoeken schreef hij een oproepje dat in het programmablad verscheen voor de wedstrijd Swansea tegen Cardiff. Met de jongen die reageerde op zijn oproep ontstond een vriendschap.

Als John volwassen is blijft de liefde voor The Swans. Hij reisde regelmatig naar Swansea af om de wedstrijden in de kelder van het Engelse voetbal bij te wonen. Steevast logeerde hij in hetzelfde hotel van een oud-speler van de ploeg. In 2002 kreeg Van Zweden een telefoontje uit Wales van zijn oude penvriend of hij mee wilde doen met de groep die club over wil nemen. Hij moest 50.000 pond betalen. Na een rondje met de hond besloot hij het te doen en de dag erop reisde hij met een cheque voor het gevraagde bedrag af naar Swansea. Later die dag werd de Hagenaar mede-eigenaar van Swansea City.

Nadat degradatie in 2003 net voorkomen werd begon de weg omhoog. De club werd financieel gezond gemaakt, er werden geen schulden meer gemaakt. "Geld wat er niet is kun je niet uitgeven" was het devies. Een motto wat de club nog altijd hanteert. In 2011 plaatste Swansea zich voor de play-offs naar de Premier League. Op 30 mei 2011 wist Swansea City in de finale Reading met 4-2 te verslaan waardoor de club uit Wales terugkeerde op het hoogste Engelse niveau.

Ook in de Premier League is financiële voorzichtigheid het devies. Spelers ontvangen geen absurde salarissen en de club maakt jaarlijks gewoon winst, bijna 15 miljoen pond over het vorige seizoen. Dat dit niet ten koste hoeft te gaan van het resultaat blijkt uit de elfde plek die de club vorig seizoen behaalde. Op dit moment bezet Swansea City de negende plek op de ranglijst. Bijzonder is ook dat de supporters voor 20% mede-eigenaar zijn van de club.