'Plattegrond' Ramses Shaffy in metrostation

Jigzoz

In het nieuwe Amsterdamse metrostation Vijzelgracht komt een portret van de zanger Ramses Shaffy, gemaakt uit de lijnen van een metronet, te hangen. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Marjan Laaper. Zangeres Liesbeth List heeft dat zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Opium op Nederland 2.

Laaper won een verkiezing van het Ramses Shaffy Art Project. Ze kreeg meer stemmen dan twee andere kandidaten. De jury, die de drie kanshebbers had geselecteerd, zei over het werk van Laaper: "Haar ontwerp bestaat uit gekleurde lijnen, gemaakt van LED-lichtjes, die langzaam oplichten, elkaar kruisen en verbindingen vormen. Samen vormen de gekleurde lijnen een portret van Shaffy. De kunstenaar legt op een prachtige manier een relatie tussen de fascinerende levensloop van Ramses Shaffy en de levenspaden die wij zelf bewandelen."

De initiatiefnemers van het kunstproject wilden aanvankelijk dat het metrostation aan de Noord-Zuidlijn naar Ramses Shaffy zou worden vernoemd. Shaffy woonde namelijk om de hoek van de Vijzelgracht. De gemeente weigerde dat echter. Amsterdam wilde wel meewerken aan een kunstwerk.

'Plattegrond' Ramses Shaffy in metrostation
'Plattegrond' Ramses Shaffy in metrostation (Foto: ANP)