Bejaardendiefstal

Luc (LvanLier)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Bejaarden in verzorgingstehuizen zijn in paniek omdat hun gespaarde centjes dreigen te worden afgepakt. Het feit dat we die mensen de stuipen op het lijf jagen door te dreigen hun geld af te pakken, is een regelrechte schande. En bovendien ook zeer onrechtvaardig. Mensen die hard hebben gewerkt en zuinig hebben geleefd, vergaren een kapitaaltje. Zodra dat meer dan zo’n 22.000 euro bedraagt, en die mensen komen in een verzorgingstehuis terecht, dan wordt hun geld afgepakt omdat ze een enorm hoge eigen bijdrage moeten betalen.

Maar hoe zit dat eigenlijk, met dat geld verdienen, geld sparen en een bijdrage aan de overheid?

Iedereen betaalt belasting over zijn inkomsten. Daarnaast betaalt men nog belasting over zijn vermogen. Dat geldt voor degene die er vrolijk op los leeft, met veel cafébezoek, dure hobby’s of verre reizen. Dat geldt ook voor degene met precies dezelfde inkomsten, maar die sober leeft en veel spaart. Iedereen betaalt belasting en sociale premies.

Degene die zijn geld heeft uitgegeven aan een luxe leven, en zonder kapitaal in het verzorgingstehuis belandt, hoeft daar maar weinig voor te betalen. Degene die wat zuiniger heeft geleefd en veel heeft gespaard, die wordt een poot uitgedraaid. Terwijl die laatste net zo veel aan loonbelasting en sociale premies had betaald. Zuinig leven betekent dus dat je op je oude dag dubbel wordt gepakt.

Hier klopt iets niet. Wat mij betreft is het kiezen of delen. Degene die zuinig heeft geleefd, wordt zijn geld niet afgepakt, zodat diegene het in een testament kan schenken aan de langstlevende partner, aan de studerende kleindochter, aan de aardige buurman die zo heel veel heeft gedaan of aan een goed doel. Of, wanneer diegene op zijn oude dag toch wordt kaalgeplukt, dan krijgt die in het verzorgingstehuis een grotere kamer, meer persoonlijke aandacht en beter eten.

Kiezen of delen. Maar weerloze bejaarden blootstellen aan pure diefstal, dat doen we in een fatsoenlijk land niet.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar trudynielsen1967@yahoo.com. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns