Verzekeraar: tienduizenden onnodige operaties

Tienduizenden operaties worden uitgevoerd zonder dat ze noodzakelijk zijn. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van onderzoek van zorgverzekeraar CZ. Dit zou een verspilling van tientallen miljoenen euro's betekenen.

CZ onderzocht twaalf verschillende behandelingen en concludeerde dat in 2010 minstens 24.400 operaties niet nodig waren. Het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger, schatten deskundigen volgens RTL Nieuws.

Jaarlijks wordt 7451 keer onnodig een operatie verricht om spataderen te verwijderen. Voor een staaroperatie gingen 5786 mensen onnodig onder het mes.

CZ wil artsen en ziekenhuizen die meer dan gemiddeld opereren gaan controleren. Als ze niet kunnen aantonen waarom ze meer opereren krijgen ze minder geld.

De Orde van Medisch Specialisten meldt aan RTL Nieuws dat CZ een onjuist beeld oproept. De cijfers zouden arbitrair en gedateerd zijn en bovendien blijft onduidelijk wat precies wordt verstaan onder een onnodige operatie. Daarnaast zijn er al verbeteringen doorgevoerd om het aantal onnodige operaties terug te dringen.