FOK!filmtips van de dag: The Godfather & The Godfather II

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De elfjarige Emily is een milieuactiviste in training. Zij redt en verzorgt een gewonde beer tot hij weer sterk genoeg is om het bos in te gaan. Wanneer haar zus het bos intrekt om actie te voeren, volgt Emily haar. Maar onderweg komt ze ten val en wordt ze meegesleurd door de rivier. Bear with Me is een film om met de hele familie naar te kijken, om 15:30 op Nederland 3.

Deze zaterdagavond & -nacht is een feestje voor de filmliefhebber. Het is bijna niet te doen om de FOK!filmtips eruit te lichten, maar de golden oldies doen het altijd goed. Hier komen ze.

Luitenant John Dunbar vertrekt op een eenzame missie om de helpende hand te bieden bij de bescherming van een verafgelegen, door Sioux-indianen bedreigde legerpost. Zijn tocht voert hem over de eenzame vlakten van de Amerikaanse prairie. Eenmaal ter plaatse sluit de diplomatieke Dunbar vriendschap met de argwanende indianen. Dunbar wordt liefdevol door hen opgenomen en wordt uiteindelijk verliefd op een bij de Sioux opgegroeide blanke vrouw. Als na enige tijd zijn collega's van het Amerikaanse leger opduiken en de Sioux door hen onder de voet dreigen te worden gelopen, komt Dunbar voor een zware keuze te staan.

Kevin Costner leverde in 1990 met zijn prachtige regiedebuut een instant klassieker af. Dances with Wolves werd overladen met Oscars voor onder andere Beste Regie, Beste Film, Beste Scenario en Beste Soundtrack. Om 20:00 op RTL8.

Golden oldies van een andere orde/discipline zijn regisseur Cameron Crowe en de rasmuzikanten van Pearl Jam. Om het 20 jarig bestaan van de band in een toepasselijke spotlight te zetten, werkte goede vriend Crowe zich door bijna duizend uur aan live opnames en twintig uur aan privéopnames van de band. Gecombineerd met nieuw geschoten materiaal van de afgelopen anderhalf jaar levert dit een compleet beeld op van de wereld die Pearl Jam heet. Om 20:55 is de documentaire Pearl Jam Twenty te zien op Nederland 3.

Pak genoeg wijn, pizza en tiramisu, want vanaf 22:00 begint Veronica aan de eerste twee delen van The Godfather. Vito Corleone staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en houdt zich bezig met allerlei duistere zaken zonder dat hij zelf op de voorgrond treedt. De jongste zoon van Vito, Michael, bemoeit zich niet veel met de familiezaken, totdat er een aanslag wordt gepleegd op zijn vader. De clan dreigt ten onder te gaan in het geweld en Michael besluit de moordaanslag te wreken.

In het tweede deel van de beroemde maffia-trilogie, dat begint om 01:20, lopen twee verhaallijnen door elkaar. Michael Corleone is de nieuwe peetvader, die zijn illegale zaken wil uitbreiden naar het westen van Amerika. Om zijn doel te bereiken is hij bereid al zijn tegenstanders uit de weg te ruimen, hoe dicht deze ook aan hem verwant zijn. Door zijn handelswijze maakt Michael veel vijanden, onder wie de machtige joodse zakenman Hyman Roth. Michael probeert op slinkse wijze ook van hem af te komen. In flashbacks wordt het verhaal van Michaels vader Vito Corleone getoond, die als negenjarige jongen vanaf Sicilië naar Amerika vlucht en daar zijn status als peetvader opbouwt.

Daarnaast zijn deze films ook nog op de kijkbuis: The Brothers Grimm, 127 Hours, Fracture, Harsh Times, The Roommate, Das Experiment, Lake Placid, Junebug, Cleaner, Caramel, The Men Who Stare at Goats, The Presidio en Before the Devil Knows You’re Dead.