Mogelijk Koningsnacht in Amsterdam

Redactie

In Amsterdam wordt op 30 april mogelijk een Koningsnacht gehouden. Geprobeerd gaat worden de nacht ervoor ook gewoon Koninginnenacht te laten plaatsvinden. Dat heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vrijdag gezegd tegen de Amsterdamse zender AT5.

Van der Laan stelt dat Koninginnenacht echt een feest voor Amsterdammers is. Misschien worden wel eisen gesteld aan sluitingstijden van bijvoorbeeld horeca, vanwege de gebeurtenissen in de hoofdstad de dag erna rondom de troonswisseling.

Door een Koningsnacht te organiseren, hoopt de burgemeester dat Koninginnenacht minder druk bezocht gaat worden. "We hebben liever dat mensen drinken na de grote dag, dan de dag ervoor." De burgemeester benadrukte overigens geen oproep te doen om veel te gaan drinken.

De burgemeester gaf verder aan dat er waarschijnlijk geen rijtoer met de nieuwe koning door de stad komt op 30 april. Varen met een bootje over het IJ heeft de voorkeur, aldus Van der Laan.

De kans dat dit met de in opdracht van koning Willem I gemaakte Koningssloep van het Scheepvaartmuseum gaat gebeuren, is echter klein. "Het is onwaarschijnlijk dat de Koningssloep gaat varen", zegt Van der Laan. De burgemeester tekende hierbij aan dat het al snel 30 april is. "De sloep heeft veel reparatie nodig. Hij heeft vijftig jaar op het droge gelegen."

Eerder meldde het museum nog te denken dat de in 1816 gebouwde galei op tijd gebruiksklaar kan worden gemaakt. Op dat moment was echter nog onduidelijk hoeveel de werkzaamheden aan de zogenoemde gouden koets te water zouden gaan kosten en wie ervoor zou opdraaien. De laatste keer dat de galei werd gebruikt was in 1962 bij het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard.

De boot die de koningin altijd gebruikt voor het bevrijdingsconcert op de Amstel kan de plek van de sloep vermoedelijk echter innemen, aldus Van der Laan. "Die heeft een flink groot achterdek."