Matschiner: 'Raborenners moeten naar buiten treden'

Wielrenners en leidinggevenden van de voormalige Rabobankploeg moeten eerlijk zijn over het dopinggebruik binnen de equipe. "Iedereen die daar gewerkt heeft, moet eindelijk eens vertellen dat er bij Rabobank georganiseerd doping wordt gebruikt", zegt hun dealer Stefan Matschiner zaterdag in NRC Handelsblad.

"Ik wil geen sporters verraden", zegt de Oostenrijker. "Ik doe alleen een oproep aan de Raborenners die klant bij mij waren. Ze moeten nu eindelijk eens zeggen: ik heb ook gedoped." De veroordeelde dopinghandelaar bevestigt dat Michael Rasmussen en Thomas Dekker tot zijn klantenkring behoorden.

Eerder verklaarde de Oostenrijker al tegen de politie dat ook Michael Boogerd klant bij hem was. De Hagenaar zegt dat hij inderdaad rekeningen van Matschiner heeft betaald, maar dat die waren voor vitamines. "Misschien moet u het Michael nog eens vragen", zegt Matschiner. "Er waren waarschijnlijk veel rekeningen. En ik denk dat je daar héél veel vitaminen voor kunt kopen."

De voormalige ploegarts van Rabobank Geert Leinders kreeg tijdens de Tour de France van 2005 bloedzakken van Matschiner. "Ik heb Leinders gebeld, en toen kwam hij naar buiten. Ik had twee bloedzakken bij me, hij wilde er maar één hebben. Hij heeft me het volle bedrag betaald: duizend euro." Het Belgisch Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar Leinders.