Aantal huwelijken op laagste punt sinds 1944

Het aantal gesloten huwelijken lag vorig jaar op het laagste punt sinds 1944. Vorig jaar werden slechts zeventigduizend huwelijken gesloten, schat demograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek Jan Latten zaterdag in het AD.

Het lage aantal huwelijken komt volgens de demograaf door de crisis en doordat huwelijken niet meer als noodzakelijk worden gezien om samen kinderen te kunnen krijgen of samen een huis te kopen. "Die zaken gebeuren nu vaak voordat stellen met een huwelijk het samenzijn bevestigen." Het huwelijk zou nu vooral een liefdesfeestje zijn waar mensen geen geld meer voor hebben.

Het aantal huwelijken loopt al jaren terug. In 2010 werden er nog ruim 75.000 gesloten, in 2011 waren dat er nog ruim 71.000. Nu schat Latten dat het aantal vorig jaar met nog eens duizend is afgenomen.

Het teruglopend aantal huwelijken komt volgens de demograaf niet alleen doordat trouwen niet meer de norm is. Hij ziet een verband met de economie. Na de eerste terugslag in 2009 liep het aantal huwelijken terug. Daarna herstelde de economie licht en nam het aantal huwelijken toe. Nu daalt het aantal huwelijken weer.

Deze week werd bekend dat het consumentenvertrouwen historisch laag is. Latten verwacht daarom dat dit jaar opnieuw minder huwelijken worden gesloten.

Op de lange termijn zijn grote schommelingen in het aantal afgesloten huwelijken te zien. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 1950 nog 83.000 huwelijken werden gesloten. Dat nam toe tot bijna 124.000 in 1970, maar in 2000 werden nog maar 88.000 huwelijken gesloten.