Atje Keulen-Deelstra overleden

Dennis (dennistd)

Atje Keulen-Deelstra is gistermiddag op 74-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Leeuwarden overleden. De oud-schaatster overleed aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Ze kreeg dit infarct donderdag, waarna ze in comatueuze toestand naar het Medisch Centrum Leeuwarden werd overgebracht waar ze niet meer ontwaakte.

De Friezin kwam op 31 december 1938 ter wereld in Grou. Daar groeide ze op in een boerengezin waar ze de oudste van vier kinderen was. Ze beoefende verschillende sporten in haar jeugd: onder andere turnen, atletiek en korfbal. Uiteindelijk koos Atje echt voor de schaatssport. Ze had succes als kortebaanrijdster, en kwam terecht in de Friese selectie. Vanuit daar groeide ze door tot in de kernploeg. In 1962 trouwde ze en in de jaren die erop volgden kreeg ze drie kinderen.

De KNSB vond haar in 1970 te oud voor de kernploeg, maar door in dat jaar Nederlands kampioene allround te worden rekende ze af met dat vooroordeel. De KNSB liet haar deelnemen aan internationale toernooien en niet zonder succes: ze werd in de jaren erna drie keer Europees kampioene allround en liefst vier keer wereldkampioene. In 1972 veroverde ze op de Olympische Spelen een zilveren en twee bronzen medailles.

Atje stopte in 1974 met langebaanschaatsen. Ze ging zich toeleggen op het marathonschaatsen waardoor ze vaker thuis bij haar gezin kon zijn. Na haar carrière was ze nog vaak als gast te vinden in Thialf, maar de laatste jaren volgde ze het schaatsen vooral via de tv: "Dan kan ik het tenminste goed zien."