Amour wint belangrijkste Césars

steeg (René)

Het drama Amour heeft de César voor beste film gewonnen. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke won ook de prijs voor beste regie en beste scenario voor zijn drama. De 85-jarige Emmanuelle Riva kreeg de César voor beste actrice en haar 87-jarige tegenspeler Jean-Louis Trintignant won de prijs voor beste acteur.

Amour verzilverde in Parijs vijf van de tien nominaties. Riva speelt in de film een bejaarde dame die wordt getroffen door een beroerte. Later raakt ze aan een kant van haar lichaam verlamd. De verzorging gaat haar man, gespeeld door Trintignant, steeds moeilijker af.

Amour won eerder dit jaar tijdens het filmfestival van Cannes al de Gouden Palm voor beste film. Het drama maakt zondagnacht kans op vijf Oscars.

De Amerikaanse acteur Kevin Costner werd in Parijs ook geëerd. Hij kreeg van regisseur Michel Hazanavicius (The Artist) de ere-César voor zijn hele oeuvre. Vorig jaar ging die prijs naar de Britse actrice Kate Winslet.

Eerder op de avond won de Belgische acteur Matthias Schoenaerts de César voor beste mannelijke nieuwkomer. Hij kreeg de prijs voor zijn rol in het Franstalige drama De Rouille et d'Os. Het drama van Jacques Audiard won in totaal vier prijzen.

De Amerikaanse filmmaker Ben Affleck won de prijs voor beste buitenlandse film. De Césars, de Franse equivalent van de Oscars, werden vrijdagavond traditiegetrouw uitgereikt in het Théâtre du Châtelet in Parijs.


Amour wint belangrijkste Césars (Foto: Novum)