Zorreguita wist volgens ex-baas van verdwijningen

bennootje

De vader van aanstaand koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, was op de hoogte van de verdwijningen onder het regime van generaal Jorge Videla in Argentinië. Hij wist echter niet dat de verdwenen mensen werden vermoord, zegt zijn voormalige baas Mario Cadenas Madariaga zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Na een militaire coup in 1976 werd Cadenas Madariaga staatssecretaris van Landbouw en Zorreguieta zijn ondersecretaris. In 1979 volgde Zorreguieta hem op als staatssecretaris. De twee zijn volgens Cadenas Madariaga altijd vrienden gebleven. Veel tegenstanders van het regime werden vermoord.

Oud-medewerkers beschuldigen Zorreguieta ervan te hebben geweten van verdwijningen op het landbouwinstituut INTA. In Argentinië loopt een groot proces waarin mensen die zouden zijn betrokkenen bij de misdaden van het regime worden vervolgd. Het kan nog maanden duren voordat wordt besloten of Zorreguieta wordt vervolgd.

Zorreguieta heeft altijd ontkend van de verdwijningen op zijn instituut te hebben geweten. Daarmee liegt Zorreguieta volgens Cadenas Madariaga niet. "We moeten zijn woorden anders interpreteren. Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende." De militairen hielden alles volgens hem strikt geheim. "We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat ze de gevangenen vermoorden."

Zorreguitea is volgens Cadenas Madariaga een 'eerzaam burger'. Wel vindt hij het een fout dat Zorreguieta niet met de pers praat. "Het is een verplichting, ook al zijn de journalisten het niet met hem eens. Ze zullen me dit gesprek wel verwijten maar het maakt me niets uit."

'Linkse types' hebben volgens de Argentijn ophef gemaakt vanaf het moment dat er werd gepraat over de verloving van Máxima met prins Willem-Alexander."Ze voeren campagne tegen Jorge maar hebben nooit iets kunnen bewijzen."

De uitkomst van het bewind van Videla is volgens Cadenas Madariaga 'een stuk beter dan wanneer we de guerillas hun gang hadden laten gaan'. Als voorbeeld noemt hij Colombia. "Daar is het mislukt en die zijn al ruim vijftig jaar in oorlog." Hij wijst erop dat de militairen in Argentinië na zeven jaar de macht hebben teruggegeven. "Dat zouden de socialisten nooit hebben gedaan."

Latijns-Amerika is volgens Cadenas Madariage niet vergelijkbaar met Europa. "Wij hebben te maken met inferieure culturen, die van de zwarten en de indianen." Cuba, Venezuela en Nicaragua zijn volgens hem voorbeelden van wat er gebeurt als een land 'dit soort mensen' de macht geeft. "Dan krijg je samenlevingen met een heel laag niveau."

Dat rechtvaardigt volgens hem de staatsgreep die in 1976 werd gepleegd. Hij zegt dat hij een staatsgreep in dezelfde omstandigheden zonder enige twijfel opnieuw zou ondersteunen."Ieder land zou zich verdedigen. Ook Nederland. Wat als jullie islamitische minderheden in opstand komen? Zodra de moslims geweld gaan gebruiken, zal Nederland de strijdkrachten inzetten om hen te onderdrukken."