Paolini wint Omloop Het Nieuwsblad

Boris (borisz)

Luca Paolini heeft zaterdag Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De 36-jarige Italiaan van Katusha won in Gent een sprint à deux van medevluchter Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick-Step). De twee reden de laatste 35 kilometer samen rond nadat ze uit een grotere kopgroep waren weggereden.

De koers door een ijskoud Vlaanderen kreeg lang kleur door een kopgroep van negen man. Een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bleek echter bij lange na niet voldoende voor de door Fransen gedomineerde groep en nog tijdens de lastige heuvelzone moesten zij capituleren.

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep ontstond een nieuwe kopgroep met Maarten Wynants van Blanco, BMC-renner Greg van Avermaet, Geraint Thomas (Sky) en Jürgen Roelandts van Lotto-Belisol als grootste namen. Uit die groep sprongen echter de onbekende Vandenbergh en de slimme veteraan Paolini weg en het tweetal reed gestaag weg.

Toen Paolini en Vandenbergh 35 tellen voorsprong hadden, zetten de achtervolgers nog even aan. Ze kwamen tien tellen dichterbij, maar toen liep het Italiaans-Belgische duo vooraan weer weg. Het peloton met daarin talloze favorieten had toen allang opgegeven.