FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 februari 2013

Verkeerde 'schoffies' aangehouden na beroving

Op het Ammersooiseplein in Rotterdam zijn vrijdagavond twee jongens beroofd van hun telefoons door vier mannen met een vuurwapen. De politie dacht daarna de daders aan te houden in een shoarmatent, maar na verhoor bleken dit niet de juiste personen te zijn.

Dat meldde de politie zaterdagavond. De vier mannen die twee jongens met een vuurwapen bedreigden waren tussen de 17 en 21 jaar. Naar hen wordt nog gezocht.

Dode vrouw Turkije, mogelijk Nederlandse verdachte

Een vrouw uit New York is zaterdag dood gevonden in Istanbul. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu. Negen mensen zijn aangehouden voor verhoor. De Telegraaf meldde eerder deze week dat een Nederlander mogelijk iets te maken heeft met de verdwijning van de Amerikaanse.

Het slachtoffer is de 33-jarige Sarai Sierra, een moeder van twee kinderen. De vrouw was in haar eentje op vakantie in Istanbul. Ze vertrok op 7 januari naar Istanbul om haar hobby, fotograferen, te beoefenen. Ze bracht de afgelopen tijd echter ook korte bezoeken aan Amsterdam en München. Ruim anderhalve week geleden, op de dag dat ze terug naar huis zou gaan, zou voor het laatst iets van haar zijn vernomen.

Het lichaam van de vrouw is gevonden in de restanten van oude stadsmuren in een arm district. Over de arrestaties is verder niets bekend.

De Telegraaf schreef vrijdag dat de vrouw vlak voor haar verdwijning contact heeft gehad met een Nederlandse gids. De twee zouden vlak voor de verdwijning van de Amerikaanse hebben afgesproken bij de toeristische Galatatoren. Turkse autoriteiten zouden druk bezig zijn de man op te sporen.

Tsjechië wint na 7 uur dubbelspel in Davis Cup

Tsjechië heeft in de Davis Cup tegen Zwitserland een 2-1 voorsprong genomen. Dit gebeurde na een zege in het dubbelspel, wat het langste duel in de geschiedenis van de Davis Cup werd.

Het Tsjechische duo Tomas Berdych en Lukas Rosol versloeg de Zwitsers Stanislas Wawrinka en Marco Chiudinelli met 6-4, 5-7, 6-4, 6-7 (3) en 24-22. De wedstrijd duurde uiteindelijk zeven uur en twee minuten.

De langste ontmoeting in de landenwedstrijd stond tot vandaag op naam van de Amerikaan John McEnroe en de Zweed Mats Wilander, die zes uur en 22 minuten op de baan stonden.

[WCoD] Taylor voorkomt blamage Engeland

Phil Taylor en Adrian Lewis hebben zich met moeite geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts voor koppels. Met een nipte 5-4 zege stuurden zij de Zuid-Afrikanen Charl Pietersen en Shawn Hogan naar huis.

Taylor moest het matige spel van Lewis meedere malen compenseren en deed dit ook. Met hoge scores op het juiste moment wist Taylor de druk op de tegenstander te houden. Desondanks namen de Afrikanen tot twee keer toe brutaal een voorsprong. Bij een 4-4 stand in legs kreeg Pietersen zelfs twee pijlen om Engeland uit te schakelen. Met tops voorkwam Lewis echter een blamage voor Engeland. Morgen komt Engeland in de kwartfinale uit tegen Japan.

[AC] Mali bereikt halve finale na strafschoppen

Ten koste van Zuid-Afrika heeft Mali de halve finales van de Afrika Cup weten te bereiken. Na strafschoppen bleken Les Aigles de sterksten. Voor Mali verliep de eerste helft desastreus. Zuid-Afrika, waar Thulani Serero op de bank zat, kwam in de loop van de eerste helft op 1-0 te staan. Tokelo Anthony Rantie was degene die Bafana Bafana aan de leiding bracht. De Malinezen zagen in het eerste bedrijf ook nog eens Queens Park Rangers-middenvelder Samba Diakité geblesseerd afhaken.

Mali gaf zich echter niet gewonnen. In de tweede helft kwamen Les Aigles op gelijke hoogte dankzij oud-FC Barcelona-speler Seydou Keita. Met het hoofd bracht de middenvelder de 1-1 op het scorebord. Een uitstekende voorzet van Mamadou Samassa ging daaraan vooraf.

Vervolgens hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. De reguliere speeltijd leverde geen winnaar op en ook in de blessuretijd wisten de Zuid-Afrikanen noch de Malinezen het verschil te maken. Strafschoppen moesten dus uitwijzen wie van beide ploegen zich halve finalist mag noemen. Voor Bafana Bafana verliep de strafschoppenserie dramatisch. Lawrence Tshabalala was de enige die namens de Zuid-Afrikanen raak schoot. Drie rake pingels van de Malinezen waren dus voldoende voor een plaats in de halve finale.

Uitslag PSV - ADO Den Haag

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PSV en ADO Den Haag. De Eindhovenaren wonnen met 7-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


PSV-speler Dries Mertens in duel met ADO Den Haag-speler Kevin Visser (Foto: Pro Shots)

PSV

7 - 0

ADO Den Haag

 9' Wijnaldum
 57' Supusepa (e.d)
 64' Mertens
 66' Lens
 80' Locadia
 85' Mertens
 90+1' Wijnaldum
   
 
 Gele kaart: Lens (PSV), Meijers, Visser (ADO Den Haag)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems
v. Bommel
Wijnaldum
Strootman (Hiljemark/78)
Lens (Depay/75)
Matavz (Locadia/67)
Mertens
  Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Supusepa
Koppers
Jansen
Visser
Holla (Leeuwin/71)
Chery
v. Duinen (Vicento/76)
Meijers

[Six Nations] Engeland wint van Schotland

Engeland is de zeslandencompetitie begonnen met een 38-18 zege op Schotland. Het land behoudt daardooor ook de Calcutta Cup, de beker waar jaarlijks om gespeeld wordt. Pas in de tweede helft wist Engeland echt het verschil te maken.  

Schotland kreeg Twickenham na tien minuten stil door een try van Sean Maitland. Het was een open eerste helft. Na een half uur ontweek Joe Launchbury twee tackles, gaf de bal door naar Chris Ashton die de bal op de grond drukte. Door benutte conversies en strafschoppen stond er 18-11 op het bord bij rust. 

Engeland sloeg direct toe na rust.  Billy Twelvetrees scoorde zijn eerste try voor Engeland. Owen Farrell benutte de converie. Hij was in totaal goed voor achttien punten, hij schoot zeven van de acht ballen tussen de palen. Tien minuten later onderschepte Geoff Parling een mislukte pass van de Schotten en bracht de bal achter de achterlijn vooe vijf punten. Stuart Hogg deed acht minuten voor tijd iets terug voor de Schotten maar dat kwam veel te laat. Invaller Danny Care benutte zorgde ervoor dat de Engelse supporters helemaal tevreden naar huis gingen door op het laatste moment de try te maken.  

Eerder op de middag won Ierland van Wales. Zondag begint de campange van Italië en Franrijk. Twee jaar geleden wist Italië thuis in Rome te stunten tegen Frankrijk. 

[WCoD] Belgie naar kwartfinale

Kim en Ronnie Huybrechts hebben voor een sentatie gezorgd door in de achtste finales van het wereldkampioenschap darts voor landenteams Australiërs Simon Whitlock en Paul Nicholson te verslaan. In het Duitse Hamburg werd het 5-1 voor de Belgen.

De broertjes Huybrechts begonnen ijzersterk aan de wedstrijd. Met goed scoren en efficiënt finishen zorgde Kim 'the Hurricane' Huybrechts al snel voor een 2-1 voorsprong, waarna zijn broer een knappe break wist te plaatsen. Toen de Belgen bij 4-1 nog maar een leg nodig hadden, liet Ronnie Huybrechts dubbel 18 staan voor zijn broer. En toen Nicholson daarna zijn laatste kans op dubbel 8 niet wist te pakken, besliste Kim de wedstrijd in het voordeel van België.

De uitschakeling van de verliezend finalist van verleden jaar Australië is niet de enige verassing. Eerder op de avond was Kroatië te sterk voor Noord-Ierland (5-4) en werd Ierland met 5-3 uitgeschakeld door Japan. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld komen later op de avond nog in actie tegen de Finnen Jani Haavisto en Jarkko Komula.

'Nederland geneert zich voor Mensenrechtentulp'

De Nederlandse regering heeft in India zo weinig mogelijk ruchtbaarheid willen geven aan de uitreiking van de Mensenrechtentulp 2012. Ook met de uitreiking van de prijs het jaar ervoor aan een Chinese activiste was de Nederlandse overheid niet blij. Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdag.

De Mensenrechtentulp 2012 ging naar Marimuthu Bharathan voor zijn inzet voor de rechten van de kastelozen in India. De uitreiking van de prijs, een beeldje en een bedrag van honderdduizend euro, vond begin dit jaar in Den Haag plaats. Bharathan was daar niet bij aanwezig, omdat hij van India geen toestemming kreeg het land te verlaten.

Uiteindelijk overhandigde een medewerker van de Nederlandse ambassade het beeldje afgelopen week aan een woordvoerder van Bharathan. De winnaar had volgens de woordvoerder een belangrijke afspraak en had de medewerker gevraagd verzocht te wachten tot hij terugkwam. De woordvoerder had nog verzocht de uitreiking op een later moment te doen, zodat er publiciteit aan kon worden gegeven, maar de ambtenaar zou hebben aangegeven dat dat niet kon omdat er in Nederland al een uitreiking plaats had gehad.

De woordvoerder sprak nog ongeveer een halfuur met de ambtenaar, toen werd het beeldje overhandigd en vertrok de Nederlander om het vliegtuig te halen. Toen Bharathan arriveerde, moest de woordvoerder uitleggen dat de ambtenaar ervandoor was. De winnaar van de Mensenrechtentulp was volgens de woordvoerder erg boos over de gang van zaken.

Voorzitter van de jury Cisca Dresselhuys liet Argos weten dat de Nederlandse overheid vorig en dit jaar zou hebben gehint dat een andere winnaar meer op prijs zou worden gesteld. "Want China, en dit jaar India, dat zijn landen waar wij grote zakelijke belangen mee hebben."

Jurylid en emeritus hoogleraar Jaap Doek, stelt dat 'het idiote' is dat dit een prijs is van de Nederlandse regering en dat die regering zich vervolgens te gegeneerd voelt om die prijs uit te reiken. "En dan doen ze het in India een beetje slinks en hopen ze dat niemand het al te zeer opvalt dat deze meneer die prijs heeft gekregen."

Bharathan zou over de kwestie ook een boze mail hebben gestuurd aan de jury. Na een excuus van de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer zou Bharathan een brief hebben gestuurd, waarin hij zijn eerdere standpunt intrekt. Voormalig hoofdredactrice van Opzij Dresselhuys denkt echter dat Bharathan is geïntimideerd.

Uitslagen Eredivisie 02/02/2013

Om 19.45 stonden twee eredivisiewedstrijden op het programma. Roda JC trad aan tegen Heracles Almelo en NAC Breda nam het op tegen PEC Zwolle. Hieronder vind je alle statistieken van de duels. 

Roda JC

3 - 3

Heracles Almelo

 1' Malki
 57' Danilo
 90+1' Dorda e.d.
   15' Vejinovic 
 41' Gouriye 
 46' Vujicevic 
 
 Gele kaart: Monteyne, Fledderus, (Roda JC), Everton, Bruns, Rienstra, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Biemans(Sutchuin Djoum/84)
Danilo
Tamata
Fledderus
Delorge(Demouge/46)
Hupperts(Donald/16)
Bonevacia
Lebedynski
Malki
  Pasveer
Schenkeveld
Rienstra
Dorda
Quansah
Duarte
Bruns
Vujicevic
Gouriye(Koenders/81)
Vejinovic
Everton(Paljic/72)

NAC Breda

3 - 0

PEC Zwolle

 40' Buijs(pen)
 46' Gudelj
 69' Hadouir
   
 
 Gele kaart: Van Hintum, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Broerse (40) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Botteghin
Luijckx
Janse
Buijs
Gudelj
Gilissen
Lurling(Seuntjens/88)
Hadouir(Hooi/84)
Verbeek(Ten Voorde/13)
  Boer
Van Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Drost
Slot(Narsingh/69)
Pluim
Benson
Avdic(Gravenbeek/78)
Mokhtar(Van Hintum/45)

Nys wereldkampioen veldrijden, Van der Haar derde

Sven Nys is voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden geworden. De Belg reed in een interessante wedstrijd in het Amerikaanse Louisville in de slotronde weg van zijn landgenoot Klaas Vantornout en bleef hem net voor. Lars van der Haar haalde een knappe bronzen medaille.

De beste start was verrassenderwijs voor de Fransman Francis Mourey die drie ronden vooruit wist te blijven totdat vier Belgen aan wisten te sluiten. Niels Albert, Kevin Pauwels, Sven Nys en Klaas Vantornout kwamen bij de Fransman, die lang bij de groep wist te blijven.

Pauwels en Mourey vielen vier ronden voor het einde weg door problemen met het materiaal, waarna Nys en Vantornout voorop kwamen. Nys plaatste twee ronden voor het einde een aanval, maar zag Vantornout weer snel in het wiel komen. Daarachter werd Albert bijgehaald door Lars van der Haar, die de uittredend kampioen achter zich liet en op koers was naar brons.

Vooraan bleef het Belgische duo bij elkaar en leek de strijdt beslist te worden doordat Vantornout even bleef haken achter een hek. Hij kwam twee seconden achter Nys te liggen en wist niet meer dichterbij te komen. Nys kwam solo over de streep en behaalde zijn tweede wereldtitel na zijn titel in 2005. Vantornout kwam op twee seconden binnen als tweede, voor Van der Haar die in zijn eerste profseizoen een bronzen medaille binnenhaalde.

Grote zorgen om feestgedrag Justin Bieber

De zorgen om Justin Bieber nemen toe bij de mensen om hem heen. De 18-jarige zanger trekt veel op met rappers Lil Za en Lil Twist, die een slechte invloed op hem zouden hebben.

Nadat eerder dit jaar een foto opdook waarop Bieber was te zien met een joint, is hij nu gespot met een fles hoestdrank met het verslavende codeïne. Als het goedje wordt gemixt met drank, ontstaat het onder rappers populaire drankje sizzurp. Op een nu opgedoken foto is te zien dat Bieber, Lil Za en Lil Twist joints rollen aan een tafel waarop de fles met het verslavende goedje te zien is, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De woede bij de mensen om Bieber heen is groot. Bronnen laten weten dat ze 'verschrikkelijk gefrustreerd' zijn, omdat de zanger met de rappers omgaat. Ze zijn bang dat de twee ervoor zorgen dat hij het verkeerde pad op gaat.

Premier Spanje ontkent aannemen zwart geld

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag nieuwsberichten weersproken die hem aanwrijven onderhandse betalingen te hebben aangenomen. Hij noch andere leden van zijn conservatieve Volkspartij (PP) hebben zwart geld ontvangen of verspreid, en de PP bezit geen geheime bankrekeningen in het buitenland, verzekerde de premier tijdens een buitengewone vergadering van de partijtop.

Het Spaanse openbaar ministerie maakte vrijdag bekend genoeg grond te zien voor een onderzoek naar onwettige financiering van Rajoys partij. Het gezaghebbende El Pais drukte onlangs documenten af die volgens de krant deel uitmaakten van de geheime boekhouding die PP-penningmeester Luis Barcenas erop na zou hebben gehouden.

Uit de stukken lijkt naar voren te komen dat er jarenlang stiekem geld werd overgemaakt aan prominente partijleden, onder wie Rajoy. Het geld zou afkomstig zijn van bedrijven, voornamelijk uit de bouwsector. El Pais schreef vrijdag dat ongeveer twee derde van de betalingen in strijd was met de oude Spaanse wet op de financiering van politieke partijen.

Man gepakt met 13,3 kilo heroïne in auto

Een 66-jarige man is vrijdag op de A73 bij Nijmegen aangehouden, nadat 13,3 kilo heroïne in zijn auto was ontdekt. De politie was getipt over de man uit de gemeente Soest. Bij een controle werd de heroïne ontdekt, meldt de politie zaterdag.

Agenten zagen de man met zijn auto over de A73 richting Venlo rijden en besloten tot de controle. De man is naar een politiebureau gebracht, waar hij in een cel is gezet. De heroïne is in beslag genomen en wordt vernietigd.

'Interventiewet slechts klappertjespistool'

De na de kredietcrisis ontworpen Interventiewet bood De Nederlandsche Bank (DNB) in het geval van SNS Reaal geen sterk instrument maar een klappertjespistool. Dat zei voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin zaterdag op Radio 1.

De wet had het voor de DNB mogelijk moeten maken vroegtijdig in te grijpen bij een bank die in de problemen komt. Zo zou de DNB de regie over kunnen nemen en activa en passiva kunnen overdragen aan andere partijen.

Bij SNS Reaal had dat in juni vorig jaar kunnen gebeuren. De DNB heeft toen echter niet ingegrepen, aldus Hoogduin. "Ze hebben die wet niet kunnen gebruiken, omdat ze dan ook hadden moeten ingrijpen in de holding en dat mag niet van de wet."

Hoogduin stelt dat een van zijn belangrijkste vragen is wanneer de DNB zich realiseerde dat de toezichthouder op banken geen sterk instrument, maar een klappertjespistool in handen had. "En de vraag is wanneer de DNB zich dit heeft gerealiseerd, of de DNB hiermee naar de minister van Financiën is gestapt en of de minister daarop heeft gereageerd of niet."

Bezetting verpleeghuis Amsterdam voorbij

De bezetting van het Sarphatihuis in Amsterdam is voorbij. De actievoerders gaan praten met de directeur van zorginstelling Amsta, waar het verpleeghuis bij hoort. Dat meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV zaterdagavond.

Het gesprek vindt aan het begin van de avond plaats. Ongeveer twintig actievoerders zijn gebleven om deel te nemen aan het gesprek of om de uitkomst in het verpleeghuis af te wachten.

Ongeveer honderd medewerkers bezetten het verpleeghuis zaterdag. Cliënten kregen wel gewoon zorg, maar het management kwam het pand niet meer in. "Bij elke ingang stonden mensen. Dat is nu voorbij", aldus de zegsvrouw.

De actievoerders eisen meer handen aan het bed van cliënten. Amsta heeft volgens Abvakabo FNV van de overheid 3,5 van de daarvoor uitgetrokken 370 miljoen euro gekregen. De medewerkers zouden echter nauwelijks nieuwe collega's zien verschijnen. Het geld zou vooral gaan naar beleidsmakers, extra coördinatoren en roosterplanners. In nieuwe bezuinigingsplannen van de directie zou zelfs sprake zijn van ontslagen.

Israël ontruimt hardhandig protestkamp Westoever

Israëlische troepen hebben zaterdag op de Westelijke Jordaanoever met traangas en schokgranaten Palestijnse demonstranten uiteengejaagd die hen wilden beletten een nederzetting van actievoerders op te breken. Boze Palestijnen zetten het tentenkamp al-Manatir onlangs op uit protest tegen het bouwverbod dat Israël heeft uitgevaardigd in gebieden die in handen zijn van het Israëlische leger.

De ontruiming van de nederzetting, die bestaat uit de vier tenten en vijf metalen bouwsels, in een olijfgaard vlakbij het Palestijnse plaatsje Burin mondde al snel uit in geweld. Enkele tientallen actievoerders verzetten zich en bekogelden de militairen met stenen. Een tiental opgeschoten jongeren uit een naburige nederzetting van Israëlische kolonisten zocht de confrontatie met de Palestijnen. Kolonisten maken de inwoners van Burin al langer het leven zuur.

Het Israëlische leger zegt de strijdende partijen uiteen te hebben gejaagd. Vijf Palestijnen zijn aangehouden. Een Israëlische burger en een agent van de grenspolitie zijn lichtgewond geraakt.

Minister: meer militaire samenwerking Europa

Europa moet drastische stappen voorwaarts gaan zetten in de internationale militaire samenwerking. Dat is de enige manier om te voorkomen dat Europa te maken krijgt met grote gaten in de militaire slagkracht. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gezegd in München.

De minister deed de uitspraken bij een toespraak voor de Munich Security Council, waar leiders uit de hele wereld praten over veiligheidsvraagstukken. Volgens Hennis-Plasschaert moet Europa af van de militaire isolatie waarin EU-landen zich nu nog bevinden. "Daarvoor moeten we op politiek niveau baanbrekende beslissingen durven nemen in Europa."

Meer hoofdkwartieren of ambtenaren zijn volgens de minister niet nodig. "Maar we hebben de politieke moed nodig om als landen meer samen te durven doen."

De minister waarschuwt dat politieke huiver leidt tot vele nationale regeltjes en uitzonderingen die militaire missies ondermijnen. Een kritische blik in de spiegel zou volgens haar goed zijn. "We moeten niet bang zijn hier kritisch naar onszelf te kijken."

Uitslag AZ - FC Groningen

Om 19:30 uur stond de wedstrijd in de Eredivisie tussen AZ en FC Groningen op het programma. In Alkmaar was FC Groningen verrassend te sterk door een doelpunt van Kirm. Hieronder vind je alle statistieken van het duel.

AZ

0 - 1

FC Groningen

     27' Kirm 
 
 Gele kaart: Maher, Henriksen, Altidore (AZ), Zeefuik, Bacuna, Lindgren, v. Dijk (FC Groningen)
 Rode kaart: Elm (65) (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen (Berghuis/76)
Viergever
Gorter
Hendiksen
Maher
Elm
Beerens (Johansson/80)
Altidore
Gudmundsson (Overtoom/61)
  Bizot
Kappelhof
v. Dijk
Kwakman
Burnet (Bakker/72)
Lindgren
De Leeuw
Ajilore (Sparv/84)
Bacuna
Zeefuik (Ben Moussa/90 1)
Kirm

Dundee United veel te sterk voor Rangers in beker

Rangers FC presteert goed in de vierde divisie van Schotland. In de beker ging de club onderuit. Dundee United, momenteel zevende in de Schotse Premier League, won met 3-0. Johnny Russell scoorde twee keer voor Dundee en ook Jon Daly trof het doel.

De spelers Rangers raakten gefrustreerd, wat resulteerde in twee rode kaarten. Kal Naismith en Ian Black werden beiden vroegtijdig van het veld gestuurd met een rode kaart. Door de overwinning mag Dundee United door in het toernooi. Wie de tegenstander in de kwartfinale wordt is nog niet duidelijk.

Overige uitslagen in Schotse FA Cup:

Dunfermline 0-2 Hamilton Acadamical
Falkirk FC 4-1 Forfar Athletic
Kilmarnock FC 2-0 Inverness CT
St. Mirren 2-0 St Johnstone

Zondag staan nog drie duels op het programma. Landskampioen Celtic speelt uit bij Raith Rovers, Dundee FC neemt het op tegen Greenock Morton en Hibernian FC speelt tegen Aberdeen FC.

Bertens niet in actie in Fed Cup

Kiki Bertens heeft zich afgemeld voor de Fed Cup. Captain Manon Bollegraf heeft dit zaterdag laten weten. De Wateringse tennisster moest zaterdag vanwege een rugblessure opgeven in de halve finales van het WTA-toernooi in Parijs.

"Vlak na de wedstrijd hebben we in overleg met haar fysio al besloten dat ze niet meegaat", aldus Bollegraf. "Ze heeft haar rug de afgelopen week te veel geforceerd. Het is onverantwoord om haar in de Fed Cup te laten spelen. Het is jammer voor ons en voor haar, maar haar gezondheid gaat voor."

Bertens zal vervangen worden door Richel Hogenkamp. Nederland speelt vanaf woensdag in Eilat in de Europese Afrikaanse zone van de Fed Cup. In de groepsfase speelt Nederland tegen Bulgarije, Slovenië en Luxemburg.

Teunissen pakt derde Nederlandse wereldtitel veldrijden

Mike Teunissen heeft voor de derde Nederlandse wereldtitel gezorgd bij het wereldkampioenschap veldrijden in Louisville. De veldrijder vocht bij de beloften een verbeten duel uit met de Belg Wietse Bosmans en wist hem aan het begin van de laatste ronde achter te laten.

Bosmans leek op een goeden koers te zitten toen Teunissen halfkoers onderuit ging, maar de Nederlander wist weer terug aan te sluiten. In de slotronde liet hij de Belg achter en die had daarop geen reactie. Het brons ging naar Wout van Aert, ook een Belg.

De top-10 bestond uit louter renners uit België en Nederland. Onze zuiderburen hadden zes man in de top tien en Nederland vier. Eerder vandaag wonnen Matthieu van der Poel (junioren) en Marianne Vos (vrouwen) al een wereldtitel. Later vandaag wordt de wedstrijd bij de profs nog verreden.

Ben Saunders is af van tatoeage ex-verloofde

Ben Saunders heeft de tatoeage voor zijn ex Soraya laten verwijderen. De zanger, die inmiddels gelukkig is met zangeres Keet!, liep nog altijd rond met de naam van zijn ex-verloofde op zijn hoofd. Zaterdag liet hij er een andere tatoeage overheen zetten.

"Hier het resultaat", twitterde Saunders, plus een foto van de enorme bloem die bij hem is getatoeëerd. "Ben blij dat het erop zit! Hoofdstuk afgesloten, ik moet doorgaan."

Zijn huidige vriendin heeft laten weten dat het Saunders' eigen keuze was. "Van mij hoeft het niet eens", twitterde Keet! "Heb er nooit een woord over gezegd."

Meerderheid Kamer wil actie tegen oude top SNS

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de oud-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de problemen bij SNS Reaal aansprakelijk worden gesteld. PvdA, CDA, D66 en SP vinden dat juridisch alles moet worden gedaan om bij de voormalige top van de bank en verzekeraar zo veel mogelijk geld terug te halen, meldt de NOS zaterdag na een rondgang.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum laat via Twitter weten inderdaad actie te willen tegen de SNS-top. "Waarom doet het kabinet niets als sprake is van mismanagement?"

Ook PvdA'er Henk Nijboer bevestigt via Twitter het verhaal van de NOS. Nijboer stelt het onacceptabel te vinden dat iemand die roekeloos andermans geld in gevaar bracht, voorzitter blijft van de lobbyclub Holland Financial Center. Oud-topman van SNS Sjoerd van Keulen is voorzitter van deze club. "De PvdA wil actie", twittert Nijboer.

Tegen de NOS heeft Nijboer laten weten te vinden dat schadeclaims tegen de voormalige top gerechtvaardigd zijn omdat sprake is van onverantwoord management. Toch vreest hij dat het aansprakelijk stellen van de oud-topmensen geen gemakkelijke klus zal worden.

Ook Henk Krol van 50Plus laat zich overigens niet onbetuigd. "PvdA, CDA, D66 en SP hebben ons niets gevraagd, maar ook 50Plus wil dat de voormalige top van SNS indien mogelijk juridisch wordt aangepakt", geeft hij aan via Twitter.

Hockeyvrouwen in oefenduel te sterk voor Australië

De Nederlandse vrouwen hebben zaterdagmiddag het oefenduel met Australië gewonnen. Oranje was met 6-1 te sterk voor de Hockeyroos. Het was de tweede oefenwedstrijd van de formatie van bondscoach Max Caldas vooraf aan de Investec Cup. Eerder ging Zuid-Afrika met 2-0 over de knie. 

Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Roos Drost, Maartje Paumen, Laurien Leurink en Ellen Hoog troffen het doel voor de Oranjevrouwen. Aanstaande maandag start het vierlandentoernooi in Kaapstad. Nederland speelt dan nogmaals tegen Australië en kruist verder de degens met Engeland en Zuid-Afrika

[Ligue 1] Rennes gooit plaats vier te grabbel

Stade Rennes zal na de 23e speelronde van de Ligue 1 de vierde plaats mogelijk niet meer bezetten. In de slotfase verspeelde Rennes punten tegen Lorient (2-2). De zege glipte het thuisspelende Rennes op het allerlaatst nog uit handen.

Na een half uur spelen kwamen Les Rouges et Noirs op voorsprong en wisten deze tot de rust vast te houden. In het tweede bedrijf kwamen Les Merlus echter weer op gelijke hoogte. Mevlut Erding wist de 1-1 op het scorebord te zetten. Ruim tien minuten voor het eindsignaal leek toch nog een winnende treffer te vallen. Een succesvolle inspanning van Jeremie Aladière zorgde voor de 2-1 en de ploeg van Frédéric Antonetti leek de drie punten te behalen, maar op de valreep was het Axel N'Gando die Lorient opnieuw langszij bracht.

Het puntenverlies van Rennes kan vervelende gevolgen hebben. Girondins Bordeaux, Olympique Nice en St. Étienne kunnen Les Rouges et Noirs passeren op de ranglijst. Rennes bezet de vierde plaats, de positie die recht geeft op Europa League-voetbal.

Davis Cup-team weer tegen Roemenië

Het Nederlandse Davis Cup-team stuit in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone op Roemenië. Nederland, dat zelf in de eerste ronde een bye had, was gekoppeld aan de winnaar van de ontmoeting tussen Roemenië en Denemarken. Na twee dagen staat het gastland op een beslissende 3-0 voorsprong.

Nederland speelde vorig jaar april ook voor de Davis Cup tegen Roemenië. Er werd toen eenvoudig met 5-0 gewonnen, mede omdat Roemenië in Amsterdam aantrad zonder de beste spelers. Deze keer staat er voor Nederland een uitwedstrijd op het programma. Speelstad en ondergrond zijn nog onbekend.

De ontmoeting tussen Nederland en Roemenië vindt plaats van 5 tot en met 7 april. De winnaar speelt vijf maanden later een play-off voor promotie naar de Wereldgroep.

Dit weekeinde staan ook de wedstrijden in de eerste ronde van de Wereldgroep op het programma. Servië en Frankrijk bereikten als eerste landen de volgende ronde. Tegen respectievelijk België en Israel werd een 3-0 voorsprong genomen.

[AC] Ghana ten koste van Kaapverdië naar halve finale

Ghana heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van het toernooi om de Afrika Cup. De formatie van bondscoach James Kwesi Appiah was in Nelson Mandela Bay Stadion met 2-0 te sterk voor Kaapverdië. Mubarak Wakaso opende de score in de 53e minuut uit een strafschop en was in blessuretijd opnieuw trefzeker.

Bij debutant Kaapverdië had Sparta-speler Tony Varela een basisplaats. RKC-verdediger Guy Ramos en Josemar Lima van FC Dordrecht bleven op de bank. De Kaapverdiërs waren ten koste van Marokko en Angola doorgedrongen tot de kwartfinale.

Ghana neemt het bij de laatste vier op tegen de winnaar van de partij tussen Burkina Faso en Togo. Die ontmoeting wordt zondag afgewerkt in Nelspruit. De halve finales staan woensdag op het programma.

[Premier League] Newcastle United verrast Chelsea

Newcastle United heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd tegen Chelsea. De ploeg van coach Alan Pardew won thuis met 3-2 door een late treffer van Moussa Sissoko. De middenvelder, één van de vijf Franse aankopen deze winter, scoorde in de negentigste minuut. Twintig minuten voor tijd nam hij ook al de 2-2 voor zijn rekening.

Newcastle nam vier minuten voor rust voor het eerst de leiding via Jonas Gutierrez, maar na de pauze kwam Chelsea terug via Frank Lampard en Juan Mata. Na de goals van Sissoko werd doelman Tim Krul echter niet meer gepasseerd. Vurnon Anita bleef op de bank bij de thuisploeg.

Voor Demba Ba, die Newcastle vorige maand verruilde voor Londen, liep het weerzien met zijn oude team uit op een deceptie. De Senegalees kreeg in de eerste helft een grote mogelijkheid, maar kopte voorlangs. Hij werd bij die actie in het gezicht geschopt door Fabricio Coloccini en kon niet verder.

Arsenal kwam thuis met de schrik vrij tegen Stoke City. Lukas Podolski maakte pas twaalf minuten voor tijd de winnende treffer: 1-0. De Londenaren naderen nummer vijf Everton, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Aston Villa, tot op een punt.

John Heitinga begon in de basis bij de Toffees, maar kon niet voorkomen dat Christian Benteke al na twee minuten toesloeg. Gabriel Agbonlahar en nogmaals Benteke maakten de andere doelpunten voor de bezoekers. Everton kwam terug via Victor Anichebe en twee goals van Marouane Fellaini.

Swansea City ging met 1-0 onderuit bij West Ham United. Swansea-middenvelder Jonathan de Guzman, die vrijdag werd geselecteerd voor Oranje, zag Andy Caroll in de 77e minuut het enige doelpunt maken.

Overige uitslagen Premier League:

Queens Park Rangers - Norwich City 0-0

Reading - Sunderland 2-1

Wigan Athletic - Southampton 2-2

Xbox 360 meer dan 75 miljoen keer verkocht

Microsoft heeft onlangs bekendgemaakt dat er wereldwijd meer dan 75,9 miljoen Xbox 360 consoles zijn verkocht. Hierbij is aangegeven dat dit om daadwerkelijke verkochte consoles gaat en niet om hoeveel er naar de winkels zijn verscheept. De console ligt sinds eind 2005 in de winkels.

Samen met het verkochte aantal consoles heeft Microsoft aangegeven dat er meer dan 40 miljoen gebruikers zijn die een Xbox Live-account hebben aangemaakt. Al is het hier niet duidelijk gemaakt hoeveel mensen een gratis account hebben. Na meer dan zeven succesvolle jaren met zijn up en downs lijkt het erop dat we dit jaar richting een nieuwe Xbox console gaan. In de aankomende maanden zullen we zien wat Microsoft ons gaat brengen in de toekomst.

Eerste foto Amy Adams als Lois Lane

Hieronder zie je een eerste officiële foto van actrice Amy Adams als het personage Lois Lane. Ze speelt de rol in de Superman-reboot Man of Steel van regisseur Zack Snyder.

De actrice zet zichzelf ondertussen al flink in de schijnwerpers. De afgelopen jaren was ze te zien in films als Julie & JuliaDoubtThe FighterThe Muppets en The Master. Ze werd in acht jaar tijd al vier keer genomineerd voor een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Ze won echter nog nooit.

In Man of Steel zwerft de jonge verslaggever Clark Kent de hele wereld over om verslag uit te brengen over verschillende nieuwsonderwerpen. Wanneer hij wordt gedwongen om zijn geheime krachten te gebruiken om te hulp te schieten bij een crisis in West-Afrika, keert hij terug naar zijn geboortedorp Smallville om meer te weten te komen over zijn afkomst en hoe hij als held ter wereld is gekomen.

Andere rollen in de superheldenfilm zijn voor Henry Cavill, Michael Shannon, Antje Traue, Kevin Costner, Diane Lane, Russell Crowe, Julia Ormond, Harry Lennix, Christopher Meloni en Laurence Fishburne.

Vanaf 14 juli 2013 verschijnt Man of Steel in de Nederlandse (3D) bioscoop.

Man of Steel: Adams als Lane

CD Projekt onthult REDengine 3

CD Projekt heeft een nieuwe engine vrijgegeven wat een upgrade is van de huidige REDengine 2. De ontwikkelaar van onder andere The Witcher-games gaat de engine gebruiken voor games op de nieuwe generatie consoles. Daarnaast heeft de ontwikkelaar een screenshot vrijgegeven, wat mogelijk van The Witcher 3 is.

Het hoofd van CD Projekt, Adam Badowski, heeft aangegeven dat de engine vooral voor RPG's gebruikt gaat worden. De RPG's moeten een open wereld hebben met non-lineaire verhalen waarbij gamers een eigen keuze kunnen maken met bijhorende consequenties. Met de nieuwe engine moet dit veel makkelijker en vooral veel beter mogelijk zijn voor CD Projekt.

CD Projekt Red werkt op dit moment aan Cyberpunk 2077 en is waarschijnlijk bezig met The Witcher 3. Na meerdere geruchten is het mogelijk dat de ontwikkelaar aankomende week meer informatie vrij gaat geven over het derde deel in The Witcher-franchise die ook draait op de nieuwe engine.

Sly wil Bill Clinton in Expendables 3

Het is inmiddels wel duidelijk dat Sylvester Stallone een boel voor elkaar krijgt als het gaat om de casting van de The Expendables-films. MTV sprak hem op de rode loper tijdens de première van Bullet to the Head en vroeg hem naar de nieuwe gezichten voor The Expendables 3.

Hij verraste met zijn antwoord: "Misschien heeft president Clinton wel interesse. Je denkt zeker dat ik een grap maak hé?"

Zou hij echt de voormalige president van de Verenigde Staten kunnen strikken? In ieder geval mogen we rekenen op een boel nieuwe gezichten: "Er komt veel nieuw bloed in het derde deel. Ik moet eerst wat van de andere mannen afmaken, zodat er ruimte vrijkomt."

Het was al bekend dat Jackie Chan interesse heeft, maar hoe zit het met namen als Wesley Snipes en Nicolas Cage? Stallone: "We gaan contact opnemen met allemaal, zeker weten."

The Expendables 3 moet in 2014 uitkomen.

sylvester stallone (DAG.nl)

Islamisten dreigen Merkel te doden

Radicale moslims dreigen in een videoboodschap op internet deze zomer het parlementsgebouw in Berlijn aan te vallen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te doden. Dat heeft Die Welt zaterdag bericht.

De videoboodschap is vermoedelijk in Egypte gepost door een Duitse salafist die zich Abu Azzam noemt. De laatste tijd zijn veel salafisten naar Egypte getrokken. Tientallen salafisten zouden zich in Caïro hebben aangesloten bij de uit Oostenrijk afkomstige geestelijk leider Mohamed Mahmoud (alias Abu Usama al-Gharib). De groep dreigde al vaker met aanslagen in Duitsland.

The Rock zorgt voor melk

Jarenlang verschenen er op de Nederlandse buis reclames van 'Melk. De Witte Motor'. De wat oudere bezoekers kennen deze vast nog wel. Ook in de Verenigde Staten wordt het melk drinken veelvuldig onder de aandacht gebracht middels de 'Got Milk'-campagne. Deze heeft zich ondertussen ook verplaatst naar de peperdure reclameblokken tijdens de aanstaande Super Bowl. 

Onderstaande reeds vrijgegeven Super Bowl-spot is geregisseerd door Peter Berg, bekend van onder andere Battleship en de hoofdrol is voor acteur Dwayne Johnson, die we uiteraard ook kennen als The Rock.

Prey 2-aankondiging op komst

Lange tijd was het onzeker wat de toekomst ging brengen voor Prey 2. Eerder zou de game geannuleerd zijn, waar Bethesda later aangaf dat de game uiteindelijk was uitgesteld. Nu blijkt er een website te zijn dat aftelt naar 1 maart wat te maken heeft met Prey 2.

De teller op de website telt af naar 1 maart, verder blijkt er in de sourcecode tags van onder andere Prey 2, FPS, Bethesda Softworks, Human Head Studios en Alien Noire te staan. Daarnaast blijkt er ergens "Tommy needs your help" te staan. Tommy was het hoofdpersonage uit het eerste deel. Als je naar de website gaat zul je dit waarschijnlijk allemaal niet vinden gezien alle informatie is gevonden in de broncode van de website.

Video naakte betoger wekt woede Egyptenaren

In Egypte is beroering ontstaan, nadat een televisiestation beelden had uitgezonden van een mannelijke betoger die door de oproerpolitie werd uitgekleed en mishandeld. Betogers lieten zaterdag via Twitter hun ongenoegen blijken.

"Een Egyptenaar ontkleden en over straat slepen is een misdaad die het excessieve geweld toont van de veiligheidstroepen en hun onderdrukkende praktijken", aldus de liberale politicus Amr Hamzawy in een tweet. Volgens een ander oppositielid heeft president Mohamed Morsi alle legitimiteit verloren.

Het slachtoffer lag zaterdag in een hospitaal van de politie. De president heeft een onderzoek gelast naar het incident.

Het voorval doet waarnemers denken aan beelden van een vrouw die tijdens de onlusten van december 2011 ook door de politie deels werd ontkleed werd en een symbool werd van de opstand tegen de toenmalige interimregering.

Mark & Ted reiken Oscar uit

Onlangs werd al aangekondigd dat Mark Wahlberg en Ted samen te zien zouden te zijn tijdens de Oscars, maar nu is ook bekend in welke capaciteit: de twee zullen samen een Oscar uitreiken.

Aldus producenten Craig Zadan en Neil Moran:

"We zijn er blij dat we het mogelijk kunnen maken dat Mark en Ted samen kunnen debuteren op het podium van de Oscars. Daarnaast zullen we niet ontkennen dat Ted zijn band met onze presentator heeft aangewend om dit baantje te versieren."

Wahlberg en Ted speelden samen in de meest succesvolle komedie van 2012, Ted, die nu ook de meest financieel succesvolle R-rated komedie ooit is.

"Ik kijk ernaar uit om een Oscar uit te reiken met Mark Wahlberg," zei Ted. "De rest van de maand leer ik Quvenzhané uit te spreken."

De Oscars worden op zondag 24 februari uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood en worden gepresenteerd door Seth McFarlane. Het prijzencircus wordt uitgezonden in meer dan 225 landen.

Ted met vlinderstrik

Vos opnieuw wereldkampioene veldrijden

Marianne Vos is voor de zesde keer in haar carrière wereldkampioene veldrijden geworden. De 25-jarige Nederlandse reed in het Amerikaanse Louisville snel weg bij haar concurrenten en werd niet meer achterhaald. Thuisrijdster Katie Compton kwam ruim anderhalve minuut later als tweede over de streep.

De Française Lucie Chainel-Lefèvre werd derde. Sanne van Paassen kwam als vijfde over de finish, Sabrina Stultiens als achtste. Vos pakte in 2006 haar eerste wereldtitel bij het veldrijden. Daarna behaalde ze de regenboogtrui in deze discipline vijf keer op rij, in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013. Op het besneeuwde parkoers sloeg Vos al snel een gaatje met de rest van de deelneemsters. De wereld- en olympisch kampioene op de weg bouwde haar marge gestaag uit en kwam onbedreigd als eerste over de finish.

[Bundesliga] Bayern met invaller Robben langs Mainz

Bayern München heeft zaterdag op bezoek bij FSV Mainz geen fout gemaakt in de Bundesliga. De koploper was met 3-0 te sterk door doelpunten van Thomas Müller en Mario Mandzukic (2x). Arjen Robben kwam in de 76e minuut, toen de eindstand al op het bord stond, als invaller in het veld voor Franck Ribéry.

Bayern ziet de voorsprong op Bayer Leverkusen, dat zondag Borussia Dortmund ontvangt, oplopen tot veertien punten. Nummer drie Dortmund geeft vijftien punten toe op de ploeg van coach Jupp Heynckes.

Schalke 04 kreeg in blessuretijd de 2-1 om de oren tegen hekkensluiter Greuther Fürth. Met Klaas-Jan Huntelaar in de basis kwam de thuisploeg kort na rust nog wel op voorsprong via Michel Bastos, die eerder deze week werd overgenomen van Olympique Lyon. Felix Klaus maakte niet veel later gelijk, waarna ook Nikola Djurdjic toesloeg.

Bij Greuther Fürth staat uitgerekend Michael Büskens aan het roer. De coach was tussen 1992 en 2010 als speler, assistent en trainer aan Schalke verbonden. De Königsblauen blijven steken op de zesde plaats, een punt achter Mainz.

Greuther Fürth schoot weinig op met drie punten. Nummer zeventien FC Augsburg speelde met 1-1 gelijk bij VfL Wolfsburg en heeft nog altijd twee punten meer. Hoffenheim, dat zestiende staat, won thuis met 2-1 van SC Freiburg. Fortuna Düsseldorf rekende met 3-1 af met VfB Stuttgart.

[WCoD] Nederland door naar tweede ronde

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts voor koppel-teams. Met 5-0 schoven zij Gibraltar opzij.

Mighty Mike en Barney hadden geen kind aan het duo uit de mini-staat. In slechts één leg kregen Dyson Parody en Dylan Duo kansen op de dubbels, maar eveneens als op de tripples faalden zij. Vanavond komen de Nederlanders in de tweede ronde uit tegen de Finnen Jani Haavisto en Jarkko Komula, zij werden in poule F tweede achter Duitsland.

Iran ontkent dat aapje bezweek tijdens ruimtereis

Het aapje dat Iran maandag de ruimte in schoot is wel degelijk na een geslaagde reis behouden teruggekeerd. Dat verzekert het hoofd van het Iraanse onderzoeksinstituut voor ruimtevaart. De geruchten dat het proefdier onderweg het loodje had gelegd, die aanzwollen toen de foto's van de landing een heel ander aapje leken te tonen, berusten volgens Mohammad Ebrahimi op een misverstand. De Iraanse pers zou per abuis een archieffoto van een reserveaapje hebben gepubliceerd.

Iraans eerste ruimtevaarder heet Pishgam (Perzisch voor 'pionier'), liet Ebrahimi weten. Het aapje verbleef twintig minuten in de ruimte. Iran zegt ernaar te streven binnenkort een mens de ruimte in te sturen.

Varkensvlees in halalvoedsel Britse gevangenen

In halalmaaltijden die islamitische gedetineerden in Britse gevangenissen zijn voorgeschoteld zijn sporen van varkensvlees aangetroffen. Dat hebben voedseltests volgens het ministerie van justitie uitgewezen. Het Britse gevangeniswezen neemt tot nader order geen waren af van het bedrijf dat de voor moslims onreine gehaktbroden en pasteitjes leverde.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de toedracht. De zaak kwam aan het licht bij een reeks steekproeven die waren gelast na de ontdekking van paardenvlees in rundvleesburgers van enkele Britse supermarkten.

'Vrouwen in Bollywood zijn objecten'

De Indiase actrice Sonam Kapoor, dochter van de zeer bekende acteur Anil Kapoor, vindt dat de rol van vrouwen in Bollywood-films moet veranderen. "Er zijn positieve uitzonderingen, maar sinds de jaren '80 zijn vrouwen steeds meer objecten geworden."

De actrice doet haar uitspraken tegenover The Hollywood Reporter naar aanleiding van de recente groepsverkrachting in Delhi. "In de gouden tijd van de Indiase film in de jaren zestig waren er geweldige films met mooie portretten van vrouwen, zoals Bandhini en Sujata", zegt Sonam Kapoor. "Maar sinds de jaren '80 is het bergafwaarts gegaan. Op dit moment worden vrouwen in alle grote films als objecten neergezet."

Volgens de actrice kun je het de cinema niet kwalijk nemen."Kunst is een reflectie van de maatschappij, cinema dicteert niet. Je laat zien wat de samenleving wil. De mentaliteit van mensen moet veranderen. Na de protestmarsen voor meer veiligheid voor vrouwen is duidelijk geworden dat er langzaam bewustwording ontstaat."

Sonam Kapoor

Acteur Nick Stahl vrijuit na masturberen in winkel

Nick Stahl wordt niet vervolgd voor het masturberen in een seksshop. De 33-jarige Terminator 3-acteur werd eind december gearresteerd omdat hij niet van zichzelf kon afblijven terwijl hij in een seksshop in Hollywood een pikante video aan het bekijken was.

Volgens de openbaar aanklager is er echter onvoldoende bewijs om Stahl te vervolgen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De acteur werd destijds op de bon geslingerd wegens onzedelijk gedrag. Volgens hem berust de hele zaak echter op een misverstand.

Het gaat al langere tijd niet goed met Stahl. Hij was vorig jaar twee keer vermist en liet zich later opnemen in een afkickkliniek.

Muppets & Gervais op de kiek

De opnames van The Muppets 2 zijn net van start gegaan en de eerste foto van de set is net verschenen. Bekijk de bonte verzameling aan Muppets en een portret van Ricky Gervais met Miss Piggy en Kermit. 

Tegelijk met de release van de eerste still is ook de officiële titel bekend gemaakt: The Muppets...Again! De film draait vanaf 21 maart 2014 in de Amerikaanse bioscopen. Niet lang daarna zullen de poppen ook Nederland bereiken.

In Muppets 2 spelen drie mensen mee, Ricky Gervais speelt de hoofdrol, Modern Family-acteur Ty Burrell is een luie politieagent en Tina Fey speelt een Russische gevangenisbewaker. 

In de nieuwe Muppet-film gaan Kermit en zijn vrienden op avontuur in Europa, net als in het vervolg op de allereerste Muppetfilm: The Great Muppet Caper waarin ze naar Engeland reizen. De film wordt geregisseerd door James Bobin, die ook de eerste film maakte. Het script is van hem en Nicholas Stoller.

The Muppets...Again!

The Muppets...Again: Train Station

The Muppets Again: Gervais with Kermit & Miss Piggy

Van der Poel prolongeert wereldtitel bij junioren

Mathieu van der Poel is opnieuw wereldkampioen veldrijden geworden. Hij prolongeerde in het Amerikaanse Louisville zijn titel bij de junioren. Hij reed op het besneeuwde parkoers al in de eerste ronde weg bij de concurrentie en fietste door naar de finish. Martijn Budding eindigde als tweede.

De 18-jarige Van der Poel won dit seizoen iedere wedstrijd waarin hij deelnam. De geboren veldrijder uit Kapellen was de sterkste in onder meer alle races in de wereldbeker en werd Nederlands kampioen. Hij is de zoon van wereldkampioen veldrijden 1996 Adrie van der Poel. 

Hoogbejaarde brokkenmaker van de weg gehaald

Een 91-jarige automobilist is vrijdag in het Drentse Ubbena door de politie van de weg gehaald, omdat hij wel erg gevaarlijke capriolen uithaalde. Een agent zag de man in Assen over een deel van een fietspad rijden. Nadat hij weer gewoon op de rijbaan ging rijden, vervolgde de automobilist zijn weg in een bijzonder traag tempo, meldt de politie zaterdag.

De hoogbejaarde zag vervolgens een stopteken van de politie niet. Ook lichtsignalen van andere automobilisten leken de man niet op te vallen. Bij Ubbena wist de politie de man uiteindelijk naar een parkeerplaats te dirigeren.

Familie heeft de 91-jarige man opgehaald. Onderzoek heeft volgens de politie inmiddels uitgewezen dat de man in relatief korte tijd twee keer een aanrijding had veroorzaakt. De hoogbejaarde moet binnenkort bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijs een test doen om te kijken of hij wel mag blijven rijden.

Redford niet blij met Paris Hilton

Robert Redford was bepaald niet te spreken over het bezoek dat Paris Hilton bracht aan zijn Sundance Filmfestival. "In welke film speelt zij?"

Redford, oprichter van het festival, stuurde de socialite weg zodra hij erachter kwam dat ze er was. "Ze had helemaal niks te maken met de films", zei de 75-jarige ster die ervan is overtuigd dat Hilton en de haren het festival geen goed doen en alleen maar kwamen voor de show.

"Paris komt niet naar Sundance voor de films", bevestigt een bron tegen The Improper. "Ze komt hier om te poseren, te feesten en gratis spullen mee te nemen. Dit jaar was het niet anders. Ze dronk, laadde haar auto vol cadeautjes en ging rijker naar huis dan ze kwam."

Veel bezoekers van het festival waren blij dat Redford haar eruit gooide. "Ze wordt hier beschouwd als een grap."

Politie achtervolgt hardleers drietal twee keer

De politie heeft vrijdagnacht tot twee keer toe drie hardleerse inwoners van Delfzijl moeten achtervolgen door Stadskanaal. Bij de achtervolgingen werden snelheden tot 180 kilometer per uur gehaald, meldt de politie zaterdag.

Agenten zagen iets na 02.30 uur een auto met hoge snelheid wegrijden op de Hoofdweg in Stadskanaal. Met meer dan 150 kilometer per uur stoof de wagen richting Borger over een weg waar maximaal tachtig kilometer per uur mag worden gereden. Het lukte de politie de auto ter hoogte van de Drentse Mondenweg te laten stoppen. De bestuurder, een 29-jarige man uit Delfzijl, moest op een politiebureau in Stadskanaal zijn rijbewijs inleveren.

Zijn twee kompanen die bij hem in de auto hadden gezeten, waren allebei onder invloed van alcohol. Daarom gaf de politie ze het advies de auto te laten staan. Om 04.15 uur zagen agenten de wagen echter toch weer rijden in Stadskanaal. Bij de daaropvolgende achtervolging werden snelheden van boven de 180 kilometer per uur gehaald. In Westerlee kon de politie de auto klemrijden.

De 27-jarige man die dit keer achter het stuur zat had meer dan het dubbele achter de kiezen om nog achter het stuur te mogen kruipen. Ook hij kon zijn rijbewijs inleveren. De auto is op een parkeerplaats bij het politiebureau gezet, achter een afgesloten hek. Tegen beide bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.

[Six Nations] Ierland wint openingswedstrijd van Wales

Ierland heeft de openingswedstrijd van Six Nations gewonnen. In het Millennium Stadium in Cardiff werd het 22-30 voor de gasten uit Ierland. Bij rust stond er al 3-23 op het bord. Ierland was vanaf het begin al heersende partij. Na elf minuten kon Simon Zebo voor het eerst de bal achter de achterlijn drukken.

Wales ging de mist in bij de tackles waardoor Cian Healy kon profiteren en een try scoorde. Jonathan Sexton wist de bonus te benutten. Vlak voor rust had Wales dicht bij een try maar doordat ze een overtreding maakten ging het feest niet door.

Na de rust ging Ierland door mee waar het voor de rust mee begonnen was. Brian O'Driscoll liet de derde try van de middag noteren. Wales ging na die try de achtervolging. Alex Cuthbert wist van de line-out van Wales te profiteren en bezorgde de eerste try voor de titelverdedigers. Leigh Halfpenny benutte de conversie zodat het verschil weer twintig punten bedroeg.

Wales ging door met aanvallen en Halfpenny beloonde dat spel met een try, de conversie ging mis waardoor het gat op 15-30 meer dan twee tries bleef. Ierland moest het de laatste twintig minuten stellen met een man minder. Rory best kreeg geel en nadat zijn tien minuten erop zaten kon Conor Murray naar de strafbank. Wales bleef aanvallen en Craig Mitchell kon nog één try op het bord zetten.

Er was geen tijd meer voor de thuisploeg om alsnog toe te slaan. Ierland wint uiteindelijk met 22-30. Later vandaag nemen Schotland en Engeland het tegen elkaar op voor de Calcutta Cup. Morgen staat in Rome de wedstrijd tussen Italië en Frankrijk op het programma.

Bertens geeft op met rugblessure in Parijs

Kiki Bertens heeft zaterdag in de halve finale van het WTA-toernooi in Parijs moeten opgeven. De beste Nederlandse tennisster van het moment had te veel last van haar rug. Ze keek tegen Sara Errani na krap 25 minuten spelen tegen een 5-0 achterstand aan in de eerste set. De Italiaanse is als eerste geplaatst in de Franse hoofdstad.

De 21-jarige Bertens liep de rugblessure op in de laatste kwalificatieronde, waarin ze verloor. Ze werd als lucky loser toch toegelaten tot het hoofdschema en daarin ging het aanvankelijk voorspoedig. Ze verraste met overwinningen op Dominika Cibulkova en Lucie Safarova.

Ondanks de opgave is de kans groot dat de Wateringse maandag haar opwachting maakt in de top vijftig van de wereldranglijst. Ze staat nu nog op de 65e plaats. Bertens had voor de tweede keer in haar loopbaan een WTA-finale kunnen bereiken. Vorig jaar april won ze het toernooi in het Marokkaanse Fez.

Errani neemt het zondag in de finale op tegen de Duitse Mona Barthel of thuisspeelster Kristina Mladenovic, die later zaterdag nog in actie komen.

Drenthe gretig: "Moet deze kans grijpen"

Royston Drenthe heeft een nieuwe club gevonden. De linkspoot wil zijn loopbaan een nieuwe impuls geven in Rusland. Drenthe tekende een contract voor drieënhalf jaar bij Alania Vladikavkaz. "Ik ben heel blij met deze kans", aldus Drenthe op de website van de Russische club.

"Ik moet deze kans grijpen. Het is belangrijk dat ik hier met een schone lei kan beginnen", verklaart de oud-Feyenoorder. Negen maanden geleden speelde hij zijn laatste duel. Drenthe droeg toen het shirt van Everton, waar hij geen basisplaats wist te veroveren.

Bij Alania wil hij weer speelminuten maken. "Deze club geeft me weer kracht, energie en zelfvertrouwen. Ik realiseer me nu weer dat ik nog steeds gelukkig word van voetballen. Ook al heb ik me nog niet kunnen onderscheiden in het voetbal."

"Ik ben nog steeds pas 25 jaar. Daarom heb ik besloten om weer helemaal opnieuw te beginnen, om aan iedereen te laten zien dat ik het nog steeds kan", besluit Drenthe, die in 2007 Feyenoord verliet voor Real Madrid. Zijn nieuwe club is na negentien wedstrijden terug te vinden op de voorlaatste plaats in Rusland.

AS Roma-coach Zeman ontslagen

AS Roma heeft coach Zdenek Zeman aan de kant gezet. De Romeinen gingen vrijdag onderuit tegen Cagliari (2-4). Maarten Stekelenburg zal niet treuren om het ontslag. Roma is niet in beste doen in de Serie A.

De hoofdstedelingen wachten al sinds 22 december vorig jaar op een zege. Toen werd AC Milan met 4-2 verslagen. Sindsdien kwakkelt de ploeg van doelman Maarten Stekelenburg, die bij Zeman geen basisplaats had. De goalie wilde in januari naar Engeland vertrekken, maar een transfer bleef uit.

Het vertrek van Zeman, die vorig jaar juni Luis Enrique opvolgde, biedt mogelijk nieuwe kansen voor bankzitter Stekelenburg. De Nederlander was volgens Zeman niet betrokken bij de club. Mede daarom koos hij voor Mauro Goicoechea onder de lat. Het is niet duidelijk wie de Tsjechische coach met een Italiaans paspoort opvolgt.

Laurent Blanc, voormalig bondscoach van Frankrijk, wordt genoemd als de mogelijk nieuwe trainer van Roma. De Romeinen zijn inmiddels terug te vinden op de achtste plaats. De achterstand op lijstaanvoerder Juventus bedraagt vijftien punten en kan nog verder oplopen als De Oude Dame zegeviert op bezoek bij Chievo Verona.

Amnesty wil eind aan ontruiming sloppenwijken Haïti

Haïti moet stoppen met de ontruiming van de provisorische onderkomens die slachtoffers van de aardbeving van 2010 hebben betrokken. Daarop heeft Amnesty International vrijdag aangedrongen. De mensenrechtenorganisatie roept de Haïtiaanse regering op werk te maken van geschikt onderdak.

Amnesty kwam in het geweer na een 'nieuwe golf' van ontruimingen, die honderden gezinnen in Port-au-Prince zou hebben getroffen. De politie stond op 22 januari plotseling op de stoep en gelastte de bewoners van het vluchtelingenkamp onmiddellijk te vertrekken. Mannen met kapmessen en hamers stonden volgens Amnesty al klaar.

Medewerkers bezetten verpleeghuis Amsterdam

Medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Amsta hebben zaterdag verpleeghuis het Sarphatihuis bezet. Ze eisen dat er meer handen aan het bed van cliënten komen, meldt vakbond Abvakabo FNV.

Volgens de vakbond doen zo'n honderd medewerkers mee aan de actie. Cliënten krijgen wel gewoon zorg. Het management komt het verpleeghuis echter niet in, laat een woordvoerder van de bond weten.

Amsta heeft volgens Abvakabo FNV van de overheid 3,5 van de uitgetrokken 370 miljoen euro gekregen voor extra handen aan het bed. Voor dat bedrag zouden honderd fulltime verzorgenden kunnen worden aangenomen.

De medewerkers zien echter nauwelijks nieuwe collega's verschijnen. Het geld zou vooral gaan naar beleidsmakers, extra coördinatoren en roosterplanners. De directie van Amsta zou daarbij hebben aangegeven dat verdere bezuinigingen nodig zijn. Hierbij zouden mensen weg moeten, aldus de zegsvrouw van Abvakabo FNV.

De actie van zaterdag is de derde werkonderbreking in korte tijd. Vrijdag legden medewerkers van de locatie Poort van Amsta het werk al neer.

UCI wil meer wielrennen op Olympische Spelen

De UCI hoopt dat op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zes extra wielerevenementen op de kalender staan. Dat heeft de internationale wielerunie laten weten aan het internationaal olympisch comité IOC. Het voorstel is opmerkelijk aangezien het wielrennen in de ban wordt gehouden door dopingschandalen.

De UCI ziet voor baanrenners de individuele puntenkoers terugkeren op het olympische programma. De BMX'ers kunnen als het aan de wielerunie ligt met Freestyle een tweede onderdeel krijgen en voor de mountainbikers moet naast Cross country ook de Fourcross olympisch worden. De onderdelen zouden een mannen- en vrouwenrace krijgen.

De puntenkoers werd na de Spelen in Beijing in 2008 nog als individueel onderdeel geschrapt en alleen verreden in het omnium, dat in Londen voor het eerst olympisch was. In de Fourcross strijden vier renners tegen elkaar op een kort parcours.

Op de Spelen in Londen werden afgelopen zomer achttien gouden medailles uitgereikt in het wielrennen. Er waren tien baanwedstrijden, vier wegraces en twee BMX- en mountainbikeonderdelen.

Zaakwaarnemer Cabral: "Verhalen zijn zwaar overdreven"

Jerson Cabral kwam vrijdag in het nieuws. Niet door voetballende acties, maar door vermeende overlast bij buurtbewoners. De klachten van de buurtbewoners van de FC Twente-speler hebben hem geraakt. Het huis van Cabral zou een bron van overlast vormen voor de buurt waarin hij woont.

Bewoners zouden zich geïntimideerd voelen door vrienden en familie van de voetballer. Ook zouden er klachten zijn over het drankgebruik in het huis en de parkeergarage zou dienen als racebaan. "Deze verhalen zijn zwaar overdreven. Ze lijken in de publiciteit te zijn gebracht met als enig doel Cabral te beschadigen en hem uit zijn appartement weg te jagen", reageert zaakwaarnemer Wessel Weezenberg in het Algemeen Dagblad.

"Terwijl volstrekt duidelijk is dat het helemaal niet om Jerson zelf gaat, zo is ook door zijn buren bevestigd", voegt de agent van Cabral daaraan toe.

Schouten en Last winnen Alternatieve Elfstedentocht

Simon Schouten heeft op de Oostenrijkse Weissensee de alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De 22-jarige schaatser uit Andijk was onder barre omstandigheden de beste. Hij schaatste in de race over 200 kilometer iedereen op grote achterstand en noteerde een tijd van 6.08,52 uur.

Om meer dan een minuut van Schouten werd Frank Vreugdenhil tweede. Jouke Hoogeveen kreeg het brons omgehangen. De wedstrijd was zwaar door hevige sneeuwval. Bij de dames ging de zege naar Erna Last-Kijk in de Vegte, vanwege de omstandigheden werd hun wedstrijd met vijftig kilometer ingekort. Tweede werd Elma de Vries en Mariska Huisman werd derde. 

Extreemrechts gala verstoord door betogers

Bij een betoging tegen een galabal van de uiterst rechtse Freiheitlichen Partei Österreichs (FPÖ) zijn vrijdagavond in Wenen vier gewonden gevallen. Boze demonstranten probeerden politieversperringen te doorbreken en feestgangers de doorgang te beletten, en bekogelden hen met verfbommen en traangaspatronen. De politie heeft twintig personen aangehouden.

Het gewraakte zogeheten Bal der Academici is de opvolger van het traditionele Bal van de Studentencorpora. Dat mocht de FPÖ, sinds de partij de omstreden toogdag van extreemrechts vorig jaar tot verontwaardiging van veel Oostenrijkers op de internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust organiseerde, niet langer in de Weense Hofburg houden. Veel Oostenrijkse studentendisputen hebben van oudsher een rechtse tot extreemrechtse inslag.

De politie schat dat er drieduizend demonstranten op de been waren in de Weense binnenstad. Volgens de Oostenrijkse pers hebben twee feestgangers en twee politieagenten verwondingen opgelopen.

"Laat Fred Rutten nog maar even ziek zijn"

De commotie rond de positie van Vitesse-coach Fred Rutten is volgens Khalid Sinouh voordelig voor N.E.C. Nijmegen. De Nijmegenaren ontvangen de Arnhemmers zondag in de Goffert. Rutten uitte donderdagavond stevige kritiek op eigenaar Merab Jordania, waarna werd gespeculeerd over een vertrek. De trainer meldde zich vrijdag ziek.

N.E.C.-doelman Sinouh vindt het niet erg dat het onrustig is bij de rivaal. "Laat Fred Rutten nog maar even ziek zijn, ik heb liever dat hij er niet bij is", aldus de doelverdediger. "Fred is namelijk een goede trainer, dus dat zou slecht voor ons zijn", zegt Sinouh tegen Voetbal International.

"Op menselijk vlak kunnen wij het goed met elkaar vinden. Ik heb veel trainers meegemaakt, maar bij Fred had ik gelijk een goed gevoel. Hij is echt een people manager. Het zou leuk zijn om nog eens met hem te werken. Maar niet bij Vitesse, dan word ik hier gelijk gelyncht", verklaart de 37-jarige doelman.

Sinouh heeft sinds kort een basisplaats bij N.E.C.. Trainer Alex Pastoor gaf in de voorbije weken de voorkeur aan de oud-doelman van onder meer PSV, AZ, FC Utrecht sc Heerenveen en RKC Waalwijk boven voormalig N.E.C.-captain Gabor Babos.

Verbeek is helemaal klaar met Vejinovic

Marko Vejinovic hoeft niet meer te rekenen op een terugkeer bij AZ. De 22-jarige speler kwam niet opdagen bij een gesprek. Vejinovic stapte in 2009 over van AZ naar Heracles, maar in Almelo is de middenvelder op een zijspoor geraakt. De club bood hem daarom aan bij AZ. Vejinovic kwam opmerkelijk genoeg echter niet zelf naar het gesprek in Alkmaar.

"Marko stuurde zijn vriendinnetje en volgens mij ook haar vader", reageert trainer Gertjan Verbeek in De Telegraaf. Volgens hem had technisch directeur Earnest Stewart het duo meteen de deur moet wijzen. "Als een speler al niet eens zelf komt praten over zijn eigen contract, heb je wel in de gaten dat hij heel andere ideeën heeft dan wij. Wij hebben dan ook geen belangstelling meer voor hem."

Dit seizoen kwam Vejinovic in elf van de twintig competitieduels van Heracles in actie. Woensdag was hij in de kwartfinales van de KNVB Beker nog trefzeker tegen PEC Zwolle. Hij kon echter niet voorkomen dat de Almeloërs met 3-2 werden uitgeschakeld.

Ancelotti dolblij met komst Beckham

Carlo Ancelotti denkt dat David Beckham ondanks zijn leeftijd nog best een paar jaar meekan op topniveau. Paris Saint-Germain versterkte zich deze week met de 37-jarige Engelsman, die zonder club zat.

"Natuurlijk, hij is niet zo jong meer, maar hij heeft wel ervaring. Paolo Maldini won op 39-jarige leeftijd de Champions League, dus David heeft nog wel even te gaan", sprak coach Ancelotti op de clubwebsite. Ancelotti en Beckham werkten eerder al samen bij AC Milan. "Ik ken David heel goed. Iedereen praat over zijn imago, maar ik wil benadrukken dat hij heel professioneel is en veel kwaliteiten heeft", ging de Italiaan verder. "Op iedere positie op het midenveld kan hij uit de voeten."

Volgens Ancelotti kan Beckham de Parijse club aan een uitstekend slot van het seizoen helpen. "Ik ben heel blij met zijn komst. In Milaan heb ik hem een aantal maanden getraind en dat was een exceptionele ervaring."

Suárez: "Ik lees niet wat ze schrijven"

Pep Guardiola is vanaf de zomer trainer van Bayern München en krijgt een grote zak met geld om de selectie van kwaliteitsimpulsen te voorzien. Luis Suárez zou een target zijn. De aanvaller is daar zelf niet van op de hoogte, althans niet officieel. Het blijven geruchten.

"Ik ben gelukkig hier", vertelt de Uruguayaan in de Engelse media. "De Premier League is de beste competitie die er is. In mijn vrije tijd kijk ik veel voetbal en de Engelse competitie is voor mij de meest aantrekkelijke. Ik wil hier blijven."

De 26-jarige goalgetter is niet te stoppen dit seizoen. In zijn tijd bij Ajax werd hij al gelinkt aan de Europese top, en vertrok naar Liverpool. Bayern zou nu een van de gegadigden zijn. "Als ik eerlijk ben, lees ik nooit wat ze over me schrijven in de media. Ik zou er gek van worden om te lezen dat ik aan zoveel clubs gelinkt word."

In de toekomst is het mogelijk dat hij Liverpool achter zich laat. "Als een club een concreet bod doet, gaan we bij elkaar zitten en kijken we wat het beste is voor alle partijen", besluit Suárez, die dit seizoen al 17 doelpunten maakte.

Cancellara rijdt Tour de France niet

Fabian Cancellara zal in juli niet de Ronde van Frankrijk gaan rijden. "Bij de tourstart op Corsica is geen proloog of tijdrit ingepland", aldus de Zwitserse wielrenner zijn voornemen in de Zwitserse krant Blick van zaterdag. Hij ziet geen kans voor zich zelf om enkele dagen in het geel te gaan rijden.

Spartacus droeg in zijn carrière inmiddels 28 dagen het geel. Vorig jaar won Cancellara in Luik de proloog om vervolgens een week het algemeen klassement aan te voeren. Het hoofddoel van de Zwitser zijn voorjaarsklassiekers. Vorig jaar ging het daarin mis met een zware val in de Ronde van Vlaanderen.

Fer: "Het is geen straf om hier te spelen"

Leroy Fer maakte een drukke week door. De middenvelder van FC Twente leek een transfer naar Everton te gaan maken, maar op het laatste moment viel die in het water. De voormalige speler van Feyenoord had het moeilijk met het mislopen van zijn gewenste transfer.

"Het is geen straf om voor deze club te spelen, ik zit hier goed", vertelt de middenvelder aan FC Twente TV. "Dit is iets wat ik graag wilde, maar helaas. Ik ging er misschien te snel van uit dat ik al een speler van Everton was en heb spijt dat ik in die hoedanigheid al interviews heb gegeven. Maar het is nu eenmaal zo gelopen. Ik kan wel blijven tobben, maar dat heeft geen zin. Iedereen staat achter me en ik hoop dat de fans dat ook doen."

Door de soap is Fer wel het vertrouwen in bepaalde mensen kwijtgeraakt. "Die mensen weten zelf wie ik dan bedoel. Dat is jammer, maar daar wil ik niet te veel woorden aan vuil maken", aldus de 23-jarige speler.

Kirilenko en Lisicki in finale WTA-Pattaya

De tennissters Maria Kirilenko en Sabine Lisicki staan in in de finale van het WTA-toernooi van Pattaya. De Russische Kirilenko won  zaterdag in de Thaise plaats van de Roemeense Sorana Cirstea met 6-0 en 6-2. 

De Duitse Lisicki was met 7-5 en 6-3 te sterk voor de Russische Nina Bratchikova. Kirilenko is in Pattaya tweede geplaatst en Lisicki is de vijfde van de plaatsingslijst. Kirilenko verloor vorig jaar de finale van Daniela Hantuchová, die dit jaar in de tweede ronde werd uitgeschakeld. 

Wenger baalt van negativiteit rond Arsenal

Arsène Wenger denkt dat zijn spelers bij Arsenal beïnvloed worden door de negativiteit rondom de club. The Gunners vechten dit seizoen opnieuw om een plek in de top vier. Arsenal werd in december op beschamende wijze uitgeschakeld in de League Cup, tegen vierdedivisionist Bradford City.

In de strijd om de landstitel speelt de ploeg van Wenger ook al geen rol meer. Vorige maand kwam Arsenal tegen Manchester City, Chelsea en Liverpool telkens op een 2-0 achterstand, voordat er goed gevoetbald werd. "Iemand vertelde me dat we op de tweede plek staan als je een ranglijst maakt op basis van de tweede helft. Maar wat betreft de eerste helft zijn we nummer dertien", zegt Wenger op de officiële website. "Dat kan alleen maar te maken hebben met het psychologische aspect. Je kunt niet na de pauze ineens een goede voetballer zijn en voor rust niet."

"Het team is zeker beïnvloed door alle negativiteit, maar ook door de wil om goed te presteren", gaat de Fransman verder. "De spelers zijn zeer gefocust, maar dat kan soms ook een beetje averechts werken." Arsenal speelt zaterdagmiddag om 16:00 uur in het Emirates Stadium tegen Stoke City.

Wraakzuchtige Taliban overvallen legerpost Pakistan

Pakistaanse Talibanstrijders hebben zaterdagochtend een legerpost in het noordwesten van het land overvallen. In het urenlange vuurgevecht dat volgde sneuvelden volgens de politie dertien militairen en politieagenten en twaalf overvallers. Ook tien burgers lieten het leven.

Met automatische wapens, raketwerpers en bomvesten uitgeruste strijders overvielen de legerplaats in Serai Naurang, in de roerige provincie Khyber Pakhtunkhwa, nog voor het ochtendgloren. De aanvallers brachten volgens veiligheidsfunctionarissen in een naburig huis tien burgers om, onder wie drie vrouwen en drie kinderen.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de Taliban. Die waren naar eigen zeggen uit op wraak voor de recente liquidatie van twee van hun bevelhebbers door onbemande Amerikaanse vliegtuigjes, waaraan Pakistan zou hebben meegewerkt.

Voorzitter FNV Bouw vertrok om strafzaak

Voorzitter van FNV Bouw Willem Linders die donderdag opstapte deed dat omdat er een strafzaak tegen hem liep. Dat bevestigt een woordvoerder van de vakbond dinsdag na berichtgeving hierover in Brabantse kranten.

Dat er een zaak tegen de Linders liep, werd pas deze week bij de bond bekend. "Daarop zijn we met hem in gesprek gegaan en daar is uitgekomen dat hij opstapt", zegt de woordvoerder. Hij kon niet zeggen waar Linders van wordt verdacht. BN/De Stem meldt dat de 53-jarige Veghelaar in juni werd opgepakt voor het versturen van drie dreigbrieven naar een 79-jarige plaatsgenote. Hij probeerde volgens de krant geld bij haar af te persen. "Ik heb iets totaal verachtelijks gedaan en weet zelf niet waarom", zegt Linders in de krant. "Wat ik gedaan heb, is het tegenovergestelde van wie ik eigenlijk ben." Linders moet donderdag voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen.

Linders was slechts twee weken in functie. Hij werd op 17 januari door de bondsraad verkozen tot voorzitter. Afgelopen donderdag meldde FNV Bouw dat hij zich wegens 'privéomstandigheden' gedwongen ziet te vertrekken.

Aanhoudingen bij optreden tegen homo's

Tijdens een hardhandig optreden tegen homoseksuelen in het autoritaire Wit-Rusland hebben veiligheidstroepen zo'n 40 activisten aangehouden. Dat gebeurde toen politieagenten in burger in de nacht van vrijdag op zaterdag een bekende gay-club in de hoofdstad Minsk bestormden, meldde de online portal gaybelarus.by.

Ook Sergej Androssenko, de leider van de Wit-Russische homobeweging, werd afgevoerd. Homo's en lesbiennes klagen over de toenemende druk en intimidatie in de voormalige Sovjet-republiek. Homoseksualiteit is in Wit-Rusland sociaal nauwelijks geaccepteerd. President Aleksandr Loekasjenko wordt wel beschouwd als de laatste dictator van Europa.

Lowlands 2013 binnen twee uur uitverkocht

Lowlands was zaterdag binnen veertig minuten zo goed als uitverkocht. Daarna kwamen er af en toe weer kaarten vrij, als de onlinebetaling van die tickets niet kon worden afgerond. Rond 12.45 uur waren alle kaarten weg. De voorverkoop ging om 11.00 uur van start.

Het festival in Biddinghuizen vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. De organisatie maakte vrijdag de eerste acts die acte de présence geven bekend. Onder hen zijn Slayer, Moderat en The Lumineers. Vorig jaar duurde het nog twee uur voordat alle kaarten weg waren.

Rekenkamer kan toezicht DNB op SNS niet onderzoeken

De Algemene Rekenkamer kan nog altijd niet onderzoeken of De Nederlandsche Bank (DNB) goed toezicht heeft gehouden op het vrijdag genationaliseerde SNS Reaal. De rekenkamer wilde in 2011 al onderzoeken of DNB goed toezicht houdt op de banken, maar de toezichthouder beriep zich op Europese geheimhoudingsregels en werd hierin gesteund door toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Dat zei lid van de Algemene Rekenkamer Kees Vendrik in het Radio 1-programma Kamerbreed.

In de Europese geheimhoudingsregels wordt toezichthouders verboden vertrouwelijke gegevens op straat te gooien. Dat zou namelijk de concurrentieverhoudingen verstoren en het zou ertoe kunnen leiden dat banken de toezichthouders niet meer binnenlaten. "We hebben alleen kunnen constateren dat de plannen er belovend uitzagen, maar van plannen alleen word je niet wijzer."

Vendrik, voormalig GroenLinks-Kamerlid, vindt het onterecht dat de Europese regels worden gebruikt als excuus om de Algemene Rekenkamer geen inzage in het toezicht van DNB te geven. Hij en GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wezen er in de uitzending op dat de rekenkamers in alle andere Europese landen hun onderzoek wel konden uitvoeren. Alleen in Nederland beriep de toezichthouder zich op de Europese geheimhoudingsregels.

De rekenkamer is volgens hem professioneel genoeg om met vertrouwelijke bedrijfsgegevens om te gaan. "Wij gooien die gegevens niet op straat." Minister van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zei hier vertrouwen in te hebben.

De rekenkamer wil nog altijd graag onderzoeken hoe het toezicht op SNS Reaal was geregeld, zei Vendrik. "Uw ongeduld is mijn ongeduld. Maar dan moet het onderzoek wel mogelijk worden gemaakt." De huidige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft volgens hem plannen hier verandering in brengen. "Daar zit muziek in."

Of het onderzoek de problemen bij SNS Reaal had kunnen voorkomen, valt volgens Vendrik niet te zeggen. "We weten namelijk niet hoe het toezicht is geregeld. Dat is natuurlijk stikvervelend."


Rekenkamer kan toezicht DNB op SNS niet onderzoeken (Foto: Novum)

VVD vindt miljard voor aardbevingen 'belachelijk'

Het is belachelijk om te stellen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een miljard euro moet reserveren voor de gedupeerden van aardgaswinning in het noorden van het land. Dat zei VVD-Kamerlid René Leegte zaterdag op Radio 1 in een reactie op een idee van de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg.

"Het is uitermate onverstandig om over de rug van geschrokken burgers een claim van een miljard neer te leggen", zei Leegte. De claim zou onterecht de verwachting wekken dat er geld in aantocht is en de onrust aanwakkeren.

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Vrijdag bleek dat die in rkacht kunnen toenemen tot 5,0. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft aangegeven geen reden te zien de gaswinning terug te schroeven.

Van den Berg zei vrijdag bij een werkbezoek in Loppersum tegen RTV Noord dat de NAM een miljard euro moe stoppen in een fonds voor de gedupeerden van de aardgaswinning. Volgens hem is sprake van een vertrouwensbreuk die om een forse compensatie vraagt. Het geld zou nodig zijn om de leefbaarheid in de regio te versterken. Ook moet de waardedaling van de woningen worden gecompenseerd.

Leegte stelt dat er alleen een rapport is waarin wordt gesteld dat er een 'statistische aanleiding is om te veronderstellen dat er zwaardere bevingen zouden kunnen zijn'. Volgens het Kamerlid is meer onderzoek nodig voordat iets kan worden gezegd over eventuele schadebedragen. "Iedere speculatie maakt extra emoties los en mensen zijn al geschrokken." Kamp zegde eerder honderd miljoen euro toe om op korte termijn gebouwen te verstevigen. Dat is volgens Leegte een betere aanpak.


VVD vindt miljard voor aardbevingen 'belachelijk' (Foto: Novum)

Antwerpen verbiedt ambtenaren regenboogshirts

Antwerpse balieambtenaren mogen voortaan geen regenboogshirts meer dragen op hun werk. De nieuwe burgemeester Bart De Wever verbiedt gemeentepersoneel in contact met burgers door hun voorkomen blijk te geven van hun geaardheid, levensovertuiging of politieke voorkeur. Dat zei De Wever in een vraaggesprek met de Vlaamse krant De Standaard. Die standaard zaterdag in de bus lag.

De regenboog is sinds de jaren zeventig uitgegroeid tot het bekendste embleem van de homobeweging, Paul de Leeuw deed later nog een extra duit in het zakje door er naartoe te vliegen.

SP wil Europese asielzoekscentra

De SP wil Europese asielzoekerscentra. Die zouden landen rond de Middellandse Zee moeten ontlasten, omdat die het grootste deel van de asielaanvragen voor hun kiezen krijgen. Europarlementariër Dennis de Jong pleit hiervoor in een interview met Trouw zaterdag.

Nu is het zo dat het land waar de asielzoeker de EU binnenkomt, verantwoordelijk is voor de asielprocedure. Maar landen als Griekenland en Malta kunnen volgens De Jong de stroom asielzoekers niet aan. ,,De asielzoekers zijn de dupe", zegt de Europarlementariër.

SP wil Europese asielzoekscentra
SP wil Europese asielzoekscentra (Foto: ANP)

Franse president met gejuich onthaald in Timboektoe

De Franse president François Hollande is zaterdagochtend aangekomen in Timboektoe, de antieke Malinese stad die zes dagen geleden door Franse parachutisten is heroverd op moslimextremisten. Tijdens zijn triomfantelijke bezoek aan Mali zal Hollande de aftocht van de Franse troepen uit Mali bespreken, heeft hij aangekondigd.

Hollande wil met zijn komst 'de Afrikanen aanmoedigen zich zo spoedig mogelijk bij ons te voegen en duidelijk maken dat we een internationale strijdmacht nodig hebben'. Ook hoopt hij een politieke dialoog op gang te brengen in Mali, dat dreigde af te glijden in anarchie toen radicaalislamitische strijders na een staatsgreep hun kans grepen en oprukten naar de hoofdstad Bamako.

Minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius en minister van defensie Jean-Yves le Drian vergezellen de president tijdens zijn bezoek aan de voormalige Franse kolonie. De Franse gasten togen eerst naar de beroemde middeleeuwse Djingareyber-moskee. Notabelen in vol ornaat wachtten het hoge bezoek op. Een uitgelaten menigte riep 'Leve Frankrijk! Leve François Hollande!'.

Veel inwoners van Timboektoe zagen de Franse troepen graag komen, en zien hen met lede ogen straks weer vertrekken. ''Als ik maar één wens mocht doen, dan zou ik willen dat het Franse leger in de Sahara blijft, dat ze hier een legerbasis bouwen'', mijmerde Moustapha Ben Essayati, een van de toegestroomde Malinezen. ''Ik ben erg bang dat de jihadisten terugkeren zodra de Fransen vertrekken. Als Frankrijk niet had ingegrepen in Konna, dan hadden we niet langer van Mali kunnen spreken.''

De Fransen besloten ruim drie weken geleden tot een interventie in Mali. Die werd een snel succes. Alle grote steden die in handen waren van extremistische rebellen zijn heroverd. Frankrijk wil zijn strijdmacht van 3500 manschappen nu afbouwen en de verantwoordelijkheid voor de orde in Mali overdragen aan Afrikaanse troepen.

[Upd] Van Calker staat halverwege WK 16de

Edwin van Calker is het wereldkampioenschap bobslee voor de viermansbob slecht begonnen. De Nederlandse captain kwam met Yannick Greiner, Sybren Jansma en Jeroen Piek tot een tijd van 1.06,11 en belandde daarmee op de twintigste plaats.

Van Calker was 0,9 seconde trager dan Maximilian Arndt. De Duitser die vorig jaar tweede werd was de snelste van 34 deelnemers op de natuurbaan van St. Moritz. Arndt heeft na de eerste van vier runs 0,05 seconde voorsprong op de Rus Alexandr Zubkov. Later op de dag is de tweede run.

Update 12:20 uur

Edwin van Calker staat halverwege het WK in de viermansbob zestiende. Van Calker moet na twee van de vier runs 1,1 seconde toegeven op de Rus Alexandr Zubkov die de leiding overnam van Maximilian Arndt. De Duitser staat nu tweede op 0,05 seconde van Zubkov. De Amerikaanse titelverdiger Steven Holcomb staat halverwege het WK derde. Zondag zijn de derde en vierde run.

'Rutte beledigt ministers met salaris SNS-topman'

Premier Mark Rutte (VVD) beledigt zijn ministers en staatssecretarissen door te stellen dat het hoge salaris van de nieuwe topman Gerard van Olphen van het genationaliseerde SNS Reaal noodzakelijk is. Dat zei GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Rutte zei vrijdag dat alleen met marktconforme salarissen de goede mensen te regelen zijn. "Het idee dat een hoger salaris kwalitatief betere mensen oplevert, dat vind ik wel interessant. Wat vindt hij dan van zijn eigen ministercrew?" Eickhout wees erop dat Ruttes ministers en staatssecretarissen allemaal onder de balkenendenorm zitten. "Blijkbaar zijn zij dan niet deskundig. Ik zou me beledigd voelen."

Rutte deed geluiden dat de topman onder de balkenendenorm moet blijven vrijdag af als een idiote discussie. Eickhout zei dat het helemaal geen rare discussie is omdat SNS Reaal nu een staatsbedrijf is. Hij wees erop dat er afspraken zijn gemaakt en dat die nu niet worden nagekomen.

Ook vroeg hij zich af wat eigenlijk met marktconform wordt bedoeld. "Bij SNS Reaal waren de salarissen marktconform en we zien nu wat voor problemen we hebben."


'Rutte beledigt ministers met salaris SNS-topman' (Foto: Novum)

Lang leve Brenno de Winter

Het was een leerzame week. Wat vooraf ging: de Inspectie Leefomgeving en Transport had een behoorlijk kritisch rapport geschreven over de aanbestedingsmethodiek van ProRail, spoorwegaannemers luidden eerder de alarmklok over de veiligheidsgevolgen, de staatssecretaris schreef aan de Kamer dat er niets aan de hand was en Volkskrant-journalist Sander Heijne deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. Dat alles kwam deze week prachtig samen.

Rotterdammer schiet vriendin door hoofd

Een Rotterdammer heeft vrijdagnacht in het bijzijn van drie kinderen zijn vriendin door het hoofd geschoten. De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis, meldt de politie.

Nadat de 39-jarige man de 37-jarige vrouw had neergeschoten in een woning aan de Lombokstraat rende hij in paniek naar buiten en belde 112. In de woning vonden agenten de gewonde vrouw en een vuurwapen. De kinderen zijn op een veilige plek ondergebracht.

Met hulp van camerabeelden kon de politie zien waar de man zich bevond. Hij is aangehouden.

Neerlands trots stalt vermogen in België

Nederlandse multinationals hebben miljarden aan eigen vermogen ondergebracht in België. Ze maken daar gebruik van een gunstige fiscale regeling. Dat meldt Het Financieele Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Eind 2011 hadden bedrijven als Heineken, Philips, DSM en Unilever bijna 26 miljard euro in België gestald. Ze profiteren daar van de zogeheten 'notionele intrestaftrek'. Bedrijven mogen over hun eigen vermogen min de waarde van de deelnemingen een fictieve rente berekenen. Die is fiscaal aftrekbaar.

De Nederlandse multinationals zijn van de 'België-route' gebruik gaan maken sinds een soortgelijke regeling in Nederland eind 2010 werd afgeschaft.

Drenthe vindt onderdak in Rusland

Royston Drenthe heeft onderdak gevonden. Na een half jaar zonder club te hebben gezeten vertrekt hij naar Rusland. Hij tekent bij Alania Vladikavkaz. De club uit Noord-Ossetië doet het niet goed in de Russische Premjer Liga. Met Drenthe binnen de gelederen hoopt de ploeg zich veilig te spelen. Momenteel staat Alania voorlaatste in de competitie. Drenthe komt bij de club Giorgi Chanturia tegen. De kleine aanvaller wordt door Vitesse verhuurd.

"We hopen dat hij een van onze leiders van kan worden", laat trainer Valery Gazzaev weten in een verklaring. "Hij viel bij ons niet alleen op door zijn prima techniek en goede pass, maar ook door zijn sportieve persoonlijkheid", aldus de manager. Drenthe sluit zaterdag nog aan bij het traningskamp in Turkije.

De loopbaan van Drenthe is de laatste jaren in verval geraakt. Na een bliksemstart bij Feyeboord vertrok hij voor veertien miljoen euro naar Real Madrid. In Spanje kwam hij nimmer uit de verf, een verhuur aan Hércules en Everton volgde. Ook dat werd geen succes. Drenthe probeerde om een vast dienstverband in Liverpool te verdienen, maar The Toffees boden hem afgelopen zomer geen contract aan. Tot gisteren zat hij dus zonder club.

Balotelli: "Alleen het voetbal was goed"

Mario Balotelli is dé grote aankoop van AC Milan. Het enfant terrible is blij dat hij Engeland achter zich heeft gelaten. "Behalve het voetbal was alles er slecht", zei Balotelli na zijn presentatie in Milaan. "Mijn goede herinneringen aan Engeland beperken zich tot de trainingen, mijn ploeggenoten en de trainer", vertelt de aanvaller, die regelmatig in opspraak kwam vanwege niet-voetbalzaken.

Balotelli heeft meer slechte herinneringen aan zijn tijd in Engeland. "De slechte herinneringen? De rest! Met de Engelse pers op kop. Maar ook het eten leek nergens naar, het weer is er altijd verschrikkelijk en ze rijden aan de verkeerde kant van de weg."

"Ik wil wel de fans van City bedanken. Ze hebben me in goede, maar ook in slechte tijden gesteund. De Engelse competitie is de beste van de wereld. Ze hebben de beste teams, de beste stadions, de beste fans. Het voetbal is er echt fantastisch. Maar dat is dan ook echt het enige", aldus de 22-jarige aanvaller.

Lincoln

Steven Spielberg had wat goed te maken. De laatste werken van zijn hand waren niet meer van het niveau dat we van de grootmeester gewend waren. The Adventures of Tintin was een technisch mooi gemaakte film, maar miste het hart en vloeiende verhaalvertelling die de oudere avonturenfilms van Spielberg zo bijzonder maakte. War Horse was een film die maar niet leek te willen kiezen tussen de zijde van Spielbergs luchtigere fantasiewerk aan de ene kant en de grimmigere geschiedkundige films aan de andere kant. Het gevolg was dat de film op beide fronten niet overtuigde. Hoe zit het met zijn nieuwe uiting: Lincoln?

[NBA] Miami Heat verslikt zich in Indiana

De basketballers van Miami Heat zijn vrijdag tegen een fikse nederlaag aangelopen in de NBA. De koploper in de Eastern Conference ging met 102-89 onderuit bij Indiana Pacers. De formatie uit Indianapolis is al dertien thuiswedstrijden ongeslagen. David West was voor eigen publiek topscorer met dertig punten. Bij Miami was LeBron James goed voor 28 punten.

New York Knicks profiteerde van de misstap van Miami Heat. De nummer twee in de oostelijke afdeling rekende thuis met 96-86 af met Milwaukee Bucks. Carmelo Anthony liet 25 punten noteren. Brooklyn Nets, dat vierde staat, behield de aansluiting met de lijstaanvoerders door een nipte 93-89 zege op Chicago Bulls, de nummer drie.

Los Angeles Lakers behaalde zijn vierde overwinning in vijf duels. Pau Gasol leidde de Lakers naar een 111-100 overwinning op Minnesota Timberwolves. De Spanjaard maakte 22 punten. Kobe Bryant en Steve Nash voegden daar ieder zeventien punten aan toe.

Overige uitslagen NBA:

Toronto Raptors - Los Angeles Clippers 98-73

Boston Celtics - Orlando Magic 97-84

Dallas Mavericks - Phoenix Suns 109-99

Memphis Grizzlies - Washington Wizards 85-76

Philadelphia 76ers - Sacramento Kings 89-80

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 117-99

Denver Nuggets - New Orleans Hornets 113-98

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 86-77


Miami Heat verslikt zich in Indiana (Foto: Novum)

'Djuricic in de zomer naar FC Twente'

Filip Djuricic was tijdens de winterse transferperiode onderwerp van gesprek in voetballend Nederland. De Serviër vertrok niet bij sc Heerenveen, maar doet dat in de zomer. Volgens De Telegraaf vertrekt de smaakmaker van de Friezen in de zomer alsnog naar FC Twente. De Tukkers zitten al geruime tijd achter hem aan, maar door de mislukte transfer van Leroy Fer kon de club geen zaken doen met Heerenveen. Volgens de ochtendkrant heeft Djuricic een afspraak met Twente gemaakt over een zomerse transfer.

Twente bereikte al een akkoord met zowel de speler als met Heerenveen, maar door de mislukte transfer van Fer naar Everton werd de deal afgeblazen. De mondelinge afspraak kwam volgens de Telegraaf aan het licht toen Djuricic aan Ajax liet weten - ook de Amsterdammers hadden interesse - dat hij vanwege een afspraak met een andere Nederlandse club niet naar die club kwam.

Djuricic was vrijdagavond belangrijk namens Heerenveen. Op bezoek bij RKC Waalwijk boekte de ploeg de eerste uitoverwinning van het seizoen. De middenvelder annex aanvaller benutte vlak voor tijd een strafschop, welke hij zelf had verdiend.

Team Blanco zet L-L Sánchez op non-actief

Blanco Pro Cycling heeft Luis León Sánchez laten weten dat hij voorlopig niet in actie mag komen. Dat heeft het Nederlandse team via Twitter bekendgemaakt. De Spaanse wielrenner zal niet worden ingezet zolang het onderzoek naar het dopingnetwerk van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes loopt. Sánchez wordt genoemd als een van de betrokkenen.

Vorig jaar werd de naam van Sánchez al genoemd in het rapport van het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Toen al stelde het team vragen. Wanneer er duidelijkheid komt rond de situatie van Sánchez is nog niet duidelijk. Sinds 2011 is Sánchez actief voor de Rabobank-ploeg, dat later Blanco Pro Cycling werd.

Italië schrapt kritische documentaire

De makers van de documentaire Girlfriend in a Coma zijn een protestcampagne gestart omdat het Italiaanse ministerie van cultuur de première van hun uiterst kritische film over het huidige Italië tot na de parlementsverkiezingen heeft uitgesteld. De Italiaanse journalist Annalisa Piras en haar Britse collega Bill Emmott, respectievelijk regisseur en verteller van de documentaire, voelen zich slachtoffer van censuur.

Girlfriend in a Coma, volgens de makers een film over 'de neergang van Italië' in de afgelopen twee decennia, zou op 13 februari voor het eerst worden vertoond in het Maxxi in Rome. Maar het museum voor moderne kunst in de Italiaanse hoofdstad, dat onder toezicht van het ministerie van cultuur staat, besloot de première af te gelasten. Op 24 en 25 februari houdt Italië parlementsverkiezingen, en aan de vooravond daarvan houden openbare instellingen zich van oudsher verre van politieke activiteiten.

Het Maxxi verzekert dat het Girlfriend in a Coma na de verkiezingen met plezier vertoont. De makers nemen daarmee geen genoegen. Op hun website roepen ze hun aanhang op minister van cultuur Lorenzo Ornagh en Maxxi-directeur Giovanna Melandri te bedelven onder protestmails.

'Burgemeester Kerkrade gefêteerd door Van Pol'

Burgemeester van Kerkrade Jos Som (CDA) is te gast geweest in de vakantievilla in Saint-Tropez van de van corruptie verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol. De burgemeester bezocht ook feesten op zijn uitnodiging en ontmoette hem geregeld op netwerkbijeenkomsten en tijdens voetbalwedstrijden, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Van Pol wordt verdacht van omkoping van voormalig VVD-wethouder in Roermond Jos van Rey. Als wethouder van Roermond zou Van Rey de projectontwikkelaar, met wie hij bevriend was, hebben bevoordeeld. Het corruptieonderzoek heeft indirect tot het aftreden van Van Rey geleid. Zijn telefoon werd vanwege dat onderzoek afgeluisterd en zo kwam aan het licht dat hij informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond heeft gelekt. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde.

Som haalde Van Pol binnen als adviseur voor een centrumplan voor Kerkrade waar miljoenen mee waren gemoeid, schrijft de NRC zaterdag. Het plan voorziet onder meer in een bibliotheek, winkels, woningen en een seniorensociëteit.

Dinsdag doorzocht de rijksrecherche de privéwoning en kantoren van Van Pol. Het gemeentebestuur van Kerkrade, waar Som als burgemeester deel van uitmaakt, liet toen weten zich te beraden op de betrokkenheid van Van Pol bij het centrumplan.

De gemeenteraad twijfelt volgens de krant ook nog wat hier mee te doen. Er waren al vragen gerezen toen Van Pol als onderhandelaar namens de gemeente twee keer de getaxeerde waarde betaalde voor panden van een collega in het centrum. Dat kwam neer op twaalf miljoen euro.

Op vragen van de krant zou Som hebben geschreven dat hij Van Pol niet alleen zakelijk, maar ook privé zag. Zo was hij 'ongeveer tien jaar geleden' in de villa in het Zuid-Franse Saint-Tropez te gast en vierden ze samen carnaval in Roermond. Verder zagen ze elkaar op netwerkbijeenkomsten en bij voetbalwedstrijden van Roda JC.

[WCoD] Grote landen maken geen fout

De grote landen hebben op de World Cup of Darts geen fout gemaakt. Alle geplaatste landen wisten hun duel te winnen. Engeland won met 5-0 van Japan. Ierland rekende met dezelfde cijfers af van Denemarken en Noord-Ierland won van België.  Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen wonnen met 5-3 van Polen. 

Adrian Lewis en Phil Taylor hadden geen kind aan Japan. Het Japanse duo Haruki Muramatsu/Sho Katsumi kreeg één poging om een leg uit te gooien en dat deden ze niet. Het Ierse koppel William O'Connor & Connie Finnan gunden de Denen Per Laursen en Jann Hoffmann geen leg. 

Ondanks dat de gebroeders Huybrechts hun tweede duel tegen Noord-Ierland(Brendan Dolan & Michael Mansell) met 2-5 verloren zijn ze door naar de laatste zestien. Ze wonnen vrijdagmiddag al met 5-0 van Hongarije. De wedstrijd met de hoogste gemiddelden ging tussen Schotland(Gary Anderson & Robert Thornton) en Canada(John Part & Jeff Smith). Beide landen gooiden 95 gemiddeld. Schotland kwam 4-0 voor, waarna Canada drie legs kon pakken. Thornron gooide zestig uit om de partij te winnen. 

Zaterdagmiddag staan de laatste groepswedstrijden op het programma. De geplaatste landen nemen het op tegen de verliezers van de vrijdagmiddagwedstrijd. Alle niet geplaatste landen moeten winnen willen ze door naar de laatste zestien. Zaterdagavond zullen de zestien beste landen het tegen elkaar opnemen in één koppelwedstrijd. Vanaf de kwartfinale zullen er ook singlepartijen gespeeld gaan worden. 

Groep Naam Naam Uitslag
A Engeland Japan 5-0
B Ierland Denemarken 5-0
C Schotland Canada 5-3
D Wales Spanje 5-2
E Nederland Polen 5-3
F Duitsland Finland 5-3
G Austalië Kroatië 5-1
H Noord-Ierland België 5-2

Programma laatste groepssessie zaterdagmiddag

Groep Naam Naam
H Noord-Ierland Hongarije
B Ierland Zuid-Afrika
D Wales Italië
G Austalië Nieuw-Zeeland
C Schotland Zweden
A Engeland Oostenrijk
E Nederland Gibraltar
F Duitsland VS

WK veldrijden 2016 in Heusden-Zolder

De internationale wielrenunie UCI heeft de wereldkampioenschappen veldrijden van 2016 vrijdag (lokale tijd) toegewezen aan Heusden-Zolder. Dat besluit, genomen tijdens een managementvergadering in Louisville waar zaterdag de wereldtitels worden verdeeld, wekt geen verbazing: de Belgische gemeente was de enige kandidaat.

Volgend jaar is het Brabantse Hoogerheide de plaats waar de regenboogtruien te verdienen zijn, een jaar later gebeurt dat in het Tsjechische Tabor.

Darters Robson en Wilson winnen koppeltoernooi Dutch Open

Darters Gary Robson en James Wilson hebben het koppeltoernooi op de Dutch Open Darts in Veldhoven gewonnen. In de finale wonnen ze van Rick Hofstra en Dennie Bos met 5-3. In totaal deden er 1032 duo's mee aan het koppeltoernooi. Bij de dames ging de zege naar Trina Gulliver en Zoe Jones. 

Het Dutch Open is het grootste darttoernooi bij de BDO na Lakeside, World Masters en Zuiderduin Masters. Het Duo Robson/Wilson wonnen onder andere van Anthony Paul Eccles/Glen Durrant, Mario Robbe/Willy van de Wiel, Martin Jongejan/Remco Schilperoord en Christian Kist/Bennie Gerrits. Op weg naar de finale wonnen Rick Hofstra en Dennie Bos o.a. van Jeffrey de Graaf/Wesley Harms, Arjan Moen/Vincent van der Voort, Thierry van Camp/Marco Mol en Robin Fernandus/Armando van Leeuwen. De laatste keer dat een Nederlands koppel de Dutch Open won was in 2009 toen Gino Vos en Rico Dera de hoofdprijs wisten te pakken.

Zaterdag en zondag staan de singlestoernooien op het programma. Alle Lakesidedeelnemers zullen aan de start verschijnen. Titelverdediger is Tony O'Shea die vorig jaar in de finale Dave Prins wist te verslaan. 

Roseanne Barr werkt aan nieuwe komedieserie

Roseanne Barr is bezig met een nieuwe komedieserie. De Amerikaanse filmsite Deadline schrijft dat de 60-jarige actrice een deal heeft gesloten met NBC en Universal TV.

Het is de bedoeling dat Barr zelf in de serie gaat spelen. Ze produceert de tv-serie met Steven Greener, met wie ze ook samenwerkte voor de realityserie Roseanne's Nuts. Meer details over het nieuwe programma zijn nog niet bekend.

De comédienne, die in de jaren negentig in de succesvolle serie Roseanne speelde, gaat ook een gastrol spelen in The Office. Barr start komende week met opnames voor de komedieserie.

SNS Reaal bedankt zijn klanten

SNS Reaal heeft zijn klanten zaterdag in een paginagrote krantenadvertentie bedankt voor het vertrouwen dat ze hebben behouden in de bank-verzekeraar. Het vrijdag genationaliseerde bedrijf zegt dat het vanzelfsprekend is dat het ,,de service blijft verlenen die u van ons gewend bent".

SNS Reaal zegt dat alle producten onder de afgesproken voorwaarden doorlopen.Klanten die vragen hebben, kunnen kijken op de sites van de bank-verzekeraar of contact opnemen met de klantenservice of gebruikelijke contactpersoon.

Schadeclaims om te lange tbs

Tbs'ers hebben schadeclaims ingediend omdat zij te lang in een tbs-kliniek hebben gezeten. Bij het college van procureurs-generaal zijn tussen de vijf en de tien claims binnengekomen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde in juli vorig jaar dat een tbs-maatregel alleen langer dan vier jaar mag duren als in het vonnis uitdrukkelijk staat dat sprake is van een geweldsmisdrijf. Dat is niet altijd gemeld, bij een moord of verkrachting spreekt dat bijvoorbeeld al voor zich en dan vond de rechter het niet altijd nodig erbij te vermelden dat sprake was van geweld.

De tbs'ers die nu naar het college stappen vinden dat zij onterecht langer dan vier jaar hebben vastgezeten. In hun vonnis staat namelijk niet dat zij voor een geweldsdelict zijn veroordeeld. In totaal zijn er 111 gevallen waarbij de tbs mogelijk niet kan of had mogen worden verlengd, 59 van deze tbs'ers zit al langer dan vier jaar vast, meldde de Taskforce TBS woensdag na het onderzoeken van 2400 dossiers.

Voor onterechte opsluiting in de cel bestaat een standaardvergoeding van honderd euro per dag, maar het is niet ongebruikelijk dat onterecht veroordeelden een hogere schadevergoeding eisen. Voor onterecht opgelegde tbs bestaat geen standaardvergoeding.

Advocatenkantoor Anker & Anker eist nu een schadevergoeding van tweehonderd euro per dag voor twee cliënten die inmiddels vrij zijn, schrijft de NRC. Een van hen zou zeven jaar te lang hebben vastgezeten.

Advocaat Wim Anker zegt in de krant dat de tbs'ers recht hebben op een hogere vergoeding dan gevangenen omdat tbs 'stigmatiserend' is. Hij zou in 2011 al eens overeenstemming met het college van procureurs-generaal hebben bereikt over een 'hele mooie schadevergoeding' voor iemand die zes jaar onterecht in een tbs-kliniek zat. Ook advocaat Job Knoester bereidt volgens de krant een claim voor.

Door de uitspraak van het hof is sinds de zomer de tbs van zeker zeven veroordeelden opgeheven. Van hen zijn er twee op vrije voeten. In drie zaken wist het Openbaar Ministerie te voorkomen dat ze op vrije voeten komen door hen over te plaatsen naar een psychiatrisch ziekenhuis. Dat kan namelijk bij mensen die een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Twee anderen worden op vrijwillige basis verder behandeld.

Twee doden bij botsing auto en trein in Putten

Twee mensen zijn vrijdagavond omgekomen toen hun auto in Putten onder een passagierstrein terecht kwam. Het ongeval gebeurde even na 22.00 uur bij een bewaakte spoorwegovergang op de Nijkerkerstraat, meldt de politie. In de trein raakte niemand gewond.

De trein, een intercity met rond de 175 inzittenden, raakte zwaar beschadigd. De passagiers zijn met bussen opgehaald. De hele nacht was door het ongeluk geen treinverkeer mogelijk tussen Amersfoort en Putten. Zaterdagochtend was de spoorverbinding hersteld.

Rodelaar Loch pakt vierde wereldtitel

Olympisch kampioen rodelen Felix Loch is vrijdagavond voor de vierde keer wereldkampioen gewoden. Op de Olympische baan van Whistler, nabij Vancouver, was hij na vier runs de snelste. Het podium was volledig Duits, het zilver ging naar Andi Langenhan en Johannes Ludwig kreeg het brons omgehangen.

Ook in het dubbelrodelen ging het goud naar Duitsland. Het duo Tobias Wendl en Tobias Arlt gingen het snelst naar beneden. Toni Eggert en Sascha Benecken, eveneens uit Duitsland pakten het zilver. De olympisch kampioenen en titelverdedigers Andreas en Wolfgang Linger uit Oostenrijk moesten genoegen nemen met brons.

Spanje op achterstand in Davis Cup

Canada heeft in vrijdag (lokale) op de eerste dag van de Davis Cuppontmoeting met Spanje verrassend met 2-0 de leiding genomen. De vijfvoudig kampioen moet het in Vancouver doen zonder de toppers Rafael Nadal, David Ferrer en Nicolas Almagro.

Milos Raonic, de nummer 15 van de wereld, haalde zoals verwacht het eerste punt binnen tegen debutant Alberto Ramos: 6-7, 6-4 6-4 6-4. De stunt kwam van Frank Dancevic, 161 op de wereldranglijst, die duidelijk te sterk was voor subtopper Marcel Granollers: 6-1 6-2 6-2.

Granollers neemt het zaterdag in het dubbelspel met Marc Lopez op tegen het koppel Daniel Nestor en Vasek Pospisil. Spanje vloog er voor het laatst in 2006 uit in de eerste ronde, toen tegen Wit-Rusland.

Spanje op achterstand in Daviscup
Spanje op achterstand in Daviscup (Foto: ANP)

Van Basten opgelucht met driepunter

Marco van Basten boekte vrijdag zijn eerste uitoverwinning van het seizoen. De oefenmeester van sc Heerenveen was opgelucht na de driepunter tegen RKC Waalwijk. Tot op moment van affluiten zat de trainer in spanning. Na het eindsignaal kon hij lachen. "Het was een bijzondere zege, maar uiterst welkom", zei de oud-international zichtbaar opgelucht. Een benutte strafschop, vlak voor tijd, bracht Heerenveen de overwinning.

Het ging moeizaam. Verdediger Ramon Zomer moest vier minuten na rust al naar de kant vanwege een rode kaart. "RKC zakte tegen elf man al ver in en ook het veld was niet egaal. We konden er niet makkelijk doorheen komen. Na de rode kaart voor Zomer was het werken, harken, tegenhouden en hopen op een counter. Dat lukte uiteindelijk nog ook, maar het was wel billenknijpen." De oefenmeester is blij met de overwinning. Tevens is hij content met het optreden van aanwinst Joey van den Berg. "Hij vervulde een belangrijke rol bij ons."

[Primera División] Valladolid en Bilbao delen punten

Real Valladolid en Athletic Bilbao hebben vrijdagvond de punten gedeeld in hun onderlinge treffen. Het werd na een 2-0 voorsprong voor Valladolid uiteindelijk 2-2. Oscar De Marcos en Markel Susaeta poetsten voor Bilbao een vroege 2-0 achterstand weg, na Valladolid-goals van Javi Guerra en Alberto Bueno.

In de Serie A leed AS Roma een thuisnederlaag tegen Cagliari: 2-4. Met Maarten Stekelenburg, die donderdag een transfer naar Fulham zag afketsen, kwamen de bezoekers al na drie minuten op voorsprong via Radja Nainggolan.

Na de gelijkmaker van Roma-icoon Francesco Totti liep Cagliari uit naar 1-4. Mauro Goicoechea, Marco Sau en Francesco Pisano tekenden voor de goals. In de blessuretijd redde Marquinho de Romeinse eer.

Sociaal doen in StarCraft II

Blizzard heeft een StarCraft II: Heart of the Swarm-previewvideo uitgebracht, waarin Community Manager Cloaken een blik werpt op functies die zijn ontworpen om het communitygevoel, de relaties en de communicatie tussen spelers te ondersteunen.

Gebruikersvriendelijkere schermen, een verbeterde chatfunctie en ondersteuning voor grote groepen en clans zijn enkele verbeteringen aan de sociale aspecten van het spel. Een opvallende feature is dat er geen regiolock meer is, zodat je daadwerkelijk tegen de hele wereld kunt spelen.

StarCraft II: Heart of the Swarm komt 12 maart uit voor pc en Mac.

Il Futuro met Rutger Hauer wint KNF Award

De Italiaanse film Il Futuro van Alicia Scherson heeft vrijdagavond tijdens het International Film Festival Rotterdam de prijs van de Kring van Nederlandse Filmcritici gewonnen. Dat heeft de organisatie laten weten. De internationale coproductie met Rutger Hauer in de hoofdrol wordt nu mogelijk ook in de Benelux uitgebracht.

In Il Futuro raken Bianca en haar nog minderjarige broer hun ouders kwijt, waarna ze er alleen voor staan. Bianca krijgt echter het aanbod als 'gezelschapsdame' te gaan werken voor de oude filmster Maciste, de rol van Hauer. Naar verluidt heeft hij een enorme hoeveelheid geld verstopt in zijn villa en Bianca gaat overstag. Naarmate ze meer met Maciste omgaat, ontstaat een steeds nauwere band. Maciste vertrouwt echter niemand.

De film werd verkozen uit tien titels die tegelijkertijd ook deel uitmaakten van de Big Screen Award Competitie. Dit zijn films waaraan nog geen Nederlandse distributeur is verbonden. In deze competitie werd door een publieksjury de Italiaanse productie Bellas Mariposas van Salvatore Mereu tot winnaar gekozen. Dit drama gaat over een optimistisch meisje dat de misstanden in de Sardijnse hoofdstad Cagliari aanpakt.

Het IFFR ging dit jaar op 23 januari van start en loopt zondag ten einde. Zaterdag wordt de publieksprijs uitgereikt. Die prijs bestaat uit een waardecheque van 7500 euro. Het festival wordt zondag afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren.


Il Futuro met Rutger Hauer wint KNF Award (Foto: Novum)

Hivos Tiger Awards uitgereikt op filmfestival

Debuutfilms uit Slowakije, Oostenrijk en Iran hebben vrijdagavond een Hivos Tiger Award in de wacht gesleept. De jaarlijkse prijzen werden uitgereikt op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).

Een vakjury, waarvan onder anderen de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei deel uitmaakte, koos de winnaars van de 18e editie van de Hivos Tiger Awards. Mira Fornay (Slowakije/Tsjechië) kreeg de onderscheiding voor haar tweede film Môj pes killer (My dog killer), Daniel Hoesl uit Oostenrijk won met zijn eerste werk Soldate Jeannette (Soldier Jane) en de Iraanse Mohammad Shirvani sleepte de prijs in de wacht voor zijn tweede speelfilm Larzanandeye charbi (Fat shaker). Aan de award is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Zestien genomineerde films maakten kans op de hoofdprijzen, de Hivos Tiger Awards. Naast Ai Weiwei zaten de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse filmmaker Kees Hin en de artistiek directeur van het Seville European Film Festival, José Luis Cienfuegos in de jury. Weiwei kon niet naar Rotterdam komen omdat de Chinese autoriteiten hem hebben verboden het land te verlaten. In een videoboodschap vertelde hij de aanwezigen vrijdagavond over het jureren vanuit zijn woning in Beijing.

De Nederlandse film De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel maakte ook kans op een Hivos Tiger Award. Hierin speelt de in december overleden acteur Jeroen Willems een belangrijke bijrol als maffiabaas. De film opende de 42 editie van het IFFR, dat nog tot en met zondag duurt.

Hivos Tiger Awards uitgereikt op filmfestival
Hivos Tiger Awards uitgereikt op filmfestival (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Wisselvallig weekend

Goedemorgen! We hebben een weekend met twee gezichten voor de boeg. Vandaag is het een heel aardige dag, maar morgen valt er weer af en toe regen. De temperaturen liggen dit weekend met 4 tot 6 graden wat lager dan de afgelopen dagen en met een vrij stevige noordwestenwind voelt het buiten behoorlijk koud aan.

Gisteren was het een groot deel van de dag regenachtig en heeft de zon niet of nauwelijks geschenen. Vervolgens trok er de afgelopen nacht nóg een storing over ons land met regen en misschien zat er daarbij wel wat natte sneeuw tussen. Vanmiddag is dat allemaal naar het zuiden toe weggetrokken en wordt er heldere lucht aangevoerd. De zon schijnt op veel plaatsen, maar hier en daar kan er ook een enkele bui vallen. Zeker in het binnenland zouden de buien een licht winters karakter kunnen krijgen. In de avond neemt de kans op gladheid door opvriezing toe.

De maand januari zit erop en het was een bijzondere maand kan je wel zeggen. De gemiddelde temperatuur lag met 2 graden ruim een graad onder normaal. Verder was de maand met name in het zuidwesten vrij nat, want daar viel plaatselijk tussen de 70 en 90 millimeter neerslag. Erg somber was het vooral in het oosten van het land waar de zon op sommige plaatsen maar 28 uur heeft geschenen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Vogel in de boom Ook deze vogel poseerde voor KlapMongeaul. Zo te zien trekt hij of zij zich niets van de belangstelling aan.




Gegevens 250.000 twitteraars gestolen

Bob Lord, de directeur van Twitter, heeft vrijdag in een blog bekendgemaakt dat de gegevens van 250.000 gebruikers van Twitter mogelijk zijn gestolen.

Volgens Lord zijn er meerdere aanvallen van hackers geweest. Eén poging zagen de medewerkers van Twitter live gebeuren, waardoor ze de aanval af wisten te slaan.

Deze week werd bekend dat ook de Amerikaanse kranten New York Times en Wall Street Journal slachtoffer zijn geworden van hackersaanvallen. Lord benadrukt dat de aanval op Twitter niet het werk was van amateurs. Volgens hem betreft het geen incident en zijn ook andere bedrijven slachtoffer geworden van de hackers.

Gegevens 250.000 twitteraars gestolen
Gegevens 250.000 twitteraars gestolen (Foto: ANP)

IJsland weigerde FBI te helpen met WikiLeaks

De IJslandse minister van buitenlandse zaken heeft de politie in het land in 2011 opgedragen agenten van de Amerikaanse FBI niet te helpen bij hun onderzoek naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Dat heeft minister Ogmundur Jonasson gezegd in een interview met persbureau AP.

Jonasson zei boos te zijn geworden toen hij er achter kwam dat agenten van de FBI in augustus 2011 naar IJsland waren gevlogen om iemand van WikiLeaks te ondervragen. "Ik was me er niet van bewust dat ze naar IJsland kwamen", aldus de minister. "Toen ik er achter kwam heb ik de IJslandse politie opgedragen niet met ze samen te werken. Ik heb duidelijk gemaakt dat als er mensen worden geïnterviewd of ondervraagd in IJsland, dat door de IJslandse politie moet worden gedaan."

IJslandse diplomaten hebben bij hun Amerikaanse collega's ook aangegeven dat de regering niet gecharmeerd was van het onaangekondigde bezoek van de FBI-agenten. "We hebben aan de Amerikaanse autoriteiten kenbaar gemaakt dat dit niet in goede aarde is gevallen", aldus Jonasson.

De exacte aanleiding voor het bezoek van de FBI-agenten aan IJsland is onduidelijk. De FBI was niet bereikbaar voor commentaar. Weinig landen hebben zich zo vriendelijk opgesteld ten opzichte van Wikileaks als IJsland. Een aantal bondgenoten van de website woont in IJsland, onder wie parlementariër Birgitta Jonsdottir en WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson. Die laatste zei te vermoeden dat de FBI op zoek was naar een vrijwilliger van WikiLeaks, maar verdere details gaf hij niet.

OM eist tien jaar cel voor moord op dochter

Een 44-jarige vrouw uit Assen gaat als het aan justitie ligt tien jaar de cel in voor het doden van haar veertien maanden oude dochter. Volgens de officier van justitie heeft de vrouw haar kind bewust omgebracht, laat een woordvoerder van het OM weten.

De vrouw zou het meisje vorig jaar april hebben omgebracht. Ze meldde zich daarna op een politiebureau in Assen met de mededeling dat zij haar dochter had gedood. Agenten gingen daarop naar de woning waar het levenloze lichaam van het meisje werd gevonden.

Volgens de officier van justitie is er geen sprake van ontoerekeningsvatbaarheid. Daarom is tbs niet aan de orde. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Clinton treedt terug als minister VS

Hillary Clinton is vrijdag afgetreden als de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. In haar vier jaar als minister bezocht Clinton een recordaantal landen.

Clinton bedankte president Barack Obama in een brief voor de kans die hij haar in 2008 gaf om minister te worden. Ze zei dat het een eer was deel uit te maken van Obama's regering. Clintons aftreden wordt officieel later vrijdag van kracht, als haar opvolger John Kerry wordt beëdigd.


Clinton treedt terug als minister VS (Foto: Novum)

Grote brand in binnenstad Winterswijk

In een pand in de binnenstad van Winterswijk is vrijdagavond een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt in enkele woningen boven een winkel. De bewoners wisten het brandende pand op tijd te verlaten, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak rond 19.45 uur door nog onbekende oorzaak uit in een van de woningen aan de Meddosestraat. Rond 22.00 uur was de brand nog altijd niet onder controle. Wel is er geen gevaar meer voor omliggende panden. De winkels hebben naar verwachting grote waterschade opgelopen. Voor de vier bewoners wordt opvang geregeld.

Zelfmoordaanslag bij ambassade VS in Ankara

Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een aanslag gepleegd bij de zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade in Ankara. Daarbij zijn twee doden gevallen, onder wie de dader. Dit heeft de Turkse politie bekendgemaakt.

Ambassadeur Francis Ricciardione zei dat een van de bewakers bij de ingang van het ambassadegebouw is omgekomen en dat een Turkse vrouw zwaargewond is geraakt. Twee andere bewakers liepen lichte verwondingen op. Ricciardione dankte de Turkse autoriteiten voor hun snelle reactie op de gebeurtenissen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar een bron bij de politie zei dat de aanval vermoedelijk het werk was van een verboden Turkse marxistische splinterbeweging. De Turkse premier Reçep Tayyip Erdogan zei dat de aanval eens te meer bewijst dat er internationaal moet worden samengewerkt tegen terrorisme.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft Amerikanen aangeraden tot nader order niet in de buurt van de ambassade en de consulaten in Turkije te komen.


Zelfmoordaanslag bij ambassade VS in Ankara (Foto: Novum)

Ontmoeting presidenten Servië en Kosovo

De presidenten van Servië en Kosovo, Tomislav Nikolic en Atifeta Jahjaga, zullen elkaar op 6 februari voor het eerst ontmoeten. Dat meldde de Servische omroep B92 vrijdag.

De ontmoeting is in Brussel en zal worden geleid door EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Het gesprek tussen de twee presidenten moet meer vaart brengen in de dialoog die de premiers van Servië en Kosovo, Ivica Dacic en Hasim Thaçi, sinds enkele maanden voeren.

Kosovo is een voormalige provincie van Servië. De Kosovaren verklaarden zich vijf jaar geleden eenzijdig onafhankelijk. Servië weigert die onafhankelijkheid te erkennen.

Ontmoeting presidenten Servië en Kosovo
Ontmoeting presidenten Servië en Kosovo (Foto: ANP)

[WCoD] Van Barneveld/Van Gerwen begint met zege

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben hun eerste wedstrijd op de World Cup of Darts gewonnen. Ze versloegen met 5-3 de Poolse darters Krzysztof Kciuk en Krzysztof Ratajski.

Voor een plek bij de laatste zestien moet er morgen gewonnen worden van Gibraltar. Gezien hun prestaties zijn ze dit aan hun stand verplicht. Van Gerwen verloor een maand geleden op het WK van profbond PDC in de finale van Phil Taylor, Van Barneveld werd in de halve finale door Taylor uitgeschakeld.

De halve finales en finale van het WK voor landenteams staan voor zondag op het programma in de Sporthalle van Hamburg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.