Hivos Tiger Awards uitgereikt op filmfestival

Debuutfilms uit Slowakije, Oostenrijk en Iran hebben vrijdagavond een Hivos Tiger Award in de wacht gesleept. De jaarlijkse prijzen werden uitgereikt op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).

Een vakjury, waarvan onder anderen de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei deel uitmaakte, koos de winnaars van de 18e editie van de Hivos Tiger Awards. Mira Fornay (Slowakije/Tsjechië) kreeg de onderscheiding voor haar tweede film Môj pes killer (My dog killer), Daniel Hoesl uit Oostenrijk won met zijn eerste werk Soldate Jeannette (Soldier Jane) en de Iraanse Mohammad Shirvani sleepte de prijs in de wacht voor zijn tweede speelfilm Larzanandeye charbi (Fat shaker). Aan de award is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Zestien genomineerde films maakten kans op de hoofdprijzen, de Hivos Tiger Awards. Naast Ai Weiwei zaten de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse filmmaker Kees Hin en de artistiek directeur van het Seville European Film Festival, José Luis Cienfuegos in de jury. Weiwei kon niet naar Rotterdam komen omdat de Chinese autoriteiten hem hebben verboden het land te verlaten. In een videoboodschap vertelde hij de aanwezigen vrijdagavond over het jureren vanuit zijn woning in Beijing.

De Nederlandse film De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel maakte ook kans op een Hivos Tiger Award. Hierin speelt de in december overleden acteur Jeroen Willems een belangrijke bijrol als maffiabaas. De film opende de 42 editie van het IFFR, dat nog tot en met zondag duurt.

Hivos Tiger Awards uitgereikt op filmfestival
Hivos Tiger Awards uitgereikt op filmfestival (Foto: ANP)