Premier Spanje ontkent aannemen zwart geld

Redactie

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag nieuwsberichten weersproken die hem aanwrijven onderhandse betalingen te hebben aangenomen. Hij noch andere leden van zijn conservatieve Volkspartij (PP) hebben zwart geld ontvangen of verspreid, en de PP bezit geen geheime bankrekeningen in het buitenland, verzekerde de premier tijdens een buitengewone vergadering van de partijtop.

Het Spaanse openbaar ministerie maakte vrijdag bekend genoeg grond te zien voor een onderzoek naar onwettige financiering van Rajoys partij. Het gezaghebbende El Pais drukte onlangs documenten af die volgens de krant deel uitmaakten van de geheime boekhouding die PP-penningmeester Luis Barcenas erop na zou hebben gehouden.

Uit de stukken lijkt naar voren te komen dat er jarenlang stiekem geld werd overgemaakt aan prominente partijleden, onder wie Rajoy. Het geld zou afkomstig zijn van bedrijven, voornamelijk uit de bouwsector. El Pais schreef vrijdag dat ongeveer twee derde van de betalingen in strijd was met de oude Spaanse wet op de financiering van politieke partijen.