Medewerkers bezetten verpleeghuis Amsterdam

Medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Amsta hebben zaterdag verpleeghuis het Sarphatihuis bezet. Ze eisen dat er meer handen aan het bed van cliënten komen, meldt vakbond Abvakabo FNV.

Volgens de vakbond doen zo'n honderd medewerkers mee aan de actie. Cliënten krijgen wel gewoon zorg. Het management komt het verpleeghuis echter niet in, laat een woordvoerder van de bond weten.

Amsta heeft volgens Abvakabo FNV van de overheid 3,5 van de uitgetrokken 370 miljoen euro gekregen voor extra handen aan het bed. Voor dat bedrag zouden honderd fulltime verzorgenden kunnen worden aangenomen.

De medewerkers zien echter nauwelijks nieuwe collega's verschijnen. Het geld zou vooral gaan naar beleidsmakers, extra coördinatoren en roosterplanners. De directie van Amsta zou daarbij hebben aangegeven dat verdere bezuinigingen nodig zijn. Hierbij zouden mensen weg moeten, aldus de zegsvrouw van Abvakabo FNV.

De actie van zaterdag is de derde werkonderbreking in korte tijd. Vrijdag legden medewerkers van de locatie Poort van Amsta het werk al neer.