Franse president met gejuich onthaald in Timboektoe

MarcusViridis

De Franse president François Hollande is zaterdagochtend aangekomen in Timboektoe, de antieke Malinese stad die zes dagen geleden door Franse parachutisten is heroverd op moslimextremisten. Tijdens zijn triomfantelijke bezoek aan Mali zal Hollande de aftocht van de Franse troepen uit Mali bespreken, heeft hij aangekondigd.

Hollande wil met zijn komst 'de Afrikanen aanmoedigen zich zo spoedig mogelijk bij ons te voegen en duidelijk maken dat we een internationale strijdmacht nodig hebben'. Ook hoopt hij een politieke dialoog op gang te brengen in Mali, dat dreigde af te glijden in anarchie toen radicaalislamitische strijders na een staatsgreep hun kans grepen en oprukten naar de hoofdstad Bamako.

Minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius en minister van defensie Jean-Yves le Drian vergezellen de president tijdens zijn bezoek aan de voormalige Franse kolonie. De Franse gasten togen eerst naar de beroemde middeleeuwse Djingareyber-moskee. Notabelen in vol ornaat wachtten het hoge bezoek op. Een uitgelaten menigte riep 'Leve Frankrijk! Leve François Hollande!'.

Veel inwoners van Timboektoe zagen de Franse troepen graag komen, en zien hen met lede ogen straks weer vertrekken. ''Als ik maar één wens mocht doen, dan zou ik willen dat het Franse leger in de Sahara blijft, dat ze hier een legerbasis bouwen'', mijmerde Moustapha Ben Essayati, een van de toegestroomde Malinezen. ''Ik ben erg bang dat de jihadisten terugkeren zodra de Fransen vertrekken. Als Frankrijk niet had ingegrepen in Konna, dan hadden we niet langer van Mali kunnen spreken.''

De Fransen besloten ruim drie weken geleden tot een interventie in Mali. Die werd een snel succes. Alle grote steden die in handen waren van extremistische rebellen zijn heroverd. Frankrijk wil zijn strijdmacht van 3500 manschappen nu afbouwen en de verantwoordelijkheid voor de orde in Mali overdragen aan Afrikaanse troepen.