Nys wereldkampioen veldrijden, Van der Haar derde

Frank (franklop)

Sven Nys is voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden geworden. De Belg reed in een interessante wedstrijd in het Amerikaanse Louisville in de slotronde weg van zijn landgenoot Klaas Vantornout en bleef hem net voor. Lars van der Haar haalde een knappe bronzen medaille.

De beste start was verrassenderwijs voor de Fransman Francis Mourey die drie ronden vooruit wist te blijven totdat vier Belgen aan wisten te sluiten. Niels Albert, Kevin Pauwels, Sven Nys en Klaas Vantornout kwamen bij de Fransman, die lang bij de groep wist te blijven.

Pauwels en Mourey vielen vier ronden voor het einde weg door problemen met het materiaal, waarna Nys en Vantornout voorop kwamen. Nys plaatste twee ronden voor het einde een aanval, maar zag Vantornout weer snel in het wiel komen. Daarachter werd Albert bijgehaald door Lars van der Haar, die de uittredend kampioen achter zich liet en op koers was naar brons.

Vooraan bleef het Belgische duo bij elkaar en leek de strijdt beslist te worden doordat Vantornout even bleef haken achter een hek. Hij kwam twee seconden achter Nys te liggen en wist niet meer dichterbij te komen. Nys kwam solo over de streep en behaalde zijn tweede wereldtitel na zijn titel in 2005. Vantornout kwam op twee seconden binnen als tweede, voor Van der Haar die in zijn eerste profseizoen een bronzen medaille binnenhaalde.