FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 februari 2013

McClaren: "Focus lag buiten het veld"

Volgens coach Steve McClaren is het duel van FC Twente met FC Utrecht verloren gegaan wegens allerlei randzaken rondom de club. De Tukkers verloren met 2-4 "Door de opschudding die we de afgelopen week ervoeren, vreesde ik al dat we niet helemaal gereed waren voor het duel met FC Utrecht. Mijn voorgevoel bleek helaas terecht te zijn en daarbij kwam ook nog eens kijken dat we moesten opnemen tegen een ploeg die momenteel goed draait", aldus McClaren op de clubsite van FC Twente.

"De eerste 45 minuten speelden we een niveau te laag en gedurende deze helft werd ook duidelijk dat we de wedstrijd zouden verliezen. Het doelpunt dat vlak voor rust viel, heeft ons de das omgedaan", zo voegde de voormalige keuzeheer van de nationale Engelse ploeg eraan toe.

Middenvelder Leroy Fer kreeg op het laatste moment te horen dat zijn transfer naar Everton van de baan was en Nacer Chadli liep onlangs een zware blessure op, waardoor de vleugelspeler een lange tijd moet revalideren. "De afgelopen dagen hebben we alleen te maken gehad met allerlei zaken die niet op het veld lagen. Daardoor verdwijnt de focus en dat werd afgestraft in de wedstrijd."

3000 EU-salarissen hoger dan Rutte

Grofweg drieduizend EU-ambtenaren krijgen een hoger brutosalaris dan de Mark Rutte (VVD). De premier verdient 144 duizend euro.

EU-ambtenaren in de schalen dertien tot en met zestien verdienen bruto meer dan Rutte, maar netto is het aantal 'veel groter' dan drieduizend, antwoorden minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De PvdA-bewindslieden gaan bij de Europese Commissie vragen hoeveel het er zijn. De Europese Unie telt ongeveer vijftigduizend ambtenaren. Het CDA en veel andere Kamerfracties willen dat het Europese beloningsbeleid in lijn komt met dat van de lidstaten.

De Europese ambtenaren betalen sinds 1 januari tijdelijk 5,5 procent minder belasting dan afgelopen jaar, omdat de termijn van de solidariteitsheffing is verlopen. Dat wordt hersteld als later dit jaar overeenstemming is bereikt over het EU-ambtenarenstatuut, schrijven de bewindslieden.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, ontvangen een brutosalaris van 304.221 euro per jaar.

Pastoor: "Boymans nog aan het zuurstof"

Alex Pastoor zag zijn ploeg met 2-1 winnen van Vitesse. De zege voor N.E.C. dankt de coach aan de grote fysieke inspanning en energie die zijn ploeg aan de dag legde. "Volgens mij was het een schitterende wedstrijd, ook voor ons qua uitslag. Over het algemeen ook qua spel, ik denk ook dat de neutrale toeschouwer wel genoten heeft van de energie die in deze wedstrijd te zien was", aldus Pastoor na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Ik vond dat we het in de eerste tien minuten niet zo gemakkelijk hadden. Toen waren we duidelijk aan het zoeken, maar daarna namen we het heft in handen en namen we het ook goed in handen. Ik vond die 1-0 een magere afspiegeling van wat je op het veld zag."

"Onze nieuwe aanwinsten vielen allebei goed in. Ruud Boymans ligt nog steeds aan het zuurstof, want die had hier niet helemaal op gerekend. Qua looparbeid niet en qua extase, om het zo maar te noemen. Die zijn ze nu dus aan het beademen", zo meldde de oefenmeester van de Nijmegenaren gekscherend. "Ik vond dat Erik Falkenburg vooral heel slim inviel. Hij zorgde ervoor dat we onder de druk, die af en toe heel pittig werd, uit wisten te komen."

'Mohammed Ali heeft niet lang meer te leven'

Het zou niet goed gaan met de gezondheid van bokslegende Mohammed Ali. Dat zegt zijn broer Rahman Ali in een interview met The Sun.

"Misschien heeft hij nog maanden, misschien enkele dagen. Ik denk niet dat hij de zomer haalt. We hopen alleen maar dat hij op een vredige manier sterft", aldus Ali. "Mijn broer kan niet meer praten en herkent me niet. Hij is echt heel erg ziek."

Opvallend is dat Rahman ook uit haalt naar Mohammed Ali's vrouw Lonnie. Zij zou er mede de oorzaak van zijn dat het niet goed gaat met de bokser die sinds 1984 lijdt aan de ziekte van Parkinson. "Ze houdt de familie overal buiten. Ze wil niet dat haar schoonfamilie Mohammad bezoekt."

[AC] Burkina Faso in verlenging langs Togo

Burkina Faso heeft zondag de halve finale van de Afrika Cup bereikt. In de kwartfinale klopte het West-Afrikaanse land buurland Togo in de verlenging: 1-0. Jonathan Pitroipa kopte in de 105e minuut raak uit een corner nadat beide ploegen in de reguliere speeltijd niet hadden weten te scoren.

Op het erbarmelijke veld in Nelspruit legden beide ploegen een povere partij op de mat. Kleine kansjes waren er voor beide ploegen, maar tot doelpunten leidde dat niet. Ook in de verlenging viel er niet veel te genieten tot Pitroipa bij een corner geheel vrij werd gelaten. De speler van Rennes kopte de bal hard tegen de onderkant van de lat.

In de halve eindstrijd wacht woensdag Ghana, dat zaterdag al won van Kaapverdië. Mali en Nigeria staan in de andere halve eindstrijd tegenover elkaar. Ook die wedstrijd wordt woensdag gespeeld. De finale van het toernooi in Zuid-Afrika wordt zondag gespeeld. Een dag eerder staat de strijd om de derde plaats op het programma.


Burkina Faso in verlenging langs Togo (Foto: Novum)

Wouters: "PSV en Ajax onbereikbaar"

De 2-4 zege van FC Utrecht bij FC Twente duidt er nogmaals op de Domstedelingen bezig zijn aan een wervelend seizoen. Coach Jan Wouters gaat echter niet zweven. "We hebben een jong team dat onder deze omstandigheden nog leert. FC Twente ging in de tweede helft wat opportunistischer spelen, dat was ook te verwachten. Dan hebben we wel wat geluk dat we na de aansluitingstreffer van Twente snel weer de 1-3 scoorden. Dat geldt ook voor de 2-3, dat we daarna snel de 2-4 maakten", aldus Wouters tegenover Eredivisie Live.

"Ik lach niet als het om het omhoog kijken gaat, maar ik lachte wel toen wij als kampioenskandidaat werden genoemd. PSV en Ajax vind ik sowieso onbereikbaar voor ons, dus daar praten we niet over. Maar omhoog kijken, dat doen we altijd, maar we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd", zo vervolgde de Utrechter.

"We proberen de druk weg te halen. We proberen ons door te ontwikkelen, zonder te kijken of we een plekje kunnen stijgen. Natuurlijk kijken we daar naar, maar we proberen het stapje voor stapje. Als we hoger kunnen komen, dan zullen we dat zeker niet nalaten."

De Boer: "Denswil op geen fout betrapt"

Ajax-coach Frank de Boer complimenteerde zijn ploeg met de overwinning op VVV-Venlo (0-3). Volgens De Boer was het veld uitermate lastig bespeelbaar. "We hebben wel vaker zulke wedstrijden gespeeld, ik denk alleen dat we nu beseffen dat we meer in balbezit gaan spelen en dat we op die manier zuivere kansen krijgen. Die kregen we dan ook, je krijgt dan automatisch meer kansen. Ik mocht echt een compliment aan mijn team geven, als je op dit veld zo goed positiespel kan spelen. Dat is echt een groot compliment", aldus De Boer tegenover Eredivisie Live.

De oefenmeester van de Amsterdammers is erg tevreden over de onervaren Stefano Denswil, die zijn positie in de verdediging uitstekend bezette gedurende het duel met de Venlonaren. "Ik denk dat ik Stefano Denswil op geen enkel foutje kan betrappen. Die heeft echt een vrijwel foutloze wedstrijd gespeeld. Heel knap, want het is pas de tweede keer dat hij in de basis stond. Die twee keer heeft hij het fantastisch ingevuld en het is lekker dat je als coach weet dat je zo'n jongen achter de hand hebt."

Hoogerland in ziekenhuis na aanrijding op training

Deze namiddag is Johnny Hoogerland tijdens een training zwaar ten val gekomen. De renner van Vacansoleil-DCM reed op een licht dalende strook toen een afslaande auto de renner niet zag en de ongelukkige Zeeuw schepte. De renner was zich in Spanje aan het voorbereiden op de Ronde van de Middellandse Zee.

De 29-jarige renner is overgebracht naar het ziekenhuis van Villajoyosa waar men direct enkele ribbreuken constateerde. Tevens nam men een aantal andere kwetsuren waar die verder onderzoek behoeven. Maandag zal Hoogerland, die op de intensive care ligt, verder onderzocht worden.

Zodra er meer bekend is over de toestand van de renner zal het team daarover berichten.

[Primera Divisiˇn] Barša ontsnapt met gelijkspel in Mestalla

FC Barcelona heeft twee punten verspeeld op bezoek bij Valencia. Los Che verweerde zich kranig en had zelfs een kans op de winst. Victor Valdés redde de Catalanen (1-1).

Barcelona mocht Valdes bedanken voor het punt in Valencia. De uitblinkende doelman verrichte een aantal cruciale reddingen voor de bezoekers, die een lastige avond hadden in Mestalla. In het eerste half uur wist alleen Gerard Pique gevaarlijk te worden voor Barça. Valencia hield de gelederen goed gesloten en kwam zelfs na een half uur op voorsprong. Ever Banega bracht de thuisploeg aan de leiding na een slippertje van Pique.

De verdediger kopte de bal in de voeten van Banega, waarna de Argentijn de bal langs Valdés schoof. Tot genoegen van Jordi Roura, die Tito Vilanova verving op de bank, kwam Barcelona vlak voor de pauze terug in de wedstrijd. João Pereira werkte Pedro naar de grond in het strafschopgebied. Lionel Messi ging achter de bal staan en bleef koel voor Vicente Guaita. De Argentijn scoorde voor de twaalfde competitiewedstrijd op rij.

Valencia had nog met een voorsprong de rust in kunnen gaan. Valdes had echter een goede redding in huis op een doelpoging van Andres Guardado. In de tweede helft was vooral Roberto Soldado gevaarlijk voor Los Che. De spits dacht tot tweemaal toe het net te vinden, maar even zo vaak lag Valdés in de weg. Aan de andere kant werd Cesc Fàbregas nog gevaarlijk. Zijn inzet ging net naast. Ook David Villa (ex-Valencia) scoorde niet meer.

Menzo: "We misten het stukje passie"

Assistent-coach Stanley Menzo zag zijn ploeg Vitesse verliezen tijdens de Gelderse derby. NEC was met 2-1 de bovenliggende partij. Aangezien hoofdcoach Fred Rutten zich reeds een aantal dagen ziek meldt bij Vitesse, verzorgde assistent-coach Menzo na afloop van het duel het commentaar op het duel.

"In de eerste helft ontbrak het ons aan vechtlust, spirit. Dat zag je bij NEC wel terug die terecht op voorsprong kwamen. Ik weet niet waar het aan heeft gelegen. Ik vond dat we wel goed begonnen, maar voorin verloren we de bal te snel en zij hadden heel veel loopvermogen. We misten het stukje passie bij balverlies, want we waren vaak te laat", aldus Menzo tegenover Eredivisie Live.

"Tijdens de rust heb ik een paar zaken aangegeven, waarin we meer en beter druk kunnen zetten en in balbezit kunnen spelen. We kwamen terug, maar toen kwam de 2-1 en dat was voor ons de doodsteek. We hadden daarna meer in balbezit moeten spelen en dat is ons niet gelukt."

Er is vermeende onrust binnen Vitesse, waardoor Rutten zich ook enige tijd ziek meldt. Menzo wil daar echter niet dieper op ingaan. "We kunnen daar toch niets aan doen en aan de wedstrijden kun je wel iets doen. Laten we ons daarop focussen. Dat was ook de afspraak. Ik heb van de spelers gevraagd of ze zich als team op deze wedstrijd wilden focussen. Meer dan dat kun je niet doen", zo concludeert Menzo.

Darter Waites schrijft Dutch Open op zijn naam

Darter Scott Waites heeft het Dutch Open gewonnen. De darter die afgelopen januari ook Lakeside wist te winnen versloeg in de finale zijn landgenoot James Wilson met 3-2 in sets. Beste Nederlander in Veldhoven was Jac Proosten. Hij ging er in de kwartfinale uit tegen Martin Philips, 3-5 in legs.

Bij de vrouwen ging de titel naar Trina Gulliver. De Engelse versloeg in de finale Lorraine Farlam met 5-3 in legs. Beste Nederlandse was Aileen de Graaf die in de halve finale verloor van Farlam. 

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 21

Dit weekend stond de 21ste speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. PSV blijft koploper, terwijl Ajax de nieuwe nummer twee is. Onderin blijft Willem 2 de rode lantaarn dragen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Ajax en PSV doen goede zaken, Utrecht rukt op
PSV is ook na de 21ste speelronde koploper in de Nederlandse Eredivisie. De Eindhovenaren ontvingen zaterdagavond ADO Den Haag en haalden flink uit. Na het laatste fluitsignaal stond er een eindstand van 7-0 op het scorebord. PSV stond bij rust nog maar met 1-0 voor, maar onder leiding van uitblinker Dries Mertens werd het uiteindelijk 7-0. Het tweede doelpunt van de kleine Belg was er eentje om in te lijsten.


De 6-0 van Dries Mertens (PSV) - Bron: YouTube)

De Eindhovenaren konden zodoende de zondag achterover leunen en kijken wat de concurrentie deed. Ajax wist op bezoek bij VVV-Venlo met 0-3 te winnen, terwijl FC Twente in eigen huis pijnlijk onderuit ging tegen FC Utrecht (2-4). De Amsterdammers stegen zodoende naar plaats twee, drie punten achter koploper PSV. FC Twente volgt op de derde plek en heeft nu vier punten achterstand op de Eindhovense ploeg.

Feyenoord wist op bezoek bij hekkensluiter Willem 2 met 1-3 te winnen en staat na dit weekend op plek vier. De Rotterdammers hebben vijf punten minder dan koploper PSV. FC Utrecht steeg naar plek vijf en heeft een achterstand van zeven punten op de koploper. Vitesse ging zondagmiddag in de Gelderse derby met 2-1 onderuit bij N.E.C. Nijmegen en zakte daardoor naar de zesde plek. De achterstand van de Arnhemse ploeg op PSV is na dit weekend acht punten.

Negen uit drie voor NAC Breda, AZ lijdt pijnlijk verlies
NAC Breda heeft de vliegende start in 2013 in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle een passend vervolg gegeven. De ploeg uit Breda won in eigen huis met 3-0 van PEC Zwolle en boekte daarmee de derde overwinning op rij. Door dit resultaat is de ploeg van trainer Nebosja Gudelj terug te vinden op de dertiende plek. NAC heeft slechts twee punten achterstand op nummer acht ADO Den Haag.

AZ, dat het seizoen begon met riante overwinningen op Vitesse (4-1) en VVV-Venlo (1-4), heeft tegen FC Groningen de negende nederlaag van dit seizoen geleden. In eigen huis werd het 0-1 voor de bezoekers uit het hoge noorden. AZ blijft door dit resultaat tiende staan met 24 punten, terwijl FC Groningen twaalfde staat met een punt minder.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk SC Heerenveen 0-1
AZ FC Groningen 0-1
Roda JC Kerkrade Heracles Almelo 3-3
NAC Breda PEC Zwolle 3-0
PSV ADO Den Haag 7-0
NEC Vitesse 2-1
VVV Venlo Ajax 0-3
FC Twente FC Utrecht 2-4
Willem II Feyenoord 1-3


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 21 15 1 5 46 73-22
2 Ajax 21 12 7 2 43 50-23
3 FC Twente 21 12 6 3 42 37-18
4 Feyenoord 21 12 5 4 41 40-27
5 FC Utrecht 21 11 6 4 39 33-22
6 Vitesse 21 11 5 5 38 39-26
7 NEC 21 8 6 7 30 28-34
8 ADO Den Haag 21 5 10 6 25 33-39
9 Heracles Almelo 21 5 9 7 24 40-43
10 AZ 21 6 6 9 24 31-35
11 RKC Waalwijk 21 5 8 8 23 24-27
12 FC Groningen 21 6 5 10 23 20-32
13 NAC Breda 21 6 5 10 23 23-37
14 SC Heerenveen 21 5 7 9 22 29-40
15 Roda JC Kerkrade 21 4 8 9 20 29-42
16 PEC Zwolle 21 4 7 10 19 21-34
17 VVV Venlo 21 3 6 12 15 23-46
18 Willem II 21 2 7 12 13 19-45


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Wilfried Bony Vitesse 16
2. Jozy Altidore AZ 15
Graziano Pellè Feyenoord 15
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 15
5. Georginio Wijnaldum PSV 11


Programma speelronde 22

Datum Thuis Uit
za 9 feb, 18:45 ADO Den Haag NAC Breda
za 9 feb, 19:45 FC Groningen RKC Waalwijk
za 9 feb, 19:45 Heracles Almelo Willem II
za 9 feb, 19:45 SC Heerenveen VVV Venlo
za 9 feb, 20:45 Vitesse PSV
zo 10 feb, 12:30 FC Utrecht NEC
zo 10 feb, 14:30 Ajax Roda JC Kerkrade
zo 10 feb, 14:30 Feyenoord AZ
zo 10 feb, 16:30 PEC Zwolle FC Twente

Politie Kabul verijdelt kamikazeactie

De politie van Kabul lijkt zondag een terreuractie te hebben voorkomen. Bij een inval in een woning in het centrum van de Afghaanse hoofdstad werden zes mannen aangehouden die in bezit waren van explosievenvesten, machinepistolen en 55 handgranaten.

Politiechef Mohammad Ayub Salangi zei dat een onderzoek gaande was om de identiteit en het doelwit van de 'terroristen' vast te stellen. In januari pleegden de Taliban twee spectaculaire aanvallen in Kabul, een op het hoofdbureau van de verkeerspolitie en een andere op het gebouw van de Afghaanse inlichtingendienst.

De inval viel samen met de voorbereidingen van overleg tussen de presidenten van Afghanistan en Pakistan bij de Britse premier David Cameron in Londen. Cameron initieerde vorig jaar gesprekken tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en de Pakistaanse president Asif Ali Zardari om samenwerking tussen de twee landen en stabiliteit in de regio te bevorderen. Het overleg moet voorkomen dat de Taliban weer sterker worden als de Britse, Amerikaanse en andere buitenlandse troepen zich uit Afghanistan terugtrekken. Volgens Downing Street zullen voor het eerst ook de chefs van de Afghaanse en Pakistaanse legers en inlichtingendiensten aan de gesprekken deelnemen.

In de zuidelijke provincie Helmand kwam zaterdag een Afghaans gezin van vijf personen om het leven toen ze met hun auto op een bermbom reden.

Van Keulen stapt op bij Holland Financial Centre

Oud-topman van SNS Reaal Sjoerd van Keulen treedt per direct terug als voorzitter van de stichting Holland Financial Centre. Door de recente gebeurtenissen rond SNS Reaal en de discussie rond zijn persoon is hij van mening dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre, meldt de stichting zondag.

Van Keulen bracht de bank en verzekeraar in 2006 als bestuursvoorzitter naar de beurs. Met de opbrengst kocht hij het Bouwfonds en de verzekeraars AXA Nederland en Zwitserleven. Het Bouwfonds bleek veel 'giftige' vastgoedleningen te bevatten. SNS Reaal kreeg in 2008 achthonderd miljoen euro staatssteun. Afgelopen vrijdag werd de bank en verzekeraar genationaliseerd, een kostenpost van zeker 3,7 miljard euro voor de staat.

"Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS Reaal, uitmondend in een nationalisatie, laat de 66-jarige Sjoerd van Keulen weten in een verklaring. "Dat heeft mij bijzonder geraakt." Hij treedt ook terug als lid van de raad van commissarissen van pensioenbeheerder APG en als ' boegbeeld' van het topsectorenbeleid. Ook zijn taak als vicevoorzitter van het regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat behoort tot het verleden.

De stichting Holland Financial Centre is een publiek private samenwerking tussen partijen uit de financiële sector, de overheid en de toezichthouders. Van Keulens taken als voorzitter worden waargenomen door de huidige penningmeester, Jan Nooitgedagt. Van Keulen zou in mei vertrekken bij Holland Financial Centre. Hij was eind vorig jaar al opgestapt als commissaris bij ING.

Politiebureau dicht wegens verdachte metaalvondst

Het hoofdbureau van de politie in Den Bosch is zondagavond anderhalf uur gesloten geweest voor bezoekers. Dat gebeurde omdat een man binnenkwam met een metalen voorwerp, dat veel leek op een granaat. Het bleek loos alarm.

Een 28-jarige man uit Drunen kwam aan het eind van de middag langs met het metalen voorwerp, dat hij donderdagmiddag met een magneet uit het water bij Zuidwal had gehengeld tijdens het 'metaalvissen'. Toen hij het voorwerp thuis had schoongemaakt vreesde hij mogelijk met een explosief te maken te hebben en bracht het zondag naar het bureau aan de Vogelstraat.

Een deskundige van de politie vertrouwde de zaak niet en schakelde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in, die adviseerde de hal van het hoofdbureau uit voorzorg te sluiten. De EOD stelde even later vast dat het om een metalen as ging, die echter veel leek op een oude geweergranaat.

Parlement Iran stemt minister weg

Het Iraanse parlement heeft zondag minister van arbeid Abdolreza Sheikholeslami weggestemd. Een meerderheid vond het niet te verteren dat hij Saeed Mortazavi tot hoofd van het fonds voor sociale zekerheid had benoemd. Een parlementair onderzoek achtte Mortazavi, voormalig hoofdofficier van justitie in Teheran, in 2010 verantwoordelijk voor de dood van minstens drie antiregeringsbetogers die zouden zijn gemarteld.

Van de 272 aanwezige parlementsleden stemden er 192 tegen de minister. De kamer telt 290 leden.

De stemming tegen de minister is onderdeel van een machtsspel tussen president Mahmoud Ahmadinejad en diens conservatieve tegenstanders in het parlement, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in juni. Ahmadinejad kan niet herkozen worden, maar volgens zijn tegenstanders probeert hij een door hem uitverkoren opvolger aan hen op te dringen.

Ahmadinejad beschuldigde parlementsvoorzitter Ali Larijani en diens familieleden van machtsmisbruik. Hij speelde een - nauwelijks verstaanbare - video-opname af waarin Larijani's broer Fazel om steekpenningen zou vragen voor de steun van de voorzitter en een andere broer, Sadegh Amoli, die aan het hoofd staat van de rechterlijke macht. Larijani bestreed de beschuldiging en zei dat hij geen zakelijke relatie heeft met zijn broer. Hij betichtte Ahmadinejad van een 'maffiose' houding en minachting voor de waardigheid van het land, de wet en etnische normen. "Het is een goede zaak dat u dit hebt getoond, zodat het volk kennis kan nemen van uw karakter", zei hij.

Tussen Ahmadinejad en de conservatieven botert het niet meer sinds hij in mei 2011 inging tegen 's lands hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, en de minister voor de inlichtingendiensten ontsloeg. Khamenei zorgde er later voor dat de minister weer werd aangesteld. In maart 2012 kreeg Ahmadinejad voor het door hem gevoerde economische beleid in het parlement felle kritiek over zich heen.

Snelle Gouden Film voor Verliefd op Ibiza

Verliefd op Ibiza heeft in enkele dagen tijd al meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers weten te trekken. De komedie van Johan Nijenhuis, die sinds donderdag draait, heeft daarmee een Gouden Film te pakken.

De cast en crew krijgen hun award maandagmiddag namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds overhandigd in Tuschinski in Amsterdam. In Verliefd op Ibiza zijn hoofdrollen weggelegd voor onder anderen Jan Kooijman, Gigi Ravelli en Kim Feenstra.

[Premier League] Liverpool houdt City op remise

Liverpool heeft Manchester City in de Premier League punten afgesnoept. In Manchester eindigde het duel tussen de twee ploegen in 2-2. Edin Dzeko zette City op voorsprong, maar Daniel Sturridge maakte snel gelijk. Na rust zorgde Steven Gerrard met een fraaie knal voor een voorsprong voor Liverpool. Sergio Agüero voorkwam even later een nederlaag voor de thuisploeg.

De achterstand van City op koploper Manchester United is met 53 punten uit 25 speelrondes negen punten. Liverpool staat zevende met 36 punten, zeventien minderdan City. Tottenham Hotspur, dat eerder zondag met 1-0 won bij West Bromwich Albion, is vierde met 45 punten. West Brom heeft twee punten minder dan Liverpool en is de nummer negen van Engeland.

[Bundesliga] Dortmund neemt tweede plaats Leverkusen over

Borussia Dortmund heeft in de Bundesliga Bayer Leverkusen van de tweede plaats verdreven. De landskampioen won het onderlinge treffen met 3-2. Spits Robert Lewandowski tekende achttien minuten voor tijd voor de winnende treffer, nadat Dortmund een 0-2 voorsprong uit handen had gegeven.

Dortmund startte in de BayArena voortvarend en leidde al na negen minuten met 0-2. Eerst scoorde Marco Reus en even later Jakub Blaszczykowski. De marge van twee bleef lang op het scorebord gehandhaafd, maar tussen de 58e en 62e minuut kwam de thuisploeg plots langszij. Verdediger Stefan Reinartz nam beide treffers voor zijn rekening.

De Pool Lewandowski zorgde ervoor dat Dortmund toch met de zege aan de haal ging. Zijn landgenoot Blaszczykowski kreeg nog een unieke mogelijkheid om de score uit te bouwen, maar de vleugelaanvaller miste een strafschop.

Dortmund heeft nu twee punten voorsprong op Leverkusen. De achterstand op koploper Bayern München is nog altijd aanzienlijk, namelijk twaalf punten.

Met Roel Brouwers en Luuk de Jong in de basis ging Borussia Mönchengladbach met 2-1 onderuit bij FC Nürnberg. Oud-PSV'er Timmy Simons en Tomas Pekhart zorgden in de eerste helft voor een 2-0 voorsprong. Patrick Herrmann bracht na rust de spanning terug, maar verder kwam Borussia niet.

[WcoD] BelgiŰ tegen Finland in halve finale

België heeft zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de World Cup of Darts. In de kwartfinale wisten Ronnie en Kim Huybrechts hun singlepartij tegen Kroatië te winnen waardoor een koppelwedstrijd niet meer nodig was. In de halve finale speelt België tegen Finland. 

Kim Huybrechts won met 4-2 van Tonci Restovic en Ronny Huybrechts versloeg Robert Marijanovic met 4-1. Jyhan Artut had namens Duitsland geen problemen met Jani Haavisto (4-1) zijn maat Andree Welge verloor echter met 4-2 van Jarkko Komula. In de koppelwedstrijd stond Finland 3-1 voor het lukte niet negen matchdarts om de zege te pakken. Ook een leg later kregen ze drie pijlen voor de wedstrijd maar het werd uiteindelijk 3-3.  In de beslissende leg opende Komula met 180, ook kreeg hij opnieuw drie pijlen voor de wedstrijd. Uiteindelijk was het Haavisto die via dubbel acht de leg alsnog binnenhaalde.

De andere halve finale gaat tussen Engeland en Wales. Engeland wist met 2-1 van Japan te winnen en met dezelfde cijfers won Wales van Spanje. Phil Taylor won zijn duel van Haruki Muramatsu maar Adrian Lewis verloor verrassend van Sho Katsumi. Japan kwam op 2-0 voor de koppelwedstrijd maar toen zette Taylor een tandje bij om 84 en 160 uit te gooien. Japan deed nog aardig mee in de andere twee legs kreeg toch 4-2 klop.  Vanavond staan de halve finales en finale op het programma. Het winnende koppel krijgt 20.000 Engelse pond per speler, omgerekend zo'n 23.000 euro. 

Dieren komen om door brand dierenwinkel

Een brand in een dierenwinkel in Rotterdam heeft zondag het leven gekost van een aantal parkieten en knaagdieren. Een woordvoerster van de brandweer heeft dat gezegd. In de winkel aan de Wolphaertsbocht woedde korte tijd brand. Een aantal vissen en schildpadden die in een waterbak verblijven, zijn ongedeerd gebleven.

De bewoners van de boven de winkel gelegen woningen moesten een tijdje hun huis uit. Ook de naastgelegen supermarkt werden ontruimd.

Red Bull presenteert de RB9

Infiniti Red Bull Racing heeft zondag de RB9 gepresenteerd op het hoofdkwartier in Milton Keynes. Drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel en zijn teamgenoot Mark Webber mochten de bolide onthullen. Zij werden vergezeld door teambaas Christian Horner en technisch directeur Adrian Newey.

Hoewel de reglementen ten opzichte van vorig jaar niet veel veranderd zijn, heeft Newey aangegeven niet stilgezeten te hebben: "Het is de kroon op al het werk dat de jongens hebben verricht tijdens de winter. Het was lastig om tegelijkertijd de wagen van 2012 door te ontwikkelen en de RB9 te ontwerpen. Het is ons gelukt, maar het zorgde voor een erg strakke planning."

"De RB9 is een evolutionaire wagen", zo vervolgde Newey. "De grootste verandering zit niet in de regels, maar bij de nieuwe Pirelli-banden. Pirelli heeft data aangeleverd over het rijgedrag van de nieuwe banden, maar ervaring leert ons dat we meer opsteken door zelf te gaan testen."

RB9Red Bull RB9

RB9Red Bull RB9

Goud judoka Polling in Sofia

Kim Polling heeft tijdens het European Open, de eerste internationale wedstrijd in 2013, in Sofia goud veroverd in de categorie tot 70 kilogram. De 21-jarige judoka maakte haar rentree op het hoogste niveau na lang blessureleed. In de finale won ze van de Duitse Iljana Marzok. Polling versloeg een ronde eerder Linda Bolder die nog wel het brons pakte ten koste van de Israëlische Lior Wildikan.

In de Bulgaarse hoofdstad werden verder geen medailles gewonnen. Anicka van Emden (-63 kg) verloor in de eerste ronde van Nina Milosevic uit Slovenië. Miranda Wolfslag en Birgit Ente uitkomende in de in de -52 kg categorie, wonnen nog wel hun eerste partij maar gingen er vervolgens uit. Carola Uilenhoed (+78 kg) eindigde zondag na een nederlaag in de herkansing tegen de Duitse Jasmin Külbs als zevende. Volgende week staat de Grand Slam van Parijs op het programma. 

Verweij, Rotteveel en Van Beek naar WK allround

Koen Verweij, Renz Rotteveel en  Lotte van Beek  hebben zich bij bij de Gruno Bokaal in Groningen verzekerd van een startbewijs voor het WK allround, later deze maand in het Noorse Hamar.

Bij de mannen waren twee tickets te verdelen. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen waren al zeker van een startplaats. Gisteren won Verweij al de 5.000 meter in 6.40,35. Ted-Jan Bloemen werd toen tweede in 6.40,93, Rotteveel eindigde in 6.41,63 als derde. Verweij won vandaag ook de 1.500 meter, hij klokte een tijd van 1.51,12. Hij bleef daarmee Maurice Vriend (1.51,75) en Rotteveel (1.52,03) voor. Het gecombineerde klassement over deze twee afstanden bepaalde wie er naar het WK mochten. Verweij won dit klassement voor Rotteveel.

Bij de dames won Van Beek vandaag de 1.500 meter nadat ze gisteren al tweede werd op de 3.000 meter. Marije Joling, die gisteren won en vandaag tweede werd, is eerste reserve. Ireen Wüst, Linda de Vries en Diane Valkenburg waren al zeker van het WK.

Pang en Yao winnen titels op NK badminton

Eric Pang en Yao Jie zijn zondag Nederlands kampioen badminton geworden. In Almere was Pang Dicky Palyama met 21-19, 21-9 de baas. Voor Pang was het zijn vijfde titel op rij. De vrouwentitel ging voor de negende keer naar Pangs vrouw Yao. Zij klopte Patty Stolzenbach met 22-20 en 21-8.

Het vrouwendubbel Selena Piek en Iris Tabeling kon zijn nationale titel niet prolongeren. In de eindstrijd bleken Samantha Barning en Eefje Muskens met 13-21, 21-13 en 21-18 te sterk.

In het gemengde dubbel was Piek wel weer de beste. Won ze vorig jaar nog samen met Dave Khodabux de titel, dit jaar deed ze dat met Ruud Bosch aan haar zijde. Samen versloegen zij Jacco Arends en Ilse Vaessen in een bloedstollende partij: 19-21, 21-19 en 22-20.

Bosch pakte in het mannendubbel ook de titel. Samen met Koen Ridder overklaste hij Lester Oey en Justin Teeuwen: 21-12 en 21-11.

[Six Nations] ItaliŰ stunt thuis tegen Frankrijk

De rugbyers van Italië hebben zondag gestunt in het Zeslandentoernooi. In Rome werd het favoriete Frankrijk met 23-18 geklopt. Italië opende de score, maar aan het begin van de tweede helft stond Frankrijk met 18-13 voor.

Een try van Martin Castrogiovanni zorgde voor de gelijke stand. Luciano Orquera zorgde met een conversie voor 20-18 en Kristopher Burton bepaalde de eindstand met een dropgoal.

Zaterdag won Ierland in Cardiff al met 30-22 van Wales. Engeland was op Twickenham met 38-18 te sterk voor Schotland en heeft dit jaar de Calcutta Cup, de prijs die bij ieder Zeslandenduel tussen de Engelsen en de Schotten op het spel staat, in handen.

Volgend weekeinde neemt koploper Engeland het in Dublin op tegen nummer twee Ierland. Nummer drie Italië gaat op bezoek bij hekkensluiter Schotland en nummer vier Frankrijk ontvangt dan nummer vijf Wales.

Beste sociale initiatieven beloond met Kroonappels

Naast de Appeltjes van Oranje worden dit jaar vanwege de troonswissel ook speciale Kroonappels uitgereikt. De drie beste sociale initiatieven van Nederland maken kans op de bijbehorende vijftigduizend euro. Een primeur is dat iedereen op zijn of haar favoriet kan stemmen. Dat maakte het Oranje Fonds zondag bekend.

De aanmelding in de drie categorieën jeugd, buurt en helpende hand is zondag geopend en loopt tot 8 maart. De drie winnaars krijgen naast het geld een bronzen beeldje, dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in mei uitreiken op paleis Noordeinde in Den Haag.

Ook worden dan drie 'gewone' Appeltjes uitgereikt. Het thema is dit jaar Alle Jaren Tellen, waarbij centraal staat hoe groepen mensen van verschillende leeftijden bij elkaar kunnen gebracht zodat ze iets van elkaar opsteken. De aanmelding hiervoor is inmiddels gesloten. Het Oranje Fonds heeft 167 aanmeldingen ontvangen waarvan er tien zijn genomineerd. De drie winnaars krijgen in mei vijftienduizend euro en een bronzen beeldje gemaakt door koningin Beatrix.

Westerhof sneuvelt in kwalificatie Zagreb

Tennisser Boy Westerhof is zondag uitgeschakeld in de kwalificaties van het ATP-toernooi in Zagreb. In de tweede ronde was de thuisspelende Franco Skugor met 6-4, 7-6 (4) te sterk voor de geboren Drent. In de eerste kwalicatieronde had Westerhof, die als achtste was ingeschaald, nog met tweemaal 6-3 van de Tsjech Jan Minar gewonnen.

Door het verlies van Westerhof blijft de Nederlandse inbreng in Zagreb beperkt tot twee spelers. Robin Haase en Igor Sijsling treffen allebei een Kroatische tegenstander die met een wildcard is toegelaten. Haase neemt het op tegen Antonio Veic, Sijsling krijgt Nikola Mektic tegenover zich.

[AC] Nigeria via Ivoorkust naar halve finale

Nigeria is zondag via Ivoorkust doorgedrongen tot de halve finale van de Afrika Cup: 2-1. Sunday Mba bezorgde zijn land twaalf minuten voor tijd met een van richting veranderd schot een plek bij de laatste vier, waarin het Mali treft. In de andere halve finale ontmoet Ghana Burkina Faso of Togo.

Emmanuel Emenike zette Nigeria op voorsprong. Tioté maakte er vervolgens vlak na rust 1-1 van door een vrije trap van sterspeler Didier Drogba binnen te koppen.

Door het verlies van Ivoorkust zijn beide finalisten van vorig jaar uitgeschakeld. Zambia, dat Ivoorkust vorig jaar in de eindstrijd na strafschoppen versloeg, werd in de groepsfase uitgeschakeld. Nigeria ontbrak vorig jaar op het continentale toernooi.

Uitslag Willem II - Feyenoord

Vanmiddag om 16:30 uur begon in Tilburg de competitiewedstrijd tussen hekkensluiter Willem II en Feyenoord. De Tricolores blijven de rode lantaarn dragen, aangezien de Rotterdammers met 1-3 wisten te winnen. Hieronder de uitslag en de karakteristieken.

Karakteristieken:

Willem II

1 - 3

Feyenoord

 38' Misidjan(pen)    10' Pellè
 49' Vilhena
 58' Vilhena 
 
 Gele kaart: Mathijsen (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Cornelisse
Haastrup
Peters
Jallo
Hofs (Haemhouts/66)
Vossebelt
H. Mulder
Misidjan (Snijders/71)
Joachim (Guyt/76)
Podevijn
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Vormer
Clasie
Vilhena (Singh/90)
W. Verhoek (Goossens/82)
Pellè
Boëtius

Striptekenaar Willem wint Franse oeuvreprijs

De Nederlandse striptekenaar Willem heeft de oeuvreprijs gewonnen van het veertigste Internationale Stripfestival in Angoulême. Het is de eerste keer dat een Nederlander de prijs wint. Dat melden Franse media.

Spotprenten van de tekenaar zijn onder meer verschenen in de Franse krant Libération en het satirische weekblad Charlie Hebdo. Willem, in 1941 geboren als Bernard Willem Holtrop, werkt sinds 1968 in Parijs. In veel van zijn werk voeren bloed, agressie of seks de boventoon.

Willem kreeg in Frankrijk eerder een Medaille d'Honneur en had in 2006 een tentoonstelling in het Centre Pompidou. In Nederland kreeg hij in 2000 de Stripschapprijs voor zijn hele oeuvre en ook de Inktspotprijs 2006 is aan hem toegekend.

Vakbond Gambia wil af van vierdaagse werkweek

Een vakbond in Gambia roept de regering van de West-Afrikaanse staat op de invoering van een vierdaagse werkweek terug te draaien. Vanaf deze maand hebben Gambianen in overheidsdienst ook op vrijdag vrij, 'om meer tijd te kunnen wijden aan gebed, sociale bezigheden en landbouw'.

Volgens oppositieleider Hamat Bah is het besluit slecht voor de economie. Het belast ook de ambtenaren, die toch al een karig inkomen hebben. Het Gambiaanse Verbond van Arbeiders heeft de regering opgeroepen terug te komen op het besluit.

Gambia is een van de kleinste en armste landen van Afrika, met een bevolking van slechts 1,8 miljoen mensen. Het wordt sinds 1994 geregeerd door president Yahya Jammeh, die door een militaire staatsgreep aan de macht kwam.

Fyra Intercity Flauwekul Aanfluiting (FIFA)

De SNS-bank. De overheid heeft een kleine vier miljard neergeteld om die bank overeind te houden. Ook het gelazer met NS HiSpeed gaat miljarden kosten, aan gederfde vergoedingen voor het gebruik van de HSL en aan een veel te dure HSL die vooralsnog amper wordt gebruikt. Een overeenkomst tussen beide Fyasco’s is, dat zowel de toenmalige verkeersminister en de NS als de SNS zich hebben verslikt in absoluut onrealistische, torenhoge, volstrekt onhaalbare ambities.

Brandweer gaat boete uitdelen bij loos alarm

De brandweer gaat boetes uitdelen aan bedrijven en instellingen waar het brandalarm geregeld afgaat, terwijl er helemaal geen brand is. In Rotterdam gaat binnenkort een proef van start waarbij eerst een minuut lang wordt geprobeerd te achterhalen of het wel echt nodig is om uit te rukken na een automatische brandmelding.

Een brandweervoertuig rijdt zes tot acht keer op een dag voor niets uit, zegt een brandweercommandant tegen RTV Rijnmond. "Voor onze praktijk betekent dat dat onze medewerkers heel vaak voor niets met toeters en bellen de straat opgaan, licht directeur van de Rotterdamse brandweer Annemarie van Daalen toe tegen de regionale zender. "Dat heeft consequenties voor de veiligheid en mogelijk voor andere branden, omdat een voertuig dan niet inzetbaar is.

Voor een deel komt dit door onachtzaamheid, weet de directeur. "Bedrijven zijn zich te weinig bewust van de verantwoordelijkheid die ze hebben om dit soort systemen goed te laten werken. Er wordt toch gerookt, er is stoomvorming bij een pantry, of er worden werkzaamheden uitgevoerd naast een brandmelder zonder dat die is uitgezet."

Het probleem speelt al jaren en dat is Van Daalen zat. "We gaan de veelplegers bij wie echt niets verbetert boetes opleggen." Vooral in zorginstellingen en de bouw zou het vaak misgaan. Ze hoopt binnen nu en twee jaar een drastische verlaging van het aantal valse meldingen te bereiken. Ondertussen wordt met de branche en andere regio's gekeken naar de apparatuur.

Ook wordt gewerkt aan een landelijk actieprogramma. De brandweerleiding vindt dat de politiek de wetgeving aan moet scherpen om bedrijven te dwingen hun alarminstallaties op orde te hebben, aldus de regionale zender. De NOS weet te melden dat elke keer dat de brandweer uitrijdt ongeveer achthonderd euro kost.


Brandweer gaat boete uitdelen bij loos alarm (Foto: Novum)

Man met messen opgepakt bij Buckingham Palace

De politie van Londen heeft zondag een verwarde man opgepakt die met messen rondliep bij Buckingham Palace. De man bedreigde niemand, maar werd agressief toen agenten hem aanspraken. Agenten gebruikten een stroomstootwapen om hem onder bedwang te krijgen en namen hem mee naar een bureau, aldus Scotland Yard.

Een omstander filmde het voorval en plaatste de beelden op Youtube. Te zien is hoe agenten toeschouwers aan de kant manen en de man een mes tegen zijn hals zet en begint te schreeuwen. Hij valt op de grond als een agent het stroomstootwapen gebruikt.

Het voorval speelde zich af kort voor het middaguur. Veel toeristen komen dan kijken naar het ceremoniële wisselen van de wacht, wat in de wintermaanden om de dag gebeurt. Koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip verbleven tijdens het voorval elders.

FOK!filmtips van de dag: LennoNYC

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De liefhebbers van romantische komedies kunnen vanavond hun hart ophalen bij NET5. Om 20:00 is Sweet Home Alabama te zien. Reese Witherspoon is de succesvolle modeontwerpster Melanie Smooter, verloofd met de meest begeerde New Yorkse vrijgezel Andrew Hennings gespeeld door McDreamy, Patrick Dempsey. Ze besluit echter terug te keren naar Alabama, om daar voor eens en voor altijd met haar verleden af te rekenen waarin Jake Perry ook nog een rol speelt. Josh Lucas geeft gestalte aan Jake. 

Na Sweet Home Alabama staat Rumor Has It op het programma van NET5 om 22:10. Jennifer Aniston is Sarah Huttinger en ze komt tot de ontdekking dat haar familie model stond voor het boek en de film The Graduate. Op zich al schokkend genoeg, maar dan blijkt dat zij het nageslacht is uit deze goed gedocumenteerde gebeurtenis. Mark Ruffalo is Sarah's verloofde Jeff, Mena Suvari haar zus Annie en Shirley MacLaine Sarah's oma Katharine. Geloof het of niet, Kevin Costner duikt ook nog op als Beau Burroughs, een internetgoeroe uit Silicon Valley.

Om 21:25 is op CANVAS de FOK!filmtip van de dag te zien: LennoNYC. Deze documentaire gemaakt door Michael Epstein gaat zoals de titel al doet vermoeden over John Lennon. Na zijn periode met The Beatles, die in 1970 uit elkaar vielen, vestigde Lennon zich met zijn vrouw Yoko Ono in New York City. Ondanks allerlei strubbelingen met de immigratiedienst zou hij daar tot zijn dood blijven wonen. In deze conventioneel opgezette documentaire blikken intimi van Lennon terug op die periode, onder wie platenproducent Klaus Voormann, Elton John en last but not least weduwe Yoko Ono. Sleutelfiguren als Harry Nilsson en Phil Spector zijn wegens overlijden of detentie slechts op archiefbeelden te zien. Uiteraard zijn de onverslijtbare liedjes, vaak als demo of concertfragment, voortdurend aanwezig. De New Yorkse jaren vallen uiteen in twee episodes: aanvankelijk laat Lennon luidruchtig van zich horen als muzikant en activist, maar na de geboorte van zoon Sean trekt hij zich terug uit de publiciteit om zich te wijden aan zijn taak als huisvader. Daar ging een tijdelijke scheiding van Ono aan vooraf, die Lennon aangreep om vreemd te gaan, een uitstapje te maken naar Californië en het op een onbedaarlijk zuipen te zetten. Als hij in 1980 een comeback maakt met een nieuw album en plannen voor een wereldtournee, eindigt alles plotseling als Lennon bij zijn appartement aan Central Park door een gestoorde jongeman, Mark Chapman, wordt doodgeschoten.

Filipijnse terreurgroep laat gegijzelden vrij

De Filipijnse radicale islamitische terreurgroep Abu Sayyaf heeft twee Filipijnse leden van een cameraploeg vrijgelaten die vorig jaar werden gegijzeld met de Jordaanse journalist Baker Abdulla Atyani. Het is niet bekend waar de Libanees zich bevindt, aldus de BBC zondag.

De mannen werden vorig jaar juni ontvoerd op de Sulu-eilanden toen ze Abu Sayyaf, die contacten zou onderhouden met al-Qaeda, wilden interviewen. Antyani had kort voor de aanslag van september 2001 in de Verenigde Staten nog een interview gehad met de inmiddels omgebrachte al-Qaeda-leider Osama bin Laden.

Abu Sayyaf wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal ontvoeringen. Ze zijn vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de ontvoering van de Nederlander Ewold Horn, die begin vorig jaar samen met een Zwitser werd ontvoerd toen hij vogels bestudeerde.

Duitser gepakt met kofferbak vol wiet

Een 33-jarige Duitser is zaterdagavond gearresteerd omdat hij de kofferbak van zijn auto had volgeladen met marihuana. De marechaussee hield de man aan bij het Groningse Bellingwolde nadat bij een controle was gebleken dat er een penetrante wietgeur in de auto hing.

De bestuurder had drie zakjes overhandigd, maar de marechaussees bleven de geur ruiken en controleerden de hele auto. In de kofferbak bleek een grote hoeveelheid wiet verstopt, waarop de Duitser werd aangehouden voor overtreding van de Opiumwet.

[DC] Titelverdediger TsjechiŰ naar kwartfinales

Titelverdediger Tsjechië heeft zich zondag ten koste van Zwitserland geplaatst voor de kwartfinales van de Daviscup. Tomas Berdych haalde in de wedstrijd tegen Stanislas Wawrinka het derde en beslissende punt voor de Tsjechen binnen. Hij won de partij met 6-3 6-4 3-6 7-6 (5).

Berdych en Wawrinka stonden zaterdag ook tegenover elkaar in een historische partij in het dubbelspel. Berdych en Lukas Rosol wonnen na 7 uur en 2 minuten van Wawrinka en Marco Chiudinelli. Het was de langste wedstrijd in de geschiedenis van de Daviscup. De Tsjechen wonnen de vijfde set met 24-22. De Zwitsers moesten het in de ontmoeting doen zonder hun kopman Roger Federer.

In de kwartfinales speelt Tsjechië tegen Kazachstan, dat Oostenrijk uitschakelde.

[Ligue 1] Mutu bezorgt Lyon kopzorgen

Olympique Lyon dolf verrassend het onderspit tegen AC Ajaccio (3-1). Daarmee wordt de strijd op de koppositie bemoeilijkt voor Les Gones. Door het verlies is er namelijk een gat van drie punten ontstaan met koploper Paris Saint-Germain. Lyon bezet weliswaar nog altijd de tweede plaats, maar in puntenaantal kan Olympique Marseille zondagavond langszij komen. Les Phocéens nemen het zondagavond in eigen huis op tegen hekkensluiter AS Nancy.

Op Corsica verliep de eerste helft doelpuntloos, maar na rust wist Lyon op voorsprong te komen. Op aangeven van Rachid Ghezzal was het Alexandre Lacazette die de ploeg van Rémi Garde op voorsprong zette. Toch konden Les Gones niet lang van de voorsprong genieten, aangezien de stand vier minuten later alweer werd rechtgetrokken door L'ours.

Ajaccio aan de leiding
Niet veel later wist Adrian Mutu de thuisploeg aan de 2-1 te helpen. De Roemeense veteraan wist met zijn hoofd het doel van Lyon te treffen. De bezoekende ploeg wist vervolgens niet meer terug in de wedstrijd te komen. In de slotfase deed zich nog een kans voor in de vorm van een strafschop, maar deze werd gemist door Bafétimbi Gomis. Het leed werd voor Lyon nog groter, toen Dejan Lovren in de blessuretijd met een rode kaart van het veld werd gestuurd wegens en Ajaccio een strafschop kreeg. Mutu legde aan vanaf elf meter en de 34-jarige routinier faalde niet: 3-1.

[Serie A] MisŔre Inter neemt toe, Lazio verliest

Internazionale en Lazio hebben allebei punten gemorst in de strijd om het landskampioenschap. De Nerazzurri verloren op bezoek bij Siena met 3-1, terwijl Lazio tegen Genoa met 3-2 onderuit ging.

Bij aanvang van de rust keek Lazio reeds tegen een 2-0 achterstand aan. Marco Borriello en Andrea Bertolacci hadden Genoa op voorsprong weten te brengen en zodoende stond de Romeinen na de rust een lastige klus te wachten.

Toen de tweede helft een klein kwartier onderweg was, wist Sergio Floccari de aansluitingstreffer te vinden. Een overtreding in het strafschop gebied zorgde ervoor dat Lazio een penalty kreeg toegewezen en krap tien minuten voor het einde van het duel wist Stefano Mauri de score gelijk te trekken. Toch viel in de slotfase nog het doek voor de Biancocelesti. Diep in de blessuretijd scoorde Marco Rigoni de winnende treffer.

Siena - Internazionale
Gedurende de eerste helft was bleek het bescheiden Siena een geduchte tegenstander voor de Nerazzurri. Via Innocent Emeghara kwam de thuisploeg op voorsprong. Antonio Cassano maakte een minuut later alweer gelijk, maar een hoog afstandschot van Alessio Sestu bracht Siena opnieuw aan de leiding.

Na de rust werd het vonnis over Inter geveld. Verdediger Cristian Chivu werd na een tackle op Emeghara met een rode kaart van het veld gestuurd. Siena kreeg daarbij een strafschop toegewezen, die door Alessandro Rosina werd binnengeschoten.

Overzicht gespeelde wedstrijden Serie A

Fiorentina - Parma: 2-0 (1-0)
Toni 1-0, Jovétic 2-0

Pescara - Bologna: 2-3 (2-1)
Weiss (pen.) 1-0, Diamanti (pen.) 1-1, D'Agostino (pen.) 2-1, Gilardino 2-2, Kone 2-3

Palermo - Atalanta: 1-2 (0-0)
Carmona 0-1, Denis 0-2, Nélson 1-2

Trein rijdt dronken man dood

Een 54-jarige man uit Amsterdam is zaterdagnacht in Hillegom op het spoor terechtgekomen en geschept door een trein. Hij was vermoedelijk gevallen en overleed direct, meldt de politie.

Aangezien hij had gedronken, had de Amsterdammer zich na een feest af laten zetten op het station in Hillegom om de trein naar huis te nemen. Het incident gebeurde rond 01.00 uur. De politie spreekt van een noodlottig ongeval.

[JL] Late goal Luirink brengt Sparta aan kop

Sparta Rotterdam heeft zich voor minimaal een dag aan kop van de Jupiler League genesteld. De Rotterdammers waren zondag in eigen huis met 1-0 te sterk voor SC Cambuur en passeerden daardoor koploper MVV en nummer twee Helmond Sport op de ranglijst. Verdediger Gijs Luirink scoorde in de tweede minuut van de blessuretijd de winnende goal.

Sparta bracht door de zege zijn puntentotaal op 36, een meer dan MVV. De Limburgers hebben nog wel twee wedstrijden tegoed, waarvan de eerste maandag tegen FC Volendam gepland staat. Nummer drie Helmond volgt op twee punten en speelde bovendien al een wedstrijd meer. Cambuur is de nummer vier van de Eerste Divisie met zes punten achterstand.

Dodental brand Braziliaanse nachtclub omhoog

Het dodental van de brand vorige week in de Braziliaanse nachtclub Kiss is opgelopen tot 237. Zaterdagnacht overleed een 22-jarige man aan de verwondingen die hij opliep. Dat hebben de lokale autoriteiten zondag gezegd. Er liggen nog altijd 101 slachtoffers in het ziekenhuis.

De brand in Kiss is vermoedelijk veroorzaakt door brandende buitenfakkels die door leden van de band die er speelde zijn afgestoken. Er was geen brandalarm of sprinklersysteem in de club aanwezig. Tot overmaat van ramp bleek er maar één deur te zijn die open kon en werkte de brandblusser niet. Bovendien waren er waarschijnlijk veel te veel mensen in de nachtclub aanwezig.

De eigenaren van Kiss en twee leden van de band zijn opgepakt en zitten nog vast.

Uitslagen Eredivisie (03/02/2013)

Vanmiddag om 14:30 uur begonnen er twee Eredivisie-duels. Ajax boekte op bezoek bij VVV-Venlo een 0-3 overwinning en profiteerde daarmee optimaal van het verlies van FC Twente. De Tukkers gingen in eigen huis met 2-4 ten onder tegen FC Utrecht. Ajax staat nu tweede. Hieronder de uitslagen en karakteristieken.

Karakteristieken:

VVV-Venlo

0 - 3

AFC Ajax

     34' S. de Jong
 61' Fischer
 82' Boerrigter 
 
 Gele kaart: Wildschut (VVV-Venlo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
v. Haaren
Radosavljevic (Otsu/62)
Maguire (Ramsteijn/78)
Linssen
Nwofor
Wildschut
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Denswil
Blind
Schöne (Boerrigter/79)
Poulsen
Eriksen (Hoesen/83)
Lukoki (Sigthórsson/72)
S. de Jong

FC Twente

2 - 4

FC Utrecht

 56' Tadic
 73' Tadic(pen)
   32' Toornstra
 45+1' Mulenga (pen)
 66' Bulthuis
 74' v.d. Hoorn 
 
 Gele kaart: Brama (FC Twente), Duplan, Toornstra, v.d. Maarel (FC Utrecht)
 Rode kaart: Bengtsson (44) (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Breukers
Douglas
Bengtsson
Schilder
Brama
Tadic
Fer
Gutiérrez (Braafheid/46)
Bulykin (Janssen/46)
Castaignos
  Ruiter
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Duplan (Heerings/85)
Kali
Toornstra
Asare
v.d. Gun
Mulenga (De Kogel/58)

Fransen bestoken voorraden islamisten Mali

Franse gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd op bases van islamitische militanten rond Kidal en Tessalit in het noorden van Mali. Volgens een medewerker van het Franse ministerie van defensie ging het om 'logistieke wapen- en brandstofvoorraden bij de Algerijnse grens'. Hij kon niet bevestigen dat ook trainingskampen van de extremisten zijn aangevallen.

De regering van Mali hoopt dat de Franse aanvallen doorgaan tot de militanten geen wapens meer over hebben, zei de Malinese minister van buitenlandse zaken Hubert Tieman Coulibaly tegen het Franse weekblad Le Journal du Dimanche.

De Franse president François Hollande werd zaterdag bij bezoeken aan Sévaré, Timboektoe en Bamako als een bevrijder ingehaald. Hoewel hij de successen van het Franse militaire ingrijpen benadrukte, erkende hij zaterdag dat de dreiging van het extremisme voortduurt. "Het terrorisme is afgewezen. Het is verjaagd, maar nog niet verslagen", zei hij.

Conservatieven: uitstel stemming homohuwelijk

Leden van de Britse Conservatieve Partij hebben hun leider, premier David Cameron, zondag in een brief opgeroepen een stemming in het parlement over het homohuwelijk uit te stellen. Ze vrezen dat de partij veel stemmen zal verliezen bij de verkiezingen van 2015 als het voorstel wet wordt.

Parlementsleden mogen dinsdag voor het eerst stemmen over het wetsvoorstel, waaronder het mogelijk zou worden dat homoparen trouwen voor zowel de burgerlijke stand als in de kerk. Ook kunnen stellen hun geregistreerd partnerschap onder de wet omzetten in een huwelijk.

Meer dan twintig lokale afdelingen van de Conservatieve Partij ondertekenden de brief aan Cameron. Cameron steunt het wetsvoorstel, dat zijn partij heeft verdeeld.

Barthel verrast Errani in finale Parijs

Mona Barthel heeft zondag ten koste van de als eerste geplaatste Sara Errani het WTA-toernooi van Parijs gewonnen. De ongeplaatste Duitse was met 7-5 en7-6 (4) te sterk voor de Italiaanse. Het is voor de 22-jarige Barthel de tweede toernooizege in haar loopbaan.

Errani kreeg in de eerste set liefst zes breakkansen, maar wist er slechts een te verzilveren. Barthel was efficiënter en benutte haar beide breakkansen. In de tweede set gingen beide vrouwen gelijk op en moest een tiebreak uitkomst bieden. Daarin bleek de Duitse net iets sterker dan haar tegenstandster.

Errani had zich via Kiki Bertens geplaatst voor de eindstrijd. De Nederlandse moest in de halve finale opgeven vanwege rugproblemen. Errani had toen al wel de eerste vijf games naar zich toegetrokken.

Woede in Saudi-ArabiŰ over 'bloedgeld'

Saudische internetactivisten eisen hardere straffen voor kindermishandeling na berichten dat een prominente geestelijke slechts een lichte straf heeft gekregen voor verkrachten en doodslaan van zijn 5-jarige dochtertje. De campagne op sociale media, die zondag een hoogtepunt bereikte, is een nieuwe poging om internet in te zetten om de druk op de ultraconservatieve leiders van Saudi-Arabië op te voeren.

Volgens Saudische media werd Fayhan al-Ghamdi, een vaak geziene gast in islamitische televisieprogramma's, in november gearresteerd, omdat hij het meisje zou hebben vermoord. Hij betwijfelde of ze nog wel maagd was, aldus de berichten.

Al-Ghamdi werd volgens lokale media vorige week vrijgelaten na het uitzitten van een korte gevangenisstraf en de betaling van omgerekend ongeveer bijna 37 duizend euro aan 'bloedgeld' om een mogelijk doodvonnis te ontlopen. Het geld zou aan de moeder van het meisje of andere familieleden zijn aangeboden.

Vuurwapen en messen in Haags cafÚ

Agenten hebben zaterdagnacht een vuurwapen aangetroffen in een café in Den Haag. Toen de bezoekers daarna werden gefouilleerd bleken ze messen en verschillende soorten drugs bij zich te hebben.

De politiemensen gingen rond 00.30 uur poolshoogte nemen nadat iemand had gemeld dat in de kroeg in de Schalkburgerstraat een man met een vuurwapen zou zitten. In een hoek van het café bleek een vuurwapen te liggen. Een van de aanwezigen wees een verdachte aan die de eigenaar van het wapen zou zijn.

Deze 42-jarige Hagenaar is aangehouden en voor verhoor naar een politiebureau gebracht. Onderzoek moet uitwijzen of hij daadwerkelijk de eigenaar was. Alle drugs en wapens zijn in beslag genomen,

Artsen tevreden over herstel Pakistaanse Malala

Het Pakistaanse meisje dat vorig jaar door Pakistaanse Taliban in het hoofd werd geschoten, herstelt goed. Dat heeft het Britse ziekenhuis waar Malala Yousufzai (15) wordt behandeld zondag gezegd.

Malala onderging zaterdag twee operaties waarbij een gat in haar schedel met een titaniumplaatje werd gedicht en ze een zogenoemd cochleair implantaat kreeg, om het gehoor in een van haar oren, ten dele, te herstellen. De twee operaties duurden samen vijf uur.

De artsen zijn 'zeer tevreden' over haar herstel. Malala was zondag wakker en sprak met artsen en familieleden, aldus het ziekenhuis in Birmingham.

Malala werd slachtoffer van de Taliban, omdat zij zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Zij werd in Groot-Brittannië aan haar ernstige verwondingen behandeld en mag voorlopig in het land blijven. Haar vader beschikt over een visum en heeft van de Pakistaanse regering voor de komende drie jaar een baan bij het Pakistaanse consulaat in Birmingham gekregen.

Doodgeschoten vrouw gevonden op fietspad Muiden

Op een fietspad bij Muiden is zondagochtend een dode vrouw gevonden. Ze is door vuurwapengeweld om het leven gekomen, laat een politiewoordvoerder weten.

Een voorbijganger vond het slachtoffer iets over 08.00 uur op het fietspad langs de Zuidpolderweg tussen Muiden en Muiderberg. Het gebied is afgezet voor sporenonderzoek.

Het slachtoffer was tussen de 25 en 30 jaar, schat de politie, maar haar identiteit is nog niet bekend. Of het slachtoffer werd doodgeschoten waar ze werd gevonden is ook nog onduidelijk.

Wilders wil niets met racisten te maken hebben

PVV-leider Geert Wilders neemt afstand van oproepen van 'racistische idioten' om 'misbruik te maken' van zijn aanstaande bezoek aan Australië. Hij noemt dit 'kwalijk'. "Maar gelukkig hebben ze hun oproep inmiddels al ingetrokken." Wilders heeft dat zondag aan het ANP laten weten.

Volgens een Australische krant zouden extreemrechtse groeperingen geestverwanten hebben opgeroepen om naar de optredens van Wilders te gaan om zich te verdedigen tegen protesten van moslims. "Zowel de organiserende Q-society als ikzelf distantiëren ons van dit soort groepen en van iedereen die tot geweld oproept", zegt Wilders.

Lil Wayne wil ook vrouwenkleding maken

Lil Wayne hoopt binnenkort outfits voor vrouwen toe te voegen aan zijn kledinglijn Trukfit. Volgens de rapper is het een kwestie van de juiste ontwerper vinden.

"Ik krijg ieder ontwerp te zien", legt de 30-jarige Lil Wayne uit. "Ik bepaal of iets wel of niet gemaakt wordt. Het kan zo zijn dat iemand iets ontworpen heeft wat ik verschrikkelijk vind. Bij vrouwenkleding ligt het iets anders", vertelt hij lachend. "Ik ben op zoek naar de juiste vrouwelijke ontwerper die het niet erg vindt als ik dingen afkeur."

Naast kleding is de rapper bezig met zijn nieuwe album I Am Not a Human Being II, dat eind volgende maand moet verschijnen. "Verwacht er maar niet te veel van, want ik maak je verwachtingen waarschijnlijk niet waar", waarschuwt hij. "Geniet maar gewoon van wat je krijgt."

Haase en Sijsling in actie in Zagreb

Robin Haase en Igor Sijsling doen komende week mee aan het tennistoernooi in Zagreb. Na hun succesvolle optreden bij de Australian Open komen de finalisten in Melbourne in Kroatië ook samen in actie in het dubbelspel. In de eerste ronde spelen ze tegen de Kroaten Ivan Dodig en Mate Pavic.

In het enkelspel moeten de twee het ook allebei opnemen tegen een Kroaat. Haase treft in de eerste ronde Antonio Veic. Sijsling moet het opnemen tegen Nikola Mektic. Beide spelers uit Kroatië kregen van de organisatie een wildcard. Bij winst op Mektic speelt Sijsling in de tweede ronde tegen Mikhail Joezjni. De als derde geplaatste Rus heeft een bye in de eerste ronde.

Boy Westerhof werd in de tweede ronde van kwalificaties met 6-4 en 7-6 (4) uitgeschakeld door de Kroaat Franco Skugor.

Haase en Sijsling in actie in Zagreb
Haase en Sijsling in actie in Zagreb (Foto: ANP)

Grote brand vleesverwerkend bedrijf Waalwijk

Bij een vleesverwerkend bedrijf aan de Duikerweg in Waalwijk woedt zondagmiddag een zeer grote brand. Dat zei een woordvoerster van de politie. De gemeente laat weten dat het advies is om ramen en deuren dicht te houden in het gebied richting de Maas waar rook naar toe trekt.

Volgens Omroep Brabant gaat het om het bedrijf Ce-Es en zijn de zwarte dikke rookwolken in de wijde omgeving te zien. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. Voor zover bekend, zijn er geen gewonden gevallen.

Ploumen brengt bezoek aan Grote Merengebied

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) begint maandag aan een vierdaags werkbezoek aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi. Ze wil zich op de hoogte laten stellen van de situatie en de Nederlandse inspanningen in het Grote Merengebied

"Ik wil van de partijen horen hoe zij aankijken tegen de problemen in het gebied", laat Ploumen zondag in een verklaring weten. Naast gesprekken met ministers in de drie landen staan ook ontmoetingen op het programma met vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties, de Verenigde Naties, mensenrechtenverdedigers en ondernemers.

In Congo heeft Ploumen gesprekken met mensen van de VN-vredesmacht Monusco en spreekt zij in een opvangkamp vrouwen die het geweld in het oosten van het land zijn ontvlucht. Ook staan gesprekken met ondernemers op het programma.

In Rwanda spreekt de minister met ministers, politici, mensenrechtenverdedigers, vertegenwoordigers van ngo's en ondernemers. De reis wordt afgesloten in Burundi, waar Nederland de training steunt van militairen die worden ingezet in Somalië.

Ploumen was in december ook in Afrika. Toen bezocht ze Mali.


Ploumen brengt bezoek aan Grote Merengebied (Foto: Novum)

SyriŰrs vechten om tenten in vluchtelingenkamp

In een Jordaans opvangkamp voor Syrische vluchtelingen zijn zondag gevechten uitgebroken toen er tenten werden uitgedeeld. Dat heeft een woordvoerder van vluchtelingenzaken gezegd.

Anmar Hmud zei dat de Syriërs met elkaar op de vuist gingen en dat één persoon lichtgewond is geraakt. Ook probeerden ze de Jordaanse oproerpolitie aan te vallen die het kamp bewaakte toen er zondag tenten werden uitgedeeld die waren gedoneerd door een Noorse liefdadigheidsorganisatie. De agenten moesten traangas inzetten om de menigte uiteen te jagen.

Er vinden vanwege het winterse weer steeds vaker rellen voor in het kamp, waar de leefomstandigheden nog slechter zijn geworden dan ze al waren.

In Jordanië bevinden zich zo'n 320 duizend Syrische vluchtelingen.

Stel je vraag over de JXD S7300 Androidhandheld

Als de bezorging goed gaat, krijgt FOK!games binnenkort de gelegenheid om een JXD S7300 Android-handheld te reviewen. Deze handheld lijkt verdacht veel op een controller van een recent verschenen videogameconsole, maar dat mag de pret niet drukken.

De JXD S7300 heeft een dual core CPU op 1,5 Ghz, 1GB RAM en 8GB opslag aan boord. Het apparaat draait op Android 4.1 en heeft een scherm van 7" met een resolutie van 1024 x 600 pixels. Bovendien kun je via de HDMI-poort ook beelden op je tv laten zien.

Zodra wij ons exemplaar binnen krijgen via Willgoo zullen we deze uitgebreid bespreken en we willen daarvoor jullie input hebben. Wat willen jullie allemaal weten en waar moeten wij op letten bij het reviewen van de S7300? Hoe meer input jullie geven hoe grondiger de review wordt.

Op dit moment zijn we tevens in gesprek met de leverancier om korting te regelen voor iedereen die een S7300 wil kopen door middel van een couponcode. Hou de site dus in de gaten en vraag ons maar raak!

jxd

[Serie A] Koploper Juventus wint in Verona

Juventus heeft zondag een 2-1 zege geboekt bij Chievo Verona. De regerend Italiaans landskampioen nam door goals van Alessandro Matri en Stephan Lichtsteiner een 2-0 voorsprong in de Noord-Italiaanse stad. Cyril Théréau maakte er vlak na rust nog een spannend duel van, maar Chievo wist vervolgens geen gelijkmaker meer te produceren. Juventus gaat door de overwinning weer alleen aan kop, met drie punten voorsprong op Napoli.

Real Zaragoza hield in Spanje Malaga op 1-1. Portugees international Helder Postiga zette de uitploeg vroeg op voorsprong, waarna Malaga-middenvelder Isco de stand via een strafschop gelijk trok. Malaga verliest door het gelijke spel de aansluiting met de top drie. De club staat op 36 punten, zeven minder dan nummer drie Real Madrid.

Komend weekend drukte op wegen naar skipistes

Wintersporters moeten er rekening mee houden dat er komend weekeinde lange files in het zuiden van Duitsland en in de Alpen staan. De ANWB waarschuwt er zondag voor dat er vrijdag, maar vooral zaterdag, lange files staan op de routes naar de wintersportgebieden.

In de regio zuid begint vrijdag voor veel scholieren de voorjaarsvakantie. Wintersportende Nederlanders vertrekken dan richting de sneeuw. Ook veel vakantiegangers uit de buurlanden reizen tijdens het carnavalsweekend naar de pistes. In Zuid-Duitsland worden opstoppingen verwacht op de A3/A9, de A7, de A8 en de A93.

In Oostenrijk staan automobilisten zaterdag in de file op de wegen naar de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Grootste knelpunt is de B179, de route naar Tirol, via de Fernpas. De Zwitsers verwachten de meeste vertraging bij knooppunt Härkingen en voor de Sint Gotthardtunnel. Ook op de wegen rond Genève wordt drukte verwacht. De files nemen na 15.00 uur af, verwacht de verkeersdienst. Op de wegen in de Franse Alpen verwachte ANWB zaterdag vanaf 09.00 uur topdrukte. De wegen rond Albertville, Grenoble en Moûtiers zijn beruchte knelpunten. Daar is de grootste drukte naar verwachting na 16.00 uur voorbij.

In Nederland verwacht de ANWB vrijdag geen verkeersproblemen. De avondspits van vrijdag begint waarschijnlijk iets eerder, maar extreem druk zal het niet worden.


Komend weekend drukte op wegen naar skipistes (Foto: Novum)

Spaanse oppositie wil aftreden premier Rajoy

De Spaanse oppositie heeft premier Mariano Rajoy opgeroepen af te treden. Er zijn ernstige twijfels gerezen over Rajoys geloofwaardigheid na aantijgingen dat hij en andere leden van zijn conservatieve Volkspartij (PP) onderhandse betalingen hebben aangenomen, aldus oppositieleider Alfredo Perez Rubalcaba.

De gezaghebbende krant El Pais drukte onlangs documenten af die volgens de krant deel uitmaakten van de geheime boekhouding die PP-penningmeester Luis Barcenas erop na zou hebben gehouden. Uit de stukken lijkt naar voren te komen dat er jarenlang stiekem geld is overgemaakt aan prominente partijleden, onder wie Rajoy.

Het geld zou afkomstig zijn van bedrijven, voornamelijk uit de bouwsector. Volgens lijsten die El Pais publiceerde, heeft Rajoy vanaf 1997 elk jaar ongeveer 25 duizend euro 'in enveloppen' ontvangen.

Rajoy ontkende zaterdag de beschuldigingen en zei dat hij volgende week zijn persoonlijke rekeningen openbaar zal maken. Dat kon de woede bij veel Spanjaarden niet wegnemen en zaterdagavond eisten betogers in verscheidene Spaanse steden het aftreden van Rajoy. In Madrid greep de oproerpolitie daarbij in.

Storing bij internetbankieren Rabobank

Klanten van de Rabobank konden zondag urenlang niet internetbankieren, ook niet via hun mobiele telefoon. De storing was het gevolg van uitgelopen onderhoudswerkzaamheden, meldt de bank zijn site.

De bank meldde de storing rond 09.40 uur en biedt excuses aan voor het ongemak. De storing was rond 14.45 uur opgelost. Transacties via iDeal en Rabofoon waren wel mogelijk.


Storing bij internetbankieren Rabobank (Foto: Novum)

Presidentskandidaat Paraguay omgekomen

De Paraguayaanse presidentskandidaat Lino Cesar Oviedo is zaterdagavond omgekomen bij een helikopterongeluk. Dat heeft een woordvoerder van de Paraguayaanse luchtvaartautoriteiten zondag gezegd.

Oviedo had in het noorden van het land een politieke bijeenkomst bijgewoond. Op de terugweg belandde zijn helikopter in slecht weer en bij de crash die volgde kwamen ook de piloot en Oviedo's bodyguard om het leven, aldus de woordvoerder. Er is een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk ingesteld.

De 69-jarige Oviedo was een gepensioneerde generaal en voormalig legerleider die in april voor de oppositie zou meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij was de leider van de Nationale Unie van Ethische Burgers, de op twee na grootste partij van het land.

Bookwalter wint eerste etappe in Ronde van Qatar

Brent Bookwalter heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Qatar gewonnen. De Amerikaan van BMC was in de sprint sneller dan zijn medevluchters Martin Elmiger (IAM Cycling) en Grégory Rast (Radioshack-Leopard).

Het drietal ontsnapte uit het peloton en sloeg een gat van een kleine minuut. Het peloton was vervolgens nipt te laat met zijn inhaalrace en kon de drie niet meer bijhalen. Bernhard Eisel en Elia Viviani completeerden de top vijf. Mark Cavendish werd zesde.

Van Calker veertiende op WK bobslee

Edwin van Calker is bij het Wereldkampioenschap bobslee in het Zwitserse Sankt-Moritz als veertiende geëindigd in de viermansbob. Hij dankt die klassering vooral aan een sterke derde run.

Van Calker stond na twee runs zestiende. Een sterke derde run, waarin hij de tweede tijd klokte, zorgde ervoor dat hij nog twee plaatsen kon opschuiven. Samen met Samen met Yannick Greiner, Sybren Jansma en Jeroen Piek kwam hij tot een tijd van 1.05,14.  In de vierde was het kwartet een fractie langzamer (1.05,17) en waren de meeste concurrenten net iets sneller. De titel ging in Zwitserland naar de Duitser Maximilian Arndt die met zijn team de Rus Aleksander Zoebkov achter zich hield. Het brons was voor de Amerikaan Steven Holcomb.

De prestatie is wel een stuk minder dan vorig jaar. Toen werd Van Calker in Lake Placid nog vierde op het WK.

Berlusconi wil Italianen belasting terugbetalen

Mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft Italianen zondag beloofd dat als zijn partij de verkiezingen van eind deze maand wint, hij niet alleen een onpopulaire onroerendgoedbelasting op hoofdwoningen schrapt, maar ook de vier miljard terugbetaalt die de regering van premier Mario Monti hen in 2012 aan die belasting liet betalen.

Berlusconi schafte de belasting in 2008 af toen hij premier werd, maar Monti, die hem in 2011 verving terwijl Italië steeds verder in de eurocrisis wegzakte, voerde de belasting weer in om de staatskas te spekken.

Het geld dat het kost om Italianen het belastinggeld terug te geven, kan worden gecompenseerd door de staatsfinanciering van politieke partijen af te schaffen, de accijns op sigaretten te verhogen en Italiaans bezit in Zwitserland te belasten, zei Berlusconi zondag op een partijbijeenkomst.

Limburgse bijt agente

Een 23-jarige vrouw uit Sittard heeft zondagochtend een politieagente gebeten nadat ze een auto-ongeluk had veroorzaakt. De vrouw weigerde in een politiebureau mee te werken aan een ademanalyse.

De vrouw had niet ver van het politiebureau aan het Stationsplein in de Limburgse plaats twee verkeersborden omvergereden en een oliespoor van vijftig meter achtergelaten, waarna haar auto tot stilstand kwam. Eenmaal op het bureau vertikte ze het een ademanalyse te ondergaan.

De brokkenpiloot verzette zich en beet de agente in haar hand. De politievrouw is behandeld in een ziekenhuis, waarna zij haar werk kon hervatten. Of de automobiliste alcohol had gedronken is niet bekendgemaakt.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Vitesse

Om 12.30 stond de Gelderse derby op het programma. N.E.C. Nijmegen won de burenruzie met 2-1 van Vitesse. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

Vitesse

 38' Amieux
 74' Boymans
   51' Havenaar 
 
 Gele kaart: Janssen, Ibarra, (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Sinouh
Will
Breuer
Van Eijden
Amieux
Palsson
Koolwijk
Van der Velden
Foor(Falkenburg/61)
Platje(Boymans/67)
Rieks
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Janssen
Van Ginkel
Kakuta
Ibarra(Qazaishvili/85)
Reis
Havenaar

Kirilenko in finale Pattaya te sterk voor Lisicki

Maria Kirilenko heeft zondag het WTA-toernooi van het Thaise Pattaya op haar naam geschreven. De als tweede geplaatste Russin was in ruim 2,5 uur te sterk voor de Duitse Sabine Lisicki: 5-7, 6-1, 7-6 (1). Het betekende voor de 26-jarige Kirilenko de zesde titel in haar carrière.

De vrouwen waren in de beginfase uiterst aan elkaar gewaagd, maar de als vijfde geplaatste Lisicki wist diep in de eerste set haar opponente voor een tweede maal te breken: 7-5. In de daaropvolgende set bleek Kirilenko oppermachtig.

In de derde set leek de Russin lang op weg naar de overwinning, maar op 5-3 wist ze de wedstrijd niet uit te serveren. Beide vrouwen braken elkaar vervolgens, waarna een tiebreak de beslissing moest brengen. Kirilenko was daarin de sterkste: 7-1.

Munsterman: Everton wilde Fer lenen

Volgens FC Twente-voorzitter Joop Munsterman wilde Everton Leroy Fer voor een halfjaar lenen. Als de middenvelder een bepaald aantal wedstrijden zou spelen wilde de Engelse club hem definitief overnemen. Dat zegt Munsterman zondag tegen Eredivisie Live. FC Twente en Everton kwamen uiteindelijk niet tot een akkoord.

Everton berichtte maandag dat er een akkoord was bereikt met FC Twente, maar daar was volgens Munsterman geen sprake van. "Everton kwam met een substantieel lager bod en verraste ons daarmee. Ze wilden hem de rest van het seizoen lenen en daar twee miljoen euro voor betalen", zegt de voorzitter.

Munsterman ging daar niet mee akkoord. De Liverpudlians, die voorzichtig willen zijn met de blessuregevoelige Fer, zouden naar verluidt in totaal tien miljoen euro overmaken aan Twente.

De voorzitter sprak ook over Filip Djuricic. De aanvallende middenvelder van sc Heerenveen zou mogelijk naar Enschede zijn gehaald indien Fer was vertrokken, liet hij weten.


Munsterman: Everton wilde Fer lenen (Foto: Novum)

Bekeuringen voor straatrace Rotterdam

De politie heeft zaterdagnacht deelnemers en toeschouwers van een illegale straatrace in het Rotterdamse havengebied bekeurd en/of een wijkverbod opgelegd. Hoeveel mensen welke 'straf' hebben gekregen, kon een woordvoerder niet zeggen.

De politie liet zondag weten dat er in totaal 42 mensen aanwezig waren op de Elbeweg in de Europoort, die zich voor aan het bereiden waren op de race. Agenten sloten de toegangswegen af en noteerden de gegevens van de betrokkenen. Volgens de politie zorgen de races voor gevaar op de weg, overlast, intimidatie en schade aan bedrijventerreinen.

Man zwaargewond na val van motorkap

Een 20-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag in Odiliapeel (Noord-Brabant) zwaargewond geraakt nadat hij voor de tweede keer van de motorkap van een auto was gevallen. Bij de eerste keer ging het niet fout. Bij de tweede keer ging het goed mis toen de bestuurder (18) over de man heen reed, toen hij voor de auto terecht kwam.

De politie vermoedt dat het is gegaan om een uit de hand gelopen 'spel'. De telefoons waarmee het incident is opgenomen, zijn in beslag genomen.

De bestuurder had niet gedronken. Hij is wel aangehouden.

Man zwaargewond na val van motorkap
Man zwaargewond na val van motorkap (Foto: ANP)

Dijsselbloem: onderdelen SNS Reaal te veel verweven

De bedrijfstakken van SNS Reaal waren te veel met elkaar verweven. Daardoor was het nationaliseren van de gehele bank onvermijdelijk. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Dijsselbloem pleit ervoor het makkelijker te maken banken 'uit elkaar te trekken'.

De holding, verzekeringspoot en bankenpoot waren al jaren te veel met elkaar verweven. "Dat had jaren geleden al uit elkaar getrokken moeten worden. Daardoor hebben we nu een compleet concern moeten redden dat totaal met elkaar verweven was", aldus de minister.

De interventiewet, waarmee de overheid kan ingrijpen bij banken met problemen, moet ook worden aangepast vindt Dijsselbloem. Zo zou het eerder mogelijk moeten worden om in te grijpen in de holding.

PvdA-leider Diederik Samsom zei zondag nog de bonussen van de top van SNS Reaal terug te willen vorderen. De nieuwe wet die dit mogelijk maakt, de zogeheten claw back-regeling, ligt echter nog bij de Eerste Kamer, meldt Dijsselbloem.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat SNS Reaal genationaliseerd werd.

Iran bereid tot onderhandelingen met VS

Iran is bereid om met de Verenigde Staten te onderhandelen over zijn omstreden nucleaire programma. Dit zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zondag op de Veiligheidsconferentie in München.

Salehi zei dat er "geen beletsel is voor bilaterale onderhandelingen" zolang de andere partij de werkelijke bedoeling heeft om het probleem op te lossen.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland hebben voorgesteld op 25 februari in Kazachstan een nieuwe ronde van gesprekken te beginnen met Iran. Salehi noemde dit "goed nieuws", maar hij maakte niet duidelijk of Iran al had ingestemd met de ontmoeting.

Pak slaag na ruzie om verkochte auto

De verkoop van een auto zal de verkoper uit het Limburgse dorpje Born nog lang heugen, want hij hield er zaterdag een flink pak slaag aan over. De politie hield de 43-jarige koper met de losse handjes later aan in zijn woning in Heerlen. Dat maakte de politie zondag bekend.

Het begon met een meningsverschil over een geluid in de net verkochte auto. De koper hoorde onderweg naar huis een raar geluid en ging terug naar Born, waar hij de auto gekocht had.

Samen met de verkoper maakte hij vervolgens een ritje. De man uit Born hoorde het geluid ook, maar zei dat dit er eerder niet was. Dat leidde tot een heftig meningsverschil, waarop de koper de ander enkele klappen verkocht. De verkoper stelde zich daarop in veiligheid door op de Aldenhofweg in Born de auto uit te springen. Door deze sprong en de voorafgaande klappen liep hij schrammen, builen en andere kneuzingen op.

Zware luchtaanvallen in noorden Mali

Het Franse leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag omvangrijke luchtaanvallen uitgevoerd ten noorden van de Malinese stad Kidal. De bombardementen waren gericht op logistieke faciliteiten en opleidingscentra van de islamistische rebellen, liet een Franse legerwoordvoerder weten.

Aan de campagne deden zeker 30 gevechtsvliegtuigen mee. De luchthaven van Kidal in het noordoosten van Mali was een paar dagen geleden door de Franse troepen heroverd op de rebellen. Zaterdag vochten Malinese eenheden in de stad nog tegen islamistische opstandelingen.

Frankrijk trekt sinds drie weken met de Malinese regeringstroepen ten strijde tegen de islamisten in het noorden van het land.

Zware luchtaanvallen in noorden Mali
Zware luchtaanvallen in noorden Mali (Foto: ANP)

'American Sniper' doodgeschoten op schietbaan

Voormalig Navy Seal en auteur Chris Kyle is zaterdag doodgeschoten op een schietbaan in Texas. Kyle werd bekend vanwege zijn bestseller over zijn werk als scherpschutter in het Amerikaanse leger.

De 38-jarige Kyle werd zaterdag samen met een andere man dood aangetroffen. Ooggetuigen meldden dat een man het vuur op de twee opende en vervolgens vluchtte in de pick-uptruck van een van de slachtoffers. Volgens lokale media is een 25-jarige man aangehouden. De politie wilde dat niet direct bevestigen.

In zijn boek American Sniper beschrijft Kyle hoe hij tijdens zijn militaire dienstperiode meer dan honderdvijftig merendeels Iraakse opstandelingen doodde.

Franse Assemblee achter homohuwelijk

De Franse Assemblee heeft zaterdag ingestemd met een wetsvoorstel dat het homohuwelijk legaliseert. Het voorstel, waarin niet langer staat dat een huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw moet zijn, werd met 249 tegen 97 stemmen aangenomen.

Om daadwerkelijk van kracht te worden, moet de wet nog worden aangenomen door de Senaat. Vermoedelijk zal dat het geval zijn, want premier François Hollande steunt de wetswijziging.

De wet bevat echter ook een bepaling die controversiëler is, omdat adoptie door homostellen eronder zou worden toegestaan. De afgelopen tijd gingen in Frankrijk honderdduizenden voor- en tegenstanders van die bepaling de straat op.

'Nederlandse Bank faalde bij toezicht'

De Nederlandse Bank heeft gefaald in haar toezicht op bank-verzekeraar SNS Reaal. Dat vindt bijna driekwart van de Nederlanders, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de ondervraagden vindt 73 procent dat de Nederlandse Bank tekortschoot. Met name PVV-kiezers en 50Plus-stemmers blijken het hiermee eens. Van de PVV-aanhang vindt 91 procent dat de Nederlandse Bank faalde. CDA-stemmers zijn met 56 procent het mildst in hun oordeel.

Toch heeft de Nederlandse staat de juiste beslissing genomen volgens de ondervraagden. Met 56 procent is een meerderheid het er niet mee eens dat de staat SNS Reaal failliet had moeten laten gaan. Ruim een kwart vond dit wel de beste optie. Iets meer dan de helft van de Nederlanders is het er echter mee eens dat de huidige oplossing 'de minst slechte van alle kwaden' is.

Over de toekomst van de banken blijken de ondervraagden niet positief. 55 procent van de Nederlanders verwacht dat de Nederlandse staat in de toekomst opnieuw geld moet uitgeven aan banken die in de problemen zitten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte vrijdag bekend dat SNS Reaal genationaliseerd werd. Het bestuur van de bank-verzekeraar werd ontslagen.

Admiralscoach: 49'ers winnen SuperBowl

De oud-coach van de Amsterdam Admirals voorspelt dat de 49'ers vannacht de SuperBowl winnen. Vandaag is het grootste sportevenement van het jaar en spelen de San Francisco 49ers tegen Baltimore Ravens de American Football-finale.

Admirals-coach Bart Andrus deed de voorspelling tijdens een American Football-clinic voor de jeugd, zaterdagochtend in Amsterdam. Ook oudspelers Gibran Hamdan en Skyler Fulton waren hier aanwezig.  De Admirals wonnen in 2005 de Europese titel, de World Bowl. In 2007 werd de club opgeheven. Vannacht wordt tijdens de SuperBowl-party in de Amsterdam Arena volop aandacht aan de Admirals besteed. Andrus, Hamdan en Fulton zijn hierbij eregasten. Ook Austin Pettis van de St Louis Rams is aanwezig op het American Football-feest. De wedstrijd is vannacht behalve in de ArenA ook onder meer via de BBC te bekijken.

USA Sports NFL Clinic in Amsterdam

PvdD wil vuurwerkverbod op Koninginnedag

Partij voor de Dieren wil een vuurwerkverbod op Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Dat zei Tweede Kamerlid Esther Ouwehand zondag in het radioprogramma Vroege Vogels. "Voor vuurwerk buiten de jaarwisseling en in het broedseizoen is de Flora- en Faunawet heel duidelijk over. Dat is zo’n verstorende activiteit dat je dat niet mag doen."

Ze wijst daarbij op een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die het traditionele vuurwerk op Koninginnedag in Weesp verbood op grond van de Flora- en Faunawet.

Ouwehand gaat maandag staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vragen ervoor te zorgen dat er tijdens broedseizoen geen vuurwerk mag worden afgestoken.

PvdD wil vuurwerkverbod op Koninginnedag
PvdD wil vuurwerkverbod op Koninginnedag (Foto: ANP)

Val Assad volgens IsraŰl ophanden

De val van de Syrische president Bashar Assad is nabij. Dat heeft de Israëlische minister van defensie Ehud Barak zondag gezegd. Hij voegde eraan toe dat het een enorme klap zal zijn voor Iran, Israëls aartsvijand.

Barak sprak zondag in Duitsland ook over de Israëlische luchtaanval in Syrië afgelopen week. Volgens de Verenigde Staten werd daarbij een konvooi met luchtafweergeschut voor de Libanese Hezbollah getroffen. "Wat er enkele dagen geleden in Syrië is gebeurd, is bewijs dat wanneer we iets zeggen, we het menen. We zeggen dat we vinden dat het niet toegestaan zou moeten zijn om geavanceerd wapentuig Libanon in te brengen."

Barak zei ook dat 'Hezbollah uit Libanon en de Iraniërs de enige bondgenoten zijn die Assad nog heeft'. Als Assad eenmaal is gevallen, dan betalen zij de prijs, aldus Barak.

Amerikaan gijzelt al vijf dagen kleuter

Een 65-jarige Vietnam-veteraan houdt in Midland City in de Verenigde Staten al vijf dagen een 5-jarige jongen in gijzeling. Dat meldde de Amerikaanse politie zaterdag.

De man schoot dinsdag een chauffeur van een schoolbus dood en trok de jongen uit de bus. Hij houdt hem gegijzeld in een ondergrondse bunker in het dorp in de staat Alabama.

De politie staat met hem in contact, maar hult zich in stilzwijgen over de vorderingen van de onderhandelingen. Wel maakten ze bekend dat de gijzelnemer boeken, speelgoed en medicijnen heeft aangenomen voor de jongen.

50Plus stijgt naar twaalf zetels

Ouderenpartij 50Plus stijgt deze week opnieuw in de peiling van Maurice de Hond. De partij van fractieleider Henk Krol komt met twaalf zetels op het hoogste aantal zetels sinds de verkiezingen in september.

50Plus steeg afgelopen week met drie zetels. CDA steeg eveneens een zetel.

Bij de kiezers van boven de vijftig jaar oud is de partij van Krol nu met zestien procent van de stemmen de grootste. PvdA en VVD verliezen de meeste zetels aan de ouderenpartij, elk zo'n drie. De PVV en CDA raken ongeveer een zetel kwijt aan 50Plus.

De partij van Krol zit momenteel met twee zetels in de Tweede Kamer.

Spaanse team leeft nog in Davis Cup

Het Spaanse tennisteam leeft nog in de Daviscup. Marcel Granollers en Marc Lopez voorkwamen in het dubbelspel een pijnlijke afgang tegen Canada in de eerste ronde van de wereldgroep. Spanje, vijfvoudig kampioen en vorig jaar finalist, bracht de achterstand in Vancouver terug tot 1-2.

De kwartfinales lonkten voor Canada na de zeges in het enkelspel van Milos Raonic en Frank Dancevic op vrijdag, maar Daniel Nestor en Vasek Pospisil konden in het dubbelspel de zege niet voortijdig binnenhalen. Hoewel hun Spaanse opponenten tot het uiterste moesten gaan; Granollers en Lopez haalden het punt pas binnen na vijf sets: 4-6, 6-4, 6-7 (4), 6-3 en 6-2.

Het Spaanse team, dat in Vancouver aantreedt zonder sterspelers Rafael Nadal en David Ferrer, vloog er voor het laatst in 2006 uit in de eerste ronde, toen tegen Wit-Rusland. Canada bereikte nog nooit de laatste acht.

Spaanse team leeft nog in Daviscup
Spaanse team leeft nog in Daviscup (Foto: ANP)

Netanyahu leidt formatie nieuwe regering

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat de formatie van een nieuwe regering leiden. President Shimon Peres heeft hem dat zaterdag gevraagd. Netanyahu beloofde dat zijn nieuwe regering bereid zal zijn tot vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Peres vroeg Netanyahu de formatie te leiden nadat hij had gesproken met afgevaardigden van alle twaalf partijen die bij de verkiezingen van vorige week zetels hebben gewonnen. De meerderheid gaf aan Netanyahu het liefst als de nieuwe premier te zien.

Netanyahu heeft zes weken om een nieuwe coalitie te vormen, met een uitloop van twee weken. Als het hem lukt dan begint hij aan zijn derde termijn als premier van Israël.

In een toespraak op televisie zei Netanyahu zaterdag dat de grootste prioriteit van de regering moet zijn om te voorkomen dat Iran een kernwapen fabriceert. Hij zei ook dat de regering 'bereid moet zijn vrede te sluiten'. "

Ik roep Abu Mazen (de Palestijnse president Mahmoud Abbas, red.) op om terug naar de onderhandelingstafel te komen", zei Netanyahu. "Het is zonde dat er dagen voorbijgaan zonder dat wij praten en proberen een oplossing te vinden voor vrede tussen onze beide naties."

Netanyahu zei tevens dat hij zich zal inzetten voor een dienstplicht die ook geldt voor ultraorthodoxe joodse studenten religie. Zij hoeven momenteel niet het leger in. Daarnaast zullen lagere huizenprijzen en de herziening van het bestuurlijke systeem in Israël belangrijke punten zijn, aldus Netanyahu. Het waren alle drie speerpunten van de nieuwe centrumpartij Yesh Atid, die bij de verkiezingen de tweede partij van het land werd.

Het zal moeilijk worden voor Netanyahu om een brede regering te vormen. Waarschijnlijk wordt Yesh Atid de belangrijkste coalitiepartner, maar voor een meerderheid in het parlement is nog zeker één partij nodig. De meest voor de hand liggende partijen zijn zeer gekant tegen dienstplicht voor ultraorthodoxe joden en vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Yesh Atid heeft eerder gezegd geen plaats te zullen nemen in een regering die de vredesgesprekken met de Palestijnen niet hervat, maar omdat de grootste partijen het wel eens zijn over andere belangrijke kwesties, vormt het mogelijk geen breekpunt.

Groningers met sporttas vol wiet opgepakt

De politie heeft zaterdagavond twee Groningers van 27 en 30 jaar aangehouden omdat zij een sporttas vol wiet in hun auto hadden. Ook werden een aantal zakjes met vermoedelijk cocaïne aangetroffen en bleek een van de mannen een mes bij zich te hebben, meldt de politie zondag.

Toen de mannen voor een controle op de Dirk Huizingastraat werden aangehouden voor een controle roken agenten direct een sterke wietgeur. Daarop werden de sporttas en de zakjes met vermoedelijk cocaïne aangetroffen.

De politie heeft beide mannen vastgezet. De drugs en het mes zijn in beslag genomen.

Richard Gere in College Tour

Richard Gere is over twee weken te gast in College Tour. De 63-jarige acteur, die een Golden Globe op zijn naam heeft staan, wordt in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski aan de tand gevoeld door Twan Huys en studenten.

Gere, die na zijn rol in American Gigolo uit 1980 als sekssymbool werd bestempeld, is in februari in Amsterdam voor de Europese première van zijn nieuwe film Arbitrage. De opnamen met de Amerikaanse acteur vinden plaats op 17 februari. Vijf dagen later wordt het NTR-programma uitgezonden op Nederland 3.

Holla: "In de tweede helft ging het hard"

ADO Den Haag speler Danny Holla was teleurgesteld in de eigen prestaties in het duel met PSV. De middenvelder stapte met een 7-0 nederlaag op zak van het veld. "Ik heb liever dat we helemaal niet verliezen, maar je weet dat PSV een goede ploeg heeft", begon Holla teleurgesteld zijn verhaal tegenover Eredivisie Live. "In de eerste helft denk ik dat we het nog redelijk deden. We wisten in het begin dat we moesten overleven, maar kwamen helaas al snel op achterstand."

"Ik vond dat we het vervolgens nog goed oppakten", vervolgde de aanvoerder van de club uit Den Haag. "In de tweede helft ging het echter heel hard. Die ploeg liep zo uit naar de 7-0. Het leek alsof wij in de tweede helft in slaap waren gevallen." Ook sprak Holla over dat hij gewisseld wilde worden tijdens het duel. "Ik had een tik gekregen op mijn voet. We moeten morgen even gaan kijken hoe dat gaat aflopen", zo besloot de in Almere geboren speler zijn verhaal.

Vujicevic: "Dit is echt klote"

Dario Vujicevic baalt van het feit dat Heracles zaterdag in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade de winst uit handen heeft gegeven. "Natuurlijk sta ik hier met een zuur gevoel", vertelde de in Sarajevo geboren speler aan Eredivisie Live. "Als je in de laatste minuut de 3-3 om de horen krijgt, is dat heel zuur. We hebben gevochten als een team en zeker in de eerste helft goed voetbal gespeeld. Uiteindelijk haal je één punt, ik denk dat dat te weinig is."

"In de tweede helft ging Roda met twee lange spelers spelen en ze gingen veel kopduels aan. Misschien moeten wij dat beter uitverdedigen en meer aan voetballen toekomen, maar dat lukte niet. Als je dan in de laatste minuut zo'n tegendoelpunt krijgt, is dat echt klote."

"We voelden de drie punten uit onze handen glippen. We speelden op een moeilijk bespeelbaar veld en wilden graag voetballen. Dat lukte niet op dit veld. Uiteindelijk maakte Roda de 3-3, dat is echt ongelooflijk", besloot Vujicevic teleurgesteld zijn verhaal.

Langeler: "Lurling - PEC Zwolle: 3-0"

PEC Zwolle-coach Art Langeler baalde na afloop van het duel met NAC Breda (3-0 verlies). De coach is van mening dat zijn ploeg efficiënter had moeten spelen. "Ik ben doodziek van deze wedstrijd, omdat we onszelf de das omdoen tegen een ploeg die eigenlijk op alle fronten minder was dan wij. Met de dubbele straf, penalty en de rode kaart, werd het in de eerste helft heel erg lastig", aldus Langeler na afloop van het duel met de Bredanaars tegenover Eredivisie Live.

"Overigens neem ik het mijn ploeg kwalijk hoe ze in de tweede helft speelden, want met tien man hadden ook nog makkelijk van NAC kunnen winnen. We gaven echter meteen weer een goal weg. Op het moment dat we één op één wilden spelen om iets te forceren was het 3-0, dus de effectiviteit van NAC was extreem goed."

"Eigenlijk is er maar één speler die vandaag van ons gewonnen heeft en dat is Anthony Lurling. Het was vandaag Lurling - PEC Zwolle: 3-0. Maar ik heb heel veel moeite met mijn eigen ploeg, die meteen na de rust de boot ingaat, waardoor we 2-0 tegen krijgen. We kunnen heel leuk de bal rondtikken, maar we moeten effectief zijn op sommige momenten."

Meer Skylanders-domeinnamen geregistreerd

Speluitgever Activision heeft vier nieuwe websitedomeinnamen geregistreerd voor de succesvolle Skylanders-franchise. De namen zijn geregistreerd als 'privé', wat er mogelijkerwijs op kan duiden dat de uitgever niet wilde dat we hier achter zouden komen.

De vier geregistreerde namen zijn Kao’s Alliance, Super Force, Nano Force, Swap Force. De domeinnamen zijn een week geleden via MarkMonitor’s WHOIS privacy service DNStination geregistreerd, wat suggereert dat Activision niet wil dat dit vroegtijdig naar buiten zou komen.

Omdat er geen naam bij de registratie staat, weten we het natuurlijk niet zeker totdat Activision zelf de aankondiging doet. Maar de kans is heel klein dat iemand anders de namen geregistreerd heeft. Skylanders.com, ook van Activision, wordt door hetzelfde bedrijf beheerd.

Skylanders Giants werd ongeveer een jaar geleden op dezelfde manier geregistreerd, via dezelfde website. Een paar weken daarna kondigde de grootste speluitgever ter wereld het vervolg op Skylanders: Spyro's Adventure aan en dat werd met de afgelopen kerstdagen de grootste hit voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Vorige maand maakte Activision bekend dat de Skylanders-franchise 500 miljoen dollar aan omzet heeft gegenereerd voor het bedrijf. De kans is dus aannemelijk dat Activision meer games gaat uitbrengen en binnenkort meer aankondigingen gaat doen.

Samsom wil bonussen SNS Reaal terugvorderen

De bonussen die zijn uitgekeerd aan de voormalige top van bank-verzekeraar SNS Reaal moeten worden teruggevorderd. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom in het programma Eva Jinek op Zondag.

De 'dikke' bonussen die de bestuurders ontvingen zijn onterecht uitgekeerd, vindt Samsom. Met een nieuwe wet, de zogeheten claw back regeling, hoopt de PvdA-leider dit geld terug te kunnen vorderen. Of de top ook strafrechtelijk aangepakt kan worden betwijfelt Samsom. Volgens hem ligt dat wettelijk lastig.

Vrijdag werd bekend dat SNS Reaal genationaliseerd werd. Het bestuur van de bank-verzekeraar werd ontslagen. Een meerderheid in de Tweede Kamer liet zaterdag al weten te willen dat de oud-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de problemen aansprakelijk worden gesteld.

Eerste deel nieuwe stationshal Utrecht geopend

Het eerste deel van de nieuwe hal van het centraal station in Utrecht is zondagochtend geopend voor publiek. Reizigers ontvangen zondag een cadeautje om de opening te vieren, meldt een woordvoerder van de NS.

De opening van een deel van de nieuwe hal heeft tot gevolg dat de Jaarbeurstraverse, die de hal verbond met het Jaarbeursplein, nu dichtgaat. Dit deel wordt de komende tijd verbouwd.

In 2016 moet de nieuwe hal compleet klaar zijn. Met de verbouwing is gestart in 2010.

Dinsdag meer auto's voor Forza Horizon

Vanaf aanstaande dinsdag kunnen Forza Horizon-spelers rekenen op nieuwe aanvullingen voor hun digitale autoverzameling. Vanaf 5 februari kunnen namelijk de onderstaande auto's binnengehaald worden.

Het gaat om de volgende auto's, die in het Jalopnik-autopakket tezamen 400 Microsoft Points (5 euro) kosten. Heb je de Season Pass, dan kost het je uiteraard niets. 

  • 2013 Subaru BRZ
  • '91 Ferrari 512 TR
  • 2012 Toyota FJ Cruiser
  • '70 Nissan Datsun 510
  • '73 Mazda RX-3

Overigens zit er ook een auto tussen die voor elke snelheidsduivel gratis binnen te halen is: de '66 Ford Country Squire. Deze grote Ford station wagon werd gebouwd tussen 1950 en 1991 en heeft zodoende zeven generaties op zijn naam staan. De '66 komt uit de vijfde generatie vandaan.

Mother 3-ontwikkelaar verandert van naam

Nintendo moet het maar een rare naam voor een spelontwikkelaar gevonden hebben: Brownie Brown. Dat is de ontwikkelaar van games als Mother 3 en Super Mario 3D Land. Deze ontwikkelaar krijgt nu een nieuwe naam: 1-Up Studio.

De studio laat via zijn website weten dat het deze verandering is ondergaan, nadat Brownie Brown intensief met moederbedrijf Nintendo aan Super Mario 3D Land heeft gewerkt. De interne structuur is vervolgens op de schop gegaan, en de studio heeft een nieuwe naam gekregen.

Twaalf jaar geleden is de ontwikkelaar opgericht door voormalig medewerkers van Square Enix en kwamen al snel met titels als Sword of Mana, Magical Starsign en Heroes of Mana op de proppen voor Nintendo DS. Destijds is er voor de naam Brownie Brown gekozen, omdat het woord 'brownie' staat voor 'hardwerkende elf' en de elf in het logo van het bedrijf heet Brown.

Op dit moment werkt 1-Up Studio samen met Level-5 aan de rpg Fantasy Life.

Advocaat: "Een fantastische uitslag"

De zevenklapper tegen ADO Den Haag stemt PSV-coach Dick Advocaat uiterst tevreden, al vindt hij wel dat zijn spelers het duel reeds eerder hadden kunnen beslissen. "7-0 is een fantastische uitslag. Als je in de eerste helft met 1-0 voor staat, moet je er na de rust nog zes zien te maken. Ik vond dat we goed begonnen aan de wedstrijd. De eerste twintig minuten controleerden we de wedstrijd, dicteerden we de wedstrijd, hadden we kansen, maar scoorden we maar één keer. Dat is natuurlijk te weinig, want je weet dat bij 1-0 alles nog kan gebeuren", aldus Advocaat tegenover Eredivisie Live.

"Vanaf de tweede helft heeft de ploeg zeer geconcentreerd gespeeld en scoorde nog zes keer. Ja, dan kun je veel zeggen, maar dat zijn toch veel goals", zo vervolgde de coach. "Ik vond de scherpte van de spelers goed, de passing was heel goed. Op een gegeven moment kon Den Haag dat niet meer belopen." Georginio Wijnaldum pikte twee doelpunten mee, maar Advocaat is desondanks van mening dat de middenvelder nog een tandje beter had kunnen spelen.

"Hij had de wedstrijd eerder kunnen beslissen, in de eerste helft. Dat maakt het voor ons ook wat makkelijker, maar hij heeft het gevoel om steeds op de juiste plek te komen. Als hij iets meer rust in zijn spel krijgt, dan scoort hij ze. Dat is ook heel leuk voor hemzelf."

Gudelj: "Hard gewerkt, verdiend"

NAC-coach Nebojsa Gudelj kijkt met een zeer goed gevoel terug op het duel met PEC Zwolle (3-0). De Servische oefenmeester vindt dat de drie punten volledig zijn verdiend. "We zitten in een goede fase, dat klopt. Mijn complimenten aan iedereen bij NAC, de spelers hebben het goed gedaan. PEC Zwolle is normaal gesproken een heel goed team, dat goed kan voetballen. Voor deze wedstrijd hebben we echter goede afspraken voor in de verdediging gemaakt en die afspraken zijn nagekomen", aldus Gudelj na afloop tegenover Eredivisie Live.

"Wat dat betreft hebben we de doelstelling behaald. We hebben geen kansen en geen goals tegen gekregen. Uiteindelijk hebben we drie punten gepakt. We hebben uit de laatste drie wedstrijden negen punten weten te behalen en dan voel je je lekker", zo vervolgde de Servische oefenmeester. "Anthony Lurling heeft het goed gedaan, zeker in de laatste fase van de eerste helft, maar met name ook in de tweede helft. Hij blijft keihard werken, niet alleen Anthony, maar iedereen. Ik heb iedereen verteld dat ze het goed hebben gedaan. Hard gewerkt en de overwinning is ook verdiend, gezien de hele wedstrijd."

Maaskant: "Wij zijn aan het doorslaan"

FC Groningen-coach Robert Maaskant zag zijn ploeg eindelijk weer eens drie punten pakken (0-1), maar de oefenmeester is verbijsterd over de beslissingen van de arbitrage. "Hey, hey, hey, dat riep ik en ik hoorde ook dat Rasmus Lindgren daar een gele kaart voor kreeg", aldus FC Groningen-coach Robert Maaskant tegenover Eredivisie Live na afloop van het duel met AZ.

De oefenmeester van de Groningers werd door de scheidsrechter naar de tribune gestuurd vanwege wangedrag. Volgens Maaskant zelf riep hij dus niet meer dan een paar onschuldige kreten. "We zijn aan het doorslaan. Ik heb gewoon heel veel respect voor de scheidsrechters, dat is duidelijk. Het was een heel rustige wedstrijd, er was niet zoveel aan de hand en volgens mij zijn er acht kaarten gevallen. Dat is jammer, absoluut niet nodig", zo voegde Maaskant eraan toe.

De coach van De Trots van het Noorden zag zijn ploeg met 0-1 winnen in Alkmaar, maar erkent dat AZ, dat op een gegeven moment met tien man stond, beter speelde. "Je kon zien dat niet altijd de betere ploeg de wedstrijden wint", zou luidt de conclusie van Maaskant.

Tientallen doden door zelfmoordaanslag Irak

Zeker 33 mensen zijn zondag om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist met een auto en twee gewapende mannen vermomd als politieagenten een politiebureau aanvielen in de noordelijke Iraakse stad Kirkuk, aldus bronnen bij de politie.

Door de explosie vielen ook minstens 70 gewonden en de politie zei dat er nog lichamen onder het ingestorte puin van gebouwen liggen.

Kirkuk, een religieus en etnisch gemengde zone van Arabieren, Koerden en Turkmenen, ligt in het hart van een conflict over olie- en landrechten tussen de centrale overheid in Bagdad en de autonome Koerdische enclave in het noorden.

Tientallen doden door zelfmoordaanslag Irak
Tientallen doden door zelfmoordaanslag Irak (Foto: ANP)

Schaakpartij wordt vechtpartij

Een schaker uit Son en Breugel is zaterdagmiddag na een schaakpartij mishandeld door zijn tegenstander. Zijn opponent, een man uit Tilburg, kon niet tegen zijn verlies en sloeg de man meerdere malen met een glas op zijn hoofd. Die raakte daardoor enige tijd bewusteloos, meldt Omroep Brabant.

De Tilburger betichtte het slachtoffer tijdens hun partij op een schaaktoernooi in Berkel-Enschot van onsportief gedrag. De wedstrijdleider vond echter dat moest worden doorgespeeld. Net nadat de partij was afgelopen, ging de Tilburger door het lint. Hij sprong in de nek van zijn tegenstander en sloeg op zijn hoofd met een glas. Het slachtoffer werd daarop naar een ziekenhuis vervoerd en is ter observatie opgenomen. De dader is gevlucht.

De organisatie van het toernooi liet aan de lokale omroep weten erg te zijn geschrokken van het incident. De man uit Tilburg is dan ook niet meer welkom bij een volgende editie van het toernooi.

Verkiezingen Cuba zijn formaliteit

De bevolking van Cuba gaat zondag naar de stembus om een Nationale Assemblee en regionale parlementen te kiezen. De verkiezingen in het communistische land zijn een formaliteit. De Communistische Partij, die al sinds 1959 aan de macht is, heeft de touwtjes stevig in handen.

De ruim 600 parlementariërs van de Nationale Assemblee vergaderen twee keer per jaar en kiezen 24 februari de nieuwe president. Vrijwel zeker wordt de 81-jarige president Raúl Castro herkozen. Hij is de jongere broer van de zieke Fidel Castro, van wie hij in 2008 officieel de macht overnam. Evenals de president wordt het parlement voor vijf jaar gekozen. De kandidaten voor de Assemblee zijn van tevoren geselecteerd.

President Castro roept al tijden dat het land een jonger leiderschap nodig heeft, maar vooralsnog is de macht stevig in handen van de generatie die met Fidel Castro in de jaren 50 in opstand kwam en een eenpartijstaat vestigde. Voor andersdenkenden is nog steeds geen plaats. Volgens Cubaanse activisten neemt het aantal politieke gevangenen de laatste tijd weer toe.

Verkiezingen Cuba zijn formaliteit
Verkiezingen Cuba zijn formaliteit (Foto: ANP)

Spoorwerkers leggen werk stil

Spoorwerkers hebben in de nacht van zaterdag op zondag het werk aan het spoor bij Amersfoort gestaakt. Dat meldt een woordvoerder van ProRail zondagochtend. De spoorwerkers protesteren daarmee tegen het aanbestedingsbeleid van ProRail, meldt de NOS. De spoorwerkers zouden de dupe worden van het beleid van de spoorbeheerder.

Aannemers zouden het werk voor te weinig geld moeten aannemen. Ook vrezen de spoorwerkers dat hun werk onveiliger wordt en de werkgelegenheid in de sector onder druk komt te staan. De aannemers die voor ProRail werken zouden gezamenlijk tegen het beleid moeten optreden.

De woordvoerder van ProRail laat weten dat ProRail geen partij is in het conflict. Het zou gaan om een cao-conflict tussen werknemers en werkgevers. Reizigers ondervinden geen hinder van de staking, verwacht de zegsvrouw.

FOK! wat een weer...Regen en natte sneeuw

Goedemorgen! Op veel plaatsen heeft de zon gisteren flink geschenen, maar er vielen ook een paar winterse buien. Met een noordwestelijke stroming werd er schone en vrij droge lucht aangevoerd en daardoor bleef het aantal buien vrij beperkt. Vandaag moeten we het weer eens doen met bewolking en neerslag.

In de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen, maar de regen zal in het binnenland voorafgegaan worden door natte sneeuw. De temperaturen liggen hierbij wel boven nul dus wit zal het waarschijnlijk niet worden. In de avond stroomt er nog zachtere lucht ons land binnen en pas dan zal de maximumtemperatuur van 8 graden gehaald gaan worden. De wind draait weer naar het zuidwesten toe en neemt langs de kust toe tot hard.

De komende dagen hebben we echt kwakkelweer. In de 'vroege uurtjes' zakken de temperaturen tot rond of iets onder het vriespunt, terwijl het overdag een graad of 3 à 4 gaat worden. Ook vallen er enkele winterse buien, maar overdag zal dat dan vooral om natte sneeuw gaan. In de nacht en ochtend is er overal kans op gladheid.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsondergang Eemnes Een prachtige zonsondergang bij KlapMongeaul in Eemnes. Net voor de zon zien we nog een klein uitstervend buitje hangen.
Bezoek Wilders zorgt voor onrust in AustraliŰ

Het aanstaande bezoek van Geert Wilders aan Australië heeft daar de gemoederen doen oplaaien. De Australische krant Sydney Morning Herald schrijft zondag dat extreem-rechtse groeperingen oproepen naar de optredens van Wilders te gaan en zich te verdedigen tegen eventuele protesten van moslims.

Een van de groeperingen, Australian New Nation, heeft een audioboodschap op zijn website geplaatst waarin alle 'patriotten' worden opgeroepen hun recht tot zelfverdediging uit te oefenen. "Gebruik geweld als zij eenmaal de eerste slag proberen uit te delen. Alles wat daarna komt is zelfverdediging."

De islamitische gemeenschap heeft opgeroepen het bezoek van Wilders te negeren.

Onrust in Australië om bezoek Wilders
Onrust in Australië om bezoek Wilders (Foto: ANP)

Johnny Depp als maffiabaas in Black Mass

Johnny Depp is gecast voor de hoofdrol van de film Black Mass. Het is een biografische film over het leven van misschien wel de grootste Ierse maffiabaas van Boston uit de geschiedenis. Men verwacht in mei met de opnames te beginnen, wanneer de film uitkomt is nog niet bekend.

Johnny Depp
De naam van Depp's personage is Whitey Bulger, een Ierse maffiabaas dus. Whitey stond sinds 1999 op de zogeheten Ten Most Wanted list van de FBI. Meer dan tien jaar lang heeft hij zich verborgen weten te houden, maar op 23 juni 2011 hebben ze hem uiteindelijk weten te pakken. Het is een feit dat Whitey een FBI-informant was en dat hij daarom nog zolang op vrije voet heeft rond kunnen lopen. Er zijn zelfs meerdere filmpersonages op deze man gebaseerd, denk bijvoorbeeld aan Pete Postlethwaite in The Town van Ben Affleck en Jack Nicholson in The Departed van Martin Scorcese. 

James Joseph "Whitey" BulgerJames Joseph "Whitey" Bulger

De film wordt een productie van Cross Creek, een onafhankelijke Amerikaanse productiemaatschappij, die met de komst van dit nieuws hun film aan kunnen bieden op de Europese filmmarkt wat plaats zal vinden op het internationale filmfestival van Berlijn, ook bekend als Berlinale. Cross Creek is er nog niet zolang, maar ze hebben nu al een paar verdienstelijke titels op hun naam staan. Zo zijn Black Swan, een meesterwerk met Natalie Portman en Mila Kunis en The Ides of March met George Clooney en Ryan Gosling zijn films die een vertrouwd gevoel geven als we vooruit blikken naar deze film, Black Mass.

Whitey Bulger
Whitey Bulger

Nederlands drama Matterhorn wint IFFR Publiekprijs

De UPC Publieksprijs van de 42e editie van het International Film Festival Rotterdam is gewonnen door het Nederlandse drama Matterhorn van Diederik Ebbinge. Aan de onderscheiding voor de favoriete film van het festivalpubliek is een bedrag verbonden van 7500 euro. Matterhorn is het regiedebuut van Ebbinge.

Matterhorn gaat over de eenzame Fred, de rol van Ton Kas, die sinds de dood van zijn vrouw alleen leeft in een godvrezend Hollands dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, gespeeld door René van 't Hof. In een opwelling laat Fred Theo bij hem logeren. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe en groeit het wederzijdse begrip. Matterhorn wordt op 7 februari door distributeur Cinéart in tien Nederlandse filmtheaters uitgebracht.

De Dioraphte Award, voor de publieksfavoriet onder de festivalfilms die mede dankzij bijdragen van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen, is gewonnen door Wadjda, een Duitse/Saoedi-Arabische coproductie van regisseur Haifaa Al Mansour. Het drama gaat over de 10-jarige Wadjda die graag een groene fiets wil. Haar omgeving vindt een fiets echter niets voor meisjes, maar Wadjda houdt vol. De eerste speelfilm ooit gemaakt in Saoedi-Arabië werd geregisseerd door de eerste vrouwelijke filmmaker van het land.

Het IFFR ging dit jaar op 23 januari van start en loopt zondag ten einde. De drie winnaars van de Tiger Awards, die daarmee ook een bedrag van vijftienduizend euro wonnen, werden vrijdag bekendgemaakt. Het festival wordt zondag afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren. Het festival telde dit jaar 280 duizend bezoekers.


Nederlands drama Matterhorn wint IFFR Publiekprijs (Foto: Novum)

[Serie A] Napoli zet Juventus onder druk

Napoli heeft in de Serie A de druk op koploper Juventus opgevoerd. Door een 2-0 thuiszege op Catania komen de Napolitanen op 49 punten, evenveel als de concurrent uit Turijn. Juventus heeft zondag nog wel in Verona de uitwedstrijd tegen Chievo tegoed.

Beide goals van Napoli vielen in het slotkwartier van de eerste helft. Marek Hamsik opende in de 31e minuut de score, aanvoerder Paolo Cannavaro maakte er een minuut voor rust 2-0 van. Catania, dat op een keurige zevende plaats staat, had daarna weinig meer in de melk te brokkelen.

In Engeland lijkt de landstitel voor Manchester United steeds dichterbij te komen. In Londen werd het Fulham van trainer Martin Jol door de koploper met 1-0 verslagen. Wayne Rooney maakte elf minuten voor tijd het winnende doelpunt. Robin van Persie speelde de hele wedstrijd mee.

Voor Manchester United is het al de twintigste overwinning van het seizoen. De achterstand van stadsgenoot City, dat zondag de lastige thuiswedstrijd tegen Liverpool speelt, bedraagt tien punten.

In Duitsland leed Hamburger SV een gevoelige 2-0 thuisnederlaag tegen Eintracht Frankfurt. Rafael van der Vaart en Jeffrey Bruma maakten de negentig minuten vol.


Napoli zet Juventus onder druk (Foto: Novum)

[Primera Divisiˇn] Real verliest door eigen doelpunt Ronaldo

Real Madrid heeft zich zaterdagavond in de Primera Division lelijk te kijk gezet. De regerend Spaans kampioen werd door degradatiekandidaat Granada met 1-0 verslagen. Voor Cristiano Ronaldo werd het helemaal een avond om snel te vergeten. Hij passeerde in de 22e minuut zijn eigen doelman met een kopbal uit een corner van Nolito.

Real maakte in stadion Los Carmenes een futloze indruk. Toch kreeg de ploeg van trainer José Mourinho in de slotfase een opgelegde kans om in ieder geval een punt aan de ontmoeting over te houden. Karim Benzema verzuimde echter om de bal in een zo goed als leeg doel te schuiven.

Bij Granada beleefde trainer Lucas Alcaraz een droomdebuut. Hij werd eerder deze week aangesteld als opvolger van de ontslagen Juan Antonio Anquela.

De landstitel is voor Real Madrid met een achterstand van vijftien punten op Barcelona al lang een illusie geworden, maar ook de tweede plaats is voorlopig ver weg. Zondag kan Atlético Madrid bij een thuiszege op Real Betis de voorsprong laten oplopen tot zeven punten.


Real verliest door eigen doelpunt Ronaldo (Foto: Novum)

FOK!film op het IFFR: misdaad loont

Een filmfestival teert doorgaans op van die typische filmfestivalfilms. Sleutelwoorden zijn daarbij vaak vooral klein en intiem. Geen wonder dus dat films als Kid en 36 zo goed scoren, daar zij die twee zaken perfect op elkaar hebben afgestemd. Daarbuiten ben ik echter ook slechts een man en ontkom ik er niet aan een zwak te hebben voor goede misdaadfilms. En laat het IFFR daar nu enkele films van in het aanbod hebben zitten.

Oldenzalers nemen deel aan historisch DNA-onderzoek

In Oldenzaal hebben zaterdag tientallen mannen wangslijm afgestaan in een zoektocht naar een DNA-match met rondom de Sint Plechelmusbasiliek opgegraven skeletten in de Overijsselse plaats. In totaal staan zo'n 124 mannen DNA af. Van hen is eerder aangetoond dat hun voorouders de afgelopen tweehonderd jaar in Oldenzaal hebben gewoond.

Sinds ongeveer 700 tot 1900 werden ongeveer veertig- tot vijftigduizend mensen begraven rondom de basiliek, aldus de gemeente zaterdag. Vanwege de herinrichting van het Sint Plechelmusplein vonden bij de basiliek opgravingen plaats. Daarbij zijn onder meer de resten van zo'n drieduizend mensen opgegraven.

Van slechts een deel van de opgegraven mensen wordt DNA-materiaal meegenomen in het DNA-onderzoek. Bij de deelnemers bij wie geen DNA-match wordt gevonden, hoeft dit dus niet te betekenen dat van hen geen voorouders rond de basiliek zijn begraven, aldus de gemeente.

De gemeente hoopt dat het onderzoek onder meer inzicht geeft in de herkomst van de mensen die rond de basiliek zijn begraven. Op de opgegraven mensen wordt nog meer onderzoek verricht, wat een schat aan informatie moet opleveren, zoals gegevens over de demografische samenstelling van de bevolking, gezondheidskenmerken, doodsoorzaken en leefpatronen.

De kosten voor het archeologisch onderzoek bedragen 1,9 miljoen euro. Dat wordt betaald door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het DNA-onderzoek komt voor rekening van het Leids Universitair Medisch Centrum. De resultaten worden begin 2015 verwacht. Het wangslijm van de 124 deelnemende inwoners wordt na het onderzoek vernietigd.

Veel gemeentesecretarissen wonen elders

Twee op de drie gemeentesecretarissen wonen niet in de gemeente waar zij werken. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek onder 268 gemeenten.

Het onderzoek wijst uit dat in 91 van die gemeenten de gemeentesecretaris woont in de gemeente waar ze werken, wat neerkomt op 34 procent. Onder gewone ambtenaren ligt dat percentage met 52 procent veel hoger.

Hoogleraar staatsrecht bij de Rijksuniversiteit Groningen Douwe Jan Elzinga zegt tegen RTL Nieuws het slecht te vinden dat twee op de drie gemeentesecretarissen elders wonen dan waar ze werken. Gemeentesecretarissen zouden het goede voorbeeld moeten geven om te voorkomen dat gewone ambtenaren ook niet meer wonen in de gemeente waarbij ze werken. "Dan verdwijnt een belangrijk element dat we vroeger hadden, dat de ambtenaren hun gemeente goed kennen."

Volgens D66 moeten gemeenteraden bij de aanstelling van secretarissen als voorwaarde in het arbeidscontract opnemen dat wordt gewoond in de gemeente waarin wordt gewerkt. "Gemeentesecretaris ben je 24 uur per dag, net als burgemeester."

Turkije pakt verdachten aanslag ambassade VS op

De Turkse politie heeft drie mensen gearresteerd in verband met de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara van vrijdag. Dat heeft de commerciële televisienieuwszender NTV zaterdag bericht op gezag van bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP-C), de verboden marxistische beweging waarvan de pleger van de bomaanslag lid was, heeft op een geestverwante website de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Twee arrestanten zijn volgens NTV in Ankara opgepakt, een in Istanbul. Wat de rol van het drietal bij de aanslag op de ambassade zou zijn geweest liet NTV in het midden. Bij de explosie kwamen de dader en een Turkse bewaker om en raakte een Turkse journaliste zwaargewond. De dader, Ecevit Sanl, droeg volgens de autoriteiten een handgranaat bij zich en genoeg springstof om een gebouw van twee verdiepingen met de grond gelijk te maken.

De 40-jarige Sanli werd al eerder schuldig bevonden aan terrorisme en bracht jaren in de gevangenis door. Omdat hij aan een hongerstaking het syndroom van Wernicke-Korsakov bleek te hebben overgehouden, dat met onder meer wanen gepaard kan gaan, stelde justitie hem in 2001 vervroegd op vrije voeten. Hij ontvluchtte daarop het land, maar keerde later met valse papieren terug.

Wat Sanli tot de aanslag dreef is nog onduidelijk. Mogelijk houdt zijn daad verband met de recente arrestatie van tientallen van zijn geestverwanten. Wellicht speelt ook de Amerikaanse steun voor de felle kritiek van de Turkse regering op haar Syrische evenknie over het Syrische conflict een rol. Nederland, de VS en Duitsland hebben onlangs Patriot-raketafweerinstallaties in Oost-Turkije geposteerd.

De website waarop het DHKP-C zaterdag aanspraak maakte op de verantwoordelijkheid voor de Sanli's daad is volgens Turkse terreurdeskundigen verbonden met het DHKP-C. De terreurgroep beweert dat Sanli 'zich heeft opgeofferd' voor de beweging.

[WCoD] Nederland onderuit tegen Finland

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben zich niet bij de laatste 8 landen weten te voegen op het WK darts voor koppels. De Finnen Jani Haavisto en Jarkko Komula zorgden met een 5-3 overwinning op de als favoriet bestempelde Nederlanders opnieuw voor een verassing.

'Mighty Mike' en 'Barney' begonnen goed aan het treffen met de Finnen, want het werd al snel 2-0. Daarna waren het Finnen die beter en beter in hun spel kwamen. Haavisto en Komula bogen knap de achterstand om tot een 4-2 voorsprong, en hadden zodoende nog één leg nodig voor de overwinning. Van Gerwen mistte bij een stand van 4-3 drie beslissende pijlen om terug te breken en daarmee het tij te keren. Komula maakte echter met dubbel 10 een einde aan de titelaspiraties van de Nederlanders.

Door de uitschakeling van Nederland zijn van de geplaatste landen nu alleen nog Engeland, Wales en Duitsland over.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.