Minister: meer militaire samenwerking Europa

Europa moet drastische stappen voorwaarts gaan zetten in de internationale militaire samenwerking. Dat is de enige manier om te voorkomen dat Europa te maken krijgt met grote gaten in de militaire slagkracht. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gezegd in München.

De minister deed de uitspraken bij een toespraak voor de Munich Security Council, waar leiders uit de hele wereld praten over veiligheidsvraagstukken. Volgens Hennis-Plasschaert moet Europa af van de militaire isolatie waarin EU-landen zich nu nog bevinden. "Daarvoor moeten we op politiek niveau baanbrekende beslissingen durven nemen in Europa."

Meer hoofdkwartieren of ambtenaren zijn volgens de minister niet nodig. "Maar we hebben de politieke moed nodig om als landen meer samen te durven doen."

De minister waarschuwt dat politieke huiver leidt tot vele nationale regeltjes en uitzonderingen die militaire missies ondermijnen. Een kritische blik in de spiegel zou volgens haar goed zijn. "We moeten niet bang zijn hier kritisch naar onszelf te kijken."