ItaliŽ schrapt kritische documentaire

De makers van de documentaire Girlfriend in a Coma zijn een protestcampagne gestart omdat het Italiaanse ministerie van cultuur de première van hun uiterst kritische film over het huidige Italië tot na de parlementsverkiezingen heeft uitgesteld. De Italiaanse journalist Annalisa Piras en haar Britse collega Bill Emmott, respectievelijk regisseur en verteller van de documentaire, voelen zich slachtoffer van censuur.

Girlfriend in a Coma, volgens de makers een film over 'de neergang van Italië' in de afgelopen twee decennia, zou op 13 februari voor het eerst worden vertoond in het Maxxi in Rome. Maar het museum voor moderne kunst in de Italiaanse hoofdstad, dat onder toezicht van het ministerie van cultuur staat, besloot de première af te gelasten. Op 24 en 25 februari houdt Italië parlementsverkiezingen, en aan de vooravond daarvan houden openbare instellingen zich van oudsher verre van politieke activiteiten.

Het Maxxi verzekert dat het Girlfriend in a Coma na de verkiezingen met plezier vertoont. De makers nemen daarmee geen genoegen. Op hun website roepen ze hun aanhang op minister van cultuur Lorenzo Ornagh en Maxxi-directeur Giovanna Melandri te bedelven onder protestmails.