[AC] Mali bereikt halve finale na strafschoppen

Boris (borisz)

Ten koste van Zuid-Afrika heeft Mali de halve finales van de Afrika Cup weten te bereiken. Na strafschoppen bleken Les Aigles de sterksten. Voor Mali verliep de eerste helft desastreus. Zuid-Afrika, waar Thulani Serero op de bank zat, kwam in de loop van de eerste helft op 1-0 te staan. Tokelo Anthony Rantie was degene die Bafana Bafana aan de leiding bracht. De Malinezen zagen in het eerste bedrijf ook nog eens Queens Park Rangers-middenvelder Samba Diakité geblesseerd afhaken.

Mali gaf zich echter niet gewonnen. In de tweede helft kwamen Les Aigles op gelijke hoogte dankzij oud-FC Barcelona-speler Seydou Keita. Met het hoofd bracht de middenvelder de 1-1 op het scorebord. Een uitstekende voorzet van Mamadou Samassa ging daaraan vooraf.

Vervolgens hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. De reguliere speeltijd leverde geen winnaar op en ook in de blessuretijd wisten de Zuid-Afrikanen noch de Malinezen het verschil te maken. Strafschoppen moesten dus uitwijzen wie van beide ploegen zich halve finalist mag noemen. Voor Bafana Bafana verliep de strafschoppenserie dramatisch. Lawrence Tshabalala was de enige die namens de Zuid-Afrikanen raak schoot. Drie rake pingels van de Malinezen waren dus voldoende voor een plaats in de halve finale.