Tweehonderd mensen bij herdenking Kristallnacht

Ongeveer tweehonderd mensen hebben dinsdagavond bij het Amsterdamse stadhuis de Kristallnacht herdacht. Tijdens de bijeenkomst sprak onder anderen de 86-jarige Mirjam Ohringer, een Joodse verzetsstrijder, over haar familie, die vlak voor de Kristallnacht in 1938 werd gedeporteerd vanuit Duitsland naar Polen. Ook droeg acteur en toneelschrijver Tjeerd Bischoff een gedicht voor.

De Kristallnacht, die in de nacht van 9 november plaatsvond, was een door de nazi's georganiseerde aanval gericht tegen Joden in Duitsland. Op massale schaal werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad en bijna honderd Joden vermoord.

De herdenking dinsdagavond werd georganiseerd door Nederland Bekent Kleur. De organisatie houdt de herdenking sinds 1992. Vorige week donderdag maakte het Centraal Joods Overleg (CJO) echter bekend vanaf volgend jaar zelf met een jaarlijkse herdenking van de nacht te komen.

De huidige herdenking van Nederland Bekent Kleur wordt volgens het CJO misbruikt vanwege politieke motieven. Zo vindt het CJO een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Ernaast staat een affiche waarop wordt opgeroepen Israël te boycotten. Volgens het CJO wordt Israël gelijkgesteld aan apartheid. "Dit heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden", stelde het CJO vorige week.