Kroatische bondsvoorzitter in opspraak door homo-uitspraken

Olga Kroeders

Vlatko Markovic, voorzitter van de Kroatische voetbalbond, heeft voor veel opschudding gezorgd. De preses vindt dat er geen homoseksuele voetballers in het nationale team horen te spelen.

De 73-jarige voorzitter, zelf bondscoach in 1993-1994, deed zijn uitspraken in de nationale krant Vecernji List. Toen hem werd gevraagd of hij zelf ooit homoseksuele voetballers had ontmoet, antwoordde hij: "Gelukkig spelen alleen normale mensen voetbal."

"Er zullen geen homo's in het nationale team spelen zolang ik de bondsvoorzitter ben", ging Markovic verder. Homo's en lesbiennes uit Kroatië hebben al laten weten dat ze de voorzitter willen aanklagen wegens discriminatie. Ook wil men de FIFA op de hoogte brengen van de uitlatingen.

Markovic kwam al eerder negatief in het nieuws. Hij suggereerde vorig jaar dat Engelse spelers in de aanloop naar wedstrijden tussen Kroatië en Engeland (WK-kwalificatie) expres spelers uit Kroatië geblesseerd schopten. Als voorbeeld noemde hij de horrortackle van Martin Taylor op Eduardo da Silva en de beenbreuk van Luka Modric.