Pakistaanse cricketer vlucht naar Engeland

De Pakistaanse cricketer Zulqarnain Haider is naar Engeland gevlucht en wil daar politiek asiel aanvragen. De 24-jarige wicketkeeper verliet maandag het trainingskamp van Pakistan in Dubai nadat hij bekendgemaakt had dat hem geld was aangeboden om wedstrijden tegen Zuid-Afrika te verliezen. Haider besloot ook te stoppen als international.

Haiders vlucht volgde op bedreigingen toen hij besloot niet op de omkoping in te gaan. "Je land is als een moeder. Ik wilde mijn moeder niet verkopen. Ik wilde mijn land niet verkopen en deed wat ik beter vond", verklaarde Haider dinsdag op de Pakistaanse televisie. De atleet weigerde echter te vertellen wie er wel en wie er niet omgekocht waren binnen de Pakistaanse selectie.

De vlucht van Haider is een opmerkelijke nieuwe wending in een omkopingsschandaal dat de Pakistaanse ploeg al geruime tijd achtervolgt. Afgelopen zomer werden drie spelers tijdens een wedstrijdenreeks in Engeland nog beschuldigd van omkoping. Zij zouden op afgesproken tijden 'no balls' hebben gebowld. Daarmee wordt de score niet beïnvloed, maar kunnen gokkers wel geld verdienen.