Doden bij gevangenisopstand Brazilië

De Braziliaanse autoriteiten hebben dinsdag middels onderhandelingen een einde gemaakt aan een opstand van gedetineerden die een celstraf uitzitten in een gevangenis in het noordoosten van het land. Bij de rebellie kwamen achttien gevangenen om het leven, zes van hen werden onthoofd. De gevangenen hielden vijf personen in gijzeling.

De opstand ontstond toen een cipier werd overmeesterd en twee keer met zijn eigen wapen werd beschoten. De man is opgenomen in een ziekenhuis met lichte verwondingen. De vijf gijzelaars werden ongedeerd vrijgelaten.

De gevangenen kwamen in opstand uit onvrede over de overbevolking in de gevangenis. De gevangenis is gebouwd voor tweeduizend personen, maar inmiddels zijn er vierduizend personen opgesloten. Bovendien eisten de gevangenen beter voedsel en een snellere afhandeling van hun rechtszaken. Of de eisen van de gevangenen zijn ingewilligd is niet duidelijk.

De overbevolking in Braziliaanse gevangenissen is een groot probleem. Regelmatig leidt dit tot opstanden en geweld. Mensenrechtenorganisaties hebben geregeld kritiek op de slechte omstandigheden in de gevangenissen. Bovendien is er volgens de organisaties sprake van martelingen en corruptie.