Weer spoeddebat met Leers

De Tweede Kamer roept minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) opnieuw op het matje voor een spoeddebat. Deze keer gaat het om de steun die hij maandag in Brussel verleende aan de opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs.

Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrijelijk naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegenstemmen, zo verklaarde hij. Omdat zijn verzet toch zou zijn weggestemd, koos hij ervoor om de schade te beperken. Door voor te stemmen, komt er een zogeheten noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich massaal in Nederland vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

Hiermee haalde de bewindsman de toorn van gedoogpartner Geert Wilders op de hals. De PVV-leider noemde diens optreden in de Volkskrant 'uitermate zwak' en vindt dat Leers tegen had moeten stemmen. Ook andere partijen zijn ontevreden over Leers' stemgedrag.

"De Kamer had Leers vorige week een andere boodschap gegeven, maar hij stemde toch voor de opheffing van de visumplicht", zei Tofik Dibi (GroenLinks) dinsdag. Hij vroeg daarom een spoeddebat aan met Leers waarvoor hij voldoende steun kreeg, onder meer van de PVV.

Het is de vierde keer in twee weken dat Leers wordt ontboden in de Kamer. Vorige week moest de bewindsman tijdens het vragenuurtje en twee spoeddebatten al tekst en uitleg geven over de geplande uitzetting van een groep Iraakse asielzoekers, waardoor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te elfder ure een streep zette.