Ze is niet meer!

Frank (drulovic)

‘Heb je het al gehoord?’
‘Ja natuurlijk, het is verschrikkelijk.’

Het land is in rep en roer. Uit alle hoeken en gaten stormen rouwende fans de straten op, onderwijl ijselijke kreten slakend om het enorme verdriet een klank te geven. Te midden van alle oeh’s, ah’s, ach en wee’s, is er hier en daar een grammaticaal correcte zin waar te nemen.
‘Het is niet waar!’
‘Ik kan het nog steeds niet bevatten.’
‘Een zwarte dag voor de mensheid.’
Het is ook zo onwerkelijk. En paradoxaal. Dat juist op deze sombere grijze herfstdag een van de kleurrijkste personen uit de Nederlandse geschiedenis heen is gegaan.

Uiteraard wordt er over niets anders gepraat. Wat is er immers verder nog? Internet staat binnen een ommezien bol van de condoleanceregisters, rouwfora, necrologieën en andere vormen van moderne rouwverwerking. Zelfs gerespecteerde nieuwssites als nu.nl en teletekst staan uitgebreid stil bij de ontvallen grootheid.

CNN last extra nieuwsuitzendingen in, de beurzen liggen wereldwijd op hun gat en de wereld draait voor even niet meer door. Het dagelijkse leven is volledig ontregeld. Pas langzaam dringt tot de verweesde burgers door wat onze eigen Iron Lady voor het land betekend heeft. Ze zette het ‘helemaal niets doen en nog minder kunnen’ op de kaart, evenals ‘chagrijnig zijn, gewoon omdat het kan’. Ze gaf mopperen een geheel nieuwe dimensie, heeft eigenhandig de panterprintindustrie gemaakt tot de bloeiende sector die het heden ten dage is, en heeft zonder hulp van derden de hausse in de tabakseconomie veroorzaakt. Er gaan zelfs geruchten dat ze meer sigaretten heeft gerookt dan ze hersencellen bezat. Ik waag het niet te betwijfelen.

En dat voor een dame van eenvoudige komaf. Na in haar jeugd een aanval van een Carcharodontosaurus te hebben overleefd, besloot ze dat haar carrière in de pisindustrie lag. Vrijwel het gehele pleistoceen was ze toiletjuffrouw bij Dirck van den Broeck, wat in 2400 v. Chr. werd verbasterd tot Dirk van der Broek. Volgens de overlevering boende ze het sanitair op onnavolgbare wijze. Het heeft haar geen windeieren gelegd. Sterker nog, het heeft haar gemaakt tot de godheid van vlees en bloed zoals we haar kenden. In haar hoogtijdagen deed ze immer moeite om haar toch al niet geringe intellectuele capaciteiten aan te scherpen, door hele dagen naar mierzoete overzeese soaps te kijken. Ze verkneukelde zich zo ontzettend om de intriges, dat niemand het ooit heeft aangedurfd om te vertellen dat het geen realitysoap betrof.

Nel, we zullen je missen. Ik mag Nel zeggen, want ondanks je immense grootheid bleef je toch zo gewoon. Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat ook op televisie en radio de gehele programmering in het teken van dit icoon staat. Niemand praat meer over die schrijver met z’n geprononceerde reukorgaan. Hoe heette hij ook alweer? De vlaggen hangen halfstok voor het ware genie. De nieuwbakken premier is voornemens om de nationale voetbalcompetitie voor onbepaalde tijd stil te leggen om het verdriet op gepaste wijze te kunnen verwerken. De koningin verdwijnt per direct van onze nationale munten en maakt plaats voor ons aller Nel. Sinterklaas mag dit jaar in Spanje overwinteren omdat de periode van nationale rouw pas in november 2011 beëindigd zal zijn. Als er weer een verkiezing wordt gehouden van grootste Nederlander, dan staat Nel onherroepelijk op nummer 1, voor alle grote denkers, invloedrijke politici, onnavolgbare sportmannen en geniale wetenschappers.

‘Heb je het al gehoord?’
‘Wat?’
‘Nel Veerkamp is overleden.’
‘Het zal me een rotzorg zijn.’