Boek: Carlos Ruiz Zafon - De Nevelprins

Carlos Ruiz Zafon is vooral bekend van zijn mysterieuze thrillers; De schaduw van de wind en de bijbehorende prequel Het spel van de Engel. Maar hij heeft meer in zijn mars. Zo schreef hij al eens een kort verhaal over Gaudi in Manhattan. Hij begon zijn carriere echter als kinderboekenschrijver. Al in 1993 schreef hij zijn eerste kinderboek: De Nevelprins. In Spanje bleef dit niet onopgemerkt, hij ontving voor dit boek de Ebeze award. In Nederland komt dit boek nu pas uit, na de grote successen van zijn eerdere romans. Tijd dus voor ons om kennis te maken met de vroege Ruiz Zafon.

 

De Nevelprins vertelt het verhaal van de jonge Max Carver, die vanwege oorlog met zijn gezin - zijn vader die horlogemaker is, zijn moeder en zijn twee zussen - verhuist naar een huis aan de kust. Al snel heeft Max het gevoel dat er iets vreemds aan de hand is in het dorp. Bij aankomst merkt hij dat de stationsklok achteruit loopt. Ook lijkt het wel of de kat, die zijn jongste zusje in huis gehaald heeft, hem steeds aankijkt. En wat is toch die schim die hij soms denkt te zien boven de zee?

Max wordt neergezet als een pienter, maar ietswat naïef jongetje. Het verbaast je als lezer dan ook niet wanneer Max met een gezonde onbevangenheid op onderzoek gaat naar de mysterieuze beeldentuin gelegen naast zijn huis. 

De zinnen in De Nevelprins zijn prachtig gecomponeerd, je herkent de bombastische stijl van Ruiz Zafon ook in zijn vroege werk al. Voor een kinderboek echter is het taalgebruik van De Nevelprinsbehoorlijk pittig, het leesadvies van 13+ klinkt zeker redelijk. Het verhaal daarentegen is zeer goed toegespitst op de wat jongere lezer. Waar Ruiz Zafon is zijn latere romans nog wel eens flink wil uithalen met omvangrijke zijvertellingen en ingewikkelde gelaagde constructies, is De Nevelprinseen mooi gebalanceerd verhaal.

Met een mix van spanning, de nodige humor en een vleugje mysterie zal De Nevelprins de harten van vele jonge lezers gaan veroveren!