Dr. Bibberregel blijft voorlopig in schaatswereld

Peterselieman

Ondanks het massale protest van de schaatsers wordt de Dr. Bibberregel voorlopig nog niet geschrapt. Lid van de technische commissie van de internationale schaatsbond ISU Tron Espeli vindt de argumenten van de schaatsers raar.

"Ik heb hun petitie gezien. Wij luisteren zeker naar ze en hun argumenten accepteer ik, maar ik vind ze een beetje raar, want als hun argument is dat het slecht voor de sport is als de tijdsnelste wordt gediskwalificeerd, dan houdt dat in dat er nog wel een paar regels voor de sport slecht zouden kunnen zijn," zei Espeli tegen NUsport.

De Noor vindt wel dat het slecht voor de sport zou zijn als bij iedere wedstrijd vele rijders door de regel uit de uitslag gehaald zullen worden. "Iedereen zou het met elkaar eens zijn als de sport niet uitgeoefend kan worden omdat de regels niet kloppen," zei Espeli die er op wijst dat de banen er niet voor niets zijn. "Zijn die dan a joke, een lachertje?. Je schaatst in banen, dat is een deel van de definitie van langebaan schaatsen. In het verleden is daar niet scherp op gelet, maar is het niet logisch dan om in banen te rijden? Dit mist wat mij betreft elke logica."

Afgelopen weekend zijn er bij de NK afstanden zeven rijders gediskwalificeerd, waaronder de winnares van de 5.000 meter Jorien Voorhuis. Volgens Espeli hebben ze pech gehad, omdat de regel ingesteld is om gevaar te voorkomen. Doordat schaatsers meer dan hun baan nodig hebben zouden de in wedstrijden de andere rijder kunnen blesseren.

Espeli is wel gevoelig voor de argumenten van de schaatsers dat ze de lijn op het rechte stuk niet kunnen zien en dat daarom de blokjes mogelijk terug moeten komen. "We zullen dat bekijken. Alle input om dit dispuut op te lossen is welkom. We moeten zien hoe we dit onder handen nemen. Als ze de lijn moeilijk kunnen zien moeten we er wat aan doen."

Komend weekend vinden in Heerenveen de eerste wereldbekerwedstrijden plaats. Van de schaatsers willen in ieder geval Sven Kramer, Mark Tuitert, Håvard Bøkko en Enrico Fabris met de ISU praten. Namens de KNSB zal ook topsportcoördinator Arie Koops aandringen op een gesprek over de nieuwe regel.