Marokkaans leger valt kamp binnen

Bij een inval in een kamp van demonstranten nabij Laayoune, in de betwiste Westelijke Sahara, zijn maandag twee Marokkaanse veiligheidsagenten om het leven gekomen.

Een derde werd doodgestoken bij de daaropvolgende onrust. Zeker zeventig agenten raakten gewond. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gemeld. Gedurende de onrust die na de inval was ontstaan werd een aantal gebouwen in Laayoune brand gestoken, waaronder het gebouw van een tv-zender.

Paramilitairen zetten traangas in tegen de demonstranten, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, ofwel Sahrawi. Het kamp werd half oktober door een aantal inwoners van Laayoune opgericht om te protesteren tegen de erbarmelijke leefomstandigheden. De spanningen rondom het tentenkamp sluimerden al weken onder de oppervlakte en maandag werden het kamp binnengevallen door Marokkaanse veiligheidstroepen.

De operatie duurde in totaal nog geen uur. "Het was een erg gewelddadige interventie", aldus Galia Djimi, een Marokkaanse mensenrechtenactivist. "Mensen werden geslagen en er zijn gewonden gevallen." De Britse liefdadigheidsorganisatie Sandblast beschreef de operatie als 'onbeschoft'. De leider van de groep die het kamp had opgezet, Brahim Ahmed, beweert dat de bewoners van het kamp rond de zestien agenten hebben gedood door ze met stenen dood te slaan of met een auto dood te rijden. Ook zei hij dat een aantal bewoners is omgekomen.

De bewering van Ahmed konden niet worden bevestigd. De lokale onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, Polisario, is al jaren in conflict met Marokko. Marokko claimt het gebied, maar het Saharaanse bevrijdingsfront Polisario wil onafhankelijkheid.

Duizenden Sahrawi's leven in vluchtelingenkampen in onder andere Algerije, omdat ze zijn verdreven uit hun moederland.