Preses Spaanse bond hoopt op vrijspraak Contador

Alberto Contador krijgt steun van de Spaanse wielerbond RFEC. De voorzitter van de bond, Juan Carlos Castano, hoopt dat de wielrenner wordt vrijgesproken van dopinggebruik. "Ik kan niet anders dan medelijden voelen voor Contador." Maandag maakte de internationale wielerbond UCI bekend dat de RFEC is gevraagd een strafzaak tegen Contador te openen.

Contador werd eind september voorlopig geschorst toen duidelijk werd dat er een minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn urine was gevonden tijdens de Tour de France, die hij voor de derde keer zou winnen. De UCI nam vervolgens de tijd om de zaak te onderzoeken.

Omdat de mondiale wielerunie zo lang wachtte met het aanleveren van de bewijsstukken, meent Castano dat er 'twijfel is gecreëerd'. Hij omschrijft de zaak van Contador als 'ingewikkeld'. Contador zelf houdt vol onschuldig te zijn en stelt het verboden middel via besmet vlees binnen te hebben gekregen.

De disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond heeft drie maanden de tijd om tot een beslissing te komen. Als Contador wordt vrijgesproken of niet de maximale straf krijgt, kan zowel de UCI als de internationale dopingautoriteit WADA in beroep tegen de straf. Een schorsing van Contador zou ook betekenen dat hij zijn derde Tourzege kwijtraakt. In dat geval is Andy Schleck de winnaar van de Tour van 2010.