Amsterdam ontruimt drie kraakpanden

In Amsterdam worden dinsdag bij een ontruimingsronde slechts drie kraakpanden ontruimd. Gemeente, justitie en politie waren eerder van plan op basis van de kraakwet tien kraakpanden te ontruimen, maar het gerechtshof in Den Haag verbood dat.

Vorige week werd de ontruiming van de panden aangekondigd. Door die aankondiging hadden de krakers iets in handen waarmee ze naar de rechter konden stappen. Het hof bepaalde maandag dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan. Anders zou ontruiming in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het kraakverbod moest mogelijk maken dat pandeigenaren niet meer een rechtsgang hoeven af te wachten om krakers uit hun huis te krijgen, maar door de uitspraak van het hof is dat niet meer mogelijk. Daarom worden dinsdag alleen de panden ontruimd waar al een uitspraak over is gedaan.

Vijf panden waar nog geen uitspraak over is gedaan worden daarom dinsdag toch niet ontruimd. Daarnaast zijn er vijf panden waar wel uitspraak over is gedaan. Twee daarvan, aan de Commelinstraat en de Ouborg, zijn maandag al ontruimd. Dinsdag worden panden ontruimd aan de Spieringhorn, het zogenoemde Zuidblok en de Schoolstraat.