Teeven optimistisch over situatie Gouda

Hoewel Marokkaanse jongeren nog steeds overlast veroorzaken in Gouda is de situatie de afgelopen jaren wel verbeterd. Dat zei staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer. "Er zijn minder ernstige incidenten, in totaliteit is het beter geworden."

Teeven was voor het wekelijkse vragenuurtje ontboden door CDA'er Coskun Çörüz, naar aanleiding van berichten dat het weer mis is in de probleemwijk Oosterwei. Bewoners worden belaagd, met stenen en eieren bekogeld, beroofd en uitgescholden door Marokkaanse jongeren, die veelal jonger zijn dan 12 jaar.

De problemen in Gouda spelen al sinds 2008. Çörüz wilde weten wat er is gebeurd met het geld dat sindsdien naar Gouda is gevloeid om de overlast aan te pakken. Teeven erkende dat de genomen maatregelen nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. "We kunnen wel constateren dat het beter is geworden."

Nieuwe maatregelen zijn niet nodig. De burgemeester en de politie in Gouda hebben voldoende middelen beschikbaar om in te grijpen, benadrukte Teeven. "Gebiedsverboden, noodbevoegdheden, het aanwijzen van risicogebieden, tal van maatregelen zijn mogelijk." Hij zegde toe dat hij of minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) nog deze week naar Gouda gaat om de burgemeester en politiechef hierop te wijzen.

Wel bekijkt Teeven op verzoek van het CDA of jonge raddraaiers onder de 12 jaar mogelijk uit huis kunnen worden geplaatst wanneer zij zich blijven misdragen.

Een deel van de Kamer nam geen genoegen met deze uitleg. Na het vragenuurtje vroeg Sietse Fritsma van gedoogparij PVV met succes een spoeddebat aan met Opstelten over de 'uit de hand gelopen straatterreur' in Gouda. "Dit onderwerp is belangrijk genoeg om uitgebreider bij stil te staan." Het debat wordt gehouden na het bezoek van Opstelten aan Gouda.