Beroep tegen uitspraak kraakverbod

De staat gaat waarschijnlijk in cassatie tegen de uitspraak van het hof in Den Haag dat het kraakverbod in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Het hof oordeelde maandag dat de politie kraakpanden niet mag ontruimen, aangezien in het EVRM staat dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan. In de nieuwe kraakwet die sinds 1 oktober van kracht is, staat hierover niets. Ontruiming is daarom in strijd met het EVRM zolang de zaak nog onder de rechter is, redeneert het hof.

André Rouvoet (ChristenUnie) eiste daarop opheldering van het kabinet. "Gekker moet het toch niet worden." Hij wees erop dat het logisch is dat het oordeel van de rechter niet nodig is, omdat kraken sinds 1 oktober simpelweg verboden is. "Kraken mag niet, op het moment dat je de wet overtreedt, kun je eruit worden gezet."

Teeven wees erop dat het om een mondelinge uitspraak van het hof gaat en hij wil eerst de schriftelijke motivatie bestuderen voordat hij besluit wat te doen. Maar als uit die schriftelijke verklaring blijkt dat het kraakverbod inderdaad strijdig is met het EVRM, dan gaat de staat in cassatie bij de Hoge Raad. "Hier moet duidelijkheid over komen."

Tot de schriftelijke motivering van het hof er ligt, worden er geen kraakpanden ontruimd, zei Teeven. De bewindsman ziet overigens zelf nog geen redenen om de wet aan te passen.