Oud-juntaleider Argentinië overleden

Een van de meest beruchte juntaleiders tijdens de Argentijnse dictatuur, generaal Emilio Massera, is maandag overleden. Hij overleed op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding, meldde een ziekenhuisbron. Massera verkeerde na de bloeding in 2003 in praktisch vegetatieve staat.

'Commandant Nul' was een van de leiders achter de Argentijnse staatsgreep van 1976. De coup leidde de duistere periode in van de militaire dictatuur (1976-1983) onder leiding van generaal Jorge Videla.

Massera stond aan het hoofd van de marine en had de leiding over het gevreesde ESMA. Dit was een opleidingscentrum van de marine, waar duizenden politieke tegenstanders gevangenen werden gehouden, gemarteld en vermoord. Slechts honderd van de vijfduizend gevangenen konden het navertellen.

Massera werd in 1985 samen met andere juntaleiders tot een levenslange celstraf veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. In 1990 kreeg hij echter gratie van de toenmalige president Carlos Menem. In 2007 verklaarde een rechter de gratieverlening ongeldig. In 1998 werd Massera weer gearresteerd, deze keer wegens zijn rol bij het weghalen van baby's bij tegenstanders van de junta.

Tijdens de dictatuur van Argentinië werden circa 30.000 Argentijnen vermoord en 'verdwenen' vele anderen. Door Massera's werkzaamheden bij ESMA gaat hij de geschiedenis in als een van de grootste massamoordenaars van de Argentijnse geschiedenis, schreef journalist en historicus Osvaldo Bayer in zijn boek 'Massera, achter de genocide' (2000).

Massera toonde nooit berouw van zijn daden. "Niemand hoeft zichzelf te verdedigen als hij wint in een rechtvaardige oorlog. De oorlog tegen ondermijnend terrorisme was rechtvaardig", stelde Massera tijdens zijn proces in 1985. Ook van de martelingspraktijken had hij geen spijt. "Je kunt een terrorist niet ondervragen op dezelfde manier waarop je een kind vragen stelt", aldus Massera.

Aanklagers in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk wilden Massera in het verleden eveneens voor de rechter slepen op verdenking van betrokkenheid bij de moord op burgers uit deze landen. Nadat rechtbanken in Argentinië Massera medisch ongeschikt hadden verklaard om voor een rechter te verschijnen, zagen de Openbaar Ministeries af van verdere vervolging.

Oud-juntaleider Argentinië overleden
Oud-juntaleider Argentinië overleden (Foto: ANP)