Leers vindt kritiek Wilders onterecht

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) herkent zich niet in de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op het optreden van de minister in Brussel over de visumplicht van Albanezen en Bosniërs. Dat bevestigt een woordvoerder van Leers dinsdagavond.

Leers stemde maandag in Brussel voor opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs. Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrij naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegen stemmen. Volgens hem was het voorstel al rond voor hij arriveerde.

Wilders noemt het optreden van Leers 'uitermate zwak' en vindt dat de minister te weinig ruggengraat heeft getoond. Leers had tegen moeten stemmen, zo stelt de PVV-leider. Volgens hem zit er in Nederland niemand op open grenzen te wachten.

Leers denkt dat hij nu echter meer heeft bereikt dan als hij nee had gezegd. De minister gaf eerder al aan dat zijn verzet toch zou zijn weggestemd. Hij koos er daarom voor de schade te beperken. Door voor te stemmen, komt er een noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich hier massaal vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

De Tweede Kamer heeft Leers vanwege de kwestie op het matje geroepen voor een spoeddebat. Leers stelt volgende week de Kamer graag zijn handelingen uit te leggen aan de Kamer.