Cubaanse partij houdt in april congres

De communistische partij van Cuba heeft voor april 2011 een congres aangekondigd. Alle ideeën om het land uit de huidige malaise te halen zijn dan bespreekbaar, zegt president Raul Castro.

Een partijcongres vindt gewoonlijk plaats om grote beleidsveranderingen aan te kondigen. Het moet om de vijf jaar gehouden worden, maar het laatste congres dateert alweer van 1997. Vanwege de wijzigingen in de leiding van het land en de financiële crisis werd het telkens uitgesteld.

Raul Castro heeft het presidentschap van Fidel Castro overgenomen, maar Fidel is nog altijd partijleider. Over die rol van Fidel wordt druk gespeculeerd, maar in de aankondiging van het congres zei Raul Castro niets over zijn oudere broer.

"Het zesde partijcongres zal zich concentreren op onze economische problemen", zei Castro. De bijeenkomst moet 'fundamentele beslissingen nemen over de modernisering van het Cubaanse economisch model en de weg bepalen voor het economisch en sociaal beleid van de partij en de revolutie'. Castro voegde eraan toe dat elk idee voor economische vooruitgang bespreekbaar zal zijn op het congres, dat in de tweede helft van april zal plaatsvinden.

Sinds Raul Castro in 2006 het roer van zijn zieke broer overnam heeft hij diverse hervormingen op economisch gebied doorgevoerd. Een half miljoen ambtenaren kreeg ontslag aangezegd en er kwam meer ruimte voor particulier initiatief. De ontslagronde moet eind maart zijn voltooid, luttele weken voor het partijcongres.

Castro is ook begonnen de subsidies terug te draaien waar veel Cubanen van afhankelijk zijn geworden. De meeste burgers verdienen maar vijftien euro per maand, maar krijgen gratis onderwijs en gezondheidszorg en bijna gratis vervoer, basisvoedsel, water en elektriciteit. De Cubaanse leider zegt dat dit voor de staat onbetaalbaar wordt en hij verwijt zijn landgenoten dat zij menen recht op loon te hebben, ook als zij niet werken. Raul Castro gaat echter niet zo ver dat hij de vrijemarkteconomie volledig omarmt.


Communistische partij Cuba kondigt congres aan (Foto: Novum)