Arrestaties bij ontruiming kraakpanden Amsterdam

Bij de ontruimingsronde dinsdagochtend in Amsterdam zijn vier personen aangehouden voor geweldpleging. Bij de Schoolstraat hadden ongeveer veertig krakers een kleine barricade opgeworpen. Die is met een shovel geruimd, meldt de politie. De politie noemt het verloop van de ontruiming rustig.

De ontruimingsronde, die rond 07.00 uur begon, zou verder zonder problemen verlopen. Binnen zouden geen krakers aanwezig zijn geweest.

Ook een pand aan de Spieringhorn is inmiddels ontruimd. De vijf aanwezige krakers vertrokken na overleg met agenten van het wijkteam zonder weerstand te bieden.

Bij de Schoolstraat hielden krakers ook een ludiek protest. Op Radio 1 was tromgeroffel te horen. Een verslaggever liet weten dat ME'ers boos kijken naar clowns die met waterpistolen op hen schieten. Een ME-wagen met waterkanonnen was ter plaatse, maar schoot niet terug.

Een kraker stelde dat er geen plannen zijn om verzet te bieden. "Vijftien ME-wagens en een helikopter zijn ingezet om naar een stel clowns te kijken." Een politiewoordvoerder wees er op de radio echter op dat er in het verleden genoeg aanleiding is geweest om nu het zekere voor het onzekere te nemen.

Op het programma staan nog panden in de omgeving van de Maassluisstraat en de Voorburgstraat.

Het hof in Den Haag bepaalde maandag dat panden waar nog geen rechterlijke uitspraak over is gedaan niet mogen worden ontruimd. Daarom worden alleen panden waar wel een uitspraak over is gedaan ontruimd.