FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 oktober 2010

Spoedberaad over vuilniscrisis Napels

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft voor vrijdag spoedberaad belegd over de vuilniscrisis in Napels. Hij wil met de ministers van binnenlandse zaken, milieu en economie en het hoofd van de dienst burgerbescherming om de tafel nadat donderdag opnieuw twintig politieagenten gewond raakten bij botsingen met demonstranten die zich verzetten tegen de opening van een vuilnisbelt in een nationaal park.

Er heerst al jaren onrust rond de vuilnisverwerking in de regio Napels. Twee jaar geleden greep Berlusconi in toen vuilophalers het werk neerlegden omdat de vuilnisbelten vol zaten en omwonenden zich tegen de opening van nieuwe verzetten.

Deze week is er opnieuw onrust ontstaan nadat plannen bekend waren geworden om een nieuwe stortplaats te openen in het nationaal park Vesuvio. Toen de politie donderdag een dertigtal vuilniswagens escorteerde naar een bestaande vuilstort in de gemeente Terzigno, werden ze door betogers op een regen van stenen en vuurwerk onthaald. De politie zette traangas in om de betogers te verjagen, maar kon niet voorkomen dat enkele vuilniswagens en twee politieauto's in brand werden gestoken. Ook raakten een stuk of twintig agenten gewond.

De crisis in de vuilnisverwerking in de regio Napels is ontstaan door een combinatie van corruptie, wanbeheer en infiltratie door de georganiseerde misdaad. Na crises in 2007 en 2008 heropende de regering een aantal oude stortplaatsen en werd vuilnis ter verwerking afgevoerd naar Duitsland. De inrichting van nieuwe stortplaatsen en de bouw van verbrandingsovens zouden het probleem moeten verhelpen, maar daar is tot nog toe weinig van gekomen.

Arrestaties in operatie tegen maffia

De Italiaanse politie heeft donderdag een burgemeester, een bankier en een makelaar gearresteerd op verdenking van banden met het machtige maffiasyndicaat 'Ndrangheta. De arrestaties vloeien voort uit een grootschalige operatie van afgelopen zomer. Toen werden ruim driehonderd arrestaties verricht en werd voor miljoenen euro's aan bezittingen in beslag genomen.

De drie verdachten zouden frauduleus hebben gehandeld in een zaak rond de aanbesteding van een woningbouwproject in Borgarello, een plaatsje met 2600 inwoners ten zuiden van Milaan.

De politie-operatie van afgelopen zomer spitste zich toe op de steden in het noorden waar de uit de regio Calabrië afkomstige 'Ndrangheta stevige voet aan de grond heeft gekregen. Zeker drieduizend agenten waren betrokken bij de operatie, waarmee zij naar eigen zeggen een zeer gevoelige klap aan de organisatie en haar financiën hebben toegebracht. Een aantal van de machtigste families in de organisatie werd door toedoen van de politie-operatie ontmanteld.

De vorige grote operatie tegen de Calabrische maffia vond in de jaren negentig plaats. Sindsdien heeft de 'Ndrangheta haar machtspositie uitgebreid, niet alleen in Italië, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland en zelfs Australië. Het syndicaat wordt momenteel als machtiger gezien dan de Siciliaanse maffia.

Beslag gelegd op Yab Yum

De omstreden zakenman Chris Kraypoel heeft beslag laten leggen op seksclub Yab Yum. Dat meldt Het Parool. Yab Yum werd in 2008 door de gemeente gesloten omdat er criminele activiteiten zouden plaatsvinden.

De Baarnse zakenman Kraypoel bood vervolgens vier miljoen euro voor het pand aan het Singel 295 en de rechten op het merk Yab Yum. Volgens de eigenaar van het gebouw, Hennie Vittali, begon Kraypoel deze zomer echter allemaal aanvullende eisen te stellen. Vitalli zag daarom van de verkoop af, waarop Kraypoel beslag heeft laten leggen op het pand.

De Baarnse zakenman werd in juni opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedhandelaar Peter Petersen, alias Dikke Peter. Volgens zijn advocaat is hij echter geen verdachte meer.

Dronkaard wilde kittens opeten

Een 44-jarige man uit Chester, Delaware is opgepakt nadat hij twee katjes wilde opeten. De dronken man vertelde dat aan zijn huisgenoot, die vervolgens de politie belde.

De verdachte, Francis McGinley zei dat hij de kittens met zijn auto had overreden, zodat ze ‘als avondeten konden dienen’.  Volgens een woordvoerster van de SPCA , Justina Calgiano, nam hij ze mee naar huis en zette ze in de badkuip. “Het is niet bekend of hij de kittens wilde schoonmaken om ze op te eten, maar op dat punt belde zijn huisgenoot de politie”.

De beestjes zijn in veiligheid gebracht en hebben de namen Karma en Nirvana gekregen. De SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) zal ervoor zorgen dat beide kittens een goed onderkomen krijgen. Volgens een dierenarts is het niet waarschijnlijk dat de beestjes daadwerkelijk zijn overreden, omdat ze dat niet overleefd zouden hebben.

McGinley is aangeklaagd voor dierenmishandeling en openbare dronkenschap.

Franse bonden kondigden nieuwe stakingen aan

Franse vakbonden hebben nieuwe acties tegen de voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd aangekondigd, volgende week donderdag en 6 november. Ondanks de toenemende protesten houdt president Nicolas Sarkozy vast aan de plannen. Met een beroep op de grondwet droeg de regering de Senaat op de voorstellen in hun geheel te beoordelen en geen tijd meer te verspillen aan honderden amendementen.

"De regering draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de voortdurende mobilisatie, gelet op haar onbuigzame houding, haar verzuim te luisteren en haar herhaalde provocaties", aldus een door zes bonden ondertekende verklaring.

Door de aanhoudende protesten is zeker een kwart van de tankstations in Frankrijk door de voorraad benzine en diesel heen. Honderden schepen liggen voor de haven van Marseille te wachten om gelost te worden en zelfs de Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft optredens in Parijs afgezegd omdat de vrachtwagens met apparatuur mogelijk niet kunnen rijden.

Honderden arbeiders blokkeerden donderdag drie uur lang alle toegangswegen tot het vliegveld van Marseille. Passagiers sleepten hun bagage langs de blokkade naar de terminals totdat de politie arriveerde en de blokkade ophief. Demonstranten in auto's en vrachtwagens blokkeerden ondertussen in het hele land snelwegen.

Bij de protesten hebben zich ook scholieren gevoegd. Een betoging van vierduizend scholieren in Parijs verliep rustig, maar in Lyon kwam het opnieuw tot ongeregeldheden, die de politie met traangas en waterkanon probeerde te bedwingen.

Minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux haalde voor de radio uit naar 'bepaalde mensen die delen van ons grondgebied aanzien voor slagvelden'. Hij zei dat sinds begin vorige week meer dan negentienhonderd mensen zijn opgepakt.

"Het zijn niet de relschoppers die in een democratie het laatste woord hebben", zei president Sarkozy. Hij beschuldigde de stakers ervan 'de economie, bedrijven en het dagelijks leven' te gijzelen.

De harde opstelling klonk ook in de Senaat, waar de regering nog deze week aandringt op een stemming, zodat volgende week een definitieve tekst kan worden aangenomen.

De Franse regering is van mening dat verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd noodzakelijk is, omdat het huidige pensioensysteem verlies lijdt. De vakbonden stellen daarentegen dat de rekening ten onrechte bij de werknemers wordt neergelegd en dat de regering elders naar geld moet zoeken om het pensioenstelsel gezond te houden.

Uitslagen Europa League (21-10-2010)

Vanavond werd de derde speelronde in de groepsfase van de Europa League afgewerkt. PSV won met 1-2 van Debreceni, terwijl FC Utrecht en Steaua Boekarest de punten deelden. AZ verloor met 1-2 van Dynamo Kiev. Hieronder de uitslagen, standen en programma's van Groep A tot en met L.

Groep A

FC Red Bull Salzburg (AUT) - Juventus FC (ITA) 1-1
36' Svento 1-0
47' Krasic 1-1

Manchester City FC (ENG) - KKS Lech Poznan (POL) 3-1
13' Adebayor 1-0
25' Adebayor 2-0
50' Tshimamba 2-1
73' Adebayor 3-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City FC (ENG) 3 2 1 0 7 6-2
2 KKS Lech Poznan (POL) 3 1 1 1 4 6-6
3 Juventus FC (ITA) 3 0 3 0 3 5-5
4 FC Red Bull Salzburg (AUT) 3 0 1 2 1 1-5

Programma 4 november
Juventus FC (ITA) - FC Red Bull Salzburg (AUT)
KKS Lech Poznan (POL) - Manchester City FC (ENG) 


Groep B

Club Atlético de Madrid (ESP) - Rosenborg BK (NOR) 3-0
17' Godin 1-0
66' Agüero 2-0
78' Costa 3-0

Aris FC (GRE) - FC Bayer 04 Leverkusen (GER) 0-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Bayer 04 Leverkusen (GER) 3 1 2 0 5 5-1
2 Aris FC (GRE) 3 1 1 1 4 2-2
3 Club Atlético de Madrid (ESP) 3 1 1 1 4 4-2
4 Rosenborg BK (NOR) 3 1 0 2 3 2-8

Programma 4 november
Rosenborg BK (NOR) - Club Atlético de Madrid (ESP)
FC Bayer 04 Leverkusen (GER) - Aris FC (GRE)


Groep C

Sporting Clube de Portugal (POR) - KAA Gent (BEL) 5-1
7' Salomão 1-0
13' Liedson 2-0
17' Wils 2-1
27' Liedson 3-1
37' Maniche 4-1
60' Postiga 5-1

LOSC Lille Métropole (FRA) - PFC Levski Sofia (BUL) 1-0
49' Chedjou 1-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Sporting Clube de Portugal (POR) 3 3 0 0 9 12-2
2 LOSC Lille Métropole (FRA) 3 1 1 1 4 3-3
3 PFC Levski Sofia (BUL) 3 1 0 2 3 3-8
4 KAA Gent (BEL) 3 0 1 2 1 4-9

Programma 4 november
KAA Gent (BEL) - Sporting Clube de Portugal (POR)
PFC Levski Sofia (BUL) - LOSC Lille Métropole (FRA)


Groep D

NK Dinamo Zagreb (CRO) - Club Brugge KV (BEL) 0-0

Villarreal CF (ESP) - PAOK FC (GRE) 1-0
38' Ruben 1-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Villarreal CF (ESP) 3 2 0 1 6 3-3
2 PAOK FC (GRE) 3 1 1 1 4 2-2
3 NK Dinamo Zagreb (CRO) 3 1 1 1 4 2-1
4 Club Brugge KV (BEL) 3 0 2 1 2 2-3

Programma 4 november
Club Brugge KV (BEL) - NK Dinamo Zagreb (CRO)
POAK FC (GRE) - Villarreal CD (ESP)


Groep E

AZ ALKMAAR - FC Dynamo Kyiv (UKR) 1-2
16' Milevsky 0-1
35' Falkenburg 1-1
39' Khacheridi 1-2
90+4 Moisander (AZ)

FC Sheriff (MDA) - FC BATE (BLR) 0-1
9' Sosnovsky 0-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC BATE (BLR) 3 2 1 0 7 7-3
2 FC Dynamo Kyiv (UKR) 3 1 1 1 4 4-5
3 AZ ALKMAAR 3 1 0 2 3 4-7
4 FC Sheriff (MDA) 3 1 0 2 3 3-3

Programma 4 november
FC Dynamo Kyiv (UKR) - AZ ALKMAAR
FC BATE (BLR) - FC Sheriff (MDA)


Groep F

AC Sparta Praha (CZE) - FC Lausanne-Sport (SUI) 3-3
6' Meoli 0-1
10' Wilfried 1-1
20' Kucka 2-1
23' Wilfried 3-1
75' Steuble 3-2
90' Carlos 3-3

US Città di Palermo (ITA) - PFC CSKA Moskva (RUS) 0-3
23' Vagner Love (CSKA)
34' Doumbia 0-1
59' Doumbia 0-2
75' Pastore (Palermo)
82' Necid 0-3

 

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PFC CSKA Moskva (RUS) 3 3 0 0 9 9-0
2 AC Sparta Praha (CZE) 3 1 1 1 4 6-8
3 US Città di Palermo (ITA) 3 1 0 2 3 3-6
4 FC Lausanne-Sport (SUI) 3 0 1 2 1 3-7

Programma 4 november
FC Lausanne-Sport (SUI) - AC Sparta Praha (CZE)
PFC CSKA Moskva (RUS) - US Cittá di Palermo (ITA)


Groep G

RSC Anderlecht (BEL) - AEK FC (GRE) 3-0
31' Boussoufa 1-0
71' Lukaku 2-0
75' Juhasz 3-0

FC Zenit (RUS) - HNK Hajduk Split (CRO) 2-0
25' Bukharov 1-0
68' Danny 2-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zenit (RUS) 3 3 0 0 9 9-3
2 RSC Anderlecht (BEL) 3 1 0 2 3 4-4
3 HNK Hajduk Split (CRO) 3 1 0 2 3 2-5
4 AEK FC (GRE) 3 1 0 2 3 5-8

Programma 4 november
HNK Hajduk Split (CRO) - FC Zenit (RUS)
AEK FC (GRE) - RSC Anderlecht (BEL)


Groep H

VfB Stuttgart (GER) - Getafe CF (ESP) 1-0
29' Marica 1-0

BSC Young Boys (SUI) - Odense BK (DEN) 4-2
25' Ntsama 1-0
34' Sutter 2-0
48' Utaka 2-1
61' Degen 3-1
74' Lulic 4-1
84' Sørensen (pen.) 4-2

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 VfB Stuttgart (GER) 3 3 0 0 9 6-1
2 BSC Young Boys (SUI) 3 2 0 1 6 6-5
3 Getafe CF (ESP) 3 1 0 2 3 2-4
4 Odense BK (DEN) 3 0 0 3 0 4-8

Programma 4 november
Odense BK (DEN) - BSC Young Boys (SUI)
Getafe CF (ESP) - VfB Stuttgart (GER)


Groep I

FC Metalist Kharkiv (UKR) - UC Sampdoria (ITA) 2-1
32' Koman 0-1
38' Taison 1-1
56' Taison (Metalist Kharkiv)
73' Xavier 2-1

Debreceni VSC (HUN) - PSV EINDHOVEN 1-2
35' Mijadinoski 1-0
40' Engelaar 1-1
66' Reis 1-2

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV EINDHOVEN 3 2 1 0 7 5-2
2 FC Metalist Kharkiv (UKR) 3 2 0 1 6 7-3
3 UC Sampdoria (ITA) 3 1 1 0 4 3-3
4 Debreceni VSC (HUN) 3 0 0 3 0 1-8

Programma 4 november
PSV EINDHOVEN - Debreceni VSC (HUN)
UC Sampdoria (ITA) - FC Metalist Kharkiv (UKR)


Groep J

BV Borussia Dortmund (GER) - Paris Saint-Germain FC (FRA) 1-1
50' Sahin (pen.) 1-0
87' Chantome 1-1

FC Karpaty Lviv (UKR) - Sevilla FC (ESP) 0-1
34' Kanouté 0-1
88' Checher (FC Karpaty Lviv)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Paris Saint-Germain FC (FRA) 3 2 1 0 7 4-1
2 Sevilla FC (ESP) 3 2 0 1 6 2-1
3 BV Borussia Dortmund (GER)  
3 1 1 1 4 5-5
4 FC Karpaty Lviv (UKR) 3 0 0 3 0 3-7

Programma 4 november
Paris Saint-Germain FC (FRA) - BV Borussia Dortmund (GER)
Sevilla FC (ESP) - FC Karpaty Lviv (UKR)


Groep K

FC UTRECHT - FC Steaua Bucure?ti (ROE) 1-1
60' Duplan 1-0
75' Schut (e.d.)

SSC Napoli (ITA) - Liverpool FC (ENG) 0-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Liverpool FC (ENG) 3 1 2 0 5 4-1
2 SSC Napoli (ITA) 3 0 3 0 3 3-3
3 FC UTRECHT 3 0 3 0 3 1-1
4 FC Steaua Bucure?ti (ROE) 3 0 2 1 2 5-8

Programma 4 november
FC UTRECHT - FC Steaua Bucureşti (ROE)
Liverpool FC (ENG) - SSC Napoli (ITA)


Groep L

Beşiktaş JK (TUR) - FC Porto (POR) 1-3
26' Falcao 0-1
44' Maicon (FC Porto)
59' Hulk 0-2
78' Hulk 0-3
88' Fernando (FC Porto)
90' Bobo 1-3

PFC CSKA Sofia (BUL) - SK Rapid Wien (OOS) 0-2
28' Vennegoor of Hesselink 0-1
32' Hofmann 0-2

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Porto (POR) 3 3 0 0 9 7-1
2 Beşiktaş JK  (TUR) 3 2 0 1 6 4-4
3 SK Rapid Wien (OOS) 3 1 0 2 3 3-5
4 PFC CSKA Sofia (BUL) 3 0 0 3 0 0-4

Programma 4 november
SK Rapid Wien (OOS) - PFC CSKA Sofia (BUL)
FC Porto (POR) - Beşiktaş JK (TUR)


 

Battlefield: BC2 Vietnam kost 15 dollar

Net op het moment dat we (waarschijnlijk) Black Ops beu zijn, moet Battlefield: Bad Company 2 Vietnam uit komen. Volgens Kotaku zou de uitbreiding maar liefst 15 dollar kosten. Het zal vier maps bevatten, tien trophies en achievements en net-echt gevechtsdialoog.

Net-echt gevechtsdialoog? De voice-overs tijdens de strijd zijn namelijk gebaseerd op authentieke communicatie die tijdens de oorlog zou zijn gevoerd. Daarnaast zijn er genoeg nieuwe voertuigen en 15 nieuwe wapens beschikbaar. De uitbreiding komt uit in de winter van 2010 voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Of die 15 dollar ook tien euro voor ons wordt, is echter de vraag.

Drie bouwvakkers op intensive care

Van de zes bouwvakkers die donderdag gewond raakten toen een gebouw in het centrum van Rotterdam instortte, liggen er drie op de intensive care. Ze verkeren buiten levensgevaar, net als de twee anderen die in het ziekenhuis liggen. Een zesde slachtoffer liep lichte verwondingen op en kon ter plaatse worden behandeld, meldt de politie.

Twee etages van het pand aan de Hennekijnstraat, een toren in aanbouw, stortten rond 12.30 uur in. De oorzaak van het incident wordt onderzocht.

Donderdagavond worden twee betonnen platen en een pilaar verwijderd. De platen en pilaar zijn 'heel instabiel', zegt de woordvoerder. De Hennekijnstraat is nog altijd afgesloten. Wanneer de straat weer open kan, is nog onduidelijk. Of de winkels aan de Lijnbaan die donderdag gesloten werden vrijdag weer open gaan, is ook nog niet zeker.


Het ingestorte gebouw (Foto: Novum)

[EL] Uitslag AZ - FC Dinamo Kiev

AZ is opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. Na de 4-1 afstraffin bij Bate Borisov verloor de ploeg van Gertjan Verbeek vandaag van FC Dinamo Kiev. In het eigen AZ-stadion waren de Oekraïners met 2-1 te sterk.

Een slecht begin van de wedstrijd heeft uiteindelijk de beslissing gebracht. Na een kwartier wist Kiev via een counter op voorsprong te komen. Miljevski stond alleen voor Romero en wist koelbloedig de score te openen. AZ was tot die tijd eigenlijk alleen maar in beeld door het maken van overtredingen.

Na het doelpunt van Kiev begon AZ eindelijk een beetje te voetballen. Doelman Koval moest daarna een aantal keer optreden en dat ging hem goed af. Jonathas wist daarna de bal nog een keer voor te geven op Falkenburg en toen was het wel raak. Alleen konden de Alkmaarders niet lang blijven juichen. Binnen vijf minuten was het opnieuw raak via een hoekschop kon Chatsjeridi makkelijk binnen koppen.

Na rust viel er op de inzet van AZ niks weinig af te dingen, maar het ontbrak aan scoringskracht. Tientallen kansen kreeg de ploeg van Verbeek maar geen enkele wist de lijn te passeren. In de blessuretijd kreeg Moisander zijn tweede gele kaart en mocht alvast gaan douchen. Kiev vond het genoeg en wist de wedstrijd erna prima uit te spelen.

AZ

1 - 2

FC Dynamo Kiev

 35' Falkenburg
   16' Milevskij
 39' Chatsjeridi
 

 Gele kaart: Wernbloom, Viergever, v.d. Velden (AZ) Jarmolenko (FC Dynamo Kiev)
 Rode kaart: Moisander (95/2xg) (AZ),

 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 12.338
Arbiter: McDonalds (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Marcellis
Moisander
Moreno
Viergever
Wernbloom
Falkenburg v(81/ v.d. Velden)
Schaars
Holman (68/Sigthórsson)
Jonathas
Martens (77/ Gudmundsson)
  Koval
Betão
Almeida
Chatsjeridi
El Kaddouri
R. Eremenko
Vukojevic
Sjevtsjenko (58/Silva)
Mychalik
Hoesjev (76/Jarmolenko)
Milevski (89/ Zozulia)

Zwaan (van Jan) overleden

Een trieste dag vandaag voor hen die de Hollandse muziek een warm hart toedragen. Zwaantje, de vrouwelijke helft van piratenduo Jan en Zwaan, is vanmiddag overleden.

Zwaantje, die slechts 65 mocht worden, leed al enige tijd aan kanker. Twee weken geleden werd zij in het Hoogeveense ziekenhuis Bethesda opgenomen om er niet meer levend uit te komen.

Samen met haar man Jan van de Beld scoorde Zwaantje in de jaren zeventig en tachtig een paar enorme hits. Maar liefst 45 jaar stonden Jan en Zwaan samen op het podium. Met name hits als 'Het Dorpscafé en 'Ik zoek een meisje' komen nog steeds met enige regelmaat op piratenzenders voorbij.


Drenthe is weer een topartieste armer

'Karthikeyan wil stoeltje bij Force India kopen'

Narain Karthikeyan wil voor volgend seizoen met behulp van enkele Indiase geldschieters een Formule 1-stoeltje gaan kopen. De Indiër wil erg graag in zijn thuisrace aan de start staan en heeft daar erg veel voor over.

Dit seizoen reed Karun Chandhok in de Formule 1, maar de Indiër werd halverwege het seizoen door Hispania Racing aan de kant geschoven. Hij is na Karthikeyan de tweede die F1-ervaring opgedaan heeft. Laatstgenoemde reed in 2005 voor het team van Jordan en kwam daarna uit in de A1 Grand Prix en in de Le Mans Series.

Volgens Autosprint heeft Karthikeyan voor zijn terugkeer in de F1 zes miljoen euro beschikbaar dankzij een sponsorschap van onder meer Tata Motors. Of Force India op het aanbod ingaat is onduidelijk, omdat Vitantonio Liuzzi al over een contract voor 2011 zegt te beschikken en het team Adrian Sutil graag wil behouden. Ook reserverijder Paul di Resta aast met steun van Mercedes op een stoeltje.

Jochie van 5 verlooft zich met 3-jarig meisje

Een Syrisch stelletje heeft de twijfelachtige eer waarschijnlijk het jongste verloofde stel te zijn. Khalid uit Homs is namelijk slechts vijf jaar oud. Zijn toekomstige bruid, Hala, is zowaar nog jonger. Het meisje loopt met haar drie lentes waarschijnlijk nog in de luiers.

Volgens het ventje viel hij als een blok voor Hala tijdens een familie-uitje naar het strand. "Khalid werd pas geboren na twintig jaar huwelijk", verklaart zijn vader Juma. "De zwangerschap verliep zwaar. Ik had gezworen dat mijn kind zich op zijn vijfde zou verloven mits hij een jongen was. Op zijn vijftiende mag hij met een meisje van zijn leeftijd trouwen."

Juma, wiens achternaam niet werd gepubliceerd, zei dat zijn zoon had geweigerd om terug te keren naar de kleuterschool indien Hala niet zou komen opdagen. "Khalid vertelde mij en zijn moeder dat hij graag bij Hala zou willen zijn of haar terugbrengen naar huis."

"De jonge bruid lijkt heel echt", zei Juma. "We wisten niet wat we moesten doen totdat mijn vrouw Hala's moeder belde om te vragen wat zij van de kwestie vond. Ze vertelde dat haar dochter ook iets zocht in haar leven en de familie keek ernaar uit het tweetal te zien verloven."

Het piepjonge stelletje heeft inmiddels ringen uitgewisseld, maar seks is er voorlopig nog niet bij. "We weten dat de twee in de toekomst van gedachten kunnen veranderen, maar we zien wel dat ze heel gelukkig zijn samen en elke dag met elkaar praten. Khalid zal echter nog wel tien jaar moeten wachten voor hij Hala mag trouwen."

Japan slaat alarm over agressieve beren

De Japanse autoriteiten hebben alarm geslagen over het rap toenemende aantal aanvallen door beren. Kennelijk is in het leefgebied van de beren, in de bergen, een voedseltekort ontstaan en wagen de dieren zich, door honger gedreven, steeds vaker in bewoond gebied. Dit meldt het Japanse ministerie van milieu donderdag.

In de periode april-september van dit jaar werden in Japan 84 mensen door agressieve beren aangevallen. In vier gevallen leidde de aanval tot de dood van het slachtoffer. Vorig jaar werden in totaal 64 aanvallen gemeld.

Tot dusverre zijn beren gesignaleerd in de dunbevolkte woongebieden in het noorden en midden van de Japanse archipel.


Overlast door beren in Japan (Foto: Novum)

Uitbraak diarree in Haïti

Een uitbraak van diarree in Haïti heeft al aan minstens 54 mensen het leven gekost. Het ziekenhuis van de havenstad St. Marc kan de toeloop niet aan en honderden patiënten lagen donderdag op dekens op de parkeerplaats aan het infuus. Ze moesten ijlings naar binnen worden gebracht toen het begon te regenen.

Het is de dodelijkste ziekteuitbarsting in Haïti sinds het in januari werd getroffen door een zware aardbeving. Artsen kunnen nog niet zeggen of de buikloop wordt veroorzaakt door cholera, tyfus of iets anders. 'De mensen hebben diarree en moeten overgeven en het kan snel met ze gedaan zijn als ze niet op tijd worden behandeld', zegt Catherine Huck van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden.

De zieken komen uit de regio Artibonite, die bij de aardbeving grotendeels gespaard is gebleven, maar waar duizenden overlevenden uit de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince naar toe zijn getrokken. Sommige patiënten zeggen water te hebben gedronken uit een kanaal, terwijl anderen zeggen gezuiverd water te hebben gekocht.

'Bezuinigingen bedreigen veiligheid militair'

Veel militairen denken dat hun veiligheid in gevaar komt als de miljoenenbezuinigingen op Defensie doorgaan. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête die actualiteitenprogramma Nieuwsuur onder leden van de militaire vakbond AFMP hield.

Bijna 65 procent van de ondervraagden meent dat nieuwe bezuinigingen ten koste zullen gaan van hun eigen veiligheid. Iets meer dan de helft (54 procent) van de militairen zegt dat ze hun werk nu al niet altijd op verantwoorde manier kunnen doen door slecht of ontbrekend materieel en onvoldoende training en oefening. Bijna 40 procent denkt eraan eerder te stoppen met werken bij Defensie.

"Als je als Defensie de opdracht hebt om een aantal taken uit te voeren die ook nog grondwettelijk zijn vastgelegd, en je kunt die niet uitvoeren omdat er structureel geld tekort is, dan kan je eigenlijk alleen maar tot de conclusie komen dat Defensie failliet is", stelt AFMP-voorzitter Wim van den Burg.

Eerder deze maand waarschuwde de bond al dat er de komende jaren ruim 4000 banen bij Defensie zullen verdwijnen als gevolg van het regeerakkoord tussen VVD en CDA. Defensie is een van de grootste werkgevers van Nederland: er werken ongeveer 69.000 mensen, van wie circa 48.000 militairen en ongeveer 21.000 burgers.

De coalitiepartijen hebben, samen met gedoogpartner PVV, afgesproken dat Defensie de komende vier jaar ruim 600 miljoen euro moet korten. Minister Hans Hillen van Defensie heeft gezegd deze bezuinigingen te accepteren. Maar wat hem betreft blijft het daarbij. Hillen wil politiek en samenleving overtuigen van de noodzaak om te stoppen met het korten op Defensie, want dat is volgens hem slecht voor de maatschappij en voor de militairen.

Het ministerie van Defensie zegt zich niet te herkennen in de uitkomsten van de enquête. De operationele inzet is ondanks de financiële krapte niet in gevaar en zal dat ook niet komen, benadrukte een woordvoerder. Als zich problemen voordoen, worden volgens hem maatregelen genomen.

Bij de door te voeren bezuinigingen zal Defensie 'niet over één nacht ijs' gaan en goed overleg voeren met de medezeggenschapsorganen. De bezuinigingen zullen gevolgen hebben voor de omvang van de krijgsmacht, maar de veiligheid komt daarbij volgens de zegsman niet in het geding.

'Bezuinigingen bedreigen veiligheid militair'
'Bezuinigingen bedreigen veiligheid militair' (Foto: ANP)

[Video] Man valt agent aan met dildo

Een Duitser heeft deze week de politie bedreigd met een niet alledaags wapen. De dronken Duitser stompt Oom Agent met een knalroze dildo.

In het filmpje is te zien hoe de politie de dronkelap maant naar huis te gaan. De Duitser peinst er echter niet over en tovert een kunstpenis uit zijn zak. Vervolgens prikt hij de agent hiermee in diens buik. Geïrriteerd pakt de politie het vreemde wapen af, maar de zuiplap heeft nog een troef in handen.

Hij haalt een roze damesslipje tevoorschijn en legt het ondergoed op de schouder van de agent. Deze is hier uiteraard niet van gediend en wat hem betreft is de maat dan ook vol. Hij slaat de lolbroek in de boeien en voert hem af.


Eindelijk een Duitser met humor...

Uitslagen Eredivisie vrouwen speelronde 6

Deze week werd de zesde speelronde afgewerkt van de Eredivisie voor vrouwen. FOK!sport zal vanaf deze week wekelijks een overzicht van de wedstrijden, stand en programma plaatsen.

FC Twente alleen leider
Doordat FC Twente wist te winnen tegen sc Heerenveen en ADO Den Haag thuis verloor van AZ wisten de Tukkers de leiding te pakken in de Eredivisie bij de vrouwen. Twente won van mede-koploper Heerenveen met 3-2.

ADO Den Haag, die samen met Twente en Heerenveen eerste stond na vijf speelrondes, verloor thuis van landskampioen AZ. In een spectaculair duel werd het 2-3. De verschillen blijven echter klein onderling. De top vijf zit binnen drie punten van elkaar.

Uitslagen speelronde zes

Thuisploeg Uitclub Uitslag
ADO Den Haag AZ Alkmaar 2-3
VVV Venlo Willem II 3-1
FC Twente sc Heerenveen 3-2
FC Zwolle FC Utrecht 1-3


Stand na speelronde zes

# Ploeg Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Twente 6 4 1 1 13 7-5
2 AZ Alkmaar 6 4 0 2 12 11-7
3 FC Utrecht 6 3 2 1 11 9-7
4 ADO Den Haag 6 3 1 2 10 12-9
5 sc Heerenveen 6 3 1 2 10 10-7
6 VVV-Venlo 6 1 3 2 6 9-11
7 Willem II 6 1 1 4 4 7-11
8 FC Zwolle 6 0 1 5 1 4-10


Programma

Datum Thuisploeg Uitploeg
28/10 AZ Alkmaar VVV Venlo
28/10 Willem II FC Twente
28/10 FC Utrecht sc Heerenveen
28/10 FC Zwolle ADO Den Haag

Grote aardbevingsoefening in Californië

Miljoenen scholieren en arbeiders in de Amerikaanse staat Californië zijn donderdag aan het eind van de ochtend als bij toverslag op de grond onder hun tafels gedoken, als onderdeel van een basistraining hoe ze een aardbeving kunnen overleven.

In San Francisco loeiden de alarmsirenes toen de oefening om 10.21 uur begon en treinen in de Bay Area voor een minuut werden stilgezet. Bijna acht miljoen deelnemers hadden zich ingeschreven voor de 'Great California Shakeout', die de inwoners en hulpdiensten moest voorbereiden op een grote aardbeving.

"Het gevaar is reëel", zei Matthew Bettenhausen van de rampendienst van Californië na een deel van de oefening bij een ziekenhuis in Burbank. "Het is egoïstisch en onverantwoordelijk om niet voorbereid te zijn."

Hoewel Californië een lange geschiedenis van verwoestende aardbeving heeft, hebben veel inwoners nog nooit een zware aardbeving meegemaakt. De laatste keer dat zich een seismische ramp in een metropool gebied in Californië voordeed is alweer zestien jaar geleden. Ook hebben veel inwoners niet in Californië op school gezeten, waar kinderen geleerd wordt wat te doen bij een aardbeving.

De oefening vond donderdag ongeveer een half uur plaats voordat zich in Baai van Californië in Mexico een aardbeving voordeed. Kustbewoners in de deelstaat Sinaloa vluchtten hun huizen uit, maar meldingen van schade of slachtoffers zijn uitgebleven. De beving had een kracht van 6,9, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Verbod Gay pride Moskou onrechtmatig

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag Rusland veroordeeld voor het verbieden van Gay pride-optochten in Moskou. Rusland moet ervoor zorgen dat in zijn steden gay parades kunnen worden gehouden. Bovendien moet het 29.510 euro schade en gerechtskosten vergoeden aan organisatoren van optochten die in de jaren 2006-2008 verboden werden.

Joeri Loezjkov, tot voor kort burgemeester van Moskou, vergeleek homoseksuelen met de duivel. Hij zorgde ervoor dat de politie hard optrad tegen gay pride-optochten, of niet ingreep als die door homohaters werden belaagd. De demonstraties werden formeel verboden met een beroep op 'openbare orde, volksgezondheid, moraal en de rechten en vrijheden van anderen, alsook om ordeverstoringen te voorkomen', maar in werkelijkheid was de reden weerzin tegen homo's en lesbiennes.

"De burgemeester van Moskou toonde zich bij vele gelegenheden vastbesloten gay parades te verhinderen, omdat hij ze ongepast vond", oordeelde het hof. Hij achtte het noodzakelijk iedere uiting van homoseksualiteit naar de privésfeer te verbannen en homo's en lesbiennes uit de openbaarheid te dwingen, 'implicerend dat homoseksualiteit het gevolg is van een bewuste en antisociale keuze'. Volgens het hof is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het noemen van homoseksualiteit, of openbare discussie over de maatschappelijke status van seksuele minderheden, van nadelige invloed zou zijn op kinderen of 'kwetsbare volwassenen'.

De Russische regering steunde de verboden in Moskou met het argument dat 'homo-propaganda' onverenigbaar is met de godsdienstige leer en openbare zeden. Deze houding is volgens het hof in strijd met de in de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens verankerde vrijheid van vreedzame samenkomst. Het risico dat een demonstratie kan leiden tot ordeverstoring, mag op zich geen reden zijn een parade te verbieden.

De zaak voor het Europese Hof werd aangespannen door de Russische homo-activist Nikolaj Aleksejev. Burgemeester Loezjkov werd vorige maand na achttien jaar ontslagen door president Dmitri Medvedev. Sergej Sobjanin, stafchef van premier Vladimir Poetin, werd donderdag tot zijn opvolger benoemd.


Verbod Gay pride onrechtmatig (Foto: Novum)

Voorbeschouwing Grand Prix van Zuid-Korea

Komend weekend staat de eerste Grand Prix van Zuid-Korea op het programma. De coureurs zullen rijden op het gloednieuwe Yeongam-circuit. Kunnen de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber hun dominantie van Japan doorzetten of weet Fernando Alonso een spaak in het wiel van het Oostenrijkse team te zetten? Kan McLaren zich nog in de titelstrijd mengen of haken Lewis Hamilton en Jenson Button definitief af? We weten het zondagochtend.

Het Korean International Circuit in de Zuid-Koreaanse provincie Yeongam is een 5,6 kilometer lange baan die ontworpen is door de huisarchitect van de Formule 1 Hermann Tilke. De baan telt 18 bochten en kent tussen bocht 2 en 3 een recht stuk van 1,2 kilometer lengte. Hier is de mogelijkheid om in te halen, terwijl het ook voor bocht 4 mogelijk is. Daarna volgt een hele serie snelle en langzame bochten, alvorens de rijders via een knikje in de laatste bocht weer op het rechte stuk bij start/finish zijn.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.621 km
Aantal ronden: 55
Totale lengte: 309.155 km
Ronderecord: -

Coureurs

Pos. Coureur Team Punten
1 Mark Webber Red Bull Racing 220
2 Fernando Alonso Ferrari 206
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 206
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 192
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 189
6 Felipe Massa Ferrari 128
7 Nico Rosberg Mercedes GP 122
8 Robert Kubica Renault 114
9 Michael Schumacher Mercedes GP 54
10 Adrian Sutil Force India-Mercedes 47
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 41
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 27
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 17
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 13
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 8
17 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 6
18 Nick Heidfeld BMW Sauber-Ferrari 4
19 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 3
20 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
21 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
22 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
23 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
25 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
26 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 0
27 Christian Klien HRT-Cosworth 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 426
2 McLaren-Mercedes 381
3 Ferrari 334
4 Mercedes GP 176
5 Renault 133
6 Force India-Mercedes 60
7 Williams-Cosworth 58
8 BMW Sauber-Ferrari 37
9 STR-Ferrari 11
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0


De Grand Prix van Zuid-Korea heeft een geschiedenis die teruggaat tot 2 oktober 2006 toen het contract voor de race ondertekend werd. Het circuit in de provincie South Jeolla zou tussen 2007 en juli dit jaar gebouwd worden, maar dit liep uit. Het Yeongam-gebied is een gebied ten zuiden van de havenstad Mokpo op 400 kilometer van de hoofdstad Seoul.


De demonstratierun van Karun Chandhok

Vorig jaar december verklaarde de organisatie dat de baan op 5 juli 2010 gereed zou zijn, maar door weersomstandigheden en de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea werd de deadline telkens opgeschoven. Nog ver voordat de laatste asfaltlaag aangebracht werd reed Karun Chandhok met een Red Bull uit 2005 zijn de eerste ronden op de baan.


Het circuit volgens Mark Webber

De deadline om het circuit te keuren was door de FIA al enkele malen verschoven en op 28 september werd bekend dat enkele dagen naar de Grand Prix van Japan op 11 oktober de baan gekeurd zou worden. Charlie Whiting keurde de baan goed en ook de rijders hebben hun bewondering voor het asfalt dat volgens Tilke glad zal zijn. De komende jaren zal de Grand Prix zich moeten bewijzen, al krijgt de race er in ieder geval tot en met 2016 voor, waarna het contract nog voor vijf seizoenen verlengd kan worden.

Vrijdag 22 oktober 2010
03:00 - 04:30 vrije training 1
07:00 - 08:30 vrije training 2

Zaterdag 23 oktober 2010
04:00 - 05:00 vrije training 3
07:00 - 08:00 kwalificatie

Zondag 24 oktober 2010
08:00 2010 Formula 1 Korean Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 23 oktober 06.55-08.15 uur RTL GP: Formule 1 - Zuid-Korea - Kwalificatie
Zo 24 oktober 07.00-07.55 uur RTL GP: Formule 1 - Zuid-Korea - Pre-show
Zo 24 oktober 07.55-10.00 uur RTL GP: Formule 1 - Zuid-Korea - Race
Zo 24 oktober 20.00-21.00 uur RTL GP: Formule 1 - Zuid-Korea - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 23 oktober 06.00-08.30 uur BBC1: Formule 1 - Zuid-Korea - Kwalificatie
Zo 24 oktober 07.10-10.00 uur BBC1: Formule 1 - Zuid-Korea - Race
Zo 24 oktober 20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Zuid-Korea - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 14 °C 23 °C 10 % deels bewolkt
Zaterdag 14 °C 23 °C 10 % bewolkt
Zondag 15 °C 23 °C 60 % buien

Bron: The Weather Channel

Vader krijgt verkeerde lijk dochter mee naar huis

Een rouwende vader heeft deze week het verkeerde lijk meegekregen van het ziekenhuis. Terwijl de Saoedi-Arabiër dacht het lichaam van zijn negenjarige dochter te kunnen begraven, bleek men hem het stoffelijk overschot van een wildvreemd meisje te hebben meegegeven.

Een Arabische krant pakte vandaag uit met het schrijnende verhaal van Yehya Al-Nazawi uit Tabuk. Hij vertelde dat hij het lijk van zijn dochtertje wilde meenemen om het te wassen voor de aanstaande begrafenis. Het lijk was gewikkeld in een doodskleed, maar eenmaal uitgepakt bleek het een ander meisje te zijn.

Al-Nazawi rook lont toen hij voelde dat er haar op het hoofd van het lijk zat. "Het haar van mijn dochter was de dag ervoor nog afgeschoren in het ziekenhuis", verklaart hij. "Ik was verbaasd dat ik het haar gewoon door het doek kon voelen. Toen ik het lichaam uitpakte, was ik geschokt om te zien dat het niet mijn dochter was. In feite vind ik de manier waarop ze overleed in het ziekenhuis ook wel verdacht."

Het ziekenhuis heeft inmiddels excuses aangeboden voor de pijnlijke vergissing. Het ziekenhuis speelt echter het mortuarium de Zwarte Piet toe.

PVV trekt plan allochtonenstop terug

De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond haar plan om een allochtonenstop in te voeren in het amateurvoetbal teruggetrokken. Dat heeft raadslid en Tweede Kamerlid Richard de Mos laten weten.

De Mos stelt dat "het ongelukkig gekozen woord allochtonenstop de discussie over de problemen binnen het Haagse amateurvoetbal ernstig heeft vervuild’’. Daarom heeft de partij de vragen hierover aan het college teruggetrokken.

De gemeente Den Haag noemde het voorstel ,,volledig onzinnig’’. Wethouder Karsten Klein (Sport) verweet de partij in een reactie ,,een dwangmatige xenofocus. Voor een fractie die claimt midden in de Haagse samenleving te staan, is dat onverantwoord en onrealistisch.
"

PVV trekt plan allochtonenstop terug
PVV trekt plan allochtonenstop terug (Foto: ANP)

Steeds boetes voor correct parkeren

Je auto in je voortuin parkeren. Ruben Blikslager uit Amsterdam Zuidoost, mag het. Hij wordt echter steeds op de bon geslingerd als hij zijn auto voor zijn woning aan de Mijehof neerzet.

En dat terwijl de Hoge Raad hem tien jaar geleden toestond zijn auto in de voortuin te parkeren. Hij werd na de uitspraak lange tijd niet bekeurd, maar de afgelopen tijd komen de bekeuringen weer bij hem binnen.

De politie laat in een reactie weten dat het verloop van agenten in Zuidoost groot is en dat niet iedereen op de hoogte is van dit specifieke geval. Als de heer Blikslager het vonnis komt laten zien op het politieburo wordt hij nooit meer bekeurd voor foutparkeren voor zijn woning.

DVD: The Slammin' Salmon

Broken Lizard, een groep van vijf Amerikaanse komieken, schrijft, regisseert en acteert in hun eigen bioscoopfilms. Ze maakten eerder al de politiekomedie Super Troopers en de bierkomedie Beerfest. Nu is het vijftal terug met een nieuwe komedie, genaamd The Slammin' Salmon. In deze komedie is Cleon 'Slammin' Salmon (Michael Clarke Duncan) een voormalig bokskampioen in het zwaargewicht. Tegenwoordig heeft Cleon een eigen restaurant in Miami, maar hij kampt met schulden. Om deze schulden bij de Japanse criminele organisatie Yakuza af te lossen, organiseert hij een wedstrijd voor de obers. De winnaar is degene die het meeste geld verdiend op een avond en wint 10.000 euro. De verliezer krijgt met bokslegende Cleon te maken.

Achtjarig meisje al 6 jaar op dieet

Een Britse moeder heeft haar dochter op een dieet gezet. Aly Gilardoni is namelijk bang dat de achtjarige Corleigh net zo dik wordt als zijzelf, en geeft het meisje dagelijks slechts 700 calorieën. Het strenge dieet houdt ze nu al zes jaar vol.

De 32-jarige moeder, met 107 kilo schoon aan de haak niet een van de slanksten, is ervan overtuigd dat zij handelt in het belang van haar dochter. "Ik worstel al mijn hele leven met overgewicht", verklaart ze. "Ik wil voorkomen dat Corleigh net als ik wordt."

"Ik wil geen dik kind", laat ze Britse media verder weten. "Haar uiterlijk is een obsessie voor mij geworden. Ik wil dat ze mooi en populair is. En dat gaat niet lukken als ze dikker zou zijn." Het jonge meisje wordt dan ook uitgehongerd. Dagelijks mag ze niet meer dan 700 calorieën binnenkrijgen, duizend minder dan wordt aangeraden voor een opgroeiend kind.

De alleenstaande moeder wordt ervan beschuldigd haar eigen problemen op haar dochter te projecteren. Het meisje heeft inmiddels zelf te kampen met anorexia en is doodsbang dik te worden. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat Corleigh, hoewel vijf kilo te licht, gelukkig nog kerngezond is.


'I'm not fat, I'm big boned!'
Voor foto's van dikke moeder en dun kind, zie de bron

Tot negen jaar cel voor doodschoppen cafébezoeker

Twee 46-jarige mannen zijn donderdag veroordeeld tot negen en acht jaar celstraf voor het doodschoppen van een cafébezoeker. De rechtbank in Dordrecht acht het tweetal schuldig aan doodslag.

In januari werd een 33-jarige Ier zwaar mishandeld bij een kroeg aan de Nieuwstraat in Dordrecht. De verdachten zetten de man op verzoek van het cafépersoneel naar buiten. Daar ontstond een schoppartij, waarbij de Ier het onderspit dolf. Hij overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Prehistorisch graf Alkmaar definitief uit ijzertijd

Het graf waar archeologen deze zomer tijdens opgravingen in Alkmaar op stuitten stamt inderdaad uit de ijzertijd. Het graf komt uit de periode tussen vijftig jaar voor en negentig jaar na Christus, zo heeft onderzoek van enkele tanden die in het graf werden gevonden uitgewezen. Dat heeft de gemeente Alkmaar donderdag bekendgemaakt.

In Alkmaar werd nog niet eerder een graf uit de prehistorie ontdekt. Het graf zat onder een laag stuifzand. Er was het silhouet van een persoon in gehurkte houding in te zien. De gemeente dacht eerder al dat het ging om een graf uit de ijzertijd, onder meer omdat de houding van de persoon in het graf karakteristiek is voor begravingen uit die periode.

Bij eerdere archeologische opgravingen in de binnenstad zijn al eens sporen van akkers uit de late ijzertijd gevonden. Het 'lijksilhouet' hoort volgens de gemeente bij de mensen die rond die tijd in het gebied woonden. Deze mensen werden door de Romeinen Friezen genoemd. Rond het begin van de jaartelling veroverden de Romeinen het zuiden van Nederland, maar ze waren ook even tot boven het IJ.

De ontdekking werd gedaan op de Paardenmarkt, waar archeologisch onderzoek plaatsvond wegens bouwplannen in het gebied. Tijdens het onderzoek werden meer bijzondere vondsten gedaan. Zo troffen archeologen onder meer ook een massagraf uit 1573 aan. In dat jaar werd de kaasstad door de Spanjaarden belegerd. Bij enkele skeletten werden musketkogels en hagel aangetroffen.

Ruiz en Wisgerhof houden pijntjes over aan Werder

Twee belangrijke pijlers in de selectie FC Twente kampen met pijntjes na de Champions League-wedstrijd van gisteravond.

Aanvoerder Peter Wisgerhof heeft een lichte verrekking in de hamstring en Bryan Ruiz heeft lichte rugklachten. Beide spelers liepen de blessure  op in het Champions League duel tegen de Duitse ploeg (1-1). Wisgerhof werd tijdens de wedstrijd al gewisseld, Ruiz speelde de wedstrijd uit.

De komende dagen moeten uitwijzen of de spelers zondag in het duel tegen ADO Den Haag inzetbaar zijn.

[EL] Uitslag Debreceni VSC - PSV

PSV heeft vanavond de uitwedstrijd in de Europa League tegen Debreceni VSC met 1-2 gewonnen. Dankzij de winst gaan de Eindhovenaren in Groep I aan de leiding met zeven punten.

PSV begon niet sterk aan het duel. Toch kregen de Eindhovenaren wel snel een aantal kleine kansen.  Doordat het spel van PSV, naarmate de eerste helft vorderde, steeds slordiger werd, kon Debrecen gevaarlijk worden. Mijadinoski schoot op de paal en kon niet veel later zelfs de 1-0 binnenschieten. Hierna voerde PSV het tempo wat op en via een aanval van Berg en Engelaar werd de gelijkmaker gescoord.

In de tweede helft namen de Eindhoveran de regie wat meer in handen maar het tempo dat ze hanteerde was te laag om de Hongaarse defensie uit elkaar te spelen. In de 66e minuut kwam PSV alsnog op 1-2. Pieters zette voor waarna de bal via de rug van Dzsudzsák voor het doel terechtkwam en invaller Reis het laatste tikje gaf.

In het resterende deel van de wedstrijd slaagde Debreceni VSC er niet in om de wedstrijd te laten kantelen, terwijl PSV vergat om de wedstrijd definitief te beslissen. En dus was de eindstand 1-2.

 

Debreceni VSC

1 - 2

PSV

 35' Mijadinoski
   40' Engelaar
 66' Reis
 
 Gele kaart: , Berg, (PSV)
 
Stadion: Oláh Gábor Útstadion, Debrecen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Vollquartz (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Malinauskas
Nagy
Simac
Mijadinoski
Fodor
Szakály (Rezes/80)
Kiss
Varga
Czvitkovics
Coulibaly
Mbengono (Bodi/66)
  Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Afellay
Toivonen (Bakkal/84)
Engelaar
Lens (Reis/46)
Berg
Dzsudzsák

 

[EL] Uitslag FC Utrecht - Steaua Boekarest

Vanavond om 19:00 uur trapten FC Utrecht en het Roemeense Steaua Boekarest in de Galgenwaard af in het kader van de Europa League. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel; 1-1. Edouard Duplan zette de thuisploeg nog op voorsprong, maar Alje Schut kopte uit een hoekschop van Steaua de gelijkmaker in eigen doel.

De wedstrijd was voor FC Utrechter Mihai Neşu een weerzien met de club waar hij jarenlang voor uitkwam. In de opstelling van FC Utrecht zaten weinig verrassingen. Enige afwezige in de basis was Jakob Lensky. De middenvelder is geblesseerd en werd vervangen door Gianluca Nijholt. Steaua Boekarest miste spits Pantelis Kapetanos. Hij kreeg in het vorige duel met Napoli een rode kaart wegens een slaande beweging en is dus geschorst.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel. FC Utrecht had in de eerste minuten iets meer balbezit, maar meer dan een schotje van Mulenga leverde het niet op. Na twaalf minuten kreeg Mulenga een grotere mogelijkheid om te scoren. De bal kwam vanuit een corner voor de voeten van de Zambiaan, maar hij schoot de bal van dichtbij hoog over het doel. Na ruim een kwartier spelen, kwam Staeau steeds beter in de wedstrijd. Linksachter Latovlevici probeerde het eens van afstand en de zwabberende bal werd met moeite gepareerd door keeper Vorm.

Na 25 minuten spelen brak FC Utrecht uit en de prima vloeiende aanval belandde uiteindelijk op de rechterkant in de voeten van de opkomende Cornelisse. Hij haalde de trekker over en zijn schot spatte uiteen op de paal. Een aanval daarop kreeg Van Wolfswinkel de bal aangespeeld en vanuit een moeilijke hoek maakte hij het met een hard laag schot de Roemeense doelman nog knap lastig. Na een half uur spelen kreeg ook Duplan een goede mogelijkheid de score te openen. Na een combinatie met Mertens kreeg hij de bal randje zestien terug en hij schoot de bal net voorlangs het vijandelijke doel. Kort voor rust ging de Roemeense verdediging in de fout. Van Wolfswinkel onderschepte een slechte pass van een Roemeense verdediger, maar wist het buitenkansje niet te benutten. Dit was tevens het laatste wapenfeit voor rust.

Direct na rust zocht FC Utrecht meteen de aanval en dit resulteerde al snel in een kans voor opnieuw Mulenga. De Afrikaan kwam echter een teenlengte tekort om voor direct gevaar te stichten. Korte tijd later kreeg Utrecht een corner en daaruit werd de ploeg van trainer Du Chatinier opnieuw gevaarlijk. Nijholt schoot vanaf de zestien op doel en de bal werd met moeite gepareerd door keeper Tatarusanu. Een aanval erop leek Van Wolfswinkel dan toch de openingstreffer te scoren, maar de glaszuivere treffer werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. De Utrechters bleven aanvallen, maar de Roemeense verdediging wist nog altijd de nul te houden.

De Utrechtse storm leek te gaan liggen, maar opeens wist Duplan na slecht uitverdedigen van Steaua de bal in de verre hoek te liften. Daarmee scoorde hij het eerste doelpunt voor Utrecht in de Europa League. Steaua ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar de verdediging van de Utrechters stond als een huis. Ruim een kwartier voor tijd leek Mertens een werelddoelpunt te maken. Vanaf grote afstand zag hij de Roemeense keeper ver voor zijn doel staan en de Belg probeerde de bal over hem heen te stiften. De keeper kon ternauwernood redden. Uit de corner die volgde, kopte Schut maar net over.

Toch kwam Steaua tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Uit een hoekschop werkte Schut de bal met zijn hoofd achter zijn eigen keeper. Naarmate het einde naderde, werden de Roemenen gevaarlijker, maar dankzij goed optreden van de Utrechtse verdediging bleef de schade beperkt. In de laatste minuten van de wedstrijd drong Utrecht nog eens aan en kon de winst binnenslepen danzij Mulenga. De Zambiaanse spits schoot van erg dichtbij op doel, maar keeper Tatarusanu redde met een knappe reflex. Daardoor werd de puntendeling een feit.


FC Utrecht

1 - 1

Steaua Boekarest

 60' Duplan
  76' Schut (e.d.)
 
 Gele kaart: Mertens, Wuytens (FC Utrecht), Geraldo, Latovlevici (Steaua)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Ennjimi (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Duplan
Silberbauer
Mulenga
Nijholt (Vorstermans/81)
Mertens
v.Wolfswinkel
  Tatarusanu
Bonfim
Gardos
Geraldo
Latovlevici
Nicolita
Angelov (Radut/60)
Stancu
Gomes
Tanase
Surdu (Szekely/77)

Zeteltal regeringspartijen stijgt in peiling

Het aantreden van het nieuwe kabinet legt de regeringspartijen VVD en CDA geen windeieren. Beide partijen stijgen in de politieke barometer, die donderdag werd gepubliceerd.

De VVD van premier Mark Rutte klimt van 31 naar 34 zetels in de peiling van Synovate. Het CDA krijgt er twee zetels bij en komt uit op twintig. Met de steun van gedoogpartij PVV -die op 31 blijft staan- kan het minderheidskabinet rekenen op een virtuele meerderheid van 85 zetels in de Tweede Kamer; dat zijn er negen meer dan bij de verkiezingen in juni.

Met de oppositie gaat het minder voortvarend. De PvdA zakt van 27 naar 24 zetels, de SP van elf naar tien en D66 van dertien naar elf. GroenLinks blijft op elf zetels staan. Ook de SGP (twee zetels) en Partij voor de Dieren (een zetel) blijven stabiel ten opzichte van de vorige peiling van twee weken geleden. Winst is er alleen voor de ChristenUnie, de partij van André Rouvoet stijgt van vijf naar zes zetels.

Synovate peilde ook de mening van Nederlanders over het dubbele paspoort van staatsecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten - Hyllner. Van de ondervraagden vindt 45 procent het geen probleem dat leden van het kabinet twee nationaliteiten hebben; 43 procent verzet zich hiertegen. Onder hen bevinden zich vooral PVV-kiezers.

PVV-leider Geert Wilders kondigde al aan dat hij volgende week tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie gaat indienen waarin hij de staatssecretaris oproept afstand te doen van haar Zweedse nationaliteit. Vier op de tien Nederlanders zijn het met hem eens, blijkt uit de peiling. De helft vindt dat Veldhuijzen van Zanten haar tweede, Zweedse, paspoort mag houden.

Het zijn wederom vooral PVV-kiezers die vinden dat de staatssecretaris afstand moet doen van haar tweede nationaliteit. Niettemin is deze kwestie voor twee derde van hen geen reden om de gedoogsteun aan het kabinet in te trekken. Een kwart vindt wel dat Wilders de coalitie van CDA en VVD niet langer in het zadel moet houden.

Rutte liet woensdag weten de tweede nationaliteit van zijn staatssecretaris niet bezwaarlijk te vinden. Hij wacht het debat daarover in de Tweede Kamer af. In 2007 noemde hij de tweede nationaliteit van de Turks-Nederlandse staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) nog onwenselijk.


Regeringspartijen steigen in peiling (Foto: Novum)

Menselijke resten gevonden in Arnhem

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van donderdag in Arnhem gevonden menselijke resten. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat sprake is van een misdrijf, maar ook de Gravendienst van het ministerie van Defensie is ingeschakeld omdat het mogelijk een graf uit de Tweede Wereldoorlog betreft, meldt een politiewoordvoerder.

De resten, een aantal botten en een deel van een schedel, werden rond 15.00 uur gevonden op een bouwterrein aan de Hoogstedelaan. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar munitie uit de Tweede Wereldoorlog, dat is ingesteld voorafgaand aan het bouwrijp maken van de grond.

Of de resten van een man of vrouw zijn, hoe de resten daar komen en wat er met het slachtoffer is gebeurd, is nog onduidelijk. In het gebied worden overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. "Er is hier destijds flink gevochten."

De aanname dat er mogelijk geen sprake is van een oorlogsslachtoffer, baseert de politie op hoe de resten erbij lagen. "Meestal worden er als er sprake is van oorlogsslachtoffers bij de resten zaken gevonden die daar op wijzen. Dat was hierbij niet het geval. Maar we sluiten niet uit dat het toch om een oorlogsslachtoffer gaat."

De politie heeft de vindplaats 'bevroren', zegt de woordvoerder donderdagavond. Het onderzoek naar de resten wordt vrijdag voortgezet.

Dode vrouw gevonden in Reeuwijkse woning

Agenten hebben donderdagmiddag in een woning in de Zuid-Hollandse gemeente Reeuwijk het levenloze lichaam van een vrouw gevonden. De politie vermoedt dat er sprake is van een misdrijf. Dat heeft de politie donderdagavond bekendgemaakt.

Het lichaam werd rond 14.15 uur gevonden in de woning aan de De Jongstraat, nadat de politie was gewaarschuwd omdat de vrouw niet op haar werk was verschenen. De politie is een onderzoek gestart.

Canadese kolonel tot levenslang veroordeeld

Een kolonel van de Canadese luchtmacht is donderdag wegens moord op twee vrouwen tot twee keer levenslang veroordeeld. De 47-jarige Russell Williams komt op zijn vroegst over 25 jaar in aanmerking om in vrijheid te worden gesteld.

Williams bekende eerder deze week voor de rechter in Ontario twee vrouwen verkracht en door verstikking om het leven gebracht te hebben. Daarnaast bekende hij twee aanrandingen en 82 inbraken, waarbij hij het op vrouwenondergoed had voorzien.

De kolonel betuigde donderdag spijt van zijn daden en het leed dat hij zijn slachtoffers, hun familie en vrienden heeft aangedaan. Hij zei 'afschuwelijke daden' te hebben begaan. De piloot en commandant werd begin dit jaar opgepakt nadat in februari het lichaam van een 27-jarige vrouw was gevonden. Later gaf hij ook de moord op een 38-jarige vrouw in november toe.

De zaak heeft in Canada grote beroering gewekt, aangezien de in Engeland geboren en in Canada opgegroeide Williams in 23 jaar een fraaie carrière in de strijdkrachten had opgebouwd. Zo diende hij op bases in binnen- en buitenland en was hij ooit commandant van de grootste luchtmachtbasis in Canada. Ook was hij piloot van het regeringsvliegtuig en vloog hij de Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip rond toen zij vijf jaar geleden Canada bezochten.


Kolonel veroordeeld tot levenslang (Foto: Novum)

Man hengelt naar gebruikte damesslipjes

De politie van de Japanse stad Kobe heeft afgelopen nacht een 54-jarige man gearresteerd. De Japanse krantenbezorger wilde met een vishengel gewassen damesslipjes van het balkon hengelen.

De 26-jarige man van de 21-jarige slipjesdraagster hoorde naar eigen zeggen een vreemd geluid. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij hoe een man met een vier meter lange vishengel de slipjes van zijn vrouw van het balkon op de eerste verdieping viste.

De bewoner hield de op heterdaad betrapte slipjesvisser net zolang vast tot de gealarmeerde politie hem in de boeien sloeg. De illegale visser wordt aangeklaagd wegens diefstal van een slipje.

[WK Turnen] Vierde wereldtitel op rij Chinese turners

De Chinese turners hebben voor de vierde keer op rij de wereldtitel veroverd. In de landenfinale in Rotterdam bleken Japan en Duitsland de hardnekkigste concurrenten.

China, dat net als Japan afsloot op rek, kwam tot een totaalscore van 274,997. Japan volgde met 273,769. Duitsland, dat eindigde op voltige, pakte het brons: 271,252. Daarmee was het podium gelijk aan dat van de landenfinale bij de WK in Stuttgart in 2007.

Bij het ingaan van de laatste rotatie stonden de drie landen nog binnen een punt van elkaar. De Duitsers wisten dat ze op voltige niet aan de scores van hun concurrenten konden komen en moesten alleen nog de Verenigde Staten (vloer) van zich af zien te houden. Dat lukte moeiteloos. Japan opende op rek en leek al kansloos na een val van Kazuhito Tanaka. Specialist Koji Uematsu turnde daarna nog wel de eerste score boven de zestien (16,033) op rek in dit toernooi. Het was niet genoeg om de Chinezen - met toestelfinalist Zhang Chenglong (15,900) als uitblinker - van de titel af te houden.

China pakte in 1983 voor het eerst goud in de landenwedstrijd van een wereldkampioenschap, de in Rotterdam veroverde titel was de negende.

Vierde wereldtitel op rij Chinese turners
Vierde wereldtitel op rij Chinese turners (Foto: ANP)

Bruyneel verwacht veel van Brajkovic

Janez Brajkovic zal na het definitieve stoppen van Lance Armstrong, de kar moeten trekken van zijn ploeg RadioShack in de Tour de France. Vooral ploegleider Johan Bruyneel verwacht veel van de winnaar van de Dauphiné Libéré.

"Jani zal de Tour voor het eerst starten met de nodige verwachtingen," zei Bruyneel. "Hij zal een ervaren ploeg om hem heen hebben, zonder de druk van het zijn van de kopman te voelen. Maar ik verwacht wel het nodige van hem. Zijn winst in de Dauphiné bewees zijn talent, Hij won daar van Contador en kan nu nog een stap voorwaarts zetten."

Makers Scribblenauts komen met Xbox Live Arcade-game

5TH Cell, de makers van onder andere Super Scribblenauts komen met een Xbox Live Arcade Game. Zij hebben ongeveer een jaar geleden al aangekondigd dat ze een game voor het online systeem van Microsoft aan het maken zijn, maar volgens een countdown op hun site komt het spel er nu echt aan.

Op http://5thcell.com/countdown/ is een countdown te zien die nog iets meer dan zeven dagen duurt, na de countdown zal 5TH Cell hun nieuwe game aankondigen. Het was al eerder bekend dat deze XBLA-game de beroemde Source-engine gaat gebruiken. Het spel zal in ieder geval niet een vervolg/port van Scribblenauts zijn, aangezien het om een volledig nieuw spel en idee zal gaan.

5th cell

 

Winst voor Federer in zijn 900e ATP-tour wedstrijd

Roger Federer heeft zijn 900e wedstrijd op de ATP Tour winnend afgesloten. De Zwitser, die deze week op het toernooi van Stockholm speelt, versloeg de Amerikaan Taylor Dent in twee sets. Het werd 6-1 en 6-2 voor de nummer één van de plaatsingslijst.

Van de 900 partijen won Federer er 727 en verloor er vanzelfsprekend 173. Een opvallend feitje is dat Federer nooit heeft moeten opgeven tijdens één van deze wedstrijden. In de kwartfinale van het toernooi treft Federer zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, die eerder Robin Haase uitschakelde.

Gamen met 3D-bril? Geen probleem!

De winkels staan er vol mee en er komen steeds meer modellen op de markt. Hier heb ik het natuurlijk over de 3D-televisies. Ze zijn nog wat duur en natuurlijk is er het nadeel dat je een 3D-bril moet dragen om de film goed te kunnen zien. Toch heeft een onderzoek nu uitgewezen dat dit tweede niet zo'n groot probleem is voor gamers.

Een grote meerderheid van de gamers, maar liefst 80%, vindt het geen probleem om met een 3D-bril op te gamen. Opmerkelijk is dat als het mogelijk is om zonder 3D-bril te gamen, het aantal dat games in 3D wil spelen maar stijgt met 12%. Voor het kijken van Blu-ray films is dit niet vele anders zoals te zien is in onderstaande grafiek.

grafiek

Uit het onderzoek zijn nog een aantal andere interessante resultaten gekomen. Zo zou 65% van de ondervraagden al een HD-TV hebben en zou 35% het overwegen om een 3D-TV aan te schaffen.

Jochie van 11 verkracht meisje van 8

De politie van Douglas County, in de Amerikaanse staat Oregon, heeft zaterdagmiddag een elfjarig jongetje opgepakt. Het ventje heeft een meisje van acht jaar ontvoerd en verkracht.

De moeder van het meisje heeft de politie verklaard dat ze ineens haar dochter hoorde schreeuwen. Toen ze hierna op onderzoek uitging, zag ze uiteindelijk hoe haar dochtertje werd genomen door een vriendje. Volgens een politierapport kenden de kinderen elkaar en waren ze buiten aan het spelen.

Het meisje is overgebracht naar het ziekenhuis waar ze is behandeld aan kleine verwondingen. Het verkrachtertje is opgepakt en wordt beschuldigd van verkrachting, seksueel misbruik, ontvoering en seks met een meisje jonger dan twaalf jaar.

Leonardo terug in wedstrijdselectie NAC

Leonardo keert morgenavond tegen Roda JC weer terug in de wedstrijdselectie van NAC Breda. De 27-jarige Braziliaan werd begin oktober om disciplinaire redenen uit de selectie gezet. Leonardo is weer in genade aangenomen, maar begint tegen de Limburgers wel op de reservebank.

"We zullen niet met hem starten, maar het is natuurlijk wel fijn om zo'n extra wapen nog achter de hand te hebben", zegt trainer Gert Aandewiel op de clubwebsite.

De terugkeer van Leonardo is ook deels noodgedwongen, omdat de club uit Breda momenteel veel blessuregevallen telt. Zo zijn Anthony Lurling, Ferne Snoyl, Tim Gilissen en Gabor Horvath niet inzetbaar.

God of War Collection komt naar PSN

Vorig jaar verschenen God of War en God of War II in een opgepoetste HD-versie voor de PlayStation 3. Voor iedereen die deze God of War Collection heeft laten liggen is er nu nog een kans om deze spellen te kunnen spelen. Beide games zullen namelijk vanaf 3 november te downloaden zijn.

Los kosten de games € 17,99 per stuk, samen kun je ze aanschaffen voor € 29,99. Beide spellen zijn full HD met 60 FPS. Daarnaast kun je voor beide games trophies verzamelen, net zoals in de Blu-ray versie. Het enige verschil is dat de PSN-versies gestript zijn van bonus content en andere extra's.

In God of War kruip je in de huid van Halfgod Kratos. Kratos krijgt het aan de stok met oorlogsgod Ares en moet vervolgens op pad om de speciale krachten van de andere Goden te krijgen zodat hij de strijd met Ares aan kan gaan. De game is een hack & slash-game met puzzel-elementen die zich afspeelt in het oude Griekenland. Alledrie de God of War-games werden zeer positief ontvangen.

 

Rock Band 3 Pro-mode laat je zweten

Volgende week komt Rock Band 3 uit en een van de nieuwe modes die erin zit is de Pro-mode. Vooral de Pro-mode van de gitaar is erg vernieuwend. Met een apart bijgeleverde gitaar, die begin 2011 uitkomt, zul je de echte noten van een liedje kunnen spelen. Dit valt soms nog erg tegen.

Hieronder is een trailer te zien van de Pro-mode, waarin Harmonix vertelt wat je er allemaal mee kunt doen. Het liedje dat op de achtergrond afspeelt is op de moeilijkheidsgraad 'Expert', dus er is nog hoop voor de mensen die voor het eerst hier 'echt' gitaar mee gaan spelen. Rock Band 3 komt de 29e uit voor de Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo DS, PSP en de Nintendo Wii.

Vervoerders eisen einde Franse blokkades

De vervoersorganisaties EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) eisen dat de Europese Commissie een eind maakt aan de blokkades in Frankrijk. Een Europese verordening maakt dat mogelijk, laten de organisaties donderdag weten.

EVO en TLN maken zich zorgen over de acties in Frankrijk, die nu al dagen aanhouden. De protesten zijn gericht tegen het voornemen van de Franse regering om de pensioenleeftijd te verhogen naar 62 jaar. Door de acties zijn er veel laad- en losadressen rondom de vliegvelden slecht bereikbaar. Ook is er door de blokkades van en stakingen bij raffinaderijen een grote schaarste aan brandstof.

Deze 'drastische actievorm' is nadelig voor het bedrijfsleven, stellen EVO en TLN. De blokkades druisen verder 'regelrecht' in tegen het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie. De Europese Commissie moet daarom ingrijpen, vinden de brancheorganisaties, die wijzen op een verordening die 'voorziet in een mechanisme om in te grijpen zodra het vrij verkeer van goederen in het geding komt'.

EVO en TLN willen dat de Europese Commissie hiervan gebruikmaakt en Frankrijk vraagt maatregelen te nemen om de blokkades op te heffen. President Nicolas Sarkozy heeft al bezworen de 'raddraaiers' aan te pakken en de openbare orde te herstellen.


Vervoersorganisaties willen einde aan blokkades in Frankrijk (Foto: Novum)

Bus verwondt man op zebrapad Amsterdam

Een oudere man is donderdagmiddag in Amsterdam-Zuid zwaargewond geraakt toen hij op een zebrapad werd aangereden door een bus. De man is naar een ziekenhuis gebracht, de buschauffeur is meegenomen naar een politiebureau om een verklaring af te leggen, meldt een politiewoordvoerder.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren is nog onduidelijk. Het ongeval had rond 16.15 uur plaats op de kruising van de Olympiaweg met de Stadionweg. Hoeveel mensen in de bus van het GVB zaten, weet de politiewoordvoerder niet. "Maar het gebeurde rond 16.15 uur, dus de bus zal wel aardig vol hebben gezeten." De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Douane waarschuwt voor nepartikelen

De douane waarschuwt consumenten op te letten bij het bestellen van goederen via internet. De spullen zijn vaak namaak. Momenteel is het geen uitzondering dat douanebeambten meer dan honderd nagemaakte artikelen per dag tegenkomen, meldt de douane.

Tegen het einde van het jaar bestellen consumenten meer spullen via internet. Het gaat hierbij dan vooral schoenen, laarzen en tassen die veelal uit het Verre Oosten komen. Als namaakartikelen worden ontdekt, dan worden ze in beslag genomen en vernietigd. Ook kan een boete worden opgelegd.

Consumenten kunnen namaakartikelen herkennen aan bijvoorbeeld de lage prijs van het aangeboden artikel. "Dat is vaak al een aanwijzing dat het niet het originele artikel is."

New Haven verdwijnt van ATP-kalender

Het tennistoernooi van New Haven heeft vanaf volgend jaar geen editie voor mannen meer. Alleen de vrouwen spelen dan hun partijen nog op het terrein van de befaamde universiteit Yale. Dat is besloten nadat hoofdsponsor Pilot Pen, al vijftien jaar de belangrijkste geldschieter van het toernooi, om financiële redenen afhaakte.

Het toernooi in New Haven, dat traditiegetrouw de week voor de US Open wordt afgewerkt, is een van een handvol toernooien waar de mannen en de vrouwen tegelijkertijd spelen. Ook in Rosmalen gebeurt dat onder meer, net als bij de belangrijke toernooien in Indian Wells, Miami en Beijing.

Vrouw doorboord door vliegende vis

Een dagje kajakken is een Amerikaanse vrouw afgelopen zondag bijna fataal geworden. Nu is het roeien in zo'n klein bootje in de Florida Keys sowieso al niet zonder gevaren, maar hier had Karri Larson uiteraard niet op gerekend. De 52-jarige werd doorboord door een vliegende vis van ruim een meter twintig.

De mensen van het alarmnummer 911 dachten zeker met een gek te maken te hebben. "Ik heb een noodgeval", riep Larsons vriend Michael in de telefoon. "Mijn vriendin is geraakt door een vliegende vis. Ik vermoed dat het een barracuda of iets dergelijks was."

Hoogstwaarschijnlijk was de schuldige een geep, aldus CBS. De vis sprong vanuit het ondiepe water zo in het bootje van de twee. Hierbij doorboorde de naaldvis met zijn lange, scherpe neus de rug van de vrouw.

Kevin Freestone, eigenaar van de sleepboot die het stel naar vaste wal sleepte en Michael aan de telefoon had, geeft de man een schouderklopje om zijn getoonde moed. Zelfs toen hij de gebroken ribben van zijn vriendin met een hand vasthield en vertelde over haar doorboorde longen ging hij niet van zijn stokje.

Uiteindelijk is het gelukt de wal te bereiken waarna Larson per helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd. Ze zal waarschijnlijk geheel genezen. Volgens de mensen van het alarmnummer heeft Michael zondag een leven gered door druk op de wond te houden en een goede routebeschrijving te geven naar de boot.

Een filmpje over het bizarre ongeval is hier te zien

Gratis headsetje?

Het begon allemaal bij een slecht spamtopic in V&A, maar ik ontdekte dat je via de site via een of andere systeemfout een gratis hoodtelefoontje kunt bestellen.

Earphones For All iPod Models And Other Device

Kwaliteit zal niet al te best zijn, want het blijft Chinese troep maar gratis is toch mooi meegenomen! Bestel en "betaal" snel, want ze hebben de fout al door: "How there will be free of something a little do not believe have you contact with their staf."

'Orale seks veroorzaakt kanker'

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mannen die hun vrouwelijke partner regelmatig oraal verwennen, een verhoogd risico hebben op keel- en nekkanker. De boosdoener van deze kanker is het zogeheten Humaan Papillomavirus (HPV). Dit is hetzelfde virus dat bij vrouwen en meisjes baarmoederhalskanker veroorzaakt. Artsen dringen dan ook al jaren aan op een vaccinatie tegen HPV.

De overeenkomst tussen orale seks en keel- en nekkanker bij mannen werd ontdekt na een grootscheeps onderzoek in de VS en Europa. Hieruit is gebleken dat deze kankersoort de laatste jaren een grote vlucht heeft genomen. Werd twee decennia geleden nog slechts een op de vijf orale kankertypes veroorzaakt door HPV, heden ten dage is dat maar liefst de helft. Artsen pleiten er dan ook voor dat mannen en jongens zich hierin tegen laten inenten.

"Dit type kanker kwam voorheen voor bij mannen van in de zestig die hun hele leven rookten en dronken", verklaart oncoloog Dr. John Deeken. "Nu zijn er steeds meer jonge mannen met keel- en nekkanker die nog nooit van hun leven hebben gerookt." Volgens de experts is de toename te wijten aan de losbanderige seksuele moraal van tegenwoordig. Zij willen dan ook dat er betere voorlichting komt.

Moerenhout neemt afscheid bij zesdaagse

Koos Moerenhout neemt begin januari tijdens de zesdaagse van Rotterdam in Ahoy afscheid als wielrenner. Dat maakte de organisatie van het evenement vandaag bekend.

Moerenhout reed begin oktober, bij de wereldkampioenschappen in het Australische Geelong, zijn laatste officiële wedstrijd. Bij de wegrace eindigde hij als dertiende.

"Moerenhout verdient een groots afscheid, dus krijgt hij dat van ons", aldus organisator Frank Boelé. Moerenhout zal onder meer een wedstrijd rijden met wielrenners die vroeger bij hem in de Nederlandse juniorenselectie zaten. Ook werkt hij een omnium af, met als afsluiting een dernyrace. Michael Boogerd behoort tot de deelnemers.

Moerenhout neemt afscheid bij zesdaagse
Moerenhout neemt afscheid bij zesdaagse (Foto: ANP)

De la Rosa onder indruk van Pirelli-banden

Pedro de la Rosa is onder de indruk van de banden die Pirelli volgend jaar aan de Formule 1-teams zal gaan leveren. De Spanjaard testte deze week de medium en de harde banden op het circuit van Barcelona en reed met de Toyota TF109 262 ronden.

"Het zijn zeer goede dagen geweest. Ik moet zelfs zeggen dat ik onder de indruk ben, omdat de banden van een veel hoger prestatieniveau zijn dan ik had verwacht. Als je allemaal ziet wat Pirelli gedaan heeft dan is het moeilijk voor te stellen dan al het werk in zo'n korte tijd plaatsgevonden heeft," zei De la Rosa.

"De Pirelli-banden hebben hun eigen kenmerkende eigenschappen vergeleken met de huidige banden en de coureurs zullen dat gaan waarderen. Ik weet zeker dat het geheel een competitief pakket zal gaan vormen. De komst van Pirelli is goed nieuws voor de Formule 1."

Kamerleden bezoeken Afghanistan en Golf van Aden

Zes Kamerleden hebben een bezoek gebracht aan de nog resterende Nederlandse militairen in Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Op het kamp in Tarin Kowt lieten de parlementariërs zich de afgelopen dagen bijpraten over de afbouw van de Nederlandse missie in Uruzgan en de manier waarop de circa duizend militairen die nog in Afghanistan zijn, hun werk uitvoeren.

De meesten van hen maken deel uit van de Redeployment Task Force, die belast is met het repatriëren van Nederlands materieel. De Kamerleden hebben uitgebreid met hen gesproken over hun 'dagelijkse ervaringen', aldus de krijgsmacht.

De Kamerleden bezochten verder het Nederlandse hospitaal en het detachement Apachehelikopters op het kamp, die nog enige tijd actief blijven in het gebied. In Kandahar werden de politici geïnformeerd over het verloop van de NAVO-operatie in Zuid-Afghanistan.

Het gezelschap, dat bestaat uit Anouchka van Miltenburg (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Hero Brinkman (PVV), Hanke Bruins Slot (CDA), Jasper van Dijk (SP) en Wassila Hachchi (D66) vloog daarna door naar de Golf van Aden voor een bezoek aan het bevoorradingsschip Amsterdam. Het Nederlandse marineschip beschermt daar voor de kust van Somalië koopvaardijschepen tegen piraten.


(Foto: Novum)

Kinderen mishandelen 90-jarige vrouw

De politie heeft in Eindhoven een jongen van 10 jaar en twee meisjes van 9 en 10 jaar aangehouden, omdat ze een 90-jarige vrouw hebben bespuugd en geslagen.

Verder drongen de kinderen met een smoesje bij bejaarden binnen om portemonnees en sleutels te stelen. De kinderen hebben hun daden bekend. Dat liet de politie donderdag weten.

De 90-jarige vrouw werd door de kinderen bespuugd en geslagen toen zij haar hond aan het uitlaten was in het Amandelpark. De jongeren gaven ook toe dat zij op 10 oktober de sleutels van de scootmobiel van een 85-jarige vrouw uit Eindhoven hadden gestolen. Vervolgens gingen zij er met de scootmobiel vandoor. Een getuige zorgde dat de vrouw haar voertuig terugkreeg.

De politie sluit niet uit dat er meerdere personen bij de voorvallen zijn betrokken.

Nederlands Dagblad gaat geld vragen

Het Nederlands Dagblad stapt op zaterdag 30 oktober over op het berlinerformaat. En voor artikelen op de website dienen lezers in de toekomst te betalen. Dit maakte de uitgever van de christelijke krant donderdag bekend.

Het Nederlands Dagblad is de eerste landelijke krant die overstapt op het berlinerformaat, dat het midden houdt tussen het bekende tabloid en de klassieke broadsheet.

Niet alleen de papieren krant wordt volledig vernieuwd, ook de website ondergaat op 30 oktober een gedaanteverwisseling. De site is de eerste twee maanden nog gratis. Daarna gaat de krant geld vragen voor het internetnieuws aan niet-abonnees, variërend van 10 cent voor korte nieuwsberichten tot een euro voor een groot interview. De krant is hiermee naar eigen zeggen eveneens de eerste in Nederland.

Werkstraf voor spuiten pepperspray in discotheek

Een 29-jarige man uit Anna Paulowna is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur omdat hij pepperspray in een discotheek in Schagen had gespoten. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar had vier maanden celstraf en tweehonderd uur werkstraf geëist. In tegenstelling tot het OM oordeelde de rechter donderdag dat er geen sprake is van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Het incident vond op 1 april vorig jaar plaats tijdens het jaarlijkse Schagense evenement Paasvee. Toen de pepperspray over het publiek werd gespoten waren zo'n 1500 bezoekers aanwezig in dancing Kdanz. Er brak paniek uit.

Ruim dertig mensen kregen last van branderige ogen, een brandende huid, hadden moeite met ademhalen of last van mond en slijmvliezen. Negen mensen hebben zich door EHBO'ers laten behandelen. Twee werden naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens de rechter kan niet bewezen worden dat er bij eenmalige blootstelling aan de bijtende stof kans is op zwaar lichamelijk letsel. Wel is sprake van mishandeling. Naast de werkstraf moet de man aan vijf jonge slachtoffers schadevergoedingen tot 455 euro betalen.

Het OM beraadt zich nog op eventueel hoger beroep.

Utrecht opent hotline voor bedreigde homo's

Utrechtse homoseksuelen die zich bedreigd voelen, kunnen voortaan met een speciaal telefoonnummer bellen. De gemeente denkt hiermee sneller te kunnen ingrijpen wanneer homo's in de Domstad worden gepest, meldt RTV Utrecht donderdag.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) heeft dat besloten na een ingelast overleg met de politie. Aanleiding is een nieuw geval van homohaat. Een homoseksuele man uit de wijk Lombok zou al weken ondergedoken zitten wegens treiterijen. Utrecht kwam de afgelopen maanden vaker negatief in het nieuws vanwege pesterijen tegen homo's.

Volgens Wolfsen is nu de grens bereikt. Door de instelling van het telefoonnummer moet de gemeente alerter kunnen reageren als opnieuw een homo wordt gepest.

COC Nederland pleit inmiddels voor harde maatregelen. De gemeente Utrecht moet desnoods 24 uur per dag een agent voor de deur laten posten wanneer homo's worden weggetreiterd. Cameratoezicht is ook een optie, laat de homobelangenorganisatie donderdag weten. Utrecht moet 'alle registers' opentrekken om de 'stroom van homofobe incidenten' te stoppen, aldus vicevoorzitter van COC Nederland Wouter Neerings.

Goed gesprek tussen Bayern en Van Praag

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft vandaag in Essen een gesprek gevoerd met Karl-Heinz Rummenigge en Karl Hopfner, de bestuursvoorzitter en vicevoorzitter van Bayern München. Beide partijen wisselden standpunten uit over de gang van zaken rond Arjen Robben en Mark van Bommel.

De KNVB en Bayern zijn in conflict over de twee Oranje-internationals, die na interlands geblesseerd terugkeerden bij hun club. Bayern vindt dat Robben op het WK wegens een blessure niet had mogen spelen. Ruim een week geleden ontstond een tweede aanvaring, toen Van Bommel na de interland tegen Zweden wegens een blessure enkele weken niet inzetbaar bleek voor Bayern.

Volgens Bayern had het gesprek in een aangename sfeer plaats. Binnenkort volgt een nieuwe ontmoeting. Dan zal ook KNVB-directeur Bert van Oostveen aanschuiven. Wanneer dit gesprek plaatsheeft is nog niet bekend, zo meldde de KNVB.

Voorzitter Uli Hoeness van Bayern toonde zich voor aanvang van het gesprek sceptisch en sloot uit dat er een oplossing voor het conflict zou komen. "Uit de huidige briefwisselingen met de KNVB blijkt niet dat de bereidheid er is om de problemen op te lossen", zei hij tegen de krant TZ. "Er is geen reden optimistisch te zijn."

Als er ondanks de gesprekken met de KNVB geen oplossing komt, dan wil Bayern München naar de rechter stappen. "Ik ben van mening dat er in het verleden nog nooit een vereniging zo beschadigd is als wij", aldus Hoeness. "Wij geloven dat wij in ons recht staan."

Goed gesprek tussen Bayern en Van Praag
Goed gesprek tussen Bayern en Van Praag (Foto: ANP)

Sytze van der V. mag van mij ook op de brandstapel

Sytze van der Velde - de beruchte ‘kindervriend' uit Eindhoven - heeft aangifte gedaan tegen een twitteraar die opriep om hem te vermoorden en op de brandstapel te gooien. En dat gaat inderdaad wel wat ver, mocht het een bedreiging van serieuze aard zijn. Niemand vindt het denk ik fijn als anderen oproepen hem of haar te vermoorden en verbranden. Ik althans niet.

 

 

Jaar inrichting voor brokkenmaker A15

Een 21-jarige Rotterdammer die in april van dit jaar op de A15 moedwillig tegen zeven auto's aanreed, moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht donderdag bepaald. De man is volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar. De beslissing komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De man reed in april in de ochtendspits op de A15 met een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur opzettelijk tegen de achterzijde van zeven auto's aan. Dit gebeurde bij Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Sliedrecht. De man heeft volgens de rechtbank daarmee zeven keer geprobeerd een automobilist te verwonden. Uiteindelijk raakte niemand gewond, wat volgens de rechtbank 'een gelukkig toeval' is.

Daarnaast bedreigde de Rotterdammer kort na zijn aanhouding drie politieagenten met de dood . Ook heeft hij een willekeurig persoon bedreigd met zware mishandeling omdat deze hem geen toegang wilde verschaffen tot het toilet in een al gesloten café.

Volgens deskundigen is de verdachte echter schizofreen en verkeerde hij tijdens zijn daden in een psychose. Aangezien de man volledig ontoerekeningsvatbaar was, heeft de rechtbank besloten dat de man niet de gevangenis in hoeft.

Hof handhaaft straffen voor dood Tano Jansen

Vier Apeldoornse jongeren zijn donderdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot straffen tot een jaar cel voor betrokkenheid bij de dood van hun 16-jarige plaatsgenoot Tano Jansen. De straffen zijn dezelfde als die de rechtbank hen eerder oplegde. Justitie had gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist tegen vier van de vijf verdachten.

Het gerechtshof in Arnhem legde de vier donderdag ook behandeling van hun persoonlijkheidsproblematiek op. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding van ruim tienduizend euro betalen aan de moeder van het slachtoffer.

De 18-jarige Ricardo G. kreeg van het hof twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vrijheidsberoving en het stichten van een aantal branden in Apeldoorn. Justitie had een gevangenis van vijf jaar tegen hem geëist. De straf viel, net als bij de andere verdachten, lager uit dan geëist, mede omdat de rechters niet bewezen achten dat sprake was van dood door schuld.

Volgens de rechters was de dood van Tano niet te voorzien. "Dat de verdachten Tano in de container achterlieten, heeft zijn dood niet tot gevolg gehad", aldus de rechters. Volgens het hof was Tano al overleden toen de tieners later terugkwamen om een kijkje te nemen. De rechters vinden vrijheidsberoving met de dood van Tano tot gevolg wel bewezen.

De 20-jarige Raymond van P. en de even oude Wesley T. kregen respectievelijk achttien en zestien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen hen had justitie vier jaar cel geëist. De 16-jarige Ginger T. werd, conform de eis van het Openbaar Ministerie, door vrijgesproken. De rechtbank in Zutphen sprak haar eerder ook al vrij. Haar zaak werd twee weken geleden achter gesloten deuren behandeld.

De 18-jarige Jeffrey van P., wiens zaak ook niet openbaar behandeld werd, werd veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Het OM had twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen hem geëist. Bij de lagere strafmaat hield het hof eveneens rekening met het feit dat de verdachten volgens gedragsdeskundigen enigszins verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Ook stelt het hof dat de verdachten de dood van Tano nooit hebben gewild en dat ze voor hun verdere leven belast zijn met de rol die de ze hebben gespeeld bij zijn dood.

Het levenloze lichaam van het 16-jarige slachtoffer werd op 23 juni vorig jaar gevonden op een braakliggend terrein in Apeldoorn. Volgens justitie werd Tano door de vier bestrafte verdachten in de container opgesloten. De dove jongen, die volgens justitie mogelijk claustrofobisch was, stikte uiteindelijk door koolmonoxidevergiftiging en het inademen van rook, het gevolg van een brand in de container. Met deze brand hadden de jongeren volgens het hof overigens niets te maken.

Het slachtoffer werd in de container opgesloten omdat hij ruzie had met Ricardo. Toen de verdachten Tano ruim anderhalf uur later in de container zagen liggen, besloten de tieners hun mond te houden. Twee dagen na het incident vertelde de destijds 15-jarige Ginger T. toch aan haar vader dat de vier tieners Tano hadden opgesloten.

NBA Jam HD komt al in november

EA Sports heeft bekend gemaakt dat NBA Jam HD al op 17 november in de schappen komt te liggen. NBA Jam HD zal de volgende modi meekrijgen; Classic Campaign, Tour Remix Mode en 2vs2 online-mode. Daarnaast zal er in december een update komen die nog vier nieuwe modi meebrengt.

De modi uit de update zijn; Backboard Smash, Domination Free-For-All, Elimination en 21. Daarnaast vond EA het ook erg belangrijk dat het spel ook online gespeeld kon worden en zal de Classic Jam-mode direct online speelbaar zijn. In december zal daar ook nog eens Team-up, Remix Online, Jam Party en Online Progression bijkomen met nog meer geheime teams en spelers.

NBA Jam kwam eerder uit op de Wii en zal vanaf 17 november beschikbaar zijn voor de PS3 en Xbox 360.

NBA

Tamaëla stunt tijdens Challenger Glasgow

Elise Tamaëla heeft op knappe wijze de tweede ronde gehaald van de Challenger in het Schotste Glasgow. Angelique van der Meet overleefde de eerste ronde niet.

Tamaëla trof de als vijfde geplaatste Julia Mayr en leek de partij al snel uit handen te geven. De eerste set verloor onze landgenote kansloos met 1-6. Toch herpakte Tamaëla zich sterk en ze won de tweede set met 6-3. In de derde set stoomde Tamaela rustig door en deze wist ze duidelijk met 6-1 te winnen.

Van der Meet, die zich via het kwalificatietoernooi plaatste voor het hoofdtoernooi, trof Anna FitzPatrick. Onze landgenote ging in twee sets onderuit; 7-5 en 6-3. Gisteren verloor een andere landgenote al haar eerste rondepartij. Kiki Bertens moest geblesseerd opgeven. Ook zal Bertens niet meer uitkomen in het dubbelspeltoernooi. Daarin zou ze een koppel vormen met Danielle Harmsen.

Coureurs vol lof over nieuw circuit in Zuid-Korea

De Formule 1-coureurs hebben zich tijdens de persconferentie voor de Grand Prix van Zuid-Korea lovend uitgelaten over het Yeongam-circuit. Na een lange eindsprint is alles net op tijd gereed voor de eerste race in het Aziatische land. Komende nacht om 03.00 uur kunnen de rijders hun eerste ronden rijden.

"De lay-out van het circuit ziet er heel interessant uit. De eerste sector bevat goede inhaalmogelijkheden en achterop het circuit bevinden zich enkele zeer snelle bochten. De baan ziet er op het moment nog wel heel erg glad uit, maar dat heb je met nieuw asfalt," zei Jenson Button die dit weekend een goed resultaat moeten boeken om nog in de titelrace te blijven.

McLaren-teamgenoot Lewis Hamilton is het met hem eens. "De organisatie verdient echt een compliment. Ze hebben alles toch maar op tijd af weten te krijgen. Het belooft een erg mooie show te worden." WK-leider en Red Bull-rijder Mark Webber voegde zich met zijn woorden bij hem. "Ze hebben keihard gewerkt om het circuit op tijd gereed te krijgen en het lijkt erop dat alles af is. Helemaal af is het pas over een paar jaar, wanneer de omgeving ook een beetje is aangepakt."

Sebastian Vettel ziet nog wel wat ruimte voor verbetering. "De hotelaccommodaties voor de teamleden en de journalisten verdienen nog wel wat aandacht. De coureurs zitten wel goed, maar ik heb wel wat verhalen gehoord. Misschien kunnen ze dat in de toekomst nog verbeteren."

 

Vakbonden stellen ultimatum aan TNT

TNT kan een ultimatum van de vakbonden tegemoet zien, waarbij de kans dat er actie gevoerd zal worden 'erg groot' is, meldt vakbond CNV Publieke Zaak donderdag. De bonden hebben het laatste voorstel van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken tot 3100 van een eerder gemelde 4500, donderdag voorgelegd aan hun kaderleden. Die hebben dat voorstel echter afgewezen.

"We hebben besloten een ultimatum te stellen aan TNT. Als het bedrijf daar niet op ingaat, gaan we actie voeren", zegt bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. In het ultimatum, dat samen met de andere twee betrokken vakbonden FNV Abvakabo en BVPP wordt opgesteld, eist CNV dat 'meer fulltimers langer in dienst worden gehouden'.

TNT Post heeft eerder aangekondigd dat onder postbodes en sorteerders elfduizend banen verdwijnen vanwege de dalende volumes in de postmarkt. Deels zou de reorganisatie gepaard kunnen gaan met natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn volgens het bedrijf niet te voorkomen.

De bonden kunnen zich vinden in de noodzaak van een reorganisatie, maar eisen van TNT maatregelen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Zo willen de bonden dat werknemers die ontslagen dreigen te worden, overgeplaatst worden naar de florerende pakketservice.

Omdat TNT in de ogen van de bonden onvoldoende aan hun eisen voldoet, wordt nu een ultimatum gesteld. "Ik verwacht geen beweging meer bij TNT", zegt Bakker. "Het zou prachtig zijn, want dat gestaakt hoeft van mij niet. Maar ik acht de kans dat het daarop uitdraait erg groot."

In een reactie stelt woordvoerder Ernst Moeksis van TNT dat staken geen zin heeft, 'omdat het de problemen niet oplost'. "En het probleem is de dalende volumes", aldus Moeksis, die verder stelt TNT door de stakingen grote zakelijke klanten kan verliezen aan de concurrentie.

Sparta stelt Boakye op non-actief

Sparta Rotterdam heeft Emmanuel Boakye per direct op non-actief gesteld. De verdediger van Ghanese komaf mag niet meer meetrainen met de selectie. Vermoedelijk zal een arbitragezaak moeten beslissen over zijn verdere toekomst.

Sparta meent dat Boakye, die in de zomer van 2009 van Heracles Almelo werd gehaald, zich meerdere keren niet aan afspraken heeft gehouden. De 25-jarige verdediger, die vorig seizoen door blessures vrijwel niet in actie kwam, kwam drie keer te laat, kreeg twee bekeuringen en reed te veel kilometers in zijn lease-auto. Sparta zegt een dossier te hebben opgebouwd waarmee het Boakye kan ontslaan.

De bij Ajax opgeleide verdediger heeft inmiddels de VVCS ingeschakeld. Louis Everard van de spelersvakbond vindt dat Sparta te ver gaat: "Boakye is drie keer te laat geweest, heeft twee bekeuringen voor te hard rijden en zou te veel kilometers met zijn bedrijfsauto hebben gemaakt. Het was onvoorstelbaar vergezocht. Naast het feit dat er spelers zijn met meer overtredingen, heeft Boakye voor elk vergrijp een gegronde reden. Toch wil Sparta via de arbitragecommissie Boakye op straat zetten. Wij hebben Sparta medegedeeld dat wij een proces met vertrouwen tegemoet zien." De VVCS wil via een arbitragezaak afdwingen dat Boakye per direct terug keert bij de A-selectie.

Middelkoop door in ITF Glasgow

Matwé Middelkoop heeft de volgende ronde bereikt van de Future in het Schotse Glasgow. Voor Antal van der Duim bleek de eerste ronde al het eindstation.

Middelkoop, als vierde geplaatst in Glasgow, trof de Italiaan Enrico Iannuzzi en won simpel in twee sets; 6-2 en 6-4. In de kwartfinales treft hij de als vijfde geplaatste Fin Timo Nieminen.

Van der Duim begon goed aan de partij tegen de als tweede geplaatste Matteo Viola en sleepte de eerste set binnen door middel van een tie-break. Viola stelde echter orde op zaken en won de volgende twee sets makkelijk met 6-3 en 6-1.

'Wilders' waarheid is feitelijk onderbouwd'

Geert Wilders heeft zijn uitlatingen niet zomaar uit de lucht gegrepen, ze zijn - althans voor een deel - gebaseerd op feiten. Dat zei Wilders' advocaat Bram Moszkowicz donderdag in zijn pleidooi.

De PVV-leider heeft zijn uitspraken gebaseerd op onder meer cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en getuigen-deskundigen hebben het gros van zijn uitlatingen over de islam en de Koran onderschreven. "De waarheid van Wilders wordt dus feitelijk onderbouwd", aldus de raadsman.

Ook had de advocaat het in het tweede deel van zijn pleidooi over de vrijheid van meningsuiting. Een politicus heeft volgens hem meer ruimte dan gewone mensen om zijn menig te verkondigen. Van een strikte scheiding tussen wat in het parlement wordt gezegd en wat daarbuiten, is volgens Moszkowicz geen sprake meer. "Een politicus is buiten het parlement niet ineens een gewone burger. Het belang van de vrijheid van meningsuiting is voor hem belangrijker dan voor de 'gewone' burger."

Moszkowicz nam als voorbeeld voor onderbouwing de uitlating van Wilders 'die Marokkaanse jongens zijn echt gewelddadig'. "Ze rammen mensen vanwege hun seksuele geaardheid in elkaar." De advocaat haalde onderzoek van de Universiteit Utrecht aan waarin dat volgens hem wordt beaamd. Afgezien hiervan vindt de raadsman dat Wilders dit sowieso mocht zeggen. "De stelling is namelijk niet dat homo's alleen door Marokkanen in elkaar worden geslagen."

Algemene conclusie van de advocaat is dat het Openbaar Ministerie (OM) Wilders niet had mogen vervolgen, ook al heeft het gerechtshof in Amsterdam opdracht toe gegeven. Mocht de rechtbank de vervolging toch goedkeuren, dan zou Wilders moeten worden vrijgesproken.

Vrijdag reageren OM en advocaat op elkaars stellingen en voert de PVV-voorman enkele minuten het woord. Hij maakt daarmee gebruik van zijn recht als laatste in zijn eigen zaak het woord te voeren.

Medunjanin voelt zich thuis bij Maccabi Tel Aviv

Haris Medunjanin verliet afgelopen zomer Spanje en ging spelen voor Maccabi Tel Aviv. Bij die club voelt de oud-speler van AZ zich helemaal thuis.

"Ik voel hier veel vertrouwen en warmte", zegt Medunjanin tegenover Voetbal International. "Ik sta bekend als iemand die zegt wat hij denkt. In tegenstelling tot mijn vorige clubs wordt dat hier op prijs gesteld."

In Nederland speelde Medunjanin voor AZ en Sparta Rotterdam. Hij koos voor de Primera Division, maar heeft het nu goed naar zijn zin in Israël. "Na Real Valladolid bleek uit alles dat Maccabi Tel Aviv mij graag wilde hebben. Coach Yossi Mizrahi zag in mij een bepalende speler, dat vind ik erg belangrijk."

De international van Bosnië-Herzegovina wil veel bereiken bij zijn nieuwe club. "Ik wil de club helpen. Maccabi bouwt aan een nieuw elftal, maar het wordt tijd dat het team dit seizoen kampioen wordt. De laatste titel dateert van 2003, dat is lang geleden", aldus Medunjanin.

Demichelis buiten selectie gelaten door Van Gaal

Louis van Gaal heeft Martin Demichelis niet opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met Hamburger SV. De keuze is enigzins opmerkelijk aangezien Bayern München defensief in de problemen zit.

Verrassend is de keuze van de trainer niet. Afgelopen weekend tegen Hannover 96 kreeg middenvelder Anatoliy Tymoschuk de voorkeur in de achterhoede boven Demichelis. Ook in de Champions League-wedstrijd tegen CFR Cluj bleef de Argentijn negentig minuten op de bank.

Demichelis lijkt in januari op zoek te kunnen naar een nieuwe club. "Het betekent zeker iets als je niet bij de selectie zit, terwijl daar wel een vacature vrij is", zegt Van Gaal op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen HSV. "Hij moet zich iedere dag weer bewijzen. Ik geloof dat hij dat kan, maar momenteel doet hij dat niet."

Van Gaal is bezig aan een zeer zwakke start van het seizoen. De verdediging van Bayern is het zorgenkindje en Demichelis merkt daar nu de gevolgen van. Waar de Nederlandse trainer normaal gesproken mooi voetbal voorop stelt, is nu het resultaat belangrijker. "Onder deze omstandigheden moeten we winnen. Dat is momenteel belangrijker dan mooi voetbal."

Werder tien dagen zonder keeper Wiese

Werder Bremen moet het minimaal tien dagen doen zonder Tim Wiese. De 29-jarige doelman heeft in het Champions League-duel met FC Twente zijn kniebanden verrekt, meldt de nummer elf van de Bundesliga op zijn website.

De doelman liet zich woensdag in de Grolsch Veste tien minuten voor rust vervangen door reservekeeper Sebastian Mielitz. Wiese moet door zijn blessure de wedstrijden tegen Borussia Mönchengladbach en Bayern München aan zich voorbij laten gaan, maar is op 2 november mogelijk weer van de partij in de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

FC Twente en Werder Bremen speelden woensdagavond gelijk met 1-1. Beide ploegen hebben na drie wedstrijden twee punten.

'Schlemiel' Mignot: "Ik voelde me belachelijk"

Dinsdagavond gebeurde er, tijdens het Champions League-duel tussen Ajax en AJ Auxerre (2-1), iets opvallends. Jean-Pascal Mignot, uitkomend voor de Fransen, kreeg een rode kaart zonder ook maar een bal geraakt te hebben.

In de slotfase van het duel liep de arbiter van dienst, Olegário Benquerença, naar de zijkant van het veld. Ajax stond op het punt een corner te nemen, maar Mignot riep een aantal leuzen richting Luis Suárez. De scheidsrechter toonde de Fransman vervolgens een gele kaart.

Mignot was hier echter niet blij mee en weigerde zijn rugnummer te tonen. Dit leverde hem prompt een tweede prent op, waardoor hij direct kon gaan douchen. De verdediger heeft in de Franse sportkrant L'Équipe zijn spijt inmiddels betuigd.

"Ik schaam me," aldus de 29-jarige voetballer. "Op zo'n moment wil je gewoon heel klein worden want je voelt je belachelijk. Suárez was bezig aan zijn gebruikelijke show, en ik reageerde daar op. Het was niet beledigend bedoeld, maar mijn reactie was wel heftig. Dat was achteraf bekeken niet zo slim van me. Een blunder wil ik het zelfs noemen."

CONI vervolgt Pellizotti niet

Het Italiaans Olympisch Comité heeft besloten Franco Pellizotti niet te vervolgen voor de verdachte bloedwaarden, die in 2009 zijn aangetroffen. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA bekend gemaakt.

In aanloop naar de Tour de France van 2009 trof de internationale wielrenunie (UCI) verdachte bloedwaarden bij de Italiaan aan. Pellizotti kroonde zich in dat jaar tot bergkoning van de Franse wielerronde en werd ook nog derde in de Giro d'Italia.

Pellizotti heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, iets wat het CONI inmiddels ook heeft aangenomen. De Italiaanse renner ontloopt hiermee een schorsing voor de duur van twee jaar.

Belletjetrekker (14) mishandeld en aangereden

Een man uit Den Bosch is woensdagavond aangehouden nadat hij een 14-jarige jongen die aan het belletje trekken was had aangereden en mishandeld. Dat meldt de politie.

De 14-jarige had samen met vriendjes belletje getrokken bij de woning van de verdachte aan de Maaspoort. De 54-jarige man volgde de jongens met de auto naar een speelveldje. Daar reed hij met een wiel van de auto over de voet van het slachtoffer. Vervolgens deed hij het autoraampje omlaag en gaf de jongen een vuistslag tegen zijn oog.

De man werd rond 19.30 uur aangehouden en zit vast. De jongen hield aan de mishandeling een gekneusde voet over.

Hersenprik kan depressiviteit genezen

Een genetisch gemanipuleerd virus dat in de hersenen wordt geïnjecteerd, kan depressiviteit 'repareren'. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers na experimenten op muizen. De ontwikkeling van een op mensen toepasbare behandeling kan echter nog jaren op zich laten wachten.

Volgens de wetenschappers komen de huidige behandelmethodes neer op symptoombestrijding, en schieten die tekort voor ernstige vormen van depressie. Ze stellen dat deze in de toekomst te genezen zullen zijn door een injectie in de hersenen.

hersenenDaarbij wordt een virus in de hersencellen ingespoten dat zo is gemanipuleerd, dat het een bepaald gen, p11, tot het normale peil herstelt. Onderzoek van de hersenen van overledenen met een verleden van depressie, heeft uitgewezen dat p11 daar in veel mindere mate aanwezig was. Dit gen lijkt verantwoordelijk te zijn voor de regulering van serotine, dat op zijn beurt stemmingen, eetlust en slaap regelt.

Bij de proef werden muizen zo gefokt dat ze p11 misten, en vertoonden gedrag dat vergelijkbaar was met dat van depressieve mensen. Na een herseninjectie met het gewijzigde virus gedroegen ze zich weer normaal. De injectie is nodig omdat het virus te groot is om de bloedbarrière in de hersenen te passeren, en precies in de zogeheten nucleus accumbens moet worden afgeleverd.

De onderzoekers geven toe dat deze behandelmethode, waarbij een gat in de schedel geboord moet worden, enigszins radicaal is. Daar staat echter tegenover dat de genbehandeling slechts eenmaal hoeft te worden toegepast, terwijl medicijnen levenslang moeten worden toegediend. Voor de behandeling van de ziekte van Parkinson is overigens een vergelijkbare methode in ontwikkeling, waarbij er al tests op patiënten worden uitgevoerd.

Aanrander opgepakt

De politie heeft een negentienjarige jongen uit het Groningse Oldambt opgepakt. De man wordt verdacht van drie aanrandingen in de stad Groningen.

Een 22-jarige Groningse werd vorige week het slachtoffer van een aanranding in het Noorderplantsoen in haar woonplaats. Een man greep haar van achteren vast en betastte haar. De vrouw wist de man van zich af te duwen en ging daarna linea recta naar de politie. Na dit voorval pakte de politie een man op bij de zuidzijde van de Noorderhaven.

De jongen heeft drie aanrandingen bekend. Eerder zou hij ook al in het Noorderplantsoen hebben toegeslagen. Twee vrouwen werden ook aangerand en de signalementen van de daders hadden veel overeenkomsten. De Oldambter zit in de cel. De politie roept vrouwen op die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt zich te melden.

Hushovd richt zich op eerste Tour-week

Enkele dagen geleden werd in Parijs het parcours voor de Tour de France van 2011 bekend gemaakt. Thor Hushovd moet het vooral van de eerste week hebben. Daarna komen de bergritten en acht de sprinter zich kansloos.

"Het is een zware route in een zware Tour, maar ik zie de eerste week wel zitten," liet Hushovd aan Cyclingnews.com weten. "Er liggen wel een aantal kansen voor me, waar er een paar klimmetjes zijn, vlak voor de finish. Na het Centraal Massief zijn er echter niet zo veel kansen meer voor de sprinters. De Pyereneeën en de Alpen zullen bijzonder zwaar worden."

Hushovd bracht in 2005 en 2009 de groene trui naar Parijs. De Noor krijgt in het nieuwe seizoen echter concurrentie van een andere sprinter, Tyler Farrar. De Amerikaan is een getalenteerd sprinter, waardoor conflicten binnen Team Garmin, de nieuwe ploeg van de Noor, op kunnen treden.

"De manier waarop de punten voor de truien vergeven worden zal veranderen, maar op dit moment weet ik nog niet wat er gaan gebeuren. Ik richt me voor de volle honderd procent op een aantal etappes en als Tyler goed begint zou hij voor het groen kunnen gaan", liet de Noorse wielrenner weten.

"Op papier hebben we een erg sterke ploeg en als we goed samenwerken kunnen we strijden voor het geel, etappezeges en het groen."

Amsterdam wil geen 'open einden' bij WK

Als Nederland het WK voetbal mag organiseren, zal de gemeente Amsterdam van tevoren een maximumbedrag afspreken dat zij betaalt voor de organisatie. De hoofdstad zal geen afspraken maken met 'open einden’. Dit moet voorkomen dat de kosten later oplopen. De gemeenteraad nam vandaag een motie hierover van de VVD aan.

Nederland en België hebben zich samen kandidaat gesteld voor het WK voetbal in 2018. De wereldvoetbalbond FIFA beslist op 2 december in Zürich waar het toernooi wordt gehouden.

Verscheidene partijen hamerden er donderdag in de gemeenteraad op dat Amsterdam heldere financiële afspraken moet maken over de organisatie van het WK, mocht dat in Nederland plaatsvinden. "WK, ja graag, maar niet met een ongedekte cheque", aldus CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari–Jansen.

De motie die vandaag werd aangenomen, droeg wethouder Eric van der Burg (sport, VVD) ook op om de raad goed te informeren over de financiële afspraken over het WK. Mocht de FIFA het kampioenschap op 2 december aan Nederland en België geven, dan moet hij de raad binnen twee maanden daarna informeren over wat hij tot dan toe heeft afgesproken.

Van der Burg zei donderdag overigens dat nu nog niet te zeggen valt wat het WK Amsterdam zou kosten. Dat komt doordat onder meer nog niet duidelijk is of de finale in de hoofdstad zal plaatsvinden. Dat zou extra kosten met zich meebrengen.

Cel geëist tegen internetpedo

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 28-jarige Zoetermeerder een celstraf krijgt van dertig maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het seksueel misbruik van een elfjarig meisje uit Vlissingen.

De man had het kind leren kennen via de website Habbo Hotel. De twee spraken verschillende keren in real life af in Vlissingen. Het meisje verklaart dat ze seks met de man heeft gehad. Het OM denkt dat de man ook nog heeft geprobeerd heeft om hetzelfde te doen met een negenjarig meisje. De man wordt verdacht verdacht van het hebben van kinderporno.

De Zoetermeerder loog op internet over zijn leeftijd. Hij beweert dat hij niet wist hoe oud de meisjes waren, maar uit opgeslagen chatgegevens blijkt dat de man wel degelijk wist dat de kinderen nog maar elf en negen jaar oud waren. Over twee weken volgt er een uitspraak van de rechter.

Yildirim: "Goede vorm komt eraan"

Ugur Yildirim tekende in augustus een contract bij AGOVV Apeldoorn, maar kwam tot op heden nog nauwelijks in actie. De aanvaller werd namelijk geteisterd door blessureleed. Inmiddels heeft de rechtsbuiten het idee dat de topvorm eraan komt.

"De afgelopen wedstrijd merkte ik het al. Ik speelde echt met heel weinig balverlies," aldus Yildirim. "Dat zie je, dan loop ik ook veel meer. De corners gaan al beter en de vrije trappen mogen ook nog wat beter. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed komt."

AGOVV Apeldoorn speelt morgenavond de wedstrijd tegen FC Zwolle. Yildirim, die in het verleden ook bij Go Ahead Eagles onder contract stond, kijkt uit naar dit duel. "Dat was toen altijd vol spanning. Hier leeft het helemaal niet. Ik heb er nog even getraind, het is wel leuk."

Non-SEGA Sonic-game komt volgende week

Volgende week zal er een nieuwe 2D Sonic-game gratis te downloaden zijn, maar deze is niet gemaakt door SEGA. Een fan was het een beetje zat wat SEGA met de serie had gedaan en is teruggegaan naar de gouden tijden van de blauwe egel met zijn '2D Fan Remake' van Sonic.

Zo zullen de graphics behoorlijk zijn opgepoetst, maar zal de game dezelfde gameplay hebben als de oude Sonic-games van de Megadrive. Hieronder is een trailer te zien van de game die iedereen volgende week gratis kan downloaden. Alhoewel SEGA dit spel nog niet heeft verboden op basis van copyright zou dat nog wel goed mogelijk kunnen zijn, maar daarvoor is het afwachten geblazen.

De demo van dit spel is nu wel al te downloaden, dat kan je hier doen: http://sonicfanremix.com/. Vind jij deze Sonic beter dan de Sonic-games die SEGA maakt? Laat het weten in de reacties.

 

Dertig jaar cel voor 'parachutemoord'

De Belgische Els Clottemans is donderdag tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor wat de 'parachutemoord' is gaan heten. Woensdag was de 26-jarige Clottemans door een jury schuldig bevonden. Bewezen werd geacht dat zij in 2006 de parachute heeft gesaboteerd van haar liefdesrivale die daardoor om het leven kwam.

Clottemans had levenslang kunnen krijgen. De rechter zei dat de 'instabiele geestesgesteldheid' van Clottemans de enige verzachtende omstandigheid is.

De jury achtte bewezen dat Clottemans de parachute van haar vriendin Els Van Doren vlak voor ze een sprong gingen maken, onklaar heeft gemaakt. Jaloezie was het motief voor de moord; zowel Clottemans als Van Doren had een relatie met de Nederlandse Marcel Somers.

De zaak heeft in België de gemoederen beziggehouden sinds de toen 38-jarige Van Doren op 18 november 2006 van vier en een halve kilometer naar beneden stortte omdat haar parachute niet openging. Haar val werd gefilmd met de camera die op haar helm was gemonteerd. De getrouwde vrouw, moeder van twee kinderen en enthousiast parachutespringster, sprong samen met Clottemans en Somers uit een vliegtuig om trucs in de lucht te doen.

De aanklagers vermoedden dat Clottemans twee cruciale lijnen van de parachute van Van Doren heeft doorgesneden, maar hard bewijsmateriaal was er niet, hoewel ze de kennis ervoor in huis had. Er was wel bewijs dat Clottemans anonieme brieven over het liefdesleven van Van Doren naar gemeenschappelijke vrienden stuurde en dat ze psychisch instabiel is. In december 2006, een maand na het incident, probeerde ze zelfmoord te plegen.

Clottemans heeft gedurende het hele proces volgehouden onschuldig te zijn.


Dertig jaar cel voor 'parachutemoord' (Foto: Novum)

Ontslag Doll bij Gençlerbirligi definitief

Thomas Doll is vandaag alsnog ontslagen als trainer van het Turkse Gençlerbirligi. In de afgelopen dagen ontstond de nodige onduidelijkheid omtrent het lot van de Duitser, nadat hij maandag werd weggestuurd, vanwege tegenvallende resultaten.

Twee dagen later stond Doll namelijk weer op het trainingsveld, wat voor de nodige vraagtekens zorgde. De terugkeer van de trainer zou namelijk duiden op het uitblijven van een akkoord over de afkoopsom. Inmiddels zijn beide partijen een bedrag van 410.000 euro overeengekomen.

Wernbloom: "Ik hou van strenge trainers"

Pontus Wernbloom is misschien niet de beste speler van AZ, wel is hij van grote waarde voor de club uit Alkmaar. Dat beseft hij zelf ook.

Als middenvelder loopt Wernbloom veel gaten dicht. Dat doet hij met veel plezier. "Scandinaviërs zijn loyale harde werkers en klagen nooit", zegt tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik heb de grootste longinhoud van het team en Rasmus Elm is een goede tweede. Wij komen uit het bos. Onze voorvaderen renden er doorheen op zoek naar voedsel."

Harde werkers die niet klagen, daar houdt trainer Gertjan Verbeek wel van. Speler en trainer liggen dan ook vaak op een lijn. "Ik hou ervan om hard te trainen. Hij weet precies wat hij wil. En hij heeft alle recht om veel te eisen van ons. Ik hou van strenge trainers, want ik hou niet van luie spelers. En ik hou ook niet van kalme trainers", aldus Wernbloom.

Oh Oh Cherso naar België

Binnenkort zal de razend populaire tv-serie Oh Oh Cherso ook bij onze zuiderburen te zien zijn. De Vlaamse commerciële tv-zender VTM heeft de reeks bij Eyeworks gekocht.

In Nederland volgen 1,4 miljoen kijkers de acht Hagenezen op de voet. "Oh Oh Cherso is in een ongelofelijke korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen. Sterretje, Barbie, Jokertje en alle anderen zijn inmiddels gevestigde namen. Het is fantastisch om te zien hoe nu ook de Belgen kunnen kennis maken met de sympathieke Hagenezen die heel Nederland al in hun hart heeft gesloten", zegt Sander Emmering, managing director bij Eyeworks.

Remko van Westerloo, programmadirecteur bij RTL 5, over Oh Oh Cherso: "Al ver voordat de eerste uitzending bij RTL 5 te zien was, sprak iedereen over Oh Oh Cherso en ontstond de weken daarna de enorme hype die nog steeds gaande is. Dat ontging onze zuiderburen niet en al snel meldden zij zich bij ons. We kijken nu al uit naar de reacties in België."

Foto: Novum

Willem II langer zonder Hakola

Willem II zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De hekkensluiter van de Eredivisie zal het langer moeten doen zonder Juha Hakola. De Finse aanvaller staat al weken aan de kant met een hamstringblessure. Hakola heeft nu vertraing opgelopen bij zijn revalidatie. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Trainer Gert Heerkes verwelkomde Hakola vorige week al op de training, maar de speler stond te snel op het veld. Hij kreeg namelijk een terugslag. Volgens het medium is de Fin wel weer op de goede weg, maar zal hij nog enige tijd niet inzetbaar zijn. De wedstrijd van aankomend weekend tegen AZ komt nog te vroeg.

Heerkes kan ook nog niet beschikken over aanvoerder Evgeniy Levchenko. De middenvelder heeft nog last van een voetblessure, die hem afgelopen weekend tegen PSV ook al aan de kant hield.

Pinkpopbaas ontkent komst Alter Bridge

Jan Smeets, de festivaldirecteur van Pinkpop, ontkent de geruchten over de komst van de Amerikaanse rockband Alter Bridge naar Pinkpop. Volgens Smeets staat de band op geen van de drie lijsten met mogelijke namen die de organisatie hanteert.

De gitarist van Alter Bridge meldde in een interview met de site muziek.nl dat de band in 2011 op Pinkpop speelt. Smeets liet weten dat daar niets van klopt, maar sluit niet uit dat de band in de toekomst nog eens naar het Landgraafse festival komt. "Er zijn nu geen contacten. Maar wat niet is, kan nog komen."

Afghaanse vredesraad wil Saudische hulp

De nieuwe vredesraad van de Afghaanse regering ziet voor Saudi-Arabië een belangrijke rol weggelegd bij de pogingen om tot verzoening met de Taliban te komen en een politieke oplossing voor de oorlog te vinden.

Woordvoerder Qiyamuddin Kashaaf van de zeventig leden tellende Hoge Vredesraad zei donderdag dat Saudi-Arabië een goede locatie is voor de formele vredesbesprekingen die hopelijk voortvloeien uit het verkennende overleg dat nu met enkele Taliban-kopstukken wordt gevoerd.

De Saudische koning Abdullah zou het voortouw kunnen nemen en als gastheer voor de vredesbesprekingen optreden als de zaak in Afghanistan zelf niet goed van de grond komt, zei Kashaaf.

Saudi-Arabië onderhield destijds warme contacten met de Taliban-regering die begin jaren '90 als overwinnaar uit de Afghaanse burgeroorlog uit de bus kwam.


Vredesraad Afghanistan wil hulp Saudi-Arabië (Foto: Novum)

Opnames Hobbit-films mogelijk niet in Nieuw-Zeeland

Filmstudio Warner Bros wil de opnames van de twee Hobbit-films mogelijk niet meer in Nieuw-Zeeland laten plaatsvinden. De vorige maand afgekondigde acteursboycot is weliswaar ingetrokken, maar dat zou volgens regisseur Peter Jackson wel eens te laat kunnen zijn om de productie in Nieuw-Zeeland nog te redden.

De opnamen van het tweeluik gaan in februari van start, zo werd zaterdag bekendgemaakt. Waar deze zullen plaatsvinden is nog niet bekend.

Meer dan duizend technici uit de filmindustrie gingen woensdag de straat op in Wellington om te eisen dat er eind komt aan het loonconflict in de Nieuw-Zeelandse industrie. Zij riepen slogans als 'Red de Hobbit' en 'SOS Hobbits'.

Wingnut Films, de productiemaatschappij van Jackson, bracht deze week het nieuws naar buiten dat 'mensen van Warner naar Nieuw-Zeeland komen om voorbereidingen te treffen om de film elders op te nemen'. Eerder werd gespeculeerd dat de productie naar Oost-Europa zou verkassen.

The Hobbit, gebaseerd op het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien, liep diverse vertragingen op vanwege de financiële problemen bij medeproducent MGM. Beoogd regisseur Guillermo del Toro stapte eerder dit jaar uit het project, dat waarschijnlijk een half miljard dollar gaat kosten. Lord of the Rings-regisseur Jackson, oorspronkelijk alleen producent van The Hobbit, neemt nu ook de regie op zich.

De Hobbit-films worden direct achter elkaar opgenomen. Wanneer de films in de bioscoop verschijnen, is nog onbekend.


(Foto: Novum)

Vijfduizend konijnen dood bij brand in fokkerij

Bij een brand in een konijnenfokkerij in Brucht zijn donderdag ongeveer vijfduizend konijnen omgekomen door de rook. Zo'n tienduizend konijnen overleefden de brand. De konijnenschuur van dertig bij vijftien meter kon voor twee derde worden behouden. Dat meldt de gemeente Hardenberg, waar Brucht onder valt.

De brand ontstond rond 11.00 uur in de fokkerij aan de Hardenbergerweg. De brandweer in de Overijsselse plaats niet ver van de Duitse grens had de brand rond 13.30 uur onder controle. Niemand raakte gewond.

Er is asbest vrijgekomen, maar deeltjes van de kankerverwekkende stof zijn alleen op het terrein van de fokkerij terecht gekomen. Er is daardoor geen gevaar voor de omgeving.

Sparta ontbindt contract Mayele

De wegen van Sparta Rotterdam en Jessy Mayele scheiden per 1 november. Het contract van de aanvaller, dat tot medio 2011 loopt, wordt ontbonden. Beide partijen kwamen tot de conclusie dat een verdere samenwerking zinloos was geworden.

De negentienjarige aanvaller kwam in de zomer van 2009 naar Rotterdam, maar kwam bij Sparta vooral uit voor het beloftenteam. Trainer Jan Everse deed in de competitie slechts drie keer een beroep op de spits. Mayele was afkomstig van Fortuna Sittard. Voor die club speelde hij zeven wedstrijden in de Jupiler League. De jonge speler had moeite om zich aan te passen aan het leven in Rotterdam.

Jankovic hard onderuit bij WTA Moskou

Sarina Dijaz heeft op het WTA-toernooi van Moskou voor een enorme verrassing gezorgd. De Kazachse schakelde namelijk Jelena Jankovic, die als eerste geplaatst was, uit. De setstanden waren 6-1 en 6-2.

Jankovic, die dit toernooi twee jaar geleden geleden op haar naam schreef, staat op de zevende plaats van de wereldranglijst. Dijaz staat een fors eind lager, namelijk op de 268e positie. De Servische begon overigens niet fit aan de partij en werd in de eerste set al behandeld.

Massale vechtpartij in AZC

Bij een vechtpartij in een asielzoekerscentrum in het Limburgse Baexem zijn in de nacht van woensdag op donderdag diverse mensen lichtgewond geraakt. Onder de gewonden zijn een aantal politieagenten. Vijf jongeren zijn gearresteerd.

Aanleiding voor de vechtpartij was de arrestatie van een bewoner van het asielzoekerscentrum. Dit gebeurde na een melding van geluidsoverlast en bedreiging van een beveiliger. Diverse bewoners gingen vervolgens met elkaar en met de politie op de vuist. De gemoederen liepen daarbij zo hoog op dat de inzet van ruim dertig agenten van diverse politiekorpsen noodzakelijk was.

Kramer pas eind december in actie

Sven Kramer schaatst pas eind december op het NK Allround zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen. De 24-jarige Fries kampt met een flinke trainingsachterstand en wil eerst volledig fit raken. Dat liet hij vandaag tijdens een persconferentie weten.

Kramer voelt dat hij op dit moment nog niet klaar is om op het hoogste niveau te acteren. "En dan moet je verstandig zijn", legde hij uit. "Het liefst sta ik elk weekeinde aan de start, maar ik wil pas schaatsen als ik kan meedoen om de prijzen. Ik voel me te groot om in de achterhoede mee te rijden."

De beslissing van Kramer houdt in dat hij het NK Afstanden en de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen misloopt. De olympisch kampioen op de 5000 meter liet eerder al weten het dit seizoen rustiger aan te doen en alleen mee te willen strijden om de grote titels.


(Foto: Novum)

Aandewiel lovend over Roda JC

Roda JC doet het in de afgelopen weken erg goed. De ploeg van trainer Harm van Veldhoven staat inmiddels op de vierde plaats in de competitie, wat ook Gert Aandewiel is opgevallen. De trainer van NAC Breda treft de Limburgse formatie morgenavond.

"Na de nederlaag bij ons vorig seizoen hebben hebben ze de stijgende lijn te pakken gekregen. Die hebben ze ook in dit seizoen weten door te trekken. Er staat een goed en hecht team, dat zie je in alles. De spelvreugde straalt er vanaf. De spelers coachen en stimuleren elkaar," aldus Aandewiel.

"Als er bijvoorbeeld eens een kans gemist wordt, dan wordt er niet gemopperd, maar steken ze elkaar juist een hart onder de riem. Je ziet het ook aan de spelhervattingen, waarin ze veel variaties hebben. Dat houdt in dat de spelers er plezier in hebben om dat te oefenen, om dingen te bedenken."

Roda JC hanteert in de afgelopen periode een aantal automatismen, iets wat NAC Breda twee jaar geleden ook had. De Bredanaars sloten het seizoen toen als derde af. Aandewiel: "Er zijn weinig blessures, weinig schorsingen, juist omdat het zo goed gaat. Dan speel je dus vaak met dezelfde ploeg en creëer je als het ware vanzelf veel automatismen, waardoor het spel nog verder verbetert."

NAC Breda is in elk geval nog zoekende naar een vast patroon. "Dat kost tijd, goede wil en energie. Wij werken er hard aan en vinden op dit moment dat we ons nog sterk kunnen verbeteren in het domineren van het spel. Cruijff zei het al eens: 'Als jij de bal hebt, kan de ander niet scoren'. Zo is het maar net."

[MLB] Yankees blijven in de race

De New York Yankees hebben de vijfde wedstrijd in de ALCS in eigen huis gewonnen. Tegen de Texas Rangers waren de Yankees met 7-2 te sterk in een 'must-win' wedstrijd. De Rangers staan nu met 3-2 voor in de best-of-seven serie.

De Yankees hadden de hele serie al moeite met het scoren van runs, maar in de vijfde wedstrijd kwamen dan eindelijk de bekende homeruns op het bord. De eerste punten waren echter met behulp van de defensie van de Rangers, die door een aantal slordigheden twee runs lieten scoren. De inning erna waren het Nick Swisher en Robinson Cano die achter elkaar homeruns sloegen en de Yankees op een veilige 5-0 stand brachten. Vrijdag is de volgende wedstrijd, ditmaal in Arlington, Texas, net als de eventuele laatste en beslissende wedstrijd.

In de NLCS namen de San Francisco Giants een comfortabele, maar toch verrassende, 3-1 voorsprong. Tegen de Philadelphia Phillies was het lang een spannende wedstrijd, maar in de negende inning waren het toch de Giants die aan het langste eind trokken. Met een man op het derde honk en pas een uit, sloeg Juan Uribe de bal diep in het linksveld. Diep genoeg om Aubrey Huff te laten scoren. De Giants kunnen het vanavond al afmaken in eigen huis. Tim Lincecum staat dan op de heuvel voor San Francisco, en hij neemt het op tegen Roy Halladay van Philadelphia

Hagi gaat Galatasaray trainen

Galatasary heeft een opvolger voor Frank Rijkaard, die gister zijn congé kreeg. De Turkse ploeg beschikt sinds vandaag namelijk over de diensten van Gheorghe Hagi.

Hagi was in het verleden ook al trainer van Galatasaray. In het seizoen 2004/2005 zwaaide de voormalig international van Roemenië ook al de scepter over de selectie van de Turkse ploeg.

De laatste werkgever van Hagi was Steaua Boekarest, waar hij enkele maanden na zijn aanstelling alweer vertrok. De aanleiding hiervoor waren de spanningen tussen de hem en de directie van de club.

Term scharrelei 'grootste misleider'

De term scharrelei is misleidend en moet worden vervangen door schuurei. Dat vindt de stichting Wakker Dier. Het woord scharrelei werd door bezoekers van de site van Wakker Dier verkozen tot Grootste Liegebeest van 2010.

De dierenrechtenorganisatie noemt de term misleidend omdat scharreleieren van kippen komen die niet de ruimte hebben om te scharrelen. In plaats daarvan zitten ze met zijn negenen op een vierkante meter in een schuur en komen ze nooit buiten, stelt Wakker Dier.

Scharrelei is een begrip dat verplicht aan eieren uit een scharrelschuur moet worden gegeven. In veel andere landen heet een vergelijkbaar ei al grond-ei of schuurei. Wakker Dier wijst erop dat scharrelvlees van kippen, varkens en runderen wel van dieren komt die buiten hebben kunnen scharrelen.

Ferguson: "Streep onder zaak Rooney"

Er is weer een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan de soap rond Wayne Rooney. Sir Alex Ferguson, trainer van Manchester United, noemt de situatie namelijk 'een storm in een glas water'.

"We zetten er morgen (vandaag, red.) een streep onder", liet Ferguson gisteravond laat weten. Rooney gaf onlangs aan graag weg te willen bij The Mancunians. De club kon hem namelijk niet verzekeren dat er in de toekomst toppers aan de selectie worden toeevoegd. Daarnaast is de aanvaller ook kritisch op zijn coach. De laatstgenoemde persoon verweet Rooney weinig respect voor de club te tonen.

Ferguson heeft later vandaag een gesprek met David Gill, algemeen directeur van Manchester United. Dan worden de problemen rondom Rooney nog eens besproken. "We moeten het ook geen slepende zaak laten worden," aldus de trainer. De kans lijkt echter groot dat de speler op korte termijn zal vertrekken.

Birma heeft nieuwe nationale vlag

Het door een militaire junta geregeerde Birma heeft donderdag een nieuwe nationale vlag gekregen. De nieuwe vlag wordt geïntroduceerd aan de vooravond van door de junta uitgeschreven verkiezingen, de eerste in twintig jaar.

De op 7 november te houden verkiezingen zijn door de junta omschreven als een belangrijke stap op weg naar democratie, maar worden in brede kring als een regelrechte schijnvertoning beschouwd.

De nieuwe vlag werd donderdag tijdens een speciale, op de staatstelevisie aangekondigde, plechtigheid in Rangoon onthuld. De vlag heeft horizontale strepen in de kleuren geel, groen en rood met een grote witte ster in het midden. Volgens de junta moet de vlag 'solidariteit, vrede en rust, alsmede moed en besluitvaardigheid' symboliseren.

In 1990 werden in Birma voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden. Toen bleek dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi een grote overwinning had behaald, weigerde de junta de uitslag te erkennen. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar in gevangenschap doorgebracht. Op 13 november, zes dagen na de verkiezingen, loopt haar huidige termijn van huisarrest af. De NLD boycot de verkiezingen, omdat die oneerlijk en ondemocratisch zouden zijn. Alleen de belangrijkste door de junta gesteunde partij is sterk genoeg om in vrijwel alle kiesdistricten mee te doen.

Frank de Grave naar Orde van Medisch Specialisten

Frank de Grave is voorgedragen als voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. De voormalig staatssecretaris en minister voor de VVD volgt, als de algemene ledenvergadering op 25 november akkoord gaat, Willem van der Ham op.

Na zijn politieke carrière werkte De Grave als voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook werkte hij korte tijd bij de DSB-bank, maar daar vertrok hij al na twee maanden vanwege ruzie met Dirk Scheringa. De 55-jarige VVD'er is ook kandidaat voor de Eerste Kamer.

De Orde van Medisch Specialisten laat weten in De Grave een sterke voorzitter te zien die de organisatie 'verder toekomstbestendig' kan maken. Bovendien heeft hij veel ervaring met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en kennis over de gezondheidszorg, zo laat de Orde weten.

De medisch specialisten zijn het oneens met kabinetsplannen om hun inkomen te korten en ziekenhuisdirecties meer zeggenschap te geven over de werkzaamheden van de specialisten. Ze hebben uit protest al zondagsdiensten gedraaid.


(Foto: Novum)

'Grossglockner en Etna in Giro 2011'

Komend weekend wordt het parcours van de Giro d'Italia van 2011 gepresenteerd. Eén van de wielercommentatoren van de Belgische zender Sporza, André Meganck, heeft door laten schemeren dat het mogelijk een zware editie gaat worden.

"De Giro 2011 zal in Turijn starten, omdat  Italië zijn 150-jarig bestaan viert," aldus Meganck in een reactie. "De laatste rit is in Milaan. In Toscane is er een rit met weer een stuk van de befaamde Strada Bianca. De Giro gaat ook naar Oostenrijk, met de Grossglockner."

De Grossglockner is natuurlijk niet de enige berg, die in het parcours wordt opgenomen. "Ook de Zoncolan en de Finestre, met zijn onverharde wegen, zijn er opnieuw bij", ging Meganck verder. "Tot slot gaat de Giro ook naar Sicilië. Daar is een aankomst gepland boven op de vulkaan Etna."

Bos: "Ik had meer krediet verwacht"

Theo Bos werd eerder vandaag ontslagen als trainer van Vitesse. De ploeg uit Arnhem voert de tegenvallende prestaties als reden aan. De trainer pakte dit seizoen pas acht punten uit negen wedstrijden.

"Ik had meer krediet verwacht van Vitesse," aldus Bos in een eerste reactie. "Je weet hoe dingen werken in het voetbal, maar ik had gedacht dat ik meer tijd zou krijgen. Wat dat betreft had ik dit niet zien aankomen en komt het onverwacht."

Vitesse heeft laten weten nog niet in te willen gaan op het ontslag van de trainer. De formatie zal morgen één en ander toelichten. Johan Boskamp wordt inmiddels genoemd als opvolger van Bos.

'Bayern ziet in Sahin opvolger Van Bommel'

Nuri Sahin mag zich verheugen op de belangstelling van Bayern München. De middenvelder staat onder contract bij Borussia Dortmund.

De Turkse middenvelder is het seizoen 2010/2011 uitstekend begonnen. Volgens Kicker wil Bayern de speler die ooit op huurbasis uitkwam voor Feyenoord, in de zomer overnemen.

De club uit München houdt rekening met een vertrek van aanvoerder Mark van Bommel. Sportief directeur Christian Nerlinger ziet in de 22-jarige middenvelder een uitstekende vervanger.

Sahin komt uit de jeugdopleiding van Borussia Dortmund en speelde al meer dan honderd officiële wedstrijden voor die club. In het seizoen 2007/2008 huurde Feyenoord hem. Sahin was in dat jaar een vaste waarde bij de club uit Rotterdam.

De Turkse international heeft een contract tot de zomer van 2013 bij Dortmund. Naar verluidt mag hij voor zes miljoen euro vertrekken. Bayern is bereid om dat bedrag te betalen.

Koeman wimpelt interesse Middlesbrough af

Ronald Koeman heeft geen interesse om trainer van Middlesbrough te worden. Hij zou in beeld zijn als opvolger van de opgestapte Gordon Strachan, maar de Engelse club hoeft hem niet te bellen. "Ik zou dolgraag in Engeland aan de slag gaan, daar gaat het niet om", vertelt Koeman aan Nusport. "Maar het liefst op het hoogste niveau of bij een club met potentie. Die zie ik niet bij Middlesbrough."

De 47-jarige Koeman heeft geen club meer getraind sinds hij vorig jaar december werd ontslagen bij AZ. Op de shortlist van voorzitter Steve Gibson staan volgens de Telegraaf vijf namen. Koeman zou de nummer twee zijn op die lijst.

Middelsbrough komt uit op het tweede niveau in Engeland. In 2006 speelde de club de UEFA Cup-finale in Eindhoven, waarin Sevilla te sterk bleek.


(Foto: Novum)

[Upd] Geen doden bij ingestort pand Rotterdam

Een gebouw naast de Bijenkorf in Rotterdam is ingestort. Het gaat om een pand in aanbouw achter de Bijenkorf, op de de Hennekijnstraat in het centrum van Rotterdam. 

Er zouden vier slachtoffers onder het puin liggen, maar de politie kan nog geen mededelingen doen over hun toestand. Het drie verdiepingen tellende gebouw is een winkel- of kantoorpand in aanbouw, waarvan de bovenste twee verdiepingen zijn ingestort.

Update 13.18 uur

Er zijn geen doden gevallen bij de instorting van het gebouw, dat waarschijnlijk de in aanbouw zijnde B-Tower is. De NOS meldt dat meerdere mensen onder het puin zouden liggen. Reddingsploegen proberen hen nu onder het puin vandaan te halen. Volgens de politie zijn er zeker vijf zwaargewonden gevallen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is inmiddels op de plaats van het ongeluk gearriveerd.

Volg ook dit topic op het forum voor meer informatie en foto's. (Foto: FOK!)

Stafchef Poetin nieuwe burgemeester van Moskou

De stafchef van de Russische premier Vladimir Poetin, Sergej Sobjanin, is donderdag benoemd tot burgemeester van Moskou. Sobjanin volgt Joeri Loezjkov op, die eind september na achttien jaar burgemeesterschap door president Dmitri Medvedev werd ontslagen. Door Sobjanins benoeming -hij was door Medvedev voor de functie voorgedragen- komen de grote politieke en zakelijke belangen van de Russische hoofdstad onder directe controle van het Kremlin.

Met Sobjanin als burgemeester van Moskou krijgt Poetin meer controle over de zakelijke belangen van de hoofdstad. Ook krijgt hij meer greep op de macht met de presidentsverkiezingen van 2012 in het vooruitzicht. Poetin is de leider in het samenspel met zijn protégé Medvedev en lijkt geenszins van plan zich terug te trekken uit de politiek. Speculaties dat hij opnieuw voor het presidentschap gaat nemen intussen toe.

Loezjkov was een van de laatste machthebbers die niet onder directe invloed van het Kremlin staan. Vorige maand stelde het Kremlin in een verklaring dat de president 'het vertrouwen had verloren' in de 74-jarige Loezjkov. Loezjkov had in de krant openlijk kritiek geuit op een besluit van Medvedev.


(Foto: Novum)

Hoe was je weekendwip? (Deel 4)

“Zó kun je toch niet gaan werken? Je bent hartstikke ziek! En ik ook, ik ga me gewoon ziekmelden hoor, vandaag.” Monique zit rechtop in bed en kijkt met verbazing naar haar man die kreunend zijn sokken aan het aantrekken is. “Ziek zijn is voor watjes. Bij ons is nooit iemand ziek,” antwoordt Michael. “Weet je hoeveel geld dat kost, als mijn truck de hele week binnenblijft?”

PVV: Allochtonenstop Haagse voetbalclubs

De PVV wil dat voetbalclubs in Den Haag tijdelijk geen allochtonen meer toelaten. Zo moeten de problemen waar amateurclubs mee kampen het hoofd worden geboden. Volgens de raadsfractie van de PVV loopt de gemeente weg voor 'de massa-immigratie en daarmee gepaarde islamisering van het Haagse amateurvoetbal'.

Volgens raadslid Richard de Mos zijn bij clubs met veel niet-westerse allochtone leden wanbetaling, een gigantisch tekort aan vrijwilligers, respectloos gedrag en geweldsincidenten aan de orde van de dag. Een tijdelijke allochtonenstop zou hier een oplossing voor zijn, stelt De Mos, die naast raadslid ook Kamerlid is namens de partij van Geert Wilders. Dit zou bovendien de integratie bevorderen, omdat de verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen meer in balans komen door de maatregel.

Een allochtonenstop voor voetbalclubs is geen nieuw gedachte. In mei ontstond consternatie nadat een Nijmeegse club het aantal allochtone leden wilde terugbrengen en daarom geen allochtonen meer aannam.

Rover wil niet dat papieren spoorboekje verdwijnt

Reizigersvereniging Rover wil niet dat het spoorboekje volgend jaar verdwijnt. De vereniging vindt dat de dienstregeling op internet en een duur informatienummer van zeventig cent per minuut geen goede alternatieven zijn voor het papieren reisinformatieboekje.

De NS wil reisinformatie vanaf volgend jaar alleen nog in digitale vorm en via telefoon en loket aanbieden. De belangrijkste reden is dat het spoorboekje steeds minder wordt verkocht. De meeste treinreizigers zouden voor hun reisinformatie gebruikmaken van digitale voorzieningen, zoals de website van de NS.

Volgens Rover is het spoorboekje onontbeerlijk voor veel ouderen. Ongeveer dertig procent van de vijftigplussers zou geen internet gebruiken. Volgens de NS hoeft dit geen probleem te zijn. Deze mensen kunnen bij NS stations de gewenste informatie uit laten printen. Volgens de NS biedt het spoorboekje soms verouderde informatie en maakt maar een procent van de reizigers gebruik van het boekje.

Kompels ingestorte mijn Ecuador omgekomen

De vier mijnwerkers die vorige week vrijdag in een goudmijn in het zuiden van Ecuador vast kwamen te zitten toen een schacht instortte, blijken allen te zijn omgekomen. Reddingswerkers hebben de laatste van de vier woensdagavond dood aangetroffen.

Zaterdag werden twee mijnwerkers dood aangetroffen. Het derde slachtoffer werd woensdag gevonden; het vierde in de loop van de avond.

President Rafael Correa zei dat 'al wat menselijk mogelijk is' is gedaan om de kompels te redden.


(Foto: Novum)

Joop van den Ende: Ik had Paul de Leeuw moeten afremmen

Joop van den Ende had Paul de Leeuw als producent moeten afremmen. Dat heeft hij gezegd in de Vara-gids. Van den Ende is aandeelhouder van het productiebedrijf van Paul, EVA Media. 

Tot nog toe heeft het bedrijf vrijwel alleen maar flops geproduceerd. "Het is inderdaad een fout van mij geweest dat we hem te veel vrijheid hebben gegeven. Paul is zó enthousiast en zit zó vol energie en motivatie dat je hem moeilijk kunt afremmen. Maar ik bewonder hem, ook als het niet goed gaat", zegt Van den Ende in het artikel in de Vara-gids. "Paul is één van de grootste talenten die de Nederlandse tv ooit heeft voortgebracht. Als hij met zijn show alleen op de zaterdagavond was gebleven - en niet ook nog op zondag - had hij daar nog makkelijk twee, drie jaar mee kunnen doorgaan."

Maar toch is Joop van den Ende over de vernieuwingsdrang van Paul de Leeuw wel positief. "Als Paul succes heeft, wil hij allang weer iets anders. Dat is natuurlijk ook een deel van zijn succes. Als er één man is die zichzelf voortdurend heeft vernieuwd, is het Paul!"

Foto: Novum

Y. Cornelisse verruilt voetbal voor politiepet

Yuri Cornelisse zet per direct een punt achter zijn voetbalcarrière. De 35-jarige aanvallende middenvelder zat zonder club nadat zijn aflopende contract bij ADO De Haag afgelopen zomer niet werd verlengd. Op de website van ADO laat hij weten niet op zoek te gaan naar een nieuwe club, maar een loopbaan als politieagent te ambiëren.

De oudere broer van Utrecht-speler Tim Cornelisse start volgende maand met de opleiding tot allround politiemedewerker. Die opleiding is volgens de speler niet te combineren met een bestaan als profvoetballer. Cornelisse zal zich nog wel regelmatig melden bij de Haagse club om af te trainen.

Cornelisse heeft er veertien seizoenen als prof opzitten. Hij begon in 1996 in de Eerste Divisie bij Top Oss. Na een mislukt avontuur bij Anderlecht, speelde de Alkmaarder nog voor RKC Waalwijk, NAC Breda, FC Groningen en ADO.

Toyota roept ruim 1,5 miljoen auto's terug

De Japanse autofabrikant Toyota roept wereldwijd 1,53 miljoen auto's van verschillende types terug. Voor het merendeel van de auto's gaat het om mogelijke problemen met de remvloeistof, bij de rest kunnen er problemen met de brandstofpomp zijn. Dit heeft Toyota donderdag bekendgemaakt.

De terugroepactie spitst zich vooral toe op de Verenigde Staten en Japan. In de VS moeten 740.000 auto's terug naar de garage, in Japan gaat het om 599.000 auto's. Ook in Europa worden auto's teruggeroepen.

 


Toyota roept auto's terug (Foto: Novum)

Hülkenberg betaalt niet voor F1-stoeltje

Nico Hülkenberg zal niet betalen om zijn Formule 1-stoeltje bij Williams te behouden, zo maakte de Duitser vanuit Zuid-Korea bekend. Eerder deze week werd bekend dat de positie van de Duitser onder druk stond en dat de Britse renstal van onder meer Adrian Sutil en Pastor Maldonado een aanbod had gekregen.

Waar Rubens Barrichello al een contract voor 2011 op zak heeft moet Hülkenberg voorlopig in de wachtkamer plaatsnemen. "Ik denk dat beide partijen nog steeds in elkaar geïnteresseerd zijn en ik heb er vertrouwen in dat we er uitkomen, maar er is nog niets officieels of iets waar ik over kan praten," zei de jonge Duitser.

"Wat ik er over kan zeggen is dat wat het beste is voor mijn ontwikkeling en andere dingen ... ik wil heel erg graag bij Williams blijven omdat de auto volgend jaar competitief kan zijn," zei Hülkenberg die hiervoor geen geld mee wil nemen. "Ik wil geen coureur worden die vanwege het geld een zitje krijgt. Dat wil ik niet doen, omdat in mijn ogen talent telt en ik hoop dat het team er ook zo over denkt."

Hij denkt dat de situatie pas over enkele weken duidelijk wordt. "Voor mij is het beter dat de beslissing snel genomen wordt, maar er wordt nu veel gereisd, waardoor het lastiger is. Ik denk dat het nog enkele weken in beslag neemt."

'Wilders niet veroordelen voor interviews'

PVV-leider Geert Wilders kan niet worden veroordeeld voor uitspraken die in interviews zijn gedaan, omdat niet zeker is dat hij goed is geciteerd. Dat heeft Wilders' advocaat Bram Moszkowicz donderdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank vroeg Wilders in een eerder stadium van de rechtszaak of de citaten waarvoor hij terechtstaat, ook echt kloppen. Die gaf daarop geen antwoord. De PVV-leider beroept zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht.

"U heeft dat Wilders niet voor niets gevraagd", hield Moszkowicz de rechtbank voor. "In de weergave van interviews gaat nog wel eens wat mis. Waar we niet kunnen vaststellen wat Wilders precies heeft gezegd, moet hij worden vrijgesproken."

De twijfel geldt niet voor de twee stukken die Wilders zelf heeft geschreven. Daaronder is een opiniestuk uit de Volkskrant waarin Wilders de koran vergeleek met Mein Kampf, het boek van nazileider Adolf Hitler, en pleitte voor een verbod. Volgens Moszkowicz is dat echter geen aanzetten tot haat of discriminatie, maar legitieme kritiek op een godsdienst.

Moszkowicz herinnerde er ook aan dat Wilders verkeerd is geciteerd in het bevel waarin het Amsterdamse gerechtshof het Openbaar Ministerie opdracht gaf de PVV-leider te vervolgen. In dat bevel stond dat Wilders geen islamieten meer in Nederland wilde. In het oorspronkelijke interview stond echter: "Geen islamieten Nederland meer in."

Wilders staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. Moszkowicz rondt donderdag zijn pleidooi af. De uitspraak van de rechtbank wordt op 5 november verwacht.


'Geert Wilders kan niet worden veroordeeld voor uitspraken in interviews' (Foto: Novum)

Tilburger slaat moeder en broer met ijzeren pijp

De politie heeft woensdagavond een 28-jarige Tilburger aangehouden die zijn moeder en broer zou hebben geslagen met een ijzeren pijp. De mishandeling was het gevolg van een huiselijke ruzie.

De politie kreeg rond 22.30 uur een melding van huiselijk geweld in een woning in Tilburg-West. Daar troffen agenten de moeder aan met een flinke hoofdwond. De vrouw ligt nog in een ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. De broer is volgens een politiewoordvoerder niet noemenswaardig gewond geraakt.

De 28-jarige zit vast op verdenking van poging tot doodslag. De politie zoekt nog uit of de man een huisverbod krijgt, wat zou inhouden dat hij zijn ouderlijk huis niet meer mag betreden.

De oorzaak van de ruzie is onbekend. Of de verdachte een bekende is van politie of hulpinstanties, wil de politie uit privacyoverwegingen niet zeggen.

Verplicht halalvlees wekt woede Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam is boos over de voedselkeuze die raadsleden in Rotterdam hebben. Raadsleden die hun avondeten op het stadhuis nuttigen, zouden slechts kunnen kiezen uit vis, vegetarisch of halalvlees van op islamitische wijze geslachte dieren. Omdat volgende week de begroting behandeld wordt, moeten de raadsleden lange dagen maken.

"Ik wil niet worden gedwongen religieus bereid voedsel te eten," zegt Leefbaar-raadslid Ronald Schneider in Metro. Hij voegt eraan toe 'de islamisering van het stadhuis' spuugzat te zijn. Schneider zegt van plan te zijn volgende week een pizza met ham te gaan bestellen.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam stelt echter dat halalvlees een vierde keuze is op het stadhuis, naast vis, vegetarisch en vlees. "Halalvlees is een vierde, extra optie. Alleen voor wie dat wenst."

Leefbaar Rotterdam is van plan schriftelijk vragen te stellen over de voedselkwestie. De partij uitte eerder al haar verontwaardiging over de eindejaarsbarbecue op het gemeentehuis van Rotterdam. Daar werd uitsluitend halalvlees geserveerd. "Dus ik had zelf speklapjes en saté meegenomen, maar die mochten er niet op," aldus Schneider.

Stakingen kosten Air France-KLM 25 miljoen

De stakingen in Frankrijk wegens de verhoging van de pensioenleeftijd hebben luchtvaartmaatschappij Air France-KLM al 25 miljoen euro gekost. Een woordvoerster van Air France-KLM bevestigde donderdag een bericht in de Franse krant La Tribune met een dergelijke strekking.

Elke dag dat er gestaakt wordt, kost de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij ongeveer 5 miljoen euro, aldus de zegsvrouw. Volgens de woordvoerster wordt er donderdag niet gestaakt door personeel bij Air France-KLM. Er is nog wel sprake van enige vertraging bij sommige vluchten.

Volgens een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij in Nederland zijn er dinsdag vier vluchten geannuleerd in verband met de stakingen in Frankrijk. "Nu wordt gewoon de dienstregeling uitgevoerd", aldus de zegsvrouw. Op vluchten naar Zuid-Frankrijk en Spanje is nog wel sprake van vertraging.

In Frankrijk is het al dagen onrustig omdat de Franse regering de pensioenleeftijd wil verhogen naar 62 jaar. Er werden blokkades opgeworpen bij raffinaderijen, gestaakt in het openbaar vervoer en ook leraren legden het werk stil.

Stakingen kosten Air France-KLM 25 miljoen
Stakingen kosten Air France-KLM 25 miljoen (Foto: ANP)

Vitesse ontslaat trainer Bos

Vitesse heeft trainer Theo Bos per direct de laan uitgestuurd. De clubleiding van de Arnhemmers maakte bekend dat de 45-jarige oefenmeester wegens tegenvallende resultaten weggestuurd is.

Bos was sinds januari 2009 de hoofdtrainer bij de Arnhemmers en werd in zijn eerste half jaar tiende. Vorig seizoen eindigden de Arnhemmers op een veertiende plaats en de verwachting voor dit jaar was dat het met de komst van Merab Jordania en enkele nieuwe spelers beter zou gaan. Vitesse staat evenwel na negen speelronden zestiende in de Eredivisie, waardoor de positie van Bos onhoudbaar was geworden.

Levenslang geëist voor parachutemoord

De Belgische openbaar aanklager heeft donderdag levenslang geëist tegen Els Clottemans. Zij werd woensdag na een geruchtmakend proces door de jury schuldig bevonden aan de 'parachutemoord' op haar vriendin en liefdesrivale Els Van Doren.

De nu 26-jarige Clottemans heeft volgens de jury in 2006 de parachute van Van Doren onklaar gemaakt, waardoor deze te pletter viel. Beiden hadden een relatie met de Eindhovenaar Marcel Somers. Hard bewijs tegen Clottemans is er niet, maar ze had wel een motief en de gelegenheid. Volgens psychiaters lijdt ze aan een persoonlijkheidsstoornis.

Levenslang geëist voor parachutemoord
Levenslang geëist voor parachutemoord (Foto: ANP)

Brandstichting in gebouw nieuw kantoor Rabobank

De brandjes die maandag woedden in het in aanbouw zijnde kantoor van de Rabobank in Utrecht zijn aangestoken. Dat is volgens de politie gebleken uit onderzoek.

De branden in het gebouw aan de Croeselaan, dat De Verrekijker wordt genoemd, waren snel onder controle. Er ontstond niet veel schade. De politie onderzoekt wie er achter de branden zit en vraagt getuigen zich te melden.

Eind juni zorgde een brand in het 105 meter hoge gebouw al een keer voor aanmerkelijk grotere schade. Bovenin een van de twee torens, die met elkaar verbonden zijn, vond toen een explosie plaats. Er was destijds geen aanwijzing dat er sprake was van brandstichting.

Het is de bedoeling dat volgend jaar zo'n drieduizend Rabobank-medewerkers naar het gebouw verhuizen.

Kwart miljoen Duitsers wil niet in Street View

Meer dan 244 duizend Duitsers hebben intergigant Google verzocht hun huizen onherkenbaar te maken in de functie Street View. Het programma, dat foto's van straten en wijken toont, moet volgende maand in Duitsland worden gelanceerd, aldus Google.

Het internetbedrijf schat dat het aantal verzoeken zo'n drie procent vormt van de bevolking van de twintig grootste Duitse steden.

De Duitse autoriteiten eisten dat Google burgers de mogelijkheid gaf een verzoek in te dienen om foto's van hun woningen niet op te nemen in Street View, omdat anders de privacywetgeving zou worden overtreden. In opdracht van de autoriteiten zijn gezichten en kentekenplaten al onherkenbaar gemaakt.


(Foto: Novum)

FC Den Bosch in zwaar financieel weer

FC Den Bosch zit in financiële problemen. De sportwethouder van de stad noemt de situatie van de Jupiler League-club 'zorgelijk'. Een raad onderzoekt oplossingen.

FC Den Bosch schaart zich in het rijtje Nederlandse clubs met financiële problemen. Over het vorige seizoen boekte de club een tekort van 610.000 euro en over het huidige boekjaar is het gat in de begroting van drie miljoen euro, vijf ton. Dit meldt het Brabants Dagblad vandaag.

Ook is de renteschuld opgelopen naar 70.000 euro, zou de belastingdienst nog geld tegoed hebben en hebben de Bosschenaren een huurschuld bij de Bossche Investeringmaatschappij. Van de laatste partij huurt Den Bosch het eigen Stadion De Vliert.

Sportwethouder van Den Bosch Huib van Olden meldde de problemen woensdagavond aan de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en noemde de problemen meerdere keren 'zorgelijk'. De gemeente is al enkele weken op de hoogte. Een raad gaat de problemen onderzoeken, in kaart brengen en mogelijke oplossingen bedenken.

Vodafone langer hoofdsponsor McLaren

Het Formule 1-team McLaren heeft het contract met hoofdsponsor Vodafone tot en met 2013 verlengd, zo maakte de renstal vandaag bekend. Beide partijen willen intensiever samen gaan werken op het gebied van technische innovatie en de betrokkenheid van de consument.

Vodafone is voor McLaren nu nog een mobiele partner, maar dit verandert naar een communicatie partner. "Vodafone is de beste titelsponsor die we bij McLaren ooit hebben gehad. Vodafone is een partner in de breedste zin van het woord, dit bedrijf draagt zijn steentje bij aan de eeuwig veranderende Formule 1 door innovaties voor onze auto en operationele systemen," meldt McLaren-teambaas Martin Whitmarsh over de sponsor die sinds 2007 aan de renstal verbonden is.

"Ik denk dat ik namens ons hele team spreek als ik zeg dat ik enorm blij ben met deze nieuwe stap. Het is heel mooi dat we onze technologische samenwerking voortzetten en samen de klanten van Vodafone op nieuwe manieren gaan benaderen."

Ajax wil RKC-aanvaller Boerrigter aantrekken

Ajax heeft zijn zinnen gezet op de vleugelaanvaller van RKC Waalwijk Derk Boerrigter. De Tukker stond tussen 2005 en 2007 al onder contract bij de Amsterdammers maar kon toen niet doorbreken. Nu acht trainer Martin Jol de tijd rijp om hem terug te halen naar de hoofdstad, zo meldt het AD.

Boerrigter steekt in goede vorm, want in de Jupiler League wist hij dit jaar in negen wedstrijden al zeven keer te scoren en gaf daarnaast al vele assists. Vorig jaar kwam de aanvaller in de Eredivisie tot een totaal van zeven doelpunten, maar degradatie kon hij evenwel niet afwenden.

De Tukker doorliep zijn jeugdopleiding bij FC Twente en koos vijf jaar geleden voor de overstap naar Ajax. Daar zat hij enkele keren op de bank, maar pas bij Haarlem kwam hij aan spelen toe. Na het aflopen van zijn contract speelde de aanvaller twee seizoenen bij FC Zwolle voor hij in Waalwijk bij RKC neerstreek.

Leerlingen afgebrande school elders ondergebracht

Voor de ongeveer 950 leerlingen van twee afgebrande basisscholen in Groningen is onderdak gevonden bij andere scholen in de stad. De basisscholen De Vlint en De Hoeksteen zaten samen met onder meer een bibliotheek in één gebouw dat zaterdagochtend in vlammen opging.

Deze week zaten de leerlingen thuis en volgende week is er herfstvakantie. De gemeente heeft geregeld dat ze vanaf de maandag daarna terecht kunnen bij verschillende andere scholen. Voor het vervoer naar die scholen worden bussen ingezet. Ook de kinderopvang en peuterspeelzaal zijn tijdelijk verplaatst.

Na de tussenoplossing moeten de kinderen vanaf januari terecht kunnen in noodlokalen bij de afgebrande scholen aan de Siersteenlaan. Een onderzoek naar de omvang van de schade van het gebouw moet daarna duidelijk maken of er op die plek een nieuw gebouw kan verrijzen. Als daarvoor de bestaande fundering kan worden gebruikt is de hoop dat de school er over één tot anderhalf jaar weer staat.

Virus ziekenhuis Hoorn onder controle

Het computervirus dat de afgelopen dagen de computers in het Westfries Gasthuis in Hoorn platlegde, is bijna onder controle. Alle operaties en afspraken in de poliklinieken gaan inmiddels weer gewoon door. Dat maakt Fred Plukker, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, donderdag bekend.

Ruim duizend van de 1500 computers doen het weer. Technici zijn bezig de laatste computers virusvrij te maken.

Dat de computers van het ziekenhuis uitvielen, komt volgens Plukker door de strenge beveiliging, die meteen reageerde op het virus. "Als er meer dan vijf keer een verkeerd wachtwoord is ingevoerd, gaat het hele systeem plat", weet Plukker. Volgens de bestuursvoorzitter zijn geen patiëntengegevens naar buiten gekomen.

Het ziekenhuis kwam er dinsdagmiddag achter dat computers in het ziekenhuis last hadden van een virus. Enkele tientallen operaties die geen spoed vereisten werden verzet, omdat computers - die onder meer gebruikt worden voor operatieverslagen en gegevens over de medicatie van patiënten - besmet waren.

De kosten van de schade door de virusuitbraak zijn nog niet bekend. "We hebben ICT'ers moeten inhuren en er zijn tientallen operaties afgezegd, dus dat heeft financiële gevolgen", zegt Plukker. "Maar we proberen de afzeggingen weer in te halen."

[WTCC] Donington Park vervangt Brands Hatch

Het World Touring Car Championship zal volgend jaar Brands Hatch gaan verruilen voor Donington Park. Dat circuit is inmiddels weer helemaal opgeknapt, waardoor gisteren het tekenen van de contracten mogelijk werd. Hierdoor wordt Brands Hatch na zes seizoenen aan de kant geschoven.

"We zijn er zeker van dat dit een van de hoogtepunten van het seizoen zal worden. Donington Park heeft veel historie en na de renovaties heeft het de faciliteiten, die wij zoeken. We bewaren ook goede herinneringen aan de tijd dat we er met het Europese toerwagenkampioenschap kwamen," zei de baas van het WTCC Marcello Lotti.

Nettowinst Akzo Nobel hoger dan verwacht

Akzo Nobel nv heeft over het derde kwartaal van 2010 een hoger dan verwachte nettowinst geboekt, maar het concern ziet enige druk op de marges als gevolg van stijgende grondstofkosten.

De nettowinst steeg naar 238 miljoen euro van 197 miljoen euro bij een omzet die toenam naar 3,9 miljard euro van 3,4 miljard euro. De cijfers komen daarmee hoger uit dan verwacht. Analisten geraadpleegd door Factset Research hielden gemiddeld rekening met een nettowinst van 215,3 miljoen euro en een omzet van 3,82 miljard euro.

In de groeimarkten werden volgens Akzo Nobel door alle bedrijfsonderdelen opnieuw hoge omzetstijgingen gehaald. In de volwassen markten bleef de omzetontwikkeling achter. Performance Coatings en Specialty Chemicals zagen hun omzet het meest toenemen, met 18 procent respectievelijk 15 procent, terwijl Decorative Paints een 8 procent hogere omzet wist te melden.

Het grootste verf- en coatingsbedrijf ter wereld blijft "voorzichtig optimistisch" over 2010.

In september kondigde Akzo Nobel Akzo Nobel op zijn Capital Markets Day in ongeveer vijf jaar te willen groeien naar een jaaromzet van 20 miljard euro, waarbij het concern stelde nadrukkelijk in te zullen zetten op groei in snelgroeiende economieën.

Het bedrijf handhaafde zijn doel van een bedrijfsresultaat voor goodwill en afschrijvingen als percentage (EBITDA) van de omzet tussen 13-15 procent. In het derde kwartaal bedroeg deze marge 14,8 procent ten opzichte van 15,4 procent een jaar eerder.

Akzo Nobel sloot woensdag op 44,64 euro.


Nettowinst Akzo Nobel hoger dan verwacht (Foto: Novum)

Zanetti oudste doepuntenmaker in Champions League

Internazionale-aanvoerder Javier Zanetti heeft sinds gisteravond een Champions League-record op zijn naam staan. De Argentijn scoorde gisteravond in het thuisduel met Tottenham Hotspur en is met zijn 37 jaar en twee maanden de oudste doelpuntenmaker ooit in het kampioenenbal.

Zanetti is al vijftien jaar in dienst bij Inter en wist vorig seizoen met de Italiaanse ploeg eindelijk de Champions League te pakken. Dit jaar lijkt de regerend kampioen weer eenvoudig door de poulefase te komen omdat er met 4-3 gewonnen werd van de Spurs en FC Twente en Werder Bremen gelijk speelden.

Taliban-commandant gedood door bermbom

Een bermbom heeft donderdag in het noordwesten van Pakistan aan drie opstandelingen, onder wie een beruchte Taliban-commandant, het leven gekost. Dat heeft een plaatselijke bestuurder gezegd.

De bom werd van afstand tot ontploffing gebracht op het moment dat Hakim Khan en twee van zijn strijders langsreden. Het voorval vond plaats in de stammenregio Kurram.

Wie er verantwoordelijk is voor de dood van de drie is onduidelijk, maar in de regio zijn al langer spanningen tussen verschillende groepen strijders.

De omgekomen Taliban-commandant werd verdacht van het aanvallen van Pakistaanse troepen en het ontvoeren van mensen voor losgeld. Khan kwam uit Kurram, maar onderhield nauwe banden met de Pakistaanse Taliban, die zich ophouden in het nabijgelegen Noord- en Zuid-Waziristan.

Van Moorsel start profwielerploeg

Leontien van Moorsel zal volgend jaar in het profwielerpeloton aan de start verschijnen met een eigen wielerploeg. De in 2005 gestopte topsportster maakte gisteren tijdens de derde dag van de Zesdaagse van Amsterdam bekend dat AA Drink/Leontien Cycling Team toe zal treden tot het profpeloton.

De ploeg zal een mix zijn tussen ervaren rensters en jong talent, waarbij Kirsten Wild en Chantal Blaak de Nederlandse toppers zijn. Ook zullen de Nieuw-Zeelandse wereldtopper Linda Villumsen en de Duitse allroundster Trixi Worrack voor de nieuwe ploeg uitkomen. Bij de mannen zijn Léon van Bon (baan), Thijs Al (cross) en Denny Stam (coach) vastgelegd.

"Gedreven blijven en de schouders er steeds weer onder zetten, dan komt er vanzelf resultaat. Ik ben dolgelukkig dat AA Drink mijn ambitie op dit vlak in elk geval de twee komende seizoenen ondersteunt. Natuurlijk had ik al jaren samen met m'n man Michael een vrouwenteam dat ik op basis van eigen ervaring en inzicht naar een bepaalde hoogte kon stuwen. Ik kon echter niet eindeloos veel van hen eisen, omdat het merendeel nog een baan naast het fietsen had," zei Van Moorsel.

"En te vaak moest ik de betere rensters laten vertrekken naar ploegen die financieel meer hadden te bieden. Dat hoeft vanaf volgend seizoen niet meer. Sterker nog, iemand als Kirsten kon nu terugkeren op het oude nest waar ze een groot deel van haar opleiding heeft gekregen. De meiden kunnen zich echt focussen op de sport, met een doel: klaarstomen voor de Spelen van Londen en belangrijkste races"

Van Damme toch geen hartaanval

Jean-Claude van Damme leeft nog. Gisteren berichtte diverse media, waaronder MTV, dat de Belgische acteur op de set van zijn nieuwe film Weapon een hartaanval had gehad. Hierop zou de acteur naar België terug zijn gevlogen.

Op de Facebook-pagina van de acteur laat Jean-Claude echter weten helemaal gezond te zijn: "Een paar uur geleden las ik online een gerucht dat ik een hartaanval had gehad. Alsjeblieft, geloof niks van de geruchten die je op onofficiële JCVD-sites leest. Jean-Claud van Damme is honderd procent gezond."

Van Damme vecht in juli tegen de Thai Somrak (Foto: Novum)

UCI en ASO kibbelen door over startrechten

De onenigheid tussen de UCI en de ASO is nog niet helemaal uit de lucht. Beide organisaties dreigen weer ruzie te krijgen over de startbewijzen voor de grote wielerkoersen. De voorzitter van de UCI, Pat McQuaid heeft een systeem voorgesteld, waar Tour-directeur Christian Prudhomme het nog niet helemaal mee eens is.

"Het aantal ProTour-ploegen dat een startrecht krijgt voor alle wedstrijden wordt gelimiteerd tot 18," zei de Ier McQuaid tegen Velonation. "Daarnaast mogen de organisatoren enkele ProContinentale teams uitnodigen."

Prudhomme zegt op zijn beurt dat nog helemaal niets bepaald is. "We kennen de regels nog niet. Deze zullen binnenkort vastgelegd moeten worden. Binnen een maand gaan we met de UCI om de tafel."

McQuaid is echter niet onder de indruk van de woorden van Prudhomme. "De UCI maakt de regels in de wielersport. Christian Prudhomme maakte deze niet en bepaalt niet wie er wedstrijden mogen rijden. Dat doet de UCI. ASO heeft ingestemd met onze regels."

Skiester Vonn op recordjacht

Skiester Lindsay Vonn gaat deze winter op jacht naar een record. De Amerikaanse wil het record van de Oostenrijkse Vreni Schneider uit 1989 verbreken. Hiervoor moet ze deze winter meer dan veertien wereldbekerwedstrijden winnen.

Vorig jaar had Vonn het record lang in het vizier, maar de Amerikaanse bleef op elf zeges, waaronder zes afdalingen, steken. Het leverde haar wel voor de derde maal in haar carrière de algemene wereldbeker op. "Lindsay is vol zelfvertrouwen voor dit seizoen," zei de trainer Alex Hoedlmoser van de Amerikaanse ploeg.

Dit weekend begint het alpineskieën met de eerste wedstrijden in het Oostenrijkse Sölden.

Kolonisten bouwen in hoog tempo op Westoever

Sinds het einde van de bouwstop in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn kolonisten in een koortsachtig tempo huizen aan het bouwen. In drie weken tijd is begonnen aan de bouw van bijna 550 huizen, meer dan vier maal zoveel als het gemiddelde in de twee jaar hiervoor.

Veel huizen worden gebouwd op grondgebied dat onder vrijwel elk vredesakkoord zal toebehoren tot een Palestijnse staat en vormen zo dus een groot obstakel in de vredesonderhandelingen.

Franse demonstranten blokkeren luchthaven

Franse demonstranten hebben de luchthaven van Marseille geblokkeerd uit protest tegen de regeringsplannen om de pensioenleeftijd te verhogen. De Franse senaat debateert donderdag en stemt mogelijk diezelfde dag nog over het voorstel.

Scholieren hebben landelijke demonstraties aangekondigd om senaatsleden ertoe te bewegen tegen het voorstel te stemmen.

Inmiddels zit een kwart van de tankstations in Frankrijk zonder brandstof door de blokkade van olieraffinaderijen en brandstofdepots.

De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft een reeks optredens in Parijs afgezegd, omdat het 'onzeker is of de vrachtwagens' de show weten te bereiken.

Hoger prijzengeld in schaatsmarathons DVG-Trofee

Eerder deze week werd bekend dat schaatsbond KNSB geen geld had voor het marathonschaatsen. In de KPN Cup wordt geen prijzengeld uitgekeerd, maar in de Stichting Dick van Gangelen Trofee zal het prijzengeld juist verhoogd worden.

"Omdat de KNSB het uitkeren van prijzengeld voorlopig stopzet, willen wij een extra financiële inspanning doen in de hoop dat er ook bij de schaatsbond een oplossing wordt gevonden," zei een woordvoerder. Hij zei dat winst voortaan niet 1.500 maar 2.000 euro op gaat leveren. De tweede plaats gaat van 750 naar 1.000 euro en de derde stek van 250 naar 500 euro.

Ligthart en Mouris leiden Zesdaagse van Amsterdam

Pim Ligthart en Jens Mouris hebben gisteravond verrassend de leiding van de Zesdaagse van Amsterdam overgenomen. Het Nederlandse duo pakte tijdens het laatste onderdeel van de dag een bonusronde, waardoor ze de Duitsers Roger Kluge en Robert Bartko passeerden.

Ligthart en Mouris hebben 102 punten verzameld, maar staan door de ronde voorsprong boven Kluge en Bartko die op 155 staan. Franco Marvulli en Niki Terpstra zakten naar plaats drie na de afgelopen twee dagen aan de leiding te zijn gegaan. Zij hebben nu 125 punten, tewijl ook Denny Stam en Leon van Bon met 105 punten nog niet kansloos voor de zege zijn.

Angry Birds krijgt Halloween-thema

Het populaire vlieg en crash-werk van de Angry Birds is erg populair op de iPhone, iPad, iPod en recentelijk de Android-phones. Nu zal er vanaf vandaag voor de iPhone/iPod en de iPad een speciaal Halloween-thema zijn met 45 nieuwe levels. Android-gebruikers lopen de boot helaas mis.

De iPhone en iPod-versie zal $0.99 gaan kosten en de iPad-versie zal $1.99 gaan kosten. Bekijk hieronder beelden van dit nieuwe thema-pack.

'Taliban uit Kandahar verdreven'

De Taliban zijn vrijwel geheel uit de Afghaanse provincie Kandahar verdreven door het militaire offensief in de provincie. Dat heeft de broer van de Afghaanse president Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai, woensdag gezegd.

Volgens Karzai hebben de meeste Taliban-strijders Kandahar al verlaten voordat het offensief van NAVO-militairen en Afghaanse troepen in juli begon. Andere strijders zijn opgepakt of gedood. De Taliban zouden inmiddels geen enkele basis meer hebben in Kandahar.

Karzai zit de provinciale raad van Kandahar voor. Hij zei dat de Afghaanse regering ambtenaren naar het gebied heeft gestuurd om insituties op te bouwen in de provincie. Het verbeteren van de levens van Afghanen is een van de belangrijkste methoden om de steun van de bevolking te winnen.

Moszkowicz hervat verdediging Wilders

Bram Moszkowicz, de advocaat van Geert Wilders, is donderdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam begonnen aan het tweede en laatste deel van zijn verdediging van de PVV-leider.

Dinsdag betoogde Moszkowicz al dat Wilders zich niet schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. Donderdag zet hij uiteen dat hetzelfde geldt voor de overige onderdelen van de aanklacht, het aanzetten tot haat en discriminatie.

Moskowicz zei dinsdag verder dat Wilders' rechten als verdachte zijn geschonden. Hij verwees daarbij naar het bevel waarmee het Amsterdamse gerechtshof in januari vorig jaar opdracht gaf aan het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen.

Het hof constateerde volgens Moszkowicz al dat Wilders schuldig was, terwijl hij tot dat moment nog niet eens verdachte was. Daarmee schond het hof het principe dat iedereen als onschuldig wordt beschouwd, totdat het tegendeel is bewezen. Wilders heeft dus geen eerlijk proces gekregen, zei Moszkowicz.

Het OM was in eerste instantie tot de conclusie gekomen dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar waren. Vorige week bleek dat het OM niet van gedachten is veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak.

Wilders staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. De zaak draait om een serie uitspraken van Wilders in interviews en ingezonden stukken, en om Wilders' antikoranfilm Fitna. De uitspraak van de rechtbank wordt op 5 november verwacht.

Het OM krijgt vrijdag nog de kans om te reageren op het pleidooi van Moszkowicz. Ook krijgt Wilders, die verder heeft gezwegen, gelegenheid het laatste woord te spreken.

Brama: "Zal moeilijk worden in Bremen"

De inbreng van Wout Brama was woensdagavond zeer belangrijk in het Champions League-duel van FC Twente tegen Werder Bremen. Door het hele duel door fel te blijven ontzag hij zijn collega-verdedigers enorm. Net als veel van zijn teamgenoten was ook Brama niet echt tevreden met het 1-1 gelijkspel.

"De kansen die we krijgen moeten er in de Champions League gewoon in", zei hij na afloop in de mixed zone. "We hadden hier een zege wel verdiend, maar een gelijkspel is eigenlijk ook wel terecht. We speelden vandaag wel goed, maar niet uitstekend."

Defensief stond het prima, zag Brama. "We hebben weinig weggegeven tegen een sterke voorhoede. Laten we hopen dat we daar een beter resultaat neerzetten. Ik vond Werder kwalitatief iets minder dan vorig seizoen, ze draaien in de Duitse competitie ook moeizaam. Maar het zal natuurljk moeilijk worden."

Brama reageerde ook nog op het gedrag van de fanatieke Twente-fans, die invaller Marko Arnautovic uitfloten. "Spelers horen naar mijn mening nooit uitgefloten te worden. Dat gebeurt in Nederland helaas wel vaker, maar van mij hoeft het niet. Dat uitgerekend hij voor de gelijkmaker zorgde, maakt voor mij weinig uit."

Ferguson: deur staat open voor Rooney

De saga rond Wayne Rooney is pas enkele dagen oud en de media in Engeland smullen ervan. De aanvaller van Manchester United heeft een conflict met trainer Sir Alex Ferguson. Na afloop van United's Champions League-wedstrijd tegen Bursaspor ging de Schotse manager opnieuw in op de situatie.

Ferguson heeft donderdagochtend een gesprek met bestuurder David Gill om de situatie te bespreken. "We zullen alles dan overwegen. David heeft met de eigenaren gesproken vanavond (woensdagavond, red.) en dat is belangrijk. Wat voor ons echt belangrijk is, is om dit af te sluiten en het geen saga te laten worden. Toch?"

"Zoals ik zeg, de deur staat open (voor Rooney). Wij zijn het soort club dat de goede spelers wilt behouden, zeker wanneer ze zo jong zijn als nu." Eerder op de avond werd door een verslaggever van Sky Sports gesuggereerd dat het gemis van prijzen Rooney wellicht frustreert. Ferguson fel: "Heb ik dertig prijzen gewonnen of wat? Dankjewel, goede nacht."

'Middlesbrough ziet Koeman als optie'

Ronald Koeman kan mogelijk in Engeland aan de slag als hoofdtrainer. De trainer staat op de lijst van Middlesbrough, waar Gordon Strachan afgelopen week zelf opstapte, zo meldt De Telegraaf. Op de shortlist van Boro staat Koeman op nummer twee.

Koeman zit sinds enige tijd zonder werk. Sinds zijn ontslag bij AZ is de trainer geen nieuw werk meer aangegaan. "Ik kon weer aan de slag als bondscoach en als clubtrainer, maar wilde nog wachten. Ik heb even rust en dat bevalt me wel. Pas als ik er weer honderd procent klaar voor ben, ga ik aan de slag. Hoe lang dat duurt kan ik nu niet zeggen. Misschien begin volgend jaar, misschien pas bij de start van het nieuwe seizoen. Ik heb geen haast", zei hij eerder in Voetbal International.

Wekelijkse releaselijst week 42

Releaselijst week 41, 18-10-2010 t/m 24-10-2010, Europese retailgames.

Deze week is gevuld met een aantal grote games, wat dacht je van Fallout: New Vegas? Vanquish? DJ Hero 2? EA Sports MMA en een nieuwe Professor Layton-game. Het game-seizoen is volop bezig en dat is hieronder ook te zien.

PSP

  • Harvest Moon: Hero of Leaf Valley
  • Dragon Ball Z: Tenkaichi Tag Team

DS

  • Professor Layton and the Lost Future
  • New Carnival Games

PS3

  • EA Sports MMA
  • Dragon Ball: Raging Blast 2
  • Fallout: New Vegas
  • DJ Hero 2
  • Vanquish
  • Atelier Rorona: The Alchemist of Arland
  • SAW II: Flesh & Blood
  • Buzz: The Ultimate Music Quiz

Xbox 360

  • EA Sports MMA
  • Dragon Ball: Raging Blast 2
  • Fallout: New Vegas
  • DJ Hero 2
  • Vanquish
  • SAW II: Flesh & Blood

Wii

  • Family Trainer: Treasure Adventure
  • DJ Hero 2
  • New Carnival Games
  • Family Party: Fitness Fun

PC

  • Fallout: New Vegas
  • LEGO Universe

 

 

Wisgerhof verwacht geen ernstige blessure

FC Twente-aanvoerder Peter Wisgerhof viel woensdag in de eerste helft van het Champions Leagueduel tegen Werder Bremen uit. Voordat de verzorging bij Wisgerhof was aangekomen, maakte hij al het gebaar dat hij gewisseld moest worden.Toch verwacht hij niet lang uitgeschakeld te zijn.

Trainer Michel Preud'homme peinsde er gisteravond in Enschede niet over om de verdediger door te laten spelen. "Het ging niet meer. Als je dan forceert loopt je een scheuring op", zei hij na afloop.

Wisgerhof is sinds zijn komst naar Enschede tot een belangrijke speler verworden. De van NEC overgekomen speler zat zelfs voor het eerst bij het Nederlands elftal. De verdediger zelf denkt er komend weekend al weer te staan, al zal onderzoek dat uit moeten wijzen. "Ik denk dat ik zondag tegen ADO wel weer kan meedoen," zei hij tegen Voetbal International.

Bryan Ruiz leek eveneens niet ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen. De Costa Ricaan kreeg in de eerste helft een beuk in zijn zij en had daar nog lang last van. Hij hoefde uiteindelijk niet gewisseld te worden.

Dante moest veranderd worden voor nieuwe Devil May Cry

Op de Tokyo GameShow werd er een nieuwe Devil May Cry aangekondigd die gemaakt gaat worden door Ninja Theory. Veel fans waren geschokt over de make-over die hoofdrolspeler Dante had gekregen. Maar volgens Christian Svensson, Capcom executive, was dit verwacht en gepland.

Svensson geeft aan door Dante zo'n make-over te geven, waardoor een discussie ontstaat, ze meer publiciteit maken dan dat ze een normale Dante hadden behouden. Natuurlijk was dit niet de enige reden om Dante te veranderen, de eerste concepten lagen namelijk erg dichtbij de oude Dante.

Maar volgens Svensson hebben Keji Inafune (hoofdproductie Capcom) en Hideaki Itsune (director DMC-serie) aangegeven dat Dante drastisch veranderd moest worden. Ze moesten verder gaan en nog creatiever worden.

Wat vinden jullie FOK!ers er nou van? Moest Dante echt zo'n drastische remake krijgen? Of hadden ze er beter aan gedaan om de oude Dante te behouden?

Eerste officiële Kinect-reclame

Eerder berichtten we over reclamebeelden voor de Kinect, nu hebben we de allereerste officiële Kinect-reclame zoals die in Amerika op de buis is uitgezonden. De reclame is vannacht voor het eerst uitgezonden en bevat oude beelden die we al gezien hebben en ook nieuwe beelden.

Kinectimals, Dance Central en Kinect Sports zijn de games die getoond worden in de reclame voor Kinect. Vanaf 4 november ligt deze in Amerika in de winkel en vanaf 10 november in Europa.

13 miljoen dollar geboden op sex.com

Voor de domeinnaam sex.com is 13 miljoen dollar (9,4 miljoen euro) geboden. Dat bleek woensdag uit rechtbankstukken.

De huidige eigenaar van sex.com, het Amerikaanse bedrijf Escom, is failliet verklaard en is daarom gedwongen de domeinnaam te verkopen. Volgens de rechtbankstukken waren er een dozijn bieders, waarvan het bedrijf Clover Holdings het winnende bod heeft gedaan. Over het bedrijf Clover is weinig bekend, behalve dat het gevestigd is op het Caribische eiland St. Vincent.

Escom kocht sex.com in 2006, voor een bedrag van tussen de 12 en 14 miljoen dollar. Sex.com wordt beschouwd als de waardevolste domeinnaam ter wereld.

13 miljoen dollar geboden op sex.com
13 miljoen dollar geboden op sex.com (Foto: ANP)

'Meeste barmannen schenken ook dronkenlap bij'

Veel barmannen zetten overduidelijk dronken bezoekers zonder schroom meer drank voor. Dat schrijft het AD op basis van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap en de Universiteit Twente. Bij een steekproef kregen 'dronken' acteurs in 24 van de 30 kroegen gewoon drank.

Het is verboden om mensen die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren nog alcohol voor te zetten. In de praktijk gebeurt dat echter vaker wel dan niet. Een barman zei tegen een van de acteurs die meedeed aan de proef dat het goed is zolang hij nog kan staan.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geageerd in de krant geschokt op de uitkomsten van het onderzoek. De VWA kan boetes uitdelen aan kroegen die in de fout gaan met dronken bezoekers, maar hoe vaak dat gebeurt is onduidelijk. De VWA belooft strengere controles. "We concentreren ons daarbij wel op maatregelen tegen alcoholverkoop aan jeugd onder de 16 jaar."


(Foto: Novum)

Onrust op tribune na FC Twente - Werder Bremen

Na de wedstrijd FC Twente - Werder Bremen is op de tribune in het uitvak onrust uitgebroken. Onder de Duitse supporters braken na het Champions League-duel (1-1) vechtpartijtjes uit. Zo'n honderd supporters gaven problemen toen ze het stadion in Enschede verlieten, maar er werd niemand opgepakt, meldt de politie.

De politie slaagde er uiteindelijk in om de Duitsers gecontroleerd af te voeren. Waarom er werd gevochten op de tribunes is niet bekend.

Over het algemeen is de politie tevreden over het verloop van de wedstrijddag. De uit-supporters verzamelden zich zoals afgesproken op een parkeerterrein. Een fan van Werder werd daar aangehouden voor belediging van de politie. Hij mocht na betaling van een boete van tweehonderd euro weer naar huis.

Oprichter Penthouse overleden

Bob Guccione, de oprichter van het tijdschrift Penthouse, is woensdag overleden. Guccione leed al enkele jaren aan longkanker. Hij is 79 jaar oud geworden.

Guccione richtte Penthouse in 1965 op in Engeland om zijn carrière als kunstenaar te financieren. Hij maakte destijds zelf de foto's voor het blad. Op het hoogtepunt van de seksuele revolutie in 1969 in de Verenigde Staten, introcudeerde hij het tijdschrift bij het Amerikaanse publiek.

Penthouse vormde al vlug een geduchte concurrent van Playboy, het blootblad van Hugh Hefner, door de combinatie van boulevardjournalisme en uitdagende naaktfoto's van vrouwen, die Penthouse Pets werden gedoopt.

Rond het tijdschrift bouwde Guccione onder de naam General Media een erotisch imperium op, waar hij honderden miljoenen dollars en een plaatsje op de lijst van rijkste mensen van het tijdschrift Forbes mee verdiende. Een deel van zijn fortuin verloor hij weer door slechte investeringen en risicovolle ondernemingen.

Door de komst van internet en een groeiend aanbod van pornografische websites daalde de oplage van Penthouse van een miljoen in 1993 tot 460 duizend in 2003, het jaar waarin General Media zijn faillissement aanvroeg. In 2010 is de oplage van Penthouse nog slechts zo'n 180 duizend exemplaren.


(Foto: Novum)

Eerste patch Fallout: New Vegas ziet het licht

De eerste patch voor Fallout: New Vegas is een waarheid. Natuurlijk kon dit niet lang wachten na al het nieuws over bugs en glitches in het spel dat morgen uitkomt. De patch is momenteel alleen voor PC-gebruikers maar Bethesda heeft al aangegeven dat de Xbox 360 en de PS3 er spoedig ook één zal krijgen.

De patch zal verschillende quest en scripting problemen verhelpen en zal waarschijnlijk de eerste van nog een aantal patches gaan worden. De patch wordt automatisch gedownload als het spel opgestart wordt op de PC. Morgen is de release van Fallout: New Vegas op de PC, Xbox 360 en de PS3.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over dronken drankgebruik.

De Universiteit Twente heeft het onderzocht: vier van de vijf kroegbazen schenken gewoon alcohol aan iemand die al ladderzat is. Het onderzoek werd uitgevoerd door acteurs die speelden dat ze dronken waren. Veelal werden ze zelfs aangemoedigd om “er nog eentje te nemen”.
 
Het is in ons land verboden om mensen die dronken zijn, als kroegbaas of barkeeper nog meer alcohol in te schenken. Een logische zaak, ter bescherming van de consument. De Voedsel- en Warenautoriteit gaat nu forse boetes opleggen. Dan denk ik toch aan mosterd na de maaltijd, om maar even in horecatermen te blijven spreken:

Uitleg multiplayer CoD: Black Ops

Call of Duty: Black Ops komt 9 november uit, tot die tijd mogen er ook geen reviews komen van de single en multiplayer. Gelukkig is het team van het spel wel zo open om samen met het team van Inside Xbox een filmpje te maken over de multiplayer. Waarin een aantal dingen veranderd zijn.

Zo zijn er veranderingen aan de kill streak en nu is er ook de mogelijkheid om een duik naar de grond te maken. Bekijk hieronder het filmpje en voor reviews zullen we nog even moeten wachten. CoD: Black Ops komt 9 november uit op de PS3, Xbox 360, Wii, DS en de PC.

Doden door bomaanslag op bus Filipijnen

Een bomaanslag op een bus in het zuiden van de Filipijnen heeft donderdag aan zeker zeven personen het leven gekost. Negen mensen raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd.

De bus was met vijftig passagiers onderweg toen de explosie de achterkant van de bus verwoestte. De klap was zo groot dat twee passagiers werden onthoofd.

In het onrustige zuiden van de Filipijnen zijn veel ontvoerders, afpersers en islamitische opstandelingen actief. In het verleden hebben afpersers vaker de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen op bussen.

Personeel Schiphol-Oost waarschuwde leiding

Personeel van het cellencomplex op Schiphol-Oost trok enkele weken voor de Schipholbrand in 2005 aan de bel over een gebrek aan leiding. Dat staat in een boek over de brand, schrijft Trouw. De Onderzoeksraad concludeerde in 2006 dat meer aandacht voor brandveiligheid slachtoffers had kunnen schelen.

Bewaarders op de dag van de brand waren niet voldoende getraind en stapelden fout op fout. Zo kregen ze niet alle cellen open en lieten ze de celdeur van de cel waar de brand ontstond openstaan, waardoor de brand sneller verspreidde.

Volgens de auteurs van het boek De Schipholbrand werd in correspondentie ook gesproken over onervarenheid van collega's en over allerlei technische mankementen in het cellencomplex. Op de dag van de brand werd nog een lekkage in een meterkast ontdekt in de vleugel waar de brand uit zou breken.

Bij de Schipholbrand in oktober 2005 kwamen elf mensen om het leven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wees naar de gebrekkige brandveiligheid. Een Libische gevangene werd in 2009 veroordeeld voor brandstichting. Twee bewaarders en de gevangenisdirecteur gingen vrijuit.

Het boek over de brand verschijnt vrijdag.

Gamestudio's vragen massaal subsidie aan

Veel gamestudio's vragen subsidie aan bij de overheid. In Scandinavië dingt een record van 228 bedrijven mee voor een van de zes potjes van omgerekend ruim 400 duizend euro die door Nordic Game Program beschikbaar worden gesteld. Game-uitgever THQ opent volgend jaar een nieuwe gamestudio in de Canadese stad Montreal. De nieuwe studio biedt ruimte aan vierhonderd medewerkers en geniet belastingvoordeel van de Canadese overheid.

In Nederland zijn politieke partijen verdeeld over subsidies aan bedrijven binnen de game-industrie. Drie jaar geleden werd er tien miljoen euro gestoken in het GATE-programma waarmee Nederland op de kaart moest worden gezet op het gebied van game-onderzoek naar onder andere educatieve en simulatieprogramma's. Organisaties als het in Utrecht gevestigde Dutch Game Garden krijgen overheidsgeld om beginnende gamestudio's en afgestudeerde game-ontwikkelaars te stimuleren.

Andere initiatieven om de game-industrie in Nederland financieel tegemoet te komen, zijn er niet. Dit jaar gingen onder andere de Nederlandse gamestudio Streamline Studios en de Amsterdamse uitgever Playlogic failliet. In het buitenland menen diverse bedrijven dat overheden belastingvoordeel moeten geven om de industrie tegemoet te komen.

'Veel meer Indiase doden door malaria'

In India gaan ruim dertien keer meer mensen dood door malaria dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt. Dat zeiden onderzoekers van de universiteit in Toronto donderdag. Volgens de onderzoekers sterven in India jaarlijks 205.000 mensen aan malaria, in plaats van de 15.000 die de WHO inschat.

De onderzoekers interviewden tussen 2001 en 2003 familieleden van 122.000 doden, verspreid over 6671 gebieden in India. Daar baseerden zij hun schattingen op. De WHO gebruikt cijfers die de overheid verstrekt en bekritiseert de schatting van de onderzoekers. "Verbale autopsie is geen betrouwbaar instrument om malariadoden te tellen, omdat de symptomen van malaria overeenkomen met andere veel voorkomende oorzaken van acute koorts."

De onderzoekers aan de Canadese universiteit roepen echter de WHO op hun schatting aan te passen, om te voorkomen dat er te weinig geld naar preventie, diagnose en behandeling van malaria in India gaat.

'Veel meer Indiase doden door malaria'
'Veel meer Indiase doden door malaria' (Foto: ANP)

Tiësto te bescheiden voor eigen game

Dj Tiësto zit helemaal niet zo te wachten op een eigen game. De Nederlandse top-dj speelt een rol in de game DJ Hero 2 naast andere dj's waaronder David Guetta. Dat vertelde Tijs Verwest, die door het leven gaat als DJ Tiësto, tegen Novum Nieuws.

Collega-dj Armin van Buuren heeft een eigen game voor de Nintendo Wii. Tiësto is echter allerminst jaloers. "Ik vind het leuk dat ik tussen alle andere jongens sta. Zo ben ik juist een onderdeel van de familie", reageerde de dj. Bovendien beseft de dj dat niet iedereen fan is van zijn muziek en dat een eigen game veel mensen zou kunnen buitensluiten. "Zoals het nu geregeld is, komen meer gamers in contact met mijn muziek."

Voor DJ Hero 2 heeft de Nederlandse dj speciale muziekmixen gemaakt, waaronder een mix van zijn muziek en die van Lady Gaga. Daarnaast is zijn nieuwste nummer Speed Rail in de game te horen. Tiësto is ook in digitale vorm te zien in het spel. Maar helemaal levensecht is zijn evenbeeld volgens de dj niet. "Ik zie eruit alsof ik vaker naar de sportschool ga dan ik in werkelijkheid doe."


Ebay overtreft verwachting

Ebay heeft in het derde kwartaal een winst gemaakt van 431,9 miljoen dollar, of wel 33 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was de winst nog 350 miljoen dollar, maar kwam die per aandeel lager uit op 27 dollarcent. De Amerikaanse veilingsite overtrof met deze cijfers de verwachtingen van analisten en de prijs van de aandelen ging met zo'n 6 procent omhoog.

De hoge winst is onder meer te danken aan PayPal, het internetbetalingssysteem dat hoort bij het eBay-concern. Ook nam de omzet van de site toe.

Ebay overtreft verwachting
Ebay overtreft verwachting (Foto: ANP)

Leger VS mag voorlopig weer homo's weren

Het Amerikaanse leger mag voorlopig weer openlijk homoseksuele mannen en lesbische vrouwen weren. Een federaal hof van beroep in San Franscisco heeft dat donderdag bepaald.

Het gaat om een voorlopig verbod, totdat uitspraak is gedaan in de bodemprocedure over het toelaten van openlijk homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Het Amerikaanse leger heeft tot dusver het beleid dat de homo's en lesbiennes niet voor hun geaardheid mogen uitkomen, op straffe van ontslag.

Eerder had een lagere rechtbank in Californië geoordeeld dat het leger per direct een einde moest maken aan het zogenaamde 'don't ask, don't tell'-beleid. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat vonnis dinsdag uitgevoerd. Voor de eerste keer in de historie accepteerde het sollicitaties van openlijk homoseksuele mannen en vrouwen. Veel aandacht was er voor de aanmelding van de 29-jarige Dan Choi, die eerder als officier was ontslagen toen hij uitkwam voor zijn geaardheid.

Het ministerie van Defensie stelde echter ondertussen wel hoger beroep in tegen het vonnis.

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat het leger de homo's en lesbiennes moet toelaten. Maar zijn wetsvoorstel hiertoe strandde vorige maand in de Senaat, door verzet van de Republikeinse partij.

Actiegroepen voor mensenrechten in de VS noemen het legerbeleid gewetensloos en schandelijk. "Het dwingt dappere lesbische en homo-Amerikanen om zwijgend het leger te dienen. Onredelijk en kwalijk voor de Amerikaanse nationale veiligheid", zei voorzitter Joe Solmonese van Human Rights Campaign.

Medaille Best brengt 180.000 euro op

De medaille die de legendarische voetballer George Best in 1968 ontving toen hij met Manchester United de Europa Cup voor landskampioenen had gewonnen, heeft bij een veiling in Londen 156.000 pond (ongeveer 180.000 euro) opgebracht. Manchester versloeg destijds Benfica met 4-1. Best maakte in de finale de 2-1. De Noord-Ier overleed, na een wild leven, in november 2005.

De medaille van 1968 was een van de dertien prijzen van Best die onder de hamer gingen. De totale opbrengst was 200.000 pond, ruim 225.000 euro. Het geld gaat grotendeels naar de zus van Best, Barbara McNally. Best speelde 470 duels voor Manchester United tussen 1963 en 1974. Nadat hij de club had verlaten, ging het snel bergafwaarts met zijn carrière. Hij verloor uiteindelijk op 59-jarige leeftijd het gevecht tegen de drank.

Eccky populairste game op Hyves

De virtuele wereld Eccky is de populairste game op het sociale netwerk Hyves. Het spel telt 200.000 actieve gebruikers en wordt per maand meer dan een miljoen keer gespeeld. Maandelijks telt het sociale netwerk bijna acht miljoen unieke bezoekers, die niet alleen kunnen gamen maar vooral chatten en foto's delen met hun vrienden.

Eccky richt zich speciaal op kinderen van 6 tot 15 jaar. Spelers kunnen zelf een personage aanmaken en daarmee diverse spelletjes spelen, waaronder voetballen en snowboarden. Daarnaast kunnen spelers een virtueel huisdier verzorgen of munten verdienen om bijvoorbeeld virtuele meubels voor hun digitale woning te kopen. Spelers kunnen ook munten kopen via een abonnement, maar dat is niet noodzakelijk om het spel te kunnen spelen.

Hyves introduceerde in april een eigen pagina om online spelletjes te spelen. Hiermee wil Hyves inhaken op de populariteit van kleine spelletjes op sociale netwerken. Spellen, zoals de racegame Taxi Gone Wild, bieden spelers de mogelijkheid de strijd aan te gaan met de beste scores van hun vrienden binnen het netwerk. Het sociale netwerk Facebook is voorloper op het gebied van dergelijke online games. Spellen als FarmVille en Mafia Wars leveren miljoenen op dankzij de integratie van microbetalingen voor virtuele schapen en wapens. De makers van Eccky zijn op dit moment bezig om Eccky ook online te krijgen op Facebook.


Stevens: "Dit wordt onze laatste kans"

Red Bull Salzburg staat na twee duels in de Europa League onderaan in de groep. Trainer Huub Stevens hoopt op een ommekeer tegen Juventus.

Stevens verloor met de Oostenrijkse ploeg eerder van Manchester City en Lech Poznan. De ontmoeting met Juventus lijkt bepalend voor Europees overwinteren voor Salzburg. "We krijgen morgen onze laatste kans om in de race te blijven", zei Stevens gisteravond op een persconferentie.

"We moeten een punt pakken, maar drie punten zouden nog mooier zijn", vervolgt de Nederlander, die weet dat Juventus veel mensen mist. "Ik volg Juventus zowel in Italië als in Europa. Ik ken veel spelers. Ze hebben een grote selectie. Dus dat vangen ze wel op."

Stevens beaamt dat het kwaliteitsverschil vooraf zeer groot lijkt. "Welke speler ik van Juventus zou willen overnemen? Dat zijn er teveel om op te noemen. Maar ik denk niet dat zulke spelers in de Oostenrijkse competitie willen spelen."

Fouilleren in Amsterdam-West

De gemeenteraad van Amsterdam heeft er woensdagavond mee ingestemd dat de politie voortaan ook in het stadsdeel West preventief mag fouilleren. Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat graag, maar GroenLinks diende een motie in om een stokje voor dit plan te steken. Die haalde echter geen meerderheid.

Daarmee legde de gemeenteraad de wens van het stadsdeel West zelf naast zich neer. De stadsdeelraad daar nam dinsdagavond juist wel een motie aan waarin stond dat preventief fouilleren geen goed middel is. Het is echter niet de stadsdeelraad, maar de gemeenteraad die hier over gaat.

Van der Laan wil met preventief fouilleren het wapenbezit en -gebruik in West terugdringen. Daar vinden onder meer veel overvallen plaats. Eerder deze maand werd er nog een juwelier doodgeschoten bij een overval.

VN: Nederland stop Irakezen terug te sturen

Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR vindt dat Nederland voorlopig geen Irakezen moet terugsturen. De situatie is er momenteel nog te onveilig. Dat heeft de afgevaardigde van de UNHCR voor Irak Daniel Endres woensdag gezegd tegen de NOS.

Endres was woensdag in Den Haag. Volgens hem vinden ongeveer duizend incidenten per maand plaats in Irak. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om raketaanvallen en bomaanslagen, die vooral in het midden van het land plaatsvinden. "Elke Irakees wordt er op een bepaalde manier wel door geraakt."

Nederland is een van de landen die Irakezen wel uitzet. Dit jaar zou Nederland inmiddels al zo'n honderd Irakezen hebben teruggestuurd. Endres stelt niet te kunnen instaan voor de veiligheid van mensen die terugkeren. "We hebben alle regeringen gevraagd voorlopig geen Irakezen terug te sturen."

Eerder gaf Vluchtelingenwerk Nederland al aan dat Nederland voorlopig geen Irakezen moet terugsturen. "Sinds de verkiezingen in maart in Irak is de situatie alleen maar verslechterd. Er vallen veel doden en gewonden, waaronder ook veel burgerslachtoffers. Doordat er nog geen nieuwe regering is gevormd, blijft de situatie onvoorspelbaar", stelde de organisatie eerder.

Met hun aanslagen zouden de opstandelingen verdeeldheid willen zaaien en gebruik willen maken van de politieke instabiliteit. Irak heeft sinds de verkiezingen in maart nog steeds geen nieuwe regering.

De nieuwe minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zou vooralsnog niet van plan zijn het Nederlandse beleid aan te passen. Mochten Nederlandse diplomaten de beweringen van Endres echter bevestigen, dan wordt het beleid heroverwogen.

Dode en drie zwaargewonden door gladheid

Een 46-jarige man uit Dronten is woensdagavond om het leven gekomen door een verkeersongeval bij Biddinghuizen. Twee auto's botsten omstreeks tien over tien op de Biddingringweg frontaal op elkaar. Dat heeft de politie gemeld.

Drie anderen zijn ernstig gewond met een traumahelikopter naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie is gladheid door hagel waarschijnlijk de oorzaak.

Ter plekke is het volgens de zegsman een chaos en "spekglad".

Pool heeft miljonairsweekend in Amsterdam

Een Poolse oplichter heeft een weekend lang als een miljonair geleefd in Amsterdam en Parijs. Hij bracht enkele dagen door in privévliegtuigen, limousines, vijfsterrenhotels en dure restaurants maar werd uiteindelijk gearresteerd. Dat berichtte de Britse krant Daily Telegraph woensdag.

De man wist enkele tienduizenden euro’s te onderscheppen die bedoeld waren voor een bedrijf dat tripjes voor de rijken op aarde organiseert. Toen hij bij datzelfde bedrijf een helikopter boekte bleek de 21-jarige werkloze Pool na navraag kredietwaardig en kreeg hij groen licht. Hij vloog per helikopter naar Warschau en zette vervolgens per privéjet koers naar Amsterdam en Parijs. Hij shopte, at en sliep in de meest luxueuze zaken in deze hoofdsteden.

Brink

Tijdens een vrij moment op de Gamescom 2009 besloten Spanky en ik om nog even last minute de grote container in de hal te bezoeken. Hier werd Brink getoond, een game waar ik tot dat moment nog nooit van had gehoord. Ondanks dat het slechts een presentatie van vijf minuten was waarbij je zelf niet kon spelen heeft de game wel een erg positieve indruk achtergelaten. Speelde je vroeger een spel gewoon in je eentje, tegenwoordig lijkt samen spelen de standaard te worden. EA kwam al met Army of Two, een game gericht op coöp gamen met één maatje, maar Brink gaat nog een stapje verder en wordt team-based. Alles draait om samenwerking en dat is zo goed uitgewerkt dat het zelfs zonder praten vloeiend gaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.