Kamerleden bezoeken Afghanistan en Golf van Aden

Zes Kamerleden hebben een bezoek gebracht aan de nog resterende Nederlandse militairen in Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Op het kamp in Tarin Kowt lieten de parlementariërs zich de afgelopen dagen bijpraten over de afbouw van de Nederlandse missie in Uruzgan en de manier waarop de circa duizend militairen die nog in Afghanistan zijn, hun werk uitvoeren.

De meesten van hen maken deel uit van de Redeployment Task Force, die belast is met het repatriëren van Nederlands materieel. De Kamerleden hebben uitgebreid met hen gesproken over hun 'dagelijkse ervaringen', aldus de krijgsmacht.

De Kamerleden bezochten verder het Nederlandse hospitaal en het detachement Apachehelikopters op het kamp, die nog enige tijd actief blijven in het gebied. In Kandahar werden de politici geïnformeerd over het verloop van de NAVO-operatie in Zuid-Afghanistan.

Het gezelschap, dat bestaat uit Anouchka van Miltenburg (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Hero Brinkman (PVV), Hanke Bruins Slot (CDA), Jasper van Dijk (SP) en Wassila Hachchi (D66) vloog daarna door naar de Golf van Aden voor een bezoek aan het bevoorradingsschip Amsterdam. Het Nederlandse marineschip beschermt daar voor de kust van Somalië koopvaardijschepen tegen piraten.


(Foto: Novum)