Zeteltal regeringspartijen stijgt in peiling

Het aantreden van het nieuwe kabinet legt de regeringspartijen VVD en CDA geen windeieren. Beide partijen stijgen in de politieke barometer, die donderdag werd gepubliceerd.

De VVD van premier Mark Rutte klimt van 31 naar 34 zetels in de peiling van Synovate. Het CDA krijgt er twee zetels bij en komt uit op twintig. Met de steun van gedoogpartij PVV -die op 31 blijft staan- kan het minderheidskabinet rekenen op een virtuele meerderheid van 85 zetels in de Tweede Kamer; dat zijn er negen meer dan bij de verkiezingen in juni.

Met de oppositie gaat het minder voortvarend. De PvdA zakt van 27 naar 24 zetels, de SP van elf naar tien en D66 van dertien naar elf. GroenLinks blijft op elf zetels staan. Ook de SGP (twee zetels) en Partij voor de Dieren (een zetel) blijven stabiel ten opzichte van de vorige peiling van twee weken geleden. Winst is er alleen voor de ChristenUnie, de partij van André Rouvoet stijgt van vijf naar zes zetels.

Synovate peilde ook de mening van Nederlanders over het dubbele paspoort van staatsecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten - Hyllner. Van de ondervraagden vindt 45 procent het geen probleem dat leden van het kabinet twee nationaliteiten hebben; 43 procent verzet zich hiertegen. Onder hen bevinden zich vooral PVV-kiezers.

PVV-leider Geert Wilders kondigde al aan dat hij volgende week tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie gaat indienen waarin hij de staatssecretaris oproept afstand te doen van haar Zweedse nationaliteit. Vier op de tien Nederlanders zijn het met hem eens, blijkt uit de peiling. De helft vindt dat Veldhuijzen van Zanten haar tweede, Zweedse, paspoort mag houden.

Het zijn wederom vooral PVV-kiezers die vinden dat de staatssecretaris afstand moet doen van haar tweede nationaliteit. Niettemin is deze kwestie voor twee derde van hen geen reden om de gedoogsteun aan het kabinet in te trekken. Een kwart vindt wel dat Wilders de coalitie van CDA en VVD niet langer in het zadel moet houden.

Rutte liet woensdag weten de tweede nationaliteit van zijn staatssecretaris niet bezwaarlijk te vinden. Hij wacht het debat daarover in de Tweede Kamer af. In 2007 noemde hij de tweede nationaliteit van de Turks-Nederlandse staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) nog onwenselijk.


Regeringspartijen steigen in peiling (Foto: Novum)