Canadese kolonel tot levenslang veroordeeld

Redactie

Een kolonel van de Canadese luchtmacht is donderdag wegens moord op twee vrouwen tot twee keer levenslang veroordeeld. De 47-jarige Russell Williams komt op zijn vroegst over 25 jaar in aanmerking om in vrijheid te worden gesteld.

Williams bekende eerder deze week voor de rechter in Ontario twee vrouwen verkracht en door verstikking om het leven gebracht te hebben. Daarnaast bekende hij twee aanrandingen en 82 inbraken, waarbij hij het op vrouwenondergoed had voorzien.

De kolonel betuigde donderdag spijt van zijn daden en het leed dat hij zijn slachtoffers, hun familie en vrienden heeft aangedaan. Hij zei 'afschuwelijke daden' te hebben begaan. De piloot en commandant werd begin dit jaar opgepakt nadat in februari het lichaam van een 27-jarige vrouw was gevonden. Later gaf hij ook de moord op een 38-jarige vrouw in november toe.

De zaak heeft in Canada grote beroering gewekt, aangezien de in Engeland geboren en in Canada opgegroeide Williams in 23 jaar een fraaie carrière in de strijdkrachten had opgebouwd. Zo diende hij op bases in binnen- en buitenland en was hij ooit commandant van de grootste luchtmachtbasis in Canada. Ook was hij piloot van het regeringsvliegtuig en vloog hij de Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip rond toen zij vijf jaar geleden Canada bezochten.


Kolonel veroordeeld tot levenslang (Foto: Novum)