Dertig jaar cel voor 'parachutemoord'

De Belgische Els Clottemans is donderdag tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor wat de 'parachutemoord' is gaan heten. Woensdag was de 26-jarige Clottemans door een jury schuldig bevonden. Bewezen werd geacht dat zij in 2006 de parachute heeft gesaboteerd van haar liefdesrivale die daardoor om het leven kwam.

Clottemans had levenslang kunnen krijgen. De rechter zei dat de 'instabiele geestesgesteldheid' van Clottemans de enige verzachtende omstandigheid is.

De jury achtte bewezen dat Clottemans de parachute van haar vriendin Els Van Doren vlak voor ze een sprong gingen maken, onklaar heeft gemaakt. Jaloezie was het motief voor de moord; zowel Clottemans als Van Doren had een relatie met de Nederlandse Marcel Somers.

De zaak heeft in België de gemoederen beziggehouden sinds de toen 38-jarige Van Doren op 18 november 2006 van vier en een halve kilometer naar beneden stortte omdat haar parachute niet openging. Haar val werd gefilmd met de camera die op haar helm was gemonteerd. De getrouwde vrouw, moeder van twee kinderen en enthousiast parachutespringster, sprong samen met Clottemans en Somers uit een vliegtuig om trucs in de lucht te doen.

De aanklagers vermoedden dat Clottemans twee cruciale lijnen van de parachute van Van Doren heeft doorgesneden, maar hard bewijsmateriaal was er niet, hoewel ze de kennis ervoor in huis had. Er was wel bewijs dat Clottemans anonieme brieven over het liefdesleven van Van Doren naar gemeenschappelijke vrienden stuurde en dat ze psychisch instabiel is. In december 2006, een maand na het incident, probeerde ze zelfmoord te plegen.

Clottemans heeft gedurende het hele proces volgehouden onschuldig te zijn.


Dertig jaar cel voor 'parachutemoord' (Foto: Novum)