Franse bonden kondigden nieuwe stakingen aan

Franse vakbonden hebben nieuwe acties tegen de voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd aangekondigd, volgende week donderdag en 6 november. Ondanks de toenemende protesten houdt president Nicolas Sarkozy vast aan de plannen. Met een beroep op de grondwet droeg de regering de Senaat op de voorstellen in hun geheel te beoordelen en geen tijd meer te verspillen aan honderden amendementen.

"De regering draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de voortdurende mobilisatie, gelet op haar onbuigzame houding, haar verzuim te luisteren en haar herhaalde provocaties", aldus een door zes bonden ondertekende verklaring.

Door de aanhoudende protesten is zeker een kwart van de tankstations in Frankrijk door de voorraad benzine en diesel heen. Honderden schepen liggen voor de haven van Marseille te wachten om gelost te worden en zelfs de Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft optredens in Parijs afgezegd omdat de vrachtwagens met apparatuur mogelijk niet kunnen rijden.

Honderden arbeiders blokkeerden donderdag drie uur lang alle toegangswegen tot het vliegveld van Marseille. Passagiers sleepten hun bagage langs de blokkade naar de terminals totdat de politie arriveerde en de blokkade ophief. Demonstranten in auto's en vrachtwagens blokkeerden ondertussen in het hele land snelwegen.

Bij de protesten hebben zich ook scholieren gevoegd. Een betoging van vierduizend scholieren in Parijs verliep rustig, maar in Lyon kwam het opnieuw tot ongeregeldheden, die de politie met traangas en waterkanon probeerde te bedwingen.

Minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux haalde voor de radio uit naar 'bepaalde mensen die delen van ons grondgebied aanzien voor slagvelden'. Hij zei dat sinds begin vorige week meer dan negentienhonderd mensen zijn opgepakt.

"Het zijn niet de relschoppers die in een democratie het laatste woord hebben", zei president Sarkozy. Hij beschuldigde de stakers ervan 'de economie, bedrijven en het dagelijks leven' te gijzelen.

De harde opstelling klonk ook in de Senaat, waar de regering nog deze week aandringt op een stemming, zodat volgende week een definitieve tekst kan worden aangenomen.

De Franse regering is van mening dat verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd noodzakelijk is, omdat het huidige pensioensysteem verlies lijdt. De vakbonden stellen daarentegen dat de rekening ten onrechte bij de werknemers wordt neergelegd en dat de regering elders naar geld moet zoeken om het pensioenstelsel gezond te houden.