Oprichter Penthouse overleden

Bob Guccione, de oprichter van het tijdschrift Penthouse, is woensdag overleden. Guccione leed al enkele jaren aan longkanker. Hij is 79 jaar oud geworden.

Guccione richtte Penthouse in 1965 op in Engeland om zijn carrière als kunstenaar te financieren. Hij maakte destijds zelf de foto's voor het blad. Op het hoogtepunt van de seksuele revolutie in 1969 in de Verenigde Staten, introcudeerde hij het tijdschrift bij het Amerikaanse publiek.

Penthouse vormde al vlug een geduchte concurrent van Playboy, het blootblad van Hugh Hefner, door de combinatie van boulevardjournalisme en uitdagende naaktfoto's van vrouwen, die Penthouse Pets werden gedoopt.

Rond het tijdschrift bouwde Guccione onder de naam General Media een erotisch imperium op, waar hij honderden miljoenen dollars en een plaatsje op de lijst van rijkste mensen van het tijdschrift Forbes mee verdiende. Een deel van zijn fortuin verloor hij weer door slechte investeringen en risicovolle ondernemingen.

Door de komst van internet en een groeiend aanbod van pornografische websites daalde de oplage van Penthouse van een miljoen in 1993 tot 460 duizend in 2003, het jaar waarin General Media zijn faillissement aanvroeg. In 2010 is de oplage van Penthouse nog slechts zo'n 180 duizend exemplaren.


(Foto: Novum)