Leger VS mag voorlopig weer homo's weren

Het Amerikaanse leger mag voorlopig weer openlijk homoseksuele mannen en lesbische vrouwen weren. Een federaal hof van beroep in San Franscisco heeft dat donderdag bepaald.

Het gaat om een voorlopig verbod, totdat uitspraak is gedaan in de bodemprocedure over het toelaten van openlijk homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Het Amerikaanse leger heeft tot dusver het beleid dat de homo's en lesbiennes niet voor hun geaardheid mogen uitkomen, op straffe van ontslag.

Eerder had een lagere rechtbank in Californië geoordeeld dat het leger per direct een einde moest maken aan het zogenaamde 'don't ask, don't tell'-beleid. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat vonnis dinsdag uitgevoerd. Voor de eerste keer in de historie accepteerde het sollicitaties van openlijk homoseksuele mannen en vrouwen. Veel aandacht was er voor de aanmelding van de 29-jarige Dan Choi, die eerder als officier was ontslagen toen hij uitkwam voor zijn geaardheid.

Het ministerie van Defensie stelde echter ondertussen wel hoger beroep in tegen het vonnis.

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat het leger de homo's en lesbiennes moet toelaten. Maar zijn wetsvoorstel hiertoe strandde vorige maand in de Senaat, door verzet van de Republikeinse partij.

Actiegroepen voor mensenrechten in de VS noemen het legerbeleid gewetensloos en schandelijk. "Het dwingt dappere lesbische en homo-Amerikanen om zwijgend het leger te dienen. Onredelijk en kwalijk voor de Amerikaanse nationale veiligheid", zei voorzitter Joe Solmonese van Human Rights Campaign.